amarantusa, taka amarantusianka :D ~ Kakaowy amarantus z cynamonem i nerkowcami ~ Składniki: 50g amarantusa 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakaa naturalnego orzechy opcjonalnie słodzidło + dowolne dodatki np. orzechy, amarantus ekspandowany, jogurt naturalny Wszystkie składniki, prócz siemienia lnianego, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania
Kuchenny Skrawek Niebamaksymalnie 30 minut, nie licząc czasu potrzebnego na leżakowanie w lodówce. Przepis pochodzi ze strony Bake or Break . Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD 2 łyżki mielonych orzechów laskowych (użyłam włoskich) 3 łyżki cukru 1/2 filiżanki mąki pszennej tortowej 1/4 filiżanki masła 2 łyżki kakao Orzechy zmiksować w blenderze z cukrem, dodać mąkę, masło i kakao i zagnieść
KUCHARNIApure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy do ozdoby Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę i wstawić(...)Można jedynie lekko poruszać rondlem, dzięki czemu cukier równo się rozprowadzi. Gdy uzyskamy ciemno-złoty karmel, garnek zdjąć z ognia i dodać do niego pure z dyni, masło, rum, orzechy oraz przyprawy. Natychmiast zamieszać i wstawić na ogień, cały czas mieszając. Jeśli podczas dodawania tych składników karmel stwardniał, nic się nie stało. Podczas podgrzewania i mieszania ponownie się rozpuści
KUCHARNIAserkiem oraz nutellą lub kakako i likierem. Powinna powstać gładka masa, którą należy wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ponownie wstawić je do lodówki - na schłodzonych polewa z czekolady będzie szybciej zastygać. Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki lub rondelka. Dodać śmietanę kremówkę i stopić(...)drewniany patyczek i każdą kulkę obtoczyć w kolorowej posypce. Smak cake pops można dowolnie modyfikować - bazą jest zawsze serek i pokruszone biszkopty, do których można dodawać dowolne dodatki - zmielone orzechy, likiery smakowe, daktyle. KONKURS O SMAKU LATA! Pamiętacie o warsztatach kulinarnych w Siedlisku , które będę miała przyjemność prowadzić w długi sierpniowy weekend w tym wyjątkowym miejscu? Już
KUCHARNIAspodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA
KUCHARNIAciepłej wody 2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn) ¾ łyżeczki soli 1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną) 4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany(...)mleko z masłem, miodem, rozmarynem i skórką cytrynową, mieszając od czasu do czasu. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki. Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się
KUCHARNIAduże jajka 0,5 szklanki oleju roślinnego 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szklanki pasternaku startego na tarce z drobnymi oczkami 0,5 szklanki orzechów włoskich Na masę 1 opakowanie serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% ok. 80-100 ml nalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy(...)misce ubijamy lekko jajka i dodajemy olej, mleko oraz esencję waniliową. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy aż wszystko połączy się razem. Na koniec dodajemy tarty pasternak i orzechy i ponownie mieszamy. Formę o średnicy 19 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut
KUCHARNIAłyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić(...)czasie gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i wymieszać z połową listków świeżego tymianku. Podpieczony spód wysypać mielonymi orzechami i ułożyć na nim gruszki. Posypać je z wierzchu cukrem trzcinowym. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na podłużne pasy. Rozłożyć je na wierzchu tarty. Wstawić do piekarnika
KUCHARNIAbardzo kruche, bardzo dobre :) Składniki: (ok. 40 sztuk) -300 g mąki pszennej -150 g cukru -150 g mielonych orzechów włoskich -170 g margaryny -1 jajko -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: W naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Schłodzoną margarynę drobno siekamy i dodajemy do mąki. Następnie rozcieramy ją w placach, aby połączyła
KasiekGotujeSkładniki na 1 bochenek: 135 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką 145 g płatków owsianych, tradycyjnych 4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion)* 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego (lub szczypta stewi) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee(...)wody 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska) W naczyniu wymieszać suche składniki: nasiona babki płesznik, sól, chia,słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane,. W drugim naczyniu wymieszać syrop klonowy z wodą i olejem. Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę wody. Masę przełożyć do małej
w mojej kuchnipare śliwek i garść orzechów Wszystkie kasze gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją producenta. Ugotowane kasze wsypujemy do dużej miski, orzechy i śliwki też ,oraz płatki owsiane oraz psyllium. Wlewamy oliwę, dodajemy sól. Miód mieszamy z wodą i wlewamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do keskówki .Kasze
w mojej kuchniInspiracja "103 ciasta siostry Anastazji" Ciasto orzechowe : 1/2 szk. mąki pszennej 1/2 szk. zmielonych orzechów 1/2 szk. cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć
w mojej kuchnijabłek 2 galaretki niebieskie 1 galaretka cytrynowa ew. cukier sok z cytryny ===== Śmietana: 700 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 70 ml wody orzechy(...)się rozpuści, nie zagotowujemy. Do ubitej prawie na maksa śmietany już na mniejszych obrotach miksera wlewamy małym strumyczkiem rozpuszczoną ciepłą żelatynę. Gotową bitą śmietanę układamy na masie jabłkowej. Dekorujemy orzechami zmielonymi... Wstawiamy do lodówki na min. 1 godz., aby całość stężała. Smacznego
w mojej kuchniorzechów wloskich posiekanych na kawałeczki lub innych łyżeczka(...)skladniki gotujemy okolo 25-30 minut.Po tym czasie dodajemy utarte jablko ,wrząca woda do uzupełnienia zupki lub mleko jak kto lubi, 5-6 orzechów wloskich posiekanych na kawałeczki , łyżeczka rodzynek ,morele ,owoce akai ,owoce goi i gotujemy około 10 minut ,Następnie dodajemy masło i miód do smaku i podgrzewamy
w mojej kuchniSkładniki: • 4 marchewki • ¼ szklanki orzechów włoskich • ¼ szklanki rodzynków • ¼ szklanki daktyli • Masło klarowane(...)Cukier brązowy • Płatki migdałowe Sposób przygotowania: Surową, drobno startą marchew, orzechy włoskie, rodzynki i daktyle prażymy na patelni na maśle klarowanym przez pół godziny Następnie odkrywamy i prażymy do odparowania soku Dodajemy brązowy cukier Po wystygnięciu lepimy kulki i obtaczamy w płatkach migdałowych przepis Tutaj
w mojej kuchni