orzechy - 16941 przepisów (strona:529/1130)

Ananasowa kopa bez pieczenia 230

która jest pierwowzorem kopy ananasowej :) Składniki:   200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu)   1 szklanka rumu lub innego alkoholu np. wódki   ½ szklanki rodzynek   1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.)   1 duża puszka ananasa   500ml śmietany kremówki   2 śmietan-fixy   1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 40g czekolady 25ml mleka Rodzynki(...)pozostałe owoce kandyzowane parzymy i wkładamy do słoika, razem z posiekanymi migdałami i innymi orzechami. Całość zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy słój i pozostawiamy tak na co najmniej godzinę, a najlepiej przygotować taką mieszankę dzień wcześniej. Wtedy bakalie dużo lepiej przejdą alkoholem. Biszkopty kroimy w kawałki około centymetrowej wielkości i umieszczamy w misce lub innym naczyniu. Następnie dodajemy zamoczone bakalie razem

Smakowy Raj
Nugat Torrone Turron w wafelku 216

10dag miodu (ewentualnie może być sztuczny) ¼ szklanki wody 4 białka Co najmniej 25dag bakalii (pomieszanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych, żurawiny, rodzynek, etc. ) całych lub pokrojonych* 1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle) *Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy

Smakowy Raj
Makowiec na cieście ucieranym 269

zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g   mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka (¾ i ¼) Dodatkowo: Około(...)budyń, a resztę mleka zagotowujemy, po czym wsypujemy do niego cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wsypujemy mielony mak i zagotowujemy, po chwili dodajemy posiekane orzechy i migdały i wlewamy rozpuszczony budyń. Całość jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek migdałowy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia

Smakowy Raj
Pierniki norymberskie 224

jajka 250g miodu (może być sztuczny)  200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki 200g mieszanki migdałów, orzechów laskowych i włoskich lub samych migdałów (posiekanych lub mielonych) ½ olejku cytrynowego ½ olejku pomarańczowego 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy Ewentualnie okrągłe opłatki Lukier: 1 szklanka cukru pudru Ok. 4 łyżki wody(...)użycia. Jajka mieszamy razem z cukrem, miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy

Smakowy Raj
Drożdżówki z prażonymi jabłkami 156

Składniki: -1 kg jabłek -7 dkg cukru -7 dkg miodu -garść włoskich orzechów -sok z jednej cytryny -3 dkg masła -cynamon -4 szklanki mąki -5 dkg drożdży -3 żółtka oraz jedno jajko do smarowania -3 łyżki cukru -300 ml ciepłego mleka -10 dkg masła -szczypta soli -aromat Jabłka obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem(...)rozpadną. W międzyczasie przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka dosypujemy pozostałe jabłka i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło, cynamon i rozdrobnione orzechy. Mieszamy i masa jabłkowa jest gotowa. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól, aromat, żółtka i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu

Maminek kulinarny
Jem zdrowo: Kasza gryczana z kozim serem i pieczonymi burakami 174

pieczonymi burakami Drukuj przepis Składniki 4 łyżki kaszy gryczanej 1 gałązka pomidorków koktajlowych 2 małe pieczone buraki 2 plastry koziego sera 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oleju z prażonych orzechów włoskich (lub zwykła oliwa) 1 łyżeczka konfitury malinowej 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawy sól, pieprz listonic_name = "Jem zdrowo: Kasza gryczana z kozim serem i pieczonymi burakami (z coolinarnie.pl)"; listonic(...)theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 łyżki kaszy gryczanej 1 gałązka pomidorków koktajlowych 2 małe pieczone buraki 2 plastry koziego sera 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oleju z prażonych orzechów włoskich (lub zwykła oliwa) 1 łyżeczka konfitury malinowej 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawy sól, pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pomidorki pieczemy około 10 minut

CoolinarniePL
Lekki sernik bez cukru 165

agawy/miodu     2,5 łyżki żelatyny     100 ml gorącej wody Spód:     1 szklanka płatków owsianych     1/2 szklanki orzechów włoskich     1/2 szklanki wiórków kokosowych     2 łyżki syropu z agawy     1 łyżka oleju (dowolny roślinny o neutralnym smaku) Wierzch: Szklanka borówek(...)banany Wody kokosowej pozostałej po mleczku nie wylewaj - nada się świetnie do koktajlu owocowego. 1. Płatki i orzechy uprażyć na suchej patelni. 2. Wrzucić do blendera, dodać wiórki, zmielić na wiór. 3. Dodać olej i syrop, wszystko dokładnie wymieszać. 4. Dno tortownicy wyłożyć przygotowaną masą, DOBRZE UBIĆ! Odstawić do wystygnięcia. 5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić

Powiedz dietom nie
Batony owsiano-lniane bez pieczenia 1008

przepis, w którym siemię jest jednym z głównych składników. Batony nie wymagają pieczenia, a dzięki temu, że nie są poddawane obróbce termicznej, miód i nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z orzechów zachowują wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Batony można modyfikować przez dodanie do nich orzechów czy suszonych owoców zyskają oryginalny smak i dodatkowe właściwości zdrowotnych.  Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych

zdrowa vege kuchnia
Ciasto czekoladowe intensywnie pomarańczowe. 172

domowy) -skórka z jednej pomarańczy -3 jajka -łyżka cukru pudru -kubek przesianej z łyżeczką sody i łyżeczką proszku do pieczenia mąki TYP500 -łyżka kakao -1/2 kubka mleka -garść orzechów laskowych i migdałów w moździerzu zgniecionych Czekoladę z masłem i cukrem waniliowym topimy w rondelku, dodajemy skórę pomarańczy. Odstawiamy do wystudzenia. Do przesianej mąki dodajemy kakao, mieszamy widelcem. Jajka ubijamy(...)cukrem pudrem i stopniowo ciurkiem wlewamy do nich masę czekoladową miksując. Tak powstałą masę łączymy z mąką i kakao, dodajemy orzechy, migdały, mleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno.   Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru

BaRepas
Brownie z czereśniami i Snickersami 222

warto eksperymentować i często piec do późna - kosztem snu, by później takie opinie usłyszeć! ;) Zobacz również przepisy na ----->  brownie ,  brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca Brownie z czereśniami i Snickersami - przepis: Składniki: (forma 23x24 cm) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 2 batony Snickers do posypania wierzchu  225 g masła 3 całe

Moje Qulinaria
Owsianka pieczona z pomarańczami z kakaową nutą. 160

mężczyzny, a tu ani kwiatka, ani buziaka... Mówi się trudno, idzie się biegać i wcina się owsiankę. Może coś wieczorem? Czego użyłem? -4 łyżki płatków owsianych -zgniecione w moździerzu orzechy laskowe i migdały -łyżka miodu -kakao słodkie -serek biały naturalny -łyżeczka jogurtu naturalnego -fileciki z pomarańczy Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na jakiś czas. U mnie był to czas potrzebny(...)porannego biegu na 5 km. Gdy płatki nasiąkną wodą mieszamy je z łyżką miodu i orzechami. Kokilkę smarujemy masłem. Na spód wykładamy połowę naszych płatków, przykrywamy pomarańczami. Zakrywamy drugą częścią płatków i wkładamy do piekarnika na 15 minut w 190 stopniach. Serek łączymy z jogurtem i łyżeczką kakao. Na talerzu układamy owsiankę, posypujemy kakao i pędzlem rozprowadzamy serek. Smacznie

BaRepas
pieguski, czyli ciastka w kropki 138

puszystą masę. Dodać jajko i wymieszać. Następnie mąkę, proszek do pieczenia, sól. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać rodzynki i pokrojoną w kostkę czekoladę.* Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Ciastka spłaszczyć, np. łyżką zanurzaną w zimnej wodzie, następnie włożyć do piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane. PORCJE(...)sztuk WSKAZÓWKI * Bez obaw można dodać dowolne wypełnienie do ciastek: orzechy, żurawina, kandyzowane skórki, sezam, pestki dyni lub słonecznika

zabawa smakiem
granola 145

płatków owsianych np. górskie ( nie błyskawiczne! ) 100 g żurawiny suszonej 100 g pestek słonecznika 100 g białego sezamu 100 g pokrojonych suszonych śliwek 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów – pełna dowolność w wyborze, ja akurat miałam orzechy nerkowca 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciśniętego 6 łyżek miodu 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE

zabawa smakiem
Ciasto czekoladowe 181

tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka stołowa kakao 2 łyżki stołowe mąki tortowej 2 łyżki  stołowe skórki pomarańczowej 3 łyżki stołowe mielonych orzechów laskowych 6 jaj kostka masła Masło oraz startą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pamiętać o nieustannym mieszaniu składników. Żółtka utrzeć z dodatkiem 3/4 szklanki cukru, a następnie połączyć z ciepłą masą czekoladową(...)przygotowanej masy dodać mąkę, kakao, orzechy, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka i jednolita. Delikatnie i dokładnie połączyć z resztą ciasta. Gotowe ciasto wlać do formy i włożyć do nagrzanego  do 130 st C piekarnika

Konrad Gotuje
Czekoladowe ciasto meksykańskie 100

szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 120 g masła 3 jajka 2 banany 50 g kakao 50 ml wody 50 g orzechów włoskich 100 gram czekolady gorzkiej Sposób przygotowania Wodę zagrzać w garnuszku, dodać masło, cukier i kakao, mieszać do rozpuszczenia się cukru, jednak nie zagotowywać. Masę odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej wbić(...)żółtka, wymieszać, białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i papryką, dodać do masy kakaowej. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać orzechy,  pokrojonego banana i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach

pink envelope