płatków owsianych ( najlepiej górskich ) 200 g płatków jęczmiennych 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki dobrego oleju roślinnego 100 g żurawiny 50 g ziaren słonecznika garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce ) Wykonanie: Czekoladę połamać. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Do miski włożyć połamaną czekoladę oraz wlać dwie łyżki oleju. Zmniejszyć płomień do minimum. Pozostawić czekoladę w kąpieli(...)wodnej, aż zupełnie się rozpuści. Płatki owsiane i jęczmienne połączyć z ziarnami słonecznika i posiekanymi orzechami. Wlać rozpuszczoną czekoladę - całość dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć płatki w czekoladzie. Piec w 160 stopniach C przez 12-15 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i piec jeszcze 5-7 minut. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić
kolorowotorcikowonawet osobnego wpisu. Mleko jednak potrzebowałam do innego przepisu, który zamieszczę niebawem więc przy okazji zrobiłam zdjęcia. Wszystkie mleka roślinne robi się w zasadzie tak samo. Jedną porcję dowolnych orzechów zalewa się 4 porcjami wody. Najtrudniejsza czynność to kupienie wiórek kokosowych bez dodatków i konserwantów.... Można oczywiście zatrzeć też na tarce świeżego kokosa, wiórki jednak u mnie zawsze(...)domu a mleko potrzebne mi raczej spontanicznie. Jeśli kośby chciał wykonywać mleczko ze świeżego orzecha to przepis jest ten sam. A więc do dzieła! Składniki: wiórki kokosowe bez dodatkowych składników woda Wykonanie: Szklankę wiórków zalewamy szklanką wrzątku. Czekamy aż przestygnie i zalewamy jeszcze dwiema. Zostawiamy wodę z wiórkami na noc. Rano dolewamy szklankę wody i wszystko miksujemy z 2 minutki
Lubczyk i Waniliapianek marshmallows 5-6 łyżek ciepłej wody 1/3 szklanki masła orzechowego masa kajmakowa- około 5-8 łyżek, bądź około 200 g krówek ciągutek :) 150-250 g orzechów ziemnych Ponad to potrzebne będą: folia aluminiowa brytfanna nóż miseczka, garnuszek i szpatułka do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej ubijaczka mikser wysoka miska do ubijania Przygotowanie: Spód: 1. Rozpuść 2 czekolady(...)małym ogniu, cały czas mieszając lub w mikrofalówce- wyjmować co 15-30 sekund i zamieszać- kontynuować do całkowitego rozpuszczenia się krówek, następne kroki są identyczne) 2. Dodajemy do kajmaku orzechy ziemne i mieszamy dokładnie. 3. Wylewamy masę na warstwę nugatową 4. Wstawić do lodówki do stężenia. 5. Następnie pokroić na części- batoniki Warstwa wierzchnia: 1. Gdy batoniki stężeją w lodówce
KreatywnePinyłyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 żółtek Do smarowania: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła śliwkowe 10 dag pokrojonych orzechów włoskich Beza: 5 białek 20 dag cukru pudru 1 dag mąki ziemniaczanej Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 cukier waniliowy 4 dag cukru 2 żółtka 2,5 łyżki mąki(...)dwie części. Jedną część blaszki wylepić ciastem. Najlepiej piec w dwóch takich samych blaszkach ( jak nie mamy, to bezę dzielimy na dwie porcje). Ciasto smarujemy połową dżemu i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. w tym czasie przygotowujemy bezę. Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier puder
W kuchennym oknie EwySkładniki: 25 dag mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko Masa: 2 filiżanki mocnej kawy 4 żółtka 10 dag orzechów włoskich mielonych 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Mąkę i masło siekam, dodaję cukier, jajko i zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 min do zamrażalnika. Gorącą kawę wlewam do rondelka i wsypuję cukier. Gotuję syrop kawowy(...)nitki. Studzę, wbijam żółtka i wsypuję zmielone orzechy. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta. Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam w foremki kółka z ciasta. Kremem kawowo-orzechowym napełniam foremki do 2/3 wysokości ciasta i wstawiam na 15 min do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 300 g gotowego ciasta francuskiego ( 1 opakowanie) 1 opakowanie orzechów laskowych 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu 2 jajka 10 dag cukru pudru Wykonanie: Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i kroję w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam
Ciasteczkowy Potwórdrożdży 1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa: 3 szklanki dżemu morelowego- ja użyłam powideł śliwkowych 30 dag mielonych orzechów włoskich 40 dag cukru- proponuję zmniejszyć o połowę Polewa: 1 szklanka wody 30 dag cukru 2 łyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję margarynę i razem rozcieram. Odkładam jedną grudkę masła(...)masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową tej masą smaruję wyłożone na blasze ciasto. Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, układam na masie, wykładam pozostałą część masy i przykrywam trzecim rozwałkowanym
Ciasteczkowy Potwórszklanki mleka szklanka cukru 2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram 4 śmietan-fix 2 kostki margaryny 2 łyżeczki kakao 2 opakowania cukru waniliowego 20 dag orzechów laskowych sok z 1/2 cytryny Wykonanie. W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe mleko gotuję(...)cukierniczego z końcówka do nadziewania. Wyciskam spiralny pasek zaczynając od środka tortu i kierując się ku jego krawędziom. Następnie od środka odprowadzam ciemne poziome linie tworzące kształt pajęczej siatki. Orzechy miksuję drobno i posypuję nimi boki tortu. Całość schładzam co najmniej 5-6 godz w lodówce
Ciasteczkowy Potwórorzechowy z 6 jaj Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej Masa orzechowa: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 2 jajka Dodatki: 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżeczki kakao 2 łyżki musu truskawkowego Wykonanie: Najpierw piekę biszkopt. Wystudzony przekrawam na połowę. Truskawki myję(...)rozpuszczenia. Mus studzę i zimny wykładam na spód biszkopta.Wstawiam do lodówki by całkowicie stężał. Jajka miksuję z cukrem do białości, przelewam do rondelka, dodaję śmietanę oraz zmielone orzechy i mieszając, doprowadzam do wrzenia. Odstawiam by masa przestygła. Masło miksuję na puch i dodaję po łyżce zimną masę orzechową. Kremem smaruję zastygnięty mus truskawkowy. Przykrywam pozostałym biszkoptem.. Śmietanę
Ciasteczkowy Potwórwspaniałego ciasta:) Składniki: 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średnich jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego Biszkopt orzechowy: 1 szklanka mielonych orzechów 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki Masa: 1/2 litra mleka 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)kostki masła 30 dag galaretki w cukrze Wykonanie: Biszkopt orzechowy- Białka ubić , dodać po jednym żółtku i po trochu cukier. Dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 min w temp. 180°C. Upieczone wyjąć, wystudzić i przekroić na dwie części. Rolada- Jabłka umyć, obrać
Ciasteczkowy Potwórpudru 4 żółtka Masa 1: 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 2 galaretki owocowe Masa 2: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić, co najmniej 2 godz, podzielić na 2 części i piec każdą z nich(...)jarzynowej i smażyć z cukrem. Do usmażonych wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Przelać do garnuszka, dodać śmietanę i orzechy i całość zagotować. Wystudzić i dodać do utartego masła. Na pierwszy upieczony placek wyłożyć smażone jabłka, wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim plackiem i odstawić
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 masło 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych Krem: 3 jajka 1 masło 1 litr mleka 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki(...)cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę i pieczemy ok 20 min w 200-220'C. pozostałe trzy części również rozwałkowujemy, każdą z nich smarujemy powidłami, posypujemy orzechami i zawijamy rolady. Rolady przekładamy do piekarnika nagrzanego do ok 220'C i pieczemy ok 20-30 min. Upieczone odstawiamy. Odlewamy szklankę mleka i mieszamy
Ciasteczkowy Potwórpyszny i smakuje jak lody. Składniki: 75 dag białego sera 1 szklanka cukru- u mnie nie pełne 2 żółtka 4 łyżeczki żelatyny 2 opakowania herbatników 10 dag posiekanych orzechów włoskich aromat pomarańczowy lub wanilia 10 dag masła Wykonanie : Ser zemleć, herbatniki pokruszyć, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać masło, aromat, ser , posiekane(...)orzechy oraz połowę pokruszonych herbatników- ja wsypałam więcej niż połowę, gdyż reszta potrzebna jest tylko do obtoczenia gotowego ciasta.Wlać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać masę. Przelać na blachę wyłożoną pergaminem, poczekać aż trochę stężeje. Za pomocą pergaminu zwinąć w rulon, całość obtoczyć w reszcie pokruszonych herbatników i schładzać co najmniej 2 godz. Dodatkowo dodałam brzoskwinie, choć w podstawowym przepisie
Ciasteczkowy Potwórłyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 0,5 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olejek migdałowy Masa orzechowa: 35 dag orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 2 białka Masa serowa: 1/2 kg białego sera 20 dag masła 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek(...)opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto. Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek. Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane ubitą z białek. Ser zmielić, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając
Ciasteczkowy Potwórpyszne, mało przy nich pracy, tylko czas oczekiwania trochę długi :D Ale na to także znalazłam sposób Składniki: 15 dag cukru pudru 20 dag zmielonych wafli 10 dag zmielonych orzechów 8-10 łyżek słodkiej śmietanki 36% 1 łyżka kakao spirytus (opcjonalnie) Masa: 10 dag masła 10 dag cukru pudru 80 g wiórek kokosowych 3 łyżeczki mleka w proszku(...)Wykonanie: Cukier puder, wafle, orzechy i kakao mieszam ze sobą. Dolewam po łyżce śmietankę do momentu, aż będzie można formować wałek ciasta.Rozwałkowuję na cienki placek na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią i odstawiam. W tym czasie ucieram masło z cukrem pudrem, dodaję wiórki kokosowe i mleko w proszku. Masę wykładam na rozwałkowany spód, zwijam za pomocą
Ciasteczkowy Potwór