orzechy - 16941 przepisów (strona:515/1130)

Pasta z czarnej fasoli (orzechowo-czosnkowa) 154

Podczas jej przygotowania nie żałujcie soku z cytryny i przypraw, ponieważ musi być wyrazista w smaku.  Składniki: 200 g suchej fasoli czarnej 2 garście orzechów włoskich 1/2 cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sos sojowy Najlepiej dzień wcześniej fasolę zalać wodą i odstawić. Na drugi dzień fasolę gotować około 1 godzinę (w tej samej wodzie(...)się moczyła). Ugotowaną fasolą ostudzić. Następnie wszystkie składniki (fasolę, orzechy, czosnek) połączyć ze sobą. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta to można dolać odrobinę przegotowanej wody lub oliwy z oliwek. Na sam koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Poniższa pasta najlepiej smakuje, gdy na sam wierzch kanapki położymy rukolę bądź świeże kiełki.  Pomysł na przepis

Ugotować
Orzechowe wiatraczki 211

Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 45 ml oleju szczypta soli 1 jajko 400 g mąki pszennej Nadzienie orzechowe: 200 g mielonych orzechów włoskich 75 g cukru 75 ml śmietany kremówki 35 ml rumu szczypta cynamonu Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe(...)mleko i wymieszać. Dodać olej, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć Przygotować nadzienie - Orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać śmietankę i rum, dokładnie połączyć, lekko rozcierając :) Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę, delikatnie podsypać. Podzielić na około 8 części, każdą rozwałkować na prostokąt. Na placku rozsmarować orzechowe nadzienie, ponacinać i zwinąć go w rulonik

Domowa cukiernia Ewy
Pączusie orzeszki 176

mleka 50 g drożdży 5 łyżek cukru 500 g mąki 3 jajka szczypta soli 50 g stopionego masła  olej do smażenia nadzienie: powidła truskawkowe śmietana 36% orzechy włoskie do przystrojenia: cukier puder advokat- kilka kropel starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę mieszać z resztą cukru, solą(...)olej i smażyć przez kilka minut, aż pączki się zarumienią. Gdy pączusie ostygną, kroimy je na pół. Na jedną połowę nakładamy łyżeczkę powideł, na drugą łyżeczkę śmietany. Dodajemy ćwiartkę orzecha włoskiego i zamykamy pączka. Przystrajamy cukrem pudrem, kilkoma kroplami advokata i skórką pomarańczową. Smacznego

KreatywnePiny
Koty na dachu - babeczki czekoladowo-kokosowe z piankami marshmallow 153

smaku, nie dodawaj kakao, zastąp go większą ilością mąki i odrobiną aromatu kokosowego. (Na zdjęciach babeczki z i bez kakao) do dekoracji: pianki marshmallow grubo siekana deserowa czekolada orzechy włoskie- opcjonalnie pół tabliczki rozpuszczonej mlecznej czekolady Przygotowanie: Ucieraj w misce masło z cukrem, aż powstanie miękka, kremowa masa. Dodaj jajka oraz mleko kokosowe. Dosyp mąkę, sól, sodę oraz kakao(...)babeczek, pora na ich dekorację. Maczamy babeczki w miseczce z roztopioną czekoladą, a następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pianki i kawałki czekolady deserowej, Możemy dodać również orzechy włoskie. Smacznego

KreatywnePiny
Skubana drożdżówka z migdałami i cynamonem 176

szklanka mleka 4 jajka 12 dag roztopionego ciepłego masła Do nadzienia : 4 łyżki migdałów w płatkach 1 łyżeczka mielonej wanilii 4-5 łyżek miodu 2 łyżka cukru 6 garści orzechów włoskich drobno posiekanych  2 łyżeczki cynamonu 8 -10 dag roztopionego masła 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło(...)ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru i migdałów robimy masę wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Kładziemy jedną na drugą i kroimy na kilka części w zależności

Apetyczna babeczka
SHEVRANBERRY COOKIES – TERA – ciastka owsiane z żurawiną 209

miski z puszystą masą dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, posiekaną żurawinę oraz dodatki w postaci orzeszków ziemnych oraz wiórków kokosowych (możecie zamiennie użyć innych orzechów lub pestek dyni, słonecznika itp.). Miksujemy wszystko lub mieszamy drewnianą łyżką jedynie do równomiernego połączenia składników. Masę wkładamy na 20 minut do lodówki – ułatwi to formowanie ciastek. 5. PIEKARNIK Przed formowaniem ciastek(...)FORMOWANIE CIASTEK (5 min) Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia (jak nie macie, to wysmarujcie blachę tłuszczem i posypcie lekko mąką). Ze schłodzonej masy formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie rozkładamy je w równych odstępach na blaszce, rozpłaszczając je środkiem dłoni w kształt okrągłych ciastek (niestety zapomnieliśmy zrobić zdjęcie tego kroku, wybaczcie). Masa ciasteczkowa jest zwarta, więc

Nerds Kitchen
Tarta jaglana bez pieczenia, mąki i cukru 274

niesamowicie. Składniki: - 3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego) - 1,5 szklanki kaszy jaglanej suchej - 2-3 łyżki miodu lub innego słodu - paczka daktyli 150g  - 1,5-2 szklanki orzechów, migdałów lub słonecznika Przygotowanie: Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy (lub ugotować normalną i później zblendować, można też użyć mąki jaglanej) zalać mlekiem i zagotować, cały czas mieszając(...)zagotowaniu zmniejszyć gaz i cały czas mieszać gotować tak długo, aż masa będzie gęsta, a po spróbowaniu kasza będzie miękka. Daktyle moczyć przez 15 minut następnie zmielić dodać orzechy zmielone w młynku lub blenderze na proszek wymieszać, rozłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem , zalać kaszą jaglaną, ułożyć owoce i odstawić do lodówki do stwardnienia

zdrowa vege kuchnia
Ciasteczka błyskawiczne 132

się błyskawicznie  z  powodzeniem może być podawany na różnego rodzaju domowych przyjęciach dla dzieci .   składniki na 30 ciasteczek 30 krakersów 1/2 słoika konfitur 5 dag posiekanych orzechów włoskich 2 białka 15 dag cukru waniliowego przepis Na ciasteczkach rozkładamy warstwę konfitur i posypujemy posiekanymi orzechami. Ubijamy sztywną pianę z białek , dodajemy pod koniec ubijania po trochu cukier waniliowy

Smakowite Dania
Filet z kurczaka w orzechowej panierce 120

nadaje się na obiad w połączeniu z surówką  i  ziemniakami. składniki na 4 porcje 4 filety z kurczaka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki pokruszonych orzechów ziemnych 3 łyżki oleju sól i pieprz przepis Filety z kurczaka myjemy ,  osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem . Filety obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej(...)pokruszonymi orzechami ziemnymi .Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor

Smakowite Dania
Piernik świąteczny 116

kostki margaryny 4 łyżki miodu szklanka cukru 50 dag mąki 2 jajka pół szklanki mleka 3 łyżki kakao mała torebka proszku do pieczenia cynamon trochę przyprawy do pierników klika orzechów laskowych bakalie gotowa polewa czekoladowa bułka tarta do posypania blachy przepis Margarynę , cukier i  miód rozpuszczamy w garnku,  wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy(...)wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  tortownicy, pieczemy około godziny  w średnio nagrzanym piekarniku . Po upieczeniu i przestudzeniu piernik oblewamy polewą czekoladową i ozdabiamy orzechami laskowymi lub przekładamy dżemem

Smakowite Dania
Domowy smalec 142

soli. Ja  jednak trochę poeksperymentowałam i zrobiłam go na swój sposób i wyszedł całkiem smaczny . składniki na 1 litr smalcu 70 dag wędzonej słoniny 5 cebul 100 g orzechów  włoskich pół łyżeczki soli pieprz przepis Słoninę drobno kroimy i topimy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia  smalcu, aż skwarki  nabiorą złotego koloru . Dodajemy bardzo drobno pokrojoną(...)cebulkę i doprawiamy solą i pierzem, zdejmujemy z gazu, dodajemy posiekane orzechy włoskie i całość mieszamy. Gdy tłuszcz jest całkiem klarowny, wlewamy go do naczynia i i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia

Smakowite Dania
Ciasteczka serduszka z marmoladą + film 185

Przepyszne kruche ciasteczka z marmoladą, polane czekoladą i orzechem na wierzchu to moja propozycja na podwieczorek lub popołudniową kawę. W moim domu znikają w błyskawicznym tempie. Polecam do wypróbowania.   składniki na 15 sklejonych serduszek 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli jajko 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie ) 150 g masła 125 g marmolady owocowej(...)minut. Po upieczeniu ciastek jeszcze ciepłe smarujemy marmoladą i składamy po dwa . W kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę czekoladową i ciepłą smarujemy wierzch ciasteczek, na każde ciasto kładziemy połówkę orzecha włoskiego

Smakowite Dania
Keks + film 166

szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii ( rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich itp. ) Przepis na skórkę pomarańczową tutaj 5 jajek                         lukier 1 łyżka wrzątku(...)również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem . Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę pomarańczową, trzy łyżki skórki pomarańczowej zostawiamy do ozdobienia keksa. Bakalie obtaczamy w łyżce mąki. Do ciasta wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na keks wyłożonej

Smakowite Dania
Ciasto bananowe 283

mąki  25 gr kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli   3 jajka  3 dojrzałe banany 40 gr orzechów włoskich 25 ml mleka np migdałowe   50 g cukru  Przygotowanie : Rozgrzewamy piekarnik do 175' C  W misce mieszamy wszystkie suche składniki  dodajemy jajka, mleko  i rozgniecione banany wraz(...)pokrojonymi orzechami. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do foremki na babkę prostokątną i pieczemy przez 35-40 minut  sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło

cookpl
Grrillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym. 294

odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego lub 1 łyżka octu winnego białego czubata łyżka drobno posiekanej cebuli lub białej części pora(można pół na pół), 4 szt. orzechów laskowych lub 10-12 pistacjowych, płaska łyżeczka płatków migdałów, śmietanka słodka 250ml 18%, 3 płatki młodego imbiru z zalewy, łyżka masła klarowanego, 2-3 łyżki soku z cytryny, odrobina startej(...)/ubić lekko, zamarynować w oliwie z oliwek  najlepiej na noc,  następnego dnia usmażyć na patelni grillowej lub grillu,   SOS: na patelni rozpuścić masło, dodać orzechy, migdały, cebulę(lub por, ja daję pół na pół),  następnie dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny, odrobina skórki z cytryny, małą szczyptę cukru dla złamania kwasu cytrynowego,potem

Kuchnia Beaty