wodą i wystudziłam. Orzeszki wsypałam do kielicha blendera i zmiksowałam, dodałam golden syrop i ponownie zmiksowałam. Przy tej czynności uważajmy, żeby nie spalić naszego sprzętu, bardzo trudno się miksują orzechy z golden syropem. Nie przejmowałam się tym że kawałki orzechów pozostały dość duże, bo potem wlałam mieszankę z rondelka i zmiksowałam już wszystko dokładnie. Dodałam ekstrakt waniliowy. W misce ubiłam
Blondynka Gotujesię pojawia. Można ja jeść z mlekiem, jogurtem, owocami. składniki: 250g płatków żytnich /owsianych 2 łyżki siemienia lnianego 50g pestek dyni 20g sezamu ( najlepiej niełuskanego ) 20g wiórek kokosowych 30g orzechów laskowych 30g płatków migdałowych 50g moreli ( najlepiej niesiarkowanych) 50g fig 50g rodzynek bądź żurawiny 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego(...)czarnej/ zielonej, ja użyłam jaśminowej 1lyżka cynamonu 1 łyżka kardamonu wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160 stopni , termoobieg. W większej misce wymieszać płatki, siemię lniane, dynie, sezam, wiórki, migdały, orzechy. W innej miseczce mieszamy tahini, cytrynę, miód, kardamon i cynamon. Dodajemy na koniec herbatę i całość wlewamy do miski z suchymi składnikami. Płatki powinny być lekko wilgotne. Na blaszce kładziemy
Apetyt na Zielonezdrowa pożywna przekąska i cukier na prawdę jest w niej zupełnie zbędny. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka suszonych owoców: daktyle, żurawina,rodzynki, morele, śliwki 1 szklanka orzechów : włoskie, pekan, laskowe, migdały 4 dojrzałe banany średnie 1 szklanka słonecznika bądź dyni, może być pół na pół 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 1czubata łyżka cynamonu szczypta soli(...)stopni. Termoobieg. Do rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane i na małych obrotach miksujemy, nie możemy zmielić na pył, ale tylko delikatnie rozdrobnić. Do rozdrabniacza następnie dodajemy suszone owoce i orzechy, rozdrabiamy również na większe kawałki. To jest wersja ekspresowa, oczywiście można wszystkie podane wyżej składniki posiekać nożem, ale będzie to trochę dłużej trwało. Do naszych składników dodajemy rozgniecione widelcem banany, słonecznika
Apetyt na Zieloneponieważ można je zrobić w różnej wielkości. Składniki: 500g serka wiejskiego 1 szklanka mąki owsianej 2 jaja 1 szklanka wybranych owoców suszonych: żurawina, rodzynki, daktyle, morele 1 szklanka wybranych orzechów: pekan, laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały 2 łyżki cynamonu 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu niełuskanego 4 -5 łyżek oleju do smażenia po podania: syrop(...)agawy, miód, owoce suszone, wiórki kokosowe Wykonanie: Do serka wiejskiego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz oleju. Orzechy i owoce typu daktyle, morele powinny być rozdrobnione na mniejsze części. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżką nakładamy placuszki. W momencie kiedy placuszki się podpieką na kolor złoty (ok 5 minut) przerzucamy na drugą stronę i zarumieniamy. Podczas smażenia dolewamy
Apetyt na Zielonepotrzebna nam jest nawet maszyna do lodów :) !!! Co do masła orzechowego.. najlepiej jest użyć takiego, które sami zrobiliśmy, gdyż sklepowe zawierają cukier, nie są zrobione w 100% z orzechów, a co najgorsze zawierają tłuszcz palmowy (jest tłuszczem nasyconym i podnosi LDL we krwi). Składniki: - 3 banany - 1-1,5 łyżki masła orzechowego - 70ml mleka zwykłego/skondensowanego niesłodzonego - płatki migdałów(...)posypania * można również dodać orzechy o lodów wedle upodobania :) Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do plastikowego pojemnika, a ten z kolei do zamrażarki. Po 3h wyciągamy, wkładamy do miksera i rozdrabniamy na bardzo małe kawałeczki. Dorzucamy masło orzechowe z mlekiem, miksujemy do ich połączenia. Przekładamy do plastikowego pudełeczka, posypujemy z wierzchu migdałami i wkładamy do lodówki
Be Fit Be StrongLista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić(...)zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka
Moje domowe kucharzenieniż batoniki ;) Można dodawać dowolnych bakalii. Ja użyłam tego, co akurat miałam w szafkach. Składniki: 3 banany (ważące razem około 650 g) 70 g suszonych moreli 30 g orzechów włoskich 250 g płatków owsianych 50 g wiórków kokosowych opcjonalnie - syrop z agawy/inne słodzidło do smaku Do obtoczenia: gorzka czekolada wiórki kokosowe Przygotowanie: Banany zmiksować na gładka masę orzechy
pyszne zdrowościświeci słońce i można posiedzieć na ogródku. MASA MAKOWA Potrzebujemy: 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii (u nas daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i studzimy(...)mielimy w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową możemy zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI Potrzebujemy: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka
Marder&Marder ManufactureWszystkim polecam przepis bo ciasto robi się szybko i całkiem prosto, a smakuje naprawdę wybornie. Ciasto marchewkowe 2 szklanki marchewki startej na tartce o drobnych oczkach 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. cukru 4 jaja 1 szkl. oleju 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy(...)piernika Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy marchewkę, orzechy, olej, mąkę, przyprawy i sodę z proszkiem. Wykładamy na blaszkę posmarowaną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 40 minut. Masa kremowa śmietana 30% 1 opakowanie (u mnie 330 g ) cukier puder 2 łyżeczki 2 serki almette jabłko i gruszka 2 łyżeczki żelatyny Schłodzoną śmietanę ubijamy
Cynamonowe szczęściepowinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki soli posiekane orzechy włoskie i migdały cukier puder Sposób wykonania: Jaja utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać olej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość dodać(...)masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem bądź polać polewą np. czekoladową
Qchnia po prostuSkładniki (na 2 porcje): kilka liści sałaty rzymskiej 3 jajka ugotowane na miękko garść ugotowanego i obranego bobu 3 małe, kolorowe papryki 1 łyżka tahini 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego sól i pieprz szczypiorek ewentualnie Sałatę rzymską myjemy, rwiemy i kładziemy na talerzu. Papryki kroimy i układamy na sałacie. Całość posypujemy bobem i układamy przekrojone(...)połówki ugotowane jajka. Tahini, olej z orzechów włoskich, syrop klonowy dokładnie mieszamy do uzyskania emulsji, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Gotowe
Mango Papajanasion czarnuszki. Powiedział: " Szukasz lekarstwa na wszystkie choroby oprócz śmierci? Kup czarnuszkę, najlepiej indyjską ." Sam codziennie na czczo wypija mieszankę: 1 zmielona łyżeczka indyjskich nasion czarnuszki z jednym orzechem włoskim . Orzech powinien wcześniej pozbawiony skorupki moczyć się przez całą noc w wodzie. Efektem jest świadomy pan po 70-tce: zdrowy, energiczny i pełen chęci do życia
IzaGotujektóre jak wiadomo stanowią bardzo bogate źródło witamin. Pasuje do różnego rodzaju dodatków i z powodzeniem zastąpi kupne pieczywo. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego 3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych 1/2 szklanki siemienia lnianego w całości 1/2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych 10 łyżek mielonego siemienia lnianego 1 i 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy(...)przechowujemy w pojemniku w lodówce (nawet do 2 tygodni). Składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnych preferencji: np. część słonecznika zastąpić możemy pestkami dyni lub dodać suszonej żurawiny. Migdały zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi. Ważne tylko by zachować podane proporcje. Chleb jest wilgotny. Pasuje do wędlin, sera jak i słodkich dodatków. To samo zdrowie, a przede wszystkim cudowna alternatywa wszechobecnej mąki
Kuchnia po mojemuNajlepsza jest bowiem kapusta surowa, gdyż podczas gotowania traci wiele cennych składników (np. witaminę C). Składniki: ½ główki młodej kapusty, 1 duża pomarańcza, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka posiekanych orzechów, 4 łyżki majonezu, posiekany koperek lub natka pietruszki. Wykonanie: Kapustę bardzo drobno posiekać, dodać obraną pokrojoną pomarańczę, żurawinę i orzechy. Wymieszać składniki, polać majonezem, posypać zielenina i podawać z pieczywem
Tradycyjna Kuchniajuż wielokrotnie wspominałam- kanapki wcale nie muszą być nudne ;) Tym razem mam dla Was taką o to propozycję- wędzony łosoś, pasta z awokado, czosnku pomidorów i orzechów nerkowca oraz rukola i kremowy ser śmietanowy. To jest po prostu pyszne! :) SKŁADNIKI: 1 bułka z sezamem 2 plastry łososia wędzonego garść rukoli plaster sera śmietanowego z pieprzem lub innego ulubionego czerwona(...)papryka pasta z awokado 1 dojrzałe awokado garść orzechów nerkowca ząbek czosnku 3-4 pomidorki koktajlowe sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Awokado obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawalki. Czosnek obrać. Wszystkie składniki pasty umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawic solą i pieprzem. 2. Bułkę przekroić na pół, posmarować pastą, ułożyć rukolę
DefinicjaSmaku