bardzo dobre. Serdecznie polecamy ten przepis. Składniki: - 2 pełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (użyłam włoskich i laskowych) - około 60g żurawiny - 4 gruszki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przestając miksować. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)pieczenia i po jednej łyżce dodajemy do reszty składników. Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blaszkę keksówkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 55 minut
Pan i Pani Smith w kuchniduża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka pomarańczowa 50 g tartego parmezanu 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich sól pieprz płatki chilli Piersi z kurczaka ugotować w rosole około 10 minut. Ugotowane pokroić w kostkę . W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę(...)Dusić około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z warzywami. Do miseczki wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcierać tak , aby powstała kruszonka. Wymieszać z posiekanymi orzechami , doprawić solą, pieprzem i posypać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż góra będzie złocista i chrupiąca. crumble z kurczakiem i papryką
O kuchni z uczuciemboicie się cukrów prostych spożywać poza śniadankiem! Jednak, jeśli jesteście na diecie dla ‘’koksiarzy’’ to wcinamy po treningu i gotowe! :D Nie ma co przedłużać. Macie ananasa, rodzynki, orzechy, pierś z kurczaka, mix sałat, kukurydzę, cytrynkę oraz ketchup? To do dzieła! SKŁADNIKI: - 50g kukurydzy -95g ananasa -15g rodzynek -15g orzeszków (polecam włoskie) - spora garść mixu sałat(...)ANANASA kroimy na mniejsze kawałki 3) MIX sałat przekładamy na talerz, solimy odrobinę i dodajemy soku z 1/3 cytrynki. Mieszamy. 4) Dodajemy Gotową pierś z kurczaka, kukurydzę, ananasa, rodzynki, orzechy i polewamy ketchupem! 337kcal
fitolarun.blogspot.comtyle kalorii co ''kot napłakał?'' (swoją drogą, to oznacza, ze koty nie płaczą?) :D Czasami z mojego gapiolstwa wychodzą całkiem dobre rzeczy. Jak? Dzisiaj zapomniałam o mące i o orzechach (dobra orzechy zjadłam zanim je 'wsadziłam' do ciasta) co spowodowało, że wypiek jest taki ''dietetyczny''. Jedyny minus jaki zauważyłam->cisto jest bardzo, bardzo mokre oraz odrobinę pracochłonne! Ale smaczne
fitolarun.blogspot.comSkładniki: 4jaja, 2 szkl. mąki pszennej tortowej, 1szkl.cukru, 1szkl. oleju, 1łyżka kakao, 1łyżeczka cynamonu, 1łyżeczka sody, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 6dużych jabłek, czekolada, garść lub dwie orzechów włoskich. Przygotowanie: Jaja ubić z cukrem, dodać cynamon i dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle mieszając. Dodać olej i pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem(...)pieczenia). Piec 50 min. w 180stopniach w rozgrzanym piekarniku. Rozpuścić czekoladę i po upieczeniu polać po wierzchu ciasta oraz dodać na wierzch orzechy. Przepis nadesłany od mojej mamy :) Smacznego
W kuchni u Moniki5dag drożdży świeżych, 2żółtka, 2całe jajka. Masa makowa: 2 gotowe masy makowej, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 1/2szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Ponadto: orzechy włoskie, płatki migdałów. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać razem z masłem, dodać resztę składników i wyrobić. Podczas(...)pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach przez ok.1h. Polewa: Na wolnym ogniu rozpuścić wszystkie składniki. Na ostudzone ciasto, na wierzch posmarować polewą (nie może być gorąca). Można posypać orzechami, płatkami migdałowymi. Smacznego
W kuchni u Monikisoku ok.259 g), wędzone udko kurczaka ( z kością ok. 400g), czerwona świeża papryka, 1/2 świeżego ogórka, puszka kukurydzy, majonez (ilość majonezu w zależności ile kto lubi), 2-3 garście orzechów włoskich, sól, pieprz. Przygotowanie: Kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Z orzechów włoskich ściągnąć cienką skórkę, która je pokrywa (niekoniecznie, ale wtedy będzie wyczuwalna gorycz) i przełamać na pół. Paprykę
W kuchni u Monikigotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą(...)cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przepis oraz przygotowanie jest mamy mojego męża :) Smacznego
W kuchni u Monikiużyłam masła niesolonego), 2 żółtka, 1 szklanki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru. Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej, 300g orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było(...)mieszać, do momentu aż masa będzie gęsta. Gorącą masą budyniową przekładać kolejno upieczone placki: miodowy - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - miodowy. Na samą górę wylać kajmak i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi, lekko je wciskając w masę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włożyć do lodówki i schłodzić. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 banan, 4-5 łyżeczek dżemu Łowicz ( ja użyłam dwóch smaków: truzkawkowy i z owoców leśnych), wyciśnięty sok z 1 cytryny, 9 łyżeczek jogurtu greckiego, 9 kawałków orzechów włoskich, 9 listków mięty. Przygotowanie: B anana obrać ze skórki i dobrze zwilżyć sokiem z cytryny - najlepiej przez ok. jednej minuty polewać go sokiem. Rozgrzać piekarnik do 180stopni(...)piec przez ok.15-18min. Po upieczeniu wyłożyć na talerz. Na talerz również wyłożyć 9 łyżeczek jogurtu greckiego ( każda obok siebie). Na jogurt grecki nałożyć po pół łyżeczki dżemu, kawałek orzecha i po listku mięty. Smacznego
W kuchni u Monikimasła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru Wierzch: 4 łyżki mleka, cukier kryształ do posypki po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Do letniego mleka kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Robimy zaczyn(...)blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę: Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier, a następnie orzechy. Tak przygotowaną masą smarujemy przygotowane drożdżowe podkłady, uważając by masa nie przekraczała ok 1.5-2 cm do brzegów. Posypujemy rodzynkami i zwijamy do środka. Końcem rolady do spodu wkładamy do przygotowanych
Kuchnia w czekoladziemakowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej Olejek: waniliowy i migdałowy 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę/ blat wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, margarynę i cukier. Drożdże rozprowadzamy w śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy(...)żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto miało miejsce
Kuchnia w czekoladzieMasa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka otarta z 1 pomarańczy 100g orzechów włoskich aromat migdałowy ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu Ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru) 2 jajka 4 żółtka(...)wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. 2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec
Kuchnia w czekoladziedwudaniowy zresztą). Jeśli i Wam wystarczają, to śmiało- częstujcie się :) Składniki: Na 1 porcję: 5 liści sałaty masłowej 1/2 fileta z kurczaka 2 łyżki jagód goji 2 łyżki orzechów ziemnych 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki sezamu 2 łyżki kremu z octem balsamicznym o smaku pomarańczy Dodatkowo: 1/3 łyżeczki kurkumy 1 płaska łyżeczka przyprawy(...)drobne kawałki. Smażymy do miękkości z dodatkiem kurkumy, przyprawy do kurczaka oraz sezamu i słonecznika. Studzimy. Umytą sałatę targamy na mniejsze kawałki. Dodajemy kurczaka, jagody goji, żurawinę oraz orzechy. Mieszamy z kremem balsamicznym
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: Mix sałat bazylia kolorowa papryka rzodkiewka orzechy nerkowca SOS 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz ulubione zioła Sałaty potargać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Ułożyć wszystkie składniki na półmisku, polać sosem tuż przed podaniem i posypać orzechami. Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić
harrisa