takich produktów jest masło orzechowe. Poza tym, że jego domowy wyrób jest dwa razy tańszy niż sklepowa wersja, to jeszcze mam pewność, że jest przygotowane w 100% z orzechów, bez zbędnych dodatków w postaci tłuszczu palmowego. Czy to nie jest zachęcające do przygotowania własnego masła? Ps. w ten sam sposób możecie zrobić masło z innych rodzajów orzechów
Fabryka pomysłówszklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 82%) 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki naturalnego kakao 70 g cukru 2 jajka mały jogurt naturalny + 200 g dowolnych orzechów (u mnie mieszanka) Przygotowanie: Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu(...)kaszą. W misie rozmiksować ze sobą pozostałe składniki dodając stopniowo zblendowaną kaszę. Formę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, a wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć, wystudzić. Udanych wypieków
Kuchnia Elliemiodzie oraz malinowym twistem :) Składniki : 1 szklanka malin 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1 szklanka płatków żytnich 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki miodu lub syropu daktylowego Orzechy i płatki wymieszać z miodem. Maliny rozgnieść widelcem na puree. Wymieszać z orzechami i wyłożyć na blaszkę. Piec 20-25 minut do złocenia. Przemieszać i uważać, aby nie spalić miodu
Chocolate Muffin BlogŚwieżo wyciskany sok z marchwi 250ml Sok z 1,5 pomarańczy Starta na tarce gałka muszkatałowa - szczypta 5 łyżeczek cukru brzozowego 5 świeżych fig Opcjonalnie orzechy: np. pistacje, nerkowca, brazylijskie pokrojone Przygotowanie: 1/ Dynie rozkrajamy, czyścimy z pestek, oddzielamy od skóry i przekładamy do garnka. 2/ Zalewamy 0,5l wody i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości dyni(...)marchwi i pomarańczy oraz szczyptę gałki muszkatałowej. Ponownie miksujemy aż do pełnego zmiksowania się składników. 5/ Rozlewamy do bulionówek, dodajemy obraną i pokrojoną figę na wierzch oraz orzechy jeśli preferujemy. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaprzepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka- 300 g * masło klarowane- 3 łyżki * miód- 1 płaska łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki * cynamon- 1/3 łyżeczki * orzechy włoskie- garść * słonecznik- mała garść * pistacje- mała garść N a suchej patelni podprażyć posiekane orzechy włoskie oraz słonecznik i przesypać do miseczki. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć kopytka do lekkiego
Kraina Miodem Płynącasię kruche . Składniki 10 dużych pieczarek 6-7 mniejszych pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka musztardy ostrej sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych 1 jajko Wykonanie - Pieczarki duże umyć wysuszyć i wydrążyć środki . - Umyte małe pieczarki i cebule posiekać , podsmażyć na rozgrzanej patelni . Doprawić musztardą i jeśli potrzeba dodać soli(...)pieprzu . Dokładnie wymieszać . - Farszem wypełnić wydrążone pieczarki. - Na talerzyku zmieszać bułkę tartą i posiekane orzechy. Jajko rozkłucić. - Na faszerowane pieczarki zamoczyć w jajku potem odsypać panierka . Kłaść na rozgrzaną patelnie stroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem ostrym lub dipem
Eli Gotowaniepudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja wlałam cały flakonik) 1/2 łyżeczki soli 2,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów (ja dodałam pistacje) Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i dokładnie zmkisować. Następnie stopniowo dodać mąkę, cały czas mieszając łyżką. Dodać żurawinę i orzechy, krótko wyrobić, żeby rozprowadzić
Przepysznik - BLW i nie tylkoświata, by Cię mocno przytulić, życzyć „Wszystkiego Najlepszego” i spędzić razem cudny wieczór przy rumie z colą i cytrynką, ciachach, słonych zakąskach i pysznych grzankach z serem i prażonymi orzechami. A przed Wami niezbyt długi fragment jednej z najwspanialszych książeczek jakie czytałam w życiu, Kubusia Puchatka. Fragment opowiada oczywiście o urodzinach, urodzinach Kłapouchego, osiołkowego pesymisty. Fragment opowiada(...)mieszaninę wlać do wiórków i cukru, dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Wstawić na ~30 minut do lodówki. Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, bądź nawet nieco mniejsze, chyba że ktoś lubi wersję batonikową, wtedy można spokojnie uformować wałeczek. Kulając nadzienie należy pamiętać, żeby robić to delikatnie, ponieważ masa jest na tyle sypka
Przepysznik - BLW i nie tylkoinaczej przedstawiam Wam nasz deser!: Składniki: obrane banany kakao/karob (u nas jedna płaska łyżeczka na 3 banany, lepiej mniej niż za dużo, wtedy może stać się trochę gorzki) garść orzechów + foremka ciesząca oko :) Blendujemy orzechy i wrzucamy trochę do foremek. Rozgniecione banany mieszamy z karobem, zalewamy foremki i wrzucamy do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe. Ale: - nie musisz dokładnie mieszać
Przepysznik - BLW i nie tylkokaszy jaglanej szczypta soli 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki mleka 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) pół szkl. orzechów pekan Do garnuszka z wrzącą wodą(1 szklanka wody) wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut(...)tortownicy)wyłożyć papierem do pieczenia. (papier jest obowiązkowy jeśli chodzi tez o tortownice ponieważ masa jest bardzo płynna i mogłaby wypłynąć szczelinami )Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180ºC przez około godzine. Kroic dopiero po ostudzeniu, ponieważ ciasto jest dość wilgotne i lużne co jest bardzo mylne ponieważ wydaje nam się, ze jeszcze powinno trochę
Radość kipiąca uśmiechem.szybki deser no i smaczny a także może troszkę zdrowszy niż pozostałe ciasta?! hmm.. na pewno mniej kaloryczny ;-) Składniki na 4 porcje; 4 jabłka 2 łyzki posiekanych orzechów laskowych 3 łyzki miodu 2 kiwi Składniki ciasta; 4 czubate łyzki mąki pszennej 5dkg masła 1 łyzka cukru 3 łyzki zimnej wody Jabłka umyc, wydrązyc środek łyzką(...)melona jednak nie na wylot bo wszystko co włożymy wypadnie nam podczas pieczenia.. Kiwi pokroić w drobna kostke. Orzechy wymieszać z miodem. Napełnic nimi jabłka. A na wierzch włozyc pokrojone kiwi. Ciasto wyrobić z podanych składników. Schłodzic w lodówce około pół godz. a następnie rozwałkować i większym kubkiem wyciac 4 koła które następnie pociąć na paski szerokości około
Radość kipiąca uśmiechem.energii na cały poranek. Moja dzisiejsza wersja: 3 łyżki płatków owsianych 6 łyżek wody (lub mleka, ale ja zdecydowanie wolę je na wodzie) 2 brzoskwinie pokrojone w kostkę 1 orzech włoski pokruszony 1 łyżeczka miodu Płatki zalewamy wodą i wstawiamy na 2,5 minuty do mikrofalówki (można normalnie ją gotować, ale wybaczcie, rano każda minuta jest cenna). Jeśli(...)czasie będzie za gęsta, dodajemy odrobinę gorącej wody. Na wierzchu kładziemy brzoskwinie, posypujemy kawałkami orzecha i polewamy miodem. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorykolację. Dla jeden osoby będzie nam potrzebne: 1 ugotowany burak 4 plasterki miękkiego koziego sera Garść liści młodej sałaty (może być rukola, młode liście buraka lub cokolwiek innego) Kilka orzechów włoskich Sól I pieprz Oliwa z oliwek Buraka kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na talerzu. Na wierzchu układamy ser I na to sałatę. Orzechy podprażamy na suchej patelni
Smaki Przyprawy i KoloryPolecam na te upalne dni. W końcu bób nigdy nie smakuje lepiej niż latem. Składniki na sałatkę: sałata lodowa lub inna, bób, ser pleśniowy, oliwa Pesto: natka pietruszki, orzechy nerkowca, bazylia zielona i czerwona, oliwa, 2 ząbki czosnku, sól Wykonanie: Gotujemy bób. Na talerz wykładamy liście sałaty kropimy je oliwą, nakładamy bób oraz kilka plastrów sera pleśniowego. I odstawiamy(...)lodówki. Wykonanie pesto: Do blendera wrzucamy liście bazylii oraz pietruszkę. Następnie wsypujemy orzechy nerkowca i czosnek, solimy i dodajemy tak 2-3 łyżki oliwy. Może być więcej. Można dodać suszone pomidory. Całość blendujemy. Gotowe pesto wykładamy łyżką na talerz z bobem i sałatą
Smaki Przyprawy i Kolory