www.ziarenkowo.com/ Dzięki uprzejmości firmy Ziarenkowo dostałam do przetestowania 4 pyszne i zdrowe produkty: "CYNAMONOWY RAJ" - starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw ( prażone ziar na słonecznika sezamu, orzechy arachidowe oraz cynamon, kardamon, goździki). Wyśmienity dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli i naleśników, itd. "MIGDAŁOWY PRZYLĄDEK" - kompozycja prażonego słonecznika, migdałów, sezamu, wiórków kokosowych, orzechów arachidowych. Idealny dodatek do ciast
Słodkie okruszkipieczenia 200 g ananas, pokrojonego w kostkę szczypta soli 2 jajka 200 g surowej dyni, startej na tarce o małych oczkach 150 ml oleju Kruszonka tosca 100 g różnych orzechów i migdałów 50 g kokosowych chipsów 100 g masła 90 g jasnego muscovado 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietanki lub mleka Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (uwaga! każdy piekarnik(...)łyżki lub szpatułki. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj kruszonkę tosca. W rondelku rozpuść masło, po czym dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i śmietankę. Zagotuj, dodaj orzechy i część kokosowych chipsów. Rozprowadź tosca na powierzchni ciasta. Posyp resztą kokosowych chipsów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut
codojedzeniamiędzyczasie pokrój jabłka w kostkę, nie obieraj ze skórki. Podsmaż jabłka na maśle tak długo, aż zaczną puszczać sok. Dodaj odrobinę cynamonu, syropu klonowego i skarmelizuj jabłka. Upraż laskowe orzechy na suchej patelni, posiekaj grubo. Podaj kaszkę z orzechami, skarmelizowanymi jabłkami i sosem z jabłek
codojedzeniapieczona, z bitą śmietaną lub kremem. Moja mama robiła ją inaczej. W moim domu kiedyś to była obowiązkowa pozycja na wszystkie uroczystości. Wzbogacana dużą ilością rodzynek i orzechów, czasem z bananami, polana koniecznie brzoskwiniową galaretką. Bardzo długo jej nie robiłam, pewnie dlatego, że nie jestem tak dobrą kucharką jaką była Mama. Ale jej smak przywołał natychmiast wszystkie wspomnienia z dzieciństwa(...)Składniki: (na tortownicę 24cm) 1/2 opakowania biszkoptów (u mnie z powodu braku biszkoptów - herbatniki) 15 średnich jabłek 100g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 galaretki brzoskwiniowe ewentualnie orzechy, rodzynki czy inne bakalie Przygotowanie: Tortownicę wyłożyć biszkoptami, odstawić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka, podgrzewać. Żółtka wymieszać z cukrem na kogel - mogel. Do gorących jabłek dodać
Cakes By Kejtsmakuje rewelacyjnie. Moim zdaniem lepiej niż oryginalna wersja , która jest zdecydowanie za słodka. Przepis pochodzi od erVegan . Składniki: spód: 1 ½ – 2 szklanki orzechów (dałam włoskie, laskowe i migdały) 10 – 15 sztuk namoczonych daktyli * (dałam 15 sztuk ) szczypta soli i odrobina wody masa kajmakowa: 2 szklanki daktyli * 1 spora łyżka masła orzechowego(...)przez całą noc 1- 2 łyżki soku z cytryny kakao do posypania Wykonanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 - 15 minut. Orzechy zmiksować dość drobno. Dodać 15 sztuk namoczonych daktyli i ponownie razem zmiksować. Dodać łyżkę - dwie wody z moczenia daktyli tak, żeby masa dała się formować. Formę
Sto kolorów kuchniproszek)** 150 gram herbatników lub ciastek orzechowych, ja użyłam tych 5 suszonych śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu na polewę: 50 gram białej czekolady+ 2 łyżki oleju z orzechów włoskich*** Ciastka miksuję w malakserze z dodatkiem masła, śliwek i miodu tak długo aż otrzymam spójną masę. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wypuszczając brzegi papieru poza obręcz. Powstałą masą(...)spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut (góra/dół). Upieczone ciasto studzę w piekarniku. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Polewam nią ciasto i schładzam w lodówce. Smacznego, Klaudia. *Pokrojoną i pozbawioną nasion dynię piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut, następnie obieram i miksuję
Mango Papajatego dania wykorzystałam kolczaka obłączastego ale oczywiście wszelkie inne grzyby jak najbardziej tu pasują. Poza grzybami postawiłam w tym przepisie na pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z włoskich orzechów i bazylii. Pesto jest tu idealnym smakowym dodatkiem. Gemelli ze smażonymi grzybami Składniki: 4 porcje 300 g makaronu, u mnie gemeli 400 g leśnych grzybów 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego sól(...)czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka jasnej soi Przepis na pesto 1 rozrośnięta doniczka świeżej bazylii garść włoskich orzechów 3 łyżki utartego parmezanu 10 ząbków pieczonego czosnku szczypta soli Oczyść i pokrój grzyby jeśli są bardzo duże. Usmaż grzyby na łyżce masła i łyżce oleju. Dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i pietruszką. Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do grzybów
codojedzeniakrem budyniowy dobrze schłodzić. Składniki polewy 5 łyżek mleka 5 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kakao 125 g miękkiego masła lub margaryny pokrojonej w drobną kostkę opcjonalnie pokruszone orzechy lub płatki migdałów Przygotowanie polewy Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników. Przełożenie powidła śliwkowe albo gęste konfitury(...)piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować piernik polewą i ewentualnie ozdobić pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów lub wzorkami z czekolady. Piernik jest najsmaczniejszy na 2-3 dzień po przygotowaniu. PS. - polewę najwygodniej rozsmarowywać metalową, elastyczną szpatułką. naczynia na zdjęciu zostały kupione w sklepie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSmaczna i szybka potrawka dyniowa. Składniki: 70 dag dyni 1 cebula ¾ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki masła ¾ szklanki suszonej żurawiny 4 goździki sól do smaku świeża mięta Wykonanie: Dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą i rozgotować. Cebulę drobno posiekać, udusić na maśle, wrzucić żurawinę i posiekane orzechy. Następnie lekko posolić, podlać odrobiną wody i poddusić
Tradycyjna Kuchniaucierane : 30 dkg margaryny Palma 25 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 6 jajek 25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych 1 łyżka kakao Wyk: margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz(...)ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. powidło śliwkowe Masa wiśniowa: słoik wiśni w cukrze drylowanych 2 galaretki wiśniowe Wyk: z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy
Kuchnia u Bietkimąki tortowej kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 4 łyżki kakao cukier waniliowy 1 gorzka czekolada lub kropelki do zapiekania ok 200 g orzechów włoskich Margarynę zmiksować z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem,dodać mąkę z proszkiem i kakao,zagnieść.Na końcu dodać pogniecione orzechy i pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub kropelki
Niespełnione zdolności kulinarnesame plusy:) Nic tylko robić i zajadać:) Przepis stąd . Masa orzechowa: 10 dkg masła 15 dkg nutelli 1 łyżka kakao 10 dkg posiekanych drobno lub grubiej zmielonych orzechów laskowych niesolonych Masa mleczna: 60 ml mleka 2 łyżki cukru 15 dkg masła 1 szklanka mleka w proszku Dodatkowo: 3 wafle o wymiarach ok. 20x30 cm Masa mleczna : Mleko zagotować(...)dodawać zagotowane mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Masa orzechowa : Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać. Na jeden wafel wyłożyć masę orzechową, wyrównać i przykryć drugim waflem, na który wyłożyć masę mleczną. Docisnąć trzecim waflem. Obciążyć deseczką i schłodzić w lodówce. Trzymać w chłodnym miejscu
Maślane ciasteczkoszklanki mąki 650 -5 dkg drożdży -4 łyżki cukru -350 ml ciepłego mleka -4 jajka -7 dkg masła -łyżeczka cynamonu -słoik 0,9 l pieczonych jabłek -2 garści włoskich orzechów -wanilia -szczypta soli Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki tortowej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe
Maminek kulinarnycukru 2 szklanki mleka 37,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać z sodą i kakao. 2. Miękkie masło / margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucieranie wbijać(...)żółtku. 3. Stopniowo dodawać powidła, mleko w temperaturze pokojowej, mąkę. Dodać rodzynki i orzechy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 4. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać
Kuchnia domowa Ani