szklanki cukru * 1/2 szklanki rozpuszczonej Kasi ekstra maślany smak * 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon, orzechy i wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlewać
Mix smakuwiększość z Was :) Przepis prosto z PRL-u :) Polecam. Składniki: 500 g mleka w proszku 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 250 g masła lub margaryny 250 g herbatników orzechy włoskie - posiekane (wedle upodobań - można pominąć) 1/2 szklanki wody Wykonanie: Masło i cukier rozpuścić z wodą w rondelku. Ostudzić. Dokładnie wymieszać mleko w proszku z kakao, następnie dodać wystudzoną masę(...)rondelka. Masę należy mieszać szybko łyżką, do osiągnięcia gładkiej masy. Na koniec dodać pokruszone herbatnki i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać i przełożyć do foremki. Proponuję ugnieść dokładnie masę w foremnę, żeby dokłądnie ją wypełnić i pozbyć się pęcherzykó powietrza. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Smacznego
The Sweet Damselmałą kostkę - bulion warzywny (około litra) - 100 ml białego wytrawnego wina - 200 g kasztanów - 200 g serc karczochów - oliwa z oliwek( na przykład ta ) (około 50 ml) - olej z orzechów włoskich( na przykład ten ) (około 20 ml) - olej z pestek dyni ( na przykład ten ) (około 20 ml) - 0,5 szklanki tartego parmezanu KASZTANY DOKŁADNIE UMYJ , zalej gorącą wodą i gotuj(...)będziesz miała pewność, nie konstrukcja się nie rozsypie. NA JEDNĄ CZĘŚĆ POŁÓŻ KASZTANY , na drugą grillowane karczochy. Kasztany dopraw olejem z pesten dyni , a karczochy olejem z orzechów włoskich . Dzięki olejom można było zredukować ilość parmezanu w risotto, a wszystkie oleje, których użyłam charakteryzują się działaniami prozdrowotnymi. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliszklanki jajka, 4 sztuki olej, 2/3 szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3 tabliczki rodzynki, 2 łyżki płatki migdałowe, 2 łyżki orzechy włoskie mielone, 1/2 szklanki Przygotowanie Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (około 1 cm). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, dalej ubijamy. Gdy cukier się(...)miksujemy. Przesianą mąkę mieszamy z sodą i cynamonem, dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy. Do gotowej masy dodajemy jabłka, rodzynki, migdały, posiekaną gorzką czekolada i starte orzechy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170st. Z przepisu wychodzą 2 foremki keksówki 23cm
Gotowanie moimi oczamimasło, 80g mąka, mleko, 800ml ser żółty, 200g sok z cytryny, 1 łyżka musztarda, 2 łyżeczki sól, pieprz, oliwa Składniki na posypkę białe pieczywo, 5 kromek orzechy włoskie, 80g ser żółty, 100g czosnek granulowany, 1 łyżeczka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy 5 minut. Wyciągamy obgotowane brokuły i pozostawiamy(...)dokładnie mieszamy na gładką masę, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Mieszamy, aż się rozpuści. Orzechy wrzucamy do blendera wraz z chlebem. Miksujemy, aż do momentu kiedy z chleba będą drobne okruszki. Dodajemy czosnek, sól i starty bardzo drobno żółty ser, mieszamy. Makaron mieszamy z brokułem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki jabłka, 8 średnich szt cukier, 1 szkl mąka pszenna, 1 szkl jajka, 4 szt olej, 6 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 łyżeczka orzechy włoskie, 50-70g Przygotowanie Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy starte jabłka cukrem i odstawiamy na pół godziny, aby puściły sok (nie odlewamy go). Po tym czasie(...)dodajemy olej i żółtka, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, ponownie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy jabłkowej, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180st. Studzimy, obsypujemy cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamiszkl cukru 20 dag margaryny 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy Polewa orzechowa: 12 dag margaryny 20 bag posiekanych orzechów 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Krem I: 1 budyń ś m ietankowy 350 ml mleka Krem II: Masa kajmakowa ( krówka w puszc e ) WYKONANIE: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną(...)orzechową i upiec. ( temperatura 180 stopni ). Ugotować budyń w 350 ml mleka. Na jeden upieczony i ostudzony placek ułożyć budyń. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć masę kajmakową. Przykryć plackiem z orzechami
Darcia w kuchnimaku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: B iszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej(...)Przygotować polewę: Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewą polać placek, udekorować orzechami
Darcia w kuchniłyżeczki sody Krem: 0,5 l mleka 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1cukier waniliowy 1 kostka masła Masa orzechowa: 15 dag orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu 10 dag masła 10 dag cukru Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą(...)gotującego sie mleka , cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Przestudzić, zmiksować z masłem gdy już będzie prawie zimne. Masa orzechowa: Masło rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy, zagotować. Na upieczony placek wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem, wylać gorącą masę orzechową
Darcia w kuchniłyżkach kwaśnej śmietany) Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ litra mleka ½ kostki masła orzechy włoski - ja dałam migdały dżem - dałam z czarnej porzeczki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ½ szklanki mleka – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i powoli wlać żółtka utarte(...)ciasta (na 2 białka 10 dag cukru),posypać orzechami.Upiec dwa takie same ciasta. Gdy ostygną jedno kładziemy pianą w dół, na to masę i przykrywamy drugim ale pianą z orzechami do góry
Darcia w kuchniłyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki nadzienie: 1 litr śmietany 30% 1 puszka brzoskwiń 4 śmietan-fix 10 łyżek cukru pudru dodatkowo: orzechy łuskane różyczki Sposób wykonania: biszkopt: Białka ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec(...)ubitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń, wyrównać, przykryć drugim plackiem. czynność powtórzyć. Przykryć ostatnim plackiem. Boki ciasta i górę obłożyć śmietaną, wyrównać nożem maczanym w gorącej wodzie. Wierzch posypać orzechami, udekorować różyczkami
Darcia w kuchniserka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. .Stopniowo dodać(...)delikatnie docisnąć, aby przywarł do tortu. ( Opłatek pod wpływem wilgoci pomarszczy się , ale po kilku minutach ładnie przylgnie do powierzchni tortu ) Brzegi ciasta udekorować według uznania. ( u mnie rozdrobnione orzechy ) Zalecane jest nałożenie opłatka 1 -2 godziny przed podaniem tortu
Darcia w kuchniCIASTO: 8 białek ¾ szkl cukru 3 żółtka 7 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich Krem: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 kostka masła 2 paczki delicji 2 galaretki owocowe sposób wykonania: Białka ubić dodać cukier , żółtka(...)koniec dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Piec w temp. 160-180° 30 min. ( do suchego patyczka ). Wystudzić. Sok z brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru. 2 budynie rozpuścić w ¾ szklanki wody, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 5 żółtek. Wszystko dobrze wymieszać i wlać na gotujący sok. Utrzeć masło , dodać schłodzony krem. Krem
Darcia w kuchniskładniki na 3 porcje składniki: 1 dojrzała mango garść orzechów prażonych na patelni 1 opakowanie sałat mix ćwiartka wędzonego kurczaka dresing: sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy dion 8 łyżek oliwy z oliwek ( składniki połączyć na jednolita masę ) sposób wykonania: Na talerze wyłożyć mix sałat, ułożyć pokrojone mango i wędzonego kurczaka. Posypać prażonymi orzechami. Całość zalać
Darcia w kuchnioczkach 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka 230 ml oleju 1 puszka ananasa 100 g orzechów włoskich krem: 330 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek, cynamon, sodę, dynię i delikatnie przemieszać. Następnie dodać(...)olej, wymieszać, ananasy i orzechy. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy, wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni i piec przez 60 minut. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać do niej rozpuszczoną żelatynę. Ciasto przełożyć kremem. Wierzch polać czekoladą
Jadło i czytadło