orzechy - 16941 przepisów (strona:482/1130)

Mazurek orzechowo-kajmakowy 125

kajmakowej i polewie czekoladowej. Przepis, z małymi modyfikacjami pochodzi z "Małej cukierenki". Ciasto: masło w temp pokojowej 1 szkl cukru pudru 5 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 200g zmielonych orzechów (ja miałam włoskie i laskowe) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl mleka Polewa czekoladowa: 150ml śmietanki 30% 2 tabl. mlecznej czekolady 1 puszka masy kajmakowej dowolne bakalie(...)dekoracji Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodać suche składniki i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do 2 jednakowej wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić. Placki przełożyć

Smakołyki Asi
Tort Ferrero Rocher 344

jeśli samemu można przygotować dla gości taki pyszny tort? ;) Biszkopt kakaowo-orzechowy: 4 jajka 2 łyżki kakao 3 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl siekanych orzechów laskowych szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 350g nutelli łyżka kakao 500ml śmietanki 30% 2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix) 5 wafelków knoppers(...)łyżki rumu Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł

Smakołyki Asi
Granola kokosowa 131

płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 50 g otrębów żytnich 50 g siemienia lnianego 50 g czarnego sezamu 50 g migdałów w płatkach 50 g ziaren słonecznika 100 g orzechów włoskich 100 g nerkowców 100 g miodu wielokwiatowego z cynamonem 50 g oleju kokosowego Extra Virgin 100 ml soku jabłkowego Ogrody Sabinu Dodatkowo 100 g wiórek kokosu 100 g rodzynek(...)Przygotowanie: Płatki owsiane, otręby, siemię lniane, sezam, migdały, słonecznik, orzechy włoskie i nerkowca wymieszać w misce. Olej kokosowy i miód podgrzać aż zrobią się płynne. Ciepłe wlać razem z sokiem jabłkowym do mieszanki i dokładnie wymieszać. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozsypać mieszankę i włożyć do piekarnika nagrzanego na 130 stopni. Piec około 80 minut, jednak

Ala piecze i gotuje
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą 113

nadaje ciastu ciekawego koloru, a całość dopełnia słodka, lekko kwaskowata polewa. Dzięki otrębom i mące pełnoziarnistej ciasto zawiera także cenny błonnik i wiele witamin. Jako posypka doskonale sprawdziłyby się orzechy włoskie, ale ja tym razem wykorzystałam drobno posiekane batoniki musli (domowe!). Może kiedyś zamieszczę przepis, ale dzisiaj dzielę się z Wami moim ,,marchewkowcem"...  Zapraszam! :) Składniki:  na tortownicę(...)proszku do pieczenia szczypta soli polewa jogurtowo-śmietankowa 1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette jogurt naturalny (mały) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wody drobno posiekane orzechy włoskie (jak w oryginale)...  lub batoniki musli (ja użyłam domowych, trzy sztuki) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (moje nie miały, ale mniejsza z tym).  Jajka ubić

Kuchnia Ellie
Likier orzechowo kawowy 141

szklanka mleka orzechowego  1 puszka kajmaku o smaku orzechowym 460 g 0,7 l czystej wódki filiżanka mocnej espresso Mleko orzechowe można przygotować samemu 0,5 szklanki orzechów włoskich i 1,5 szklanki przegotowanej wody) Orzechy zalać wodą na kilka godzin wtedy dają się ładnie obrać ze skórki. Dodać do nich przegotowaną wodę i całość zmiksować w blenderze

Gotowanie jest łatwe
Dyniowy "sernik" 123

Ciasto: 70 g gorzkiej czekolady 70% 70 g margaryny  1 żółtko 100 g mielonych orzechów włoskich Masa serowa: 2 jogurty greckie (800 g) 6 jajek opakowanie cukru wanilinowego (duże 32 g) 1,5 szklanki purée z dyni 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa toffi: cukier(...)tortownica. Hońka chyba ma taką o średnicy 26 cm. Czekoladę połamałam na kostki i ogrzałam w mikrofali, A gdy już zmiękła, dorzuciłam margarynę i również podgrzałam. Następnie dorzucam mielone orzechy i mieszam razem z żółtkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim ciasto. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjąć i odstawić

Karczma Honorietty
Granola z patelni czyli KUKBUK chrupie a my z nim :) Niedzielne Śniadanie odc.72 149

Granola z patelni  50 g masła 3 łyżki miodu (u mnie 2) 100 g płatków owsianych 3 czubate łyżki wiórków koksowych 40 g posiekanych lub utłuczonych w moździerzu orzechów (u mnie mieszanka różnych) 2 łyżki siemienia lnianego masło z miodem rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy płatki, wiórki i orzechy. Mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu aż się ze złocą. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka owsiane z orzechami, migdałami i żurawiną. 126

Witajcie  kochani :) Zapraszam dzisiaj na kolejne pyszne ciasteczka Anny Starmach z książki " Pyszne na słodko ". Tym razem proponuję ciasteczka z płatków owsianych , migdałów , orzechów i żurawiny .Do ciasteczek użyłam wyśmienitej Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku  Pysznie i zdrowo :) Zapraszam :) Składniki : 50 g mielonych migdałów   50 g mielonych orzechów laskowych 50 g płatków owsianych 100 brązowego

Sama słodycz i szczypta chili
Ser kozi z jabłkiem i miodem 146

lekkim, ale sycącym, szybkim i łatwym w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smacznym posiłkiem. Składniki na jedną porcję : 100 g sera koziego 1,5 jabłka 1 łyżka miodu garść orzechów włoskich i/lub płatków migdałowych Jabłka kroimy na małe cząstki, wykrawamy gniazda nasienne, dodajemy ser, orzechy i/lub migdały, polewamy wszystko miodem i voilà – pyszne śniadanie gotowe ! Odkąd wyleczyłem się

PaleoSMAK
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 357

tłuszczu chleb ten stanowi bardzo pożywne i zdrowe śniadanie . Dwie kromki z masłem dostarczą ponad 10 gramów białka. Gdy nie jadasz nabiału, użyj smalcu, masła orzechowego (ale nie z orzechów ziemnych) albo nawet rozsmaruj na kromce dojrzałe awokado, dodając jeszcze więcej wartości odżywczych do tego pysznego śniadania. Poza jajkami jest tu mało uczulających składników . Osoby uczulone na orzechy mogą najczęściej

PaleoSMAK
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z batatów) 260

rozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na brownie paleo : batat (słodki ziemniak) – jeden naprawdę duży albo dwa mniejsze (ok. 300 g) jajka(...)ilości mąki kokosowej, im jej więcej, tym ciasto bardziej suche. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Brownie paleo z batatów nie zawiera zbyt wiele uczulających składników. Kokos nie jest orzechem i większość ludzi uczulonych na nie może go bezpiecznie jeść. Bataty nie należą do roślin psiankowatych (w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków), przez co są bezpieczne do jedzenia nawet dla osób

PaleoSMAK
Mąka migdałowa 160

potrzebować… migdały Migdały w dowolnej postaci – łuskane, niełuskane, prażone, surowe, całe, łamane, płatki, kawałki – nie ma znaczenia. Będziesz też potrzebować blender, choć wystarczy też młynek do orzechów lub kawy. Migdały warto wcześniej namoczyć przez co najmniej 10-12 godzin i choć to nie jest krok obowiązkowy, to pozwala na zmniejszenie ilości niektórych substancji antyodżywczych (czytaj o nich(...)łupinki – będzie to teraz naprawdę łatwe! Do przygotowania mąki potrzebujemy suche migdały , jeśli były one wcześniej namaczane lub blanszowane, to musisz je dokładnie wysuszyć. Jeśli masz młynek do orzechów albo kawy (ręczny), to sprawa jest prosta – po prostu je zmiel. Pamiętaj tylko, żeby młynek był absolutnie czysty, bo inaczej uzyskasz mąkę migdałową o smaku kawowym. Z młynkiem elektrycznym

PaleoSMAK
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 386

Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru duża szczypta proszku do pieczenia mała szczypta soli Krem z białej(...)czasie dokładnie mieszamy. Po lekkim przestygnięciu krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Przygotowanie ciasta (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać szczyptę soli i wymieszać

Trzeci talerz
Płatki quinoa z masłem orzechowym 191

zapraszam do mnie ;) Składniki: 4 łyżki płatków quinoa firmy Melvit 3/4 szklanki wody 1/2 banana 1 łyżeczka masła orzechowego (użyłam tego z Marks and Spencer z syropem klonowym i orzechami pekan) 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie akacjowy) lub syropu klonowego 1 łyżeczka pokrojonych orzechów laskowych  Przepis: Płatki zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając

Emcia Pichci
Piernik z dyni makaronowej z orzechami 92

upieczonej dyni makaronowej 400 g mąki 5 jajek 220 g cukru 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g margaryny 100 g orzechów włoskich Dynię rozdrobnić widelcem lub w rękach. Suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać, Jajka rozbić dodać rozpuszczoną margarynę , suche składniki orzechy i startą dynię, dobrze wymieszać. 2 foremki

Gotowanie jest łatwe