proszku do pieczenia Krem chałwowy: 100 g masła 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki spirytusu 1/2 soku z cytryny Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy(...)ciastka smarujemy masą . Układamy na tacy jedno obok drugiego. Rozgrzaną polewę czekoladową wlewamy do woreczka lub tuby zrobionej z papieru i wyciskamy na ciastka. Posypujemy orzechami lub posypką cukierniczą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwySkładniki: 6 płatów śledzi a'la matjas słoiczek pomidorów suszonych w oleju 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki koncentratu pomidorowego cebula 2 łyżki octu winnego Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Ciepłą wkładamy do miski, dodajemy koncentrat, mieszamy. Dodajemy olej z pomidorów, pokrojone(...)mniejsze kawałki pomidory, ocet i pokrojone orzechy. Mieszamy. Na koniec dokładamy śledzie, delikatnie wszystko razem mieszamy. Najsmaczniejsze po 2-3 dniach. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimasła 2 całe jajka ( możemy ując sobie troszkę jajka do posmarowania wierzchu ) 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki przyprawy do piernika 2-3 łyżeczki kakao garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce ) 3/4 słoika powideł śliwkowych Posypka dekoracyjna od Delecty 1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje(...)mąki z masłem. Dodaje jajka oraz posiekane orzechy i zagniatam ciasto. 2. Wałkuje na grubość 5 mm na kształt rolady. Smaruje obficie powidłami i zawijam w roladę. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( radze użyć blaszki o długości 12x25-30 cm ) ponieważ ciasto sporo urośnie i jeśli będzie miało ciasno to pęknie. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Gotowanie...to proste !gorącej wody do namoczenia daktyli i późniejszego zblendowania masa : 200 g maku 150 ml syropu daktylowego/z agawy lub czegoś podobnego 150 ml wody po gotowanej ciecierzycy 100 g orzechów włoskich 250 ml mleka roślinnego 50 g kaszki kukurydzianej lub manny 2-3 gruszki Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą tak aby przykryła mak 2 cm ponad poziom i gotuj(...)razy (mnie Mikołaj nie wysłuchał i ponownie przepuszczałam mak przez praskę do czosnku, to prawie jak medytacja). W dużej misce połącz zmielony mak, ugotowaną na mleku kaszkę, posiekane orzechy włoskie i miód. Ubij na sztywno wodę po gotowanej ciecierzycy i delikatnie połącz z masą makową (będzie to wyglądało jakby piana się stopiła, ale się nie martw, wszystko dobrze się skończy
greenscarfmaku (użyłam mielonego BackMit) 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 100 g kandyzowanej skórki (użyłam mieszanki GoldPack) 3 białka jaj 1/2 szklanki orzechów W garnuszku zagotować mleko wraz z połową cukru i masłem. Wsypać suchy mielony mak i na minimalnym ogniu, mieszając, zaparzać go przez kilka minut(...)mlekiem (ilość zmniejszona do 2/3 szklanki) zagotowanym z masłem i cukrem. Wystudzić.) Do maku dodać skórkę kandyzowaną oraz posiekane lekko i podprażone na suchej patelni orzechy. Na końcu ubić białka z pozostałą ilością cukru i połączyć z masa makową. Mak wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Codzienna kuchnia niecodziennachodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny. Ja od siebie dodałam więcej bakalii - skórkę pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście - ale dla mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki(...)pieczenia Na masę makową: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy. Przełożyć
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 2 ćwiartkowe słoiczki selera sałatkowego 100 gram orzechów włoskich 200 gram brzoskwiń z puszki 300 gram piersi drobiowej Sposób wykonania: Pierś drobiową ugotowałam z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kostkę. Seler odsączyłam, brzoskwinie pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki połączyłam dodając orzechy i sok z brzoskwiń do smaku. Na 2 godziny pozostawiłam w lodówce
Darcia w kuchniszczyptę szafranu – pęczek świeżego, zielonego kopru – ciasto francuskie(gotowe, mrożone) – sól, pieprz – sok z cytryny Do przygotowania sosu orzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny ( do rozprowadzenia gęstości sosu) – 20 ml likieru Ramazotti – 20 ml likieru Amaretto (lub innego(...)kluchowate. Najlepiej piec w temp. 180 C ok 20 -30 min w zależności od wielkości porcji. Wykonanie – sosy: Sos orzechowy Na maśle podsmażyć (na małym ogniu) na złoto orzechy i migdały ,dodać kilka kropel cytryny, bulion, śmietankę, obydwa likiery, ewentualnie zagęścić śmietaną lub zasmażką, albo też rozprowadzoną w wodzie lub śmietance mąką. Sos cytrynowy W garnku umieszczamy masło
Szybko Tanio SmaczniePrzepyszne świąteczne babeczki o wspaniałym aromacie Którym nikt się nie oprze Składniki • 2 szklanki maki • 2 jajka • 125 g margaryny • 2/3 szklanki mleka • 3/4 szklanki cukru • 2 łyżki czubate orzechów • 2 łyżki czubate migdałów • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka amoniaku • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 100 g surowej masy marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder(...)ponadto • małe biszkopty • lukier królewski • barwnik czerwony • polewa czekoladowa • lukier • cukier puder • sok z cytryny • 1 łyżka przyprawy do piernika • papilotki do babek Sposób przygotowania 1. • Do mąki dodać orzechy,migdały,cynamon,amoniak,przyprawę do piernika wszystko wymieszać 2. • Margarynę rozpuścić dodać mleko zostawić do ostygnięcia 3. • Jajka utrzeć z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera dodać pomarańczową
W królestwie smaków BeatySkładniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 100 g marcepanu • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej • 3 czubate łyżki zmielonych migdałów • 3 czubate łyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 olejek zapachowy migdałowy mały dodatkowo Polewa czekoladowa • 2 czekolady mleczne • 2 łyżki(...)kilka łyżek wody • biszkopty okrągłe małe • paluszki precle • płatki śniadaniowe na uszka Lion • cukierki m&m's na noski • lukier królewski Sposób przygotowania 1. • Do mąki dodać migdały,orzechy,kakao,przyprawę do piernika,cynamon i amoniak wszystko razem wymieszać 2. • Margarynę rozpuścić w rondelku wlać mleko zostawić aż ostygnie • Do miski dać jajka i cukier ubijać
W królestwie smaków Beatymasy krówkowej (kajmak) 150 g serka mascarpone 200 - 300 g gęstej marmolady (u mnie śliwkowa) 200 g mlecznej czekolady 100 g masła 50 - 100 g dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z gorącą wodą lub w mikrofali na funkcji rozmrażania. Po roztopieniu mieszać do uzyskania jednolitej masy, ewentualnie dodać bardzo drobno(...)posiekane orzechy. Suchy wafel posmarować wystudzoną czekoladą. Marmoladę delikatnie podgrzać, tak jak czekoladę, wystudzić i posmarować górę wafla położonego na czekoladzie. Przykryć suchym waflem. Zmiksować serek mascarpone z masą krówkową i powstałym kremem posmarować górę wafla przełożonego marmoladą. Przykryć dużą deską do krojenia i obciążyć np. 3 kg cukru lub innym ciężkim przedmiotem, jednak obciążenie nie może być
Kuchcik gotujemąki pełnoziarnistej -> 10-15-g kakao -> ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> Kilka kropli ekstraktu z wanilii/ cukier waniliowy -> 50ml mleka -> Pasek czekolady -> Garść orzechów, suszona żurawina Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie do większej miski przekładamy serek wiejski, wbijamy jajko, zalewamy mlekiem. Całość podsypujemy mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ekstrakt(...)wanilii oraz posiekane orzechy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Masę przelewamy do formy, wierzch obsypujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Polecam podanie z dodatkiem dżemu
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wyrabiania i wyrastania ciasta. Dalej postępować według powyższego przepisu. Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 4 białka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego szczypta soli(...)około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po upieczeniu makowiec lekko przestudzone, ale nadal ciepłe makowce można polukrować i udekorować makiem, orzechami lub skórka pomarańczową. Lukier pomarańczowy 1,5 szklanki cukru pudru 4-5 łyżek wrzącej wody 1 - 2 łyżki mielonej skórki pomarańczowej ( tutaj przepis ) Przygotowanie Cukier puder wymieszać ze skórką pomarańczową
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki -15 dkg masła -1 żółtko jajka -5 dkg cukru pudru -łyżka zimnej wody Składniki masy orzechowej: -15 dkg cukru pudru -15 dkg mielonych orzechów włoskich -2 białka jajek Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy w zamrażarce na czas przygotowania masy orzechowej. Białka ubijamy na sztywna pianę, dosypujemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką
Maminek kulinarnymuffiny okazały się równie dobre. Składniki: nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła(...)smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie nadzienie jeszcze raz wymieszać, przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki
Mama Gotuje