Przepis znaleziony jak zwykle na niezawodnym blogu Moje Wypieki :) oryginał znajdziecie tutaj Składniki na 2 spody: 8 białek 200 g drobnego cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zmielone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem
Słodka Kraina Wypiekówsody 80 g miękkiego masła 3 dojrzałe banany (lub 2 banany i łyżka miodu) 2 jajka łyżeczka cynamonu 2 łyżki kropelek z gorzkiej czekolady 3 łyżki suszonej żurawiny kilka orzechów pekan do ozdoby Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z masłem i rozgniecionymi bananami. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z cynamonem i sodą. Gdy masa będzie gładka(...)dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy lekko wgniatając je w ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogrodzynki albo suszoną żurawinę) Z serkiem waniliowym i gorzką czekoladą Z cukrem pudrem - w dzieciństwie tak jadłam racuchy:) Z orzechami włoskimi w miodzie (do rondelka włożyłam orzechy oraz dobry, prawdziwy miód, podgrzałam lekko, aby smaki się połączyły) Z jogurtem naturalnym i musem truskawkowym - ulubiona wersja moich
Kulinarne Inspiracjetwarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części, 3/4 i 1/4. Z większej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Do garnka z grubym dnem, o średnicy około
moj przepis namasła 10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku) 1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce(...)ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu -40 g słonecznika -kilka orzechów włoskich -blaszka forma około 10 cm x 25 cm robię jeszcze w 30 cm i 35 cm wtedy dodaje 50 g i 100 g więcej mąki. -papier do pieczenia którym(...)mocno kleiste.Wody ja daje na wyczucie ale jest to około 400 g.Większa forma więcej mąki więcej wody,logicznie . Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem.Na wierzch ja dałem orzech włoski lecz to tylko sugestia można dać co chcemy lub nic nie dawać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ja praktykuje piekarnik z włączonym tylko światłem super się sprawdza
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.objętości (powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Smażymy w oleju rozgrzanym do 180 stopniu. Po usmażeniu odkładamy na papier kuchenny, do odsączenia. Ostygnięte moczymy w czekoladzie i posypujemy orzechami, skórką pomarańczową itp. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki orzechy, skórka pomarańczowa itp. Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę. Ściągamy z ognia
Made By Mom And Songranolę możecie śmiało wcinać na śniadanie i zabierać ze sobą do pracy czy szkoły :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki preparowanego amarantusa 0,5 szklanki orzechów ( użyłam nerkowca i migdałów) 0,5 szklanki suszonych moreli 1/4 szklanki sezamu 0,5 szklanki żurawiny suszonej 0,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli(...)pomarańczy 0,5 szklanki płynnego miodu Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Orzechy, daktyle i morele tniemy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszając. Gotową granolę układamy na blasze (najlepiej piekarnikowej) wyłożonej papierem pergaminowym, im większa powierzchnia tym lepiej. Rozgrzewamy piekarnik na 170 C i pieczemy granolę przez 10 minut, następnie mieszamy i pieczemy
Niezły MłynekFotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1/2 sałaty lodowej 125 g sera mozzarella 2 łyżki śmietany 30% 250 g świeżych malin 2 łyżeczki cukru 1/4 szklanki orzechów włoskich garść migdałów Sos balsamiczno-czekoladowy 200 g malin 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu 2 łyżeczki oleju rzepakowego 1 łyżeczka kakao 1 kostka gorzkiej(...)miseczek. Mozzarellę rozdrobnić, odrywając jej kolejne części. Skropić śmietanką, ułożyć na sałacie, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Dodać posypane cukrem maliny oraz zarumienione na patelni i posiekane orzechy i migdały. Polać sosem czekoladowym. Podawać z opiekanymi bułeczkami, delikatnie skropionymi olejem rzepakowym. Smacznego :) Biorę udział w zabawie
Domowa cukiernia Ewycomber z jelenia, około 600 g, 100 g szynki dojrzewającej, 60 g orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 8 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 60 g masła, 40 g prażonych pestek dyni, masło do smażenia, Orzechy drobno posiekać, lub lekko zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć
królestwo garówliteratkach): 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 30% 1/4 szklanki wrzącej wody cukier lub miód do smaku 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżeczki żelatyny garść zmielonych orzechów włoskich/laskowych Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do rondelka wlać mleko, śmietanę i wsypać cukier/wlać miód. Całość podgrzać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i całość wymieszać ze sobą(...)rondelka odlać 1 i 1/4 szklanki mleka. Do pozostałego mleka wsypać kakao oraz zmielone orzechy. Masę czekoladową wlać do szklanek. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje to wlać pozostałe mleko (białą warstwę). Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy biała masa stężeje
Ugotowaćkonsystencję musu.Niebo za życia!.Tak bym opisała te pyszności.Zapraszam. 20 dag.SUSZONYCH ŚLIWEK bez pestek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny Do dekoracji: bita śmietana z kremówki 30% Orzechy włoskie w połówkach *********************************************** Śliwki opłukać,jak potrzeba to Odstawić namoczone w odrobinie wrzątku na kilka godzin, a następnie zagotować w tej samej wodzie (ma być 0.5 litra) i gotować(...)osobnego naczynia , a śliwki zmiksować blenderem z dodatkiem miodu.W odwarze śliwkowym rozpuścić żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać że zmiksowanymi ślimakami.Rozlać do pucharków i schłodzić.Udekorował po środku połówką orzecha , a na nim położyć dużą ilość bitej śmietany.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijajko, 4 łyżki rumu, 60 g wiórków kokosowych Masło, kakao, cukier puder wymieszać na gładką masę. Odstawić masę do schłodzenia (do lodówki), na około 2 godziny. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Podawać schłodzone! przepis II 220 g masła w temperaturze pokojowej, 5 łyżek kakao, 150 cukru pudru, 130 g wiórków kokosowych. 1 jajko, 4 łyżki(...)masę. Dodać roztrzepane jajko (jajko przed rozbiciem sparzyć) i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Odstawić masę do schłodzenia (do lodówki), na około 2 godziny. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Podawać schłodzone! Jest to stary przepis, jeszcze z czasów PRLu. zastawa
królestwo garówtheme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - szklanka mleka 2% (ok. 250ml), - 4 łyżki płatków owsianych (ok. 60g), - łyżka konfitury malinowej (ok. 25g), - ½ szklanki malin (ok. 60g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 15g). Sposób przygotowania 1. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy płatki owsiane 2. Całość podgrzewamy by płatki owsiane napęczniały (nie gotujemy). 3. Do gotowej owsianki dodajemy konfiturę(...)malinową, świeże maliny i orzechy arachidowe. Owsianka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia: 486,8 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150g), - ½ szklanki malin (ok. 60g), - 2 łyżki płatków owsianych (ok. 20g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g), - łyżeczka miodu (ok. 12g). Sposób przygotowania 1. Prażymy płatki owsiane i orzechy na patelni. 2. Dodajemy miód i chwilę mieszamy, żeby składniki się połączyły. 3. Na spód
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach