orzechy - 16941 przepisów (strona:468/1130)

Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków 165

makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. Zapraszam do przepisu i życzę: Smacznego! SKŁADNIKI: 150 g. zmielonego maku 250 ml. mleka 6 łyżek płynnego miodu 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki drobno posiekanych migdałów 1 łyżka wiórek kokosowych pół łyżeczki cynamonu łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki rodzynek UWAGI: Z podanych składników otrzymujemy 500 g. masy makowej. Gotową masę(...)masa z każdą minutą coraz bardziej gęstnieje. Gęstą masę-zestawiamy z ognia. Dodajemy do niej miód i cynamon- mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia! Do wystygniętej masy dodajemy resztę składników: orzechy, migdały, wiórki kokosowe, aromat waniliowy i ewentualnie rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy… i masa makowa jest gotowa! Teoretycznie możecie wykorzystać ją od razu, po przygotowaniu. Ale w praktyce warto

Domowe Torty
Proste ciasto z bananami i bakaliami 177

małą keksówkę: 4 dojrzałe banany 300 g mąki pszennej tortowej 150 g zwykłego cukru 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonego masła garść orzechów włoskich kilka suszonych daktyli 1 łyżeczka sody oczyszczonej do dekoracji: cukier puder Na samym początku banany obrać i pokroić w plasterki. Za pomocą miksera bądź widelca należy je rozgnieść i wsypać cukier(...)miksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę wraz z sodą do pieczenia. Ponownie zmiksować do połączenie składników. Na sam koniec wlać ostudzone masło oraz wsypać posiekane orzechy wraz z daktylami. Wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 60-70 minut w  150ºC  (tzn. do suchego patyczka

Ugotować
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 190

kcal). Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji, możemy do smażenia naleśników użyć samej mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa(...)cukru czy od innych dodanych składników.   Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne i błonnik. Ale ma też swoje wady, ponieważ

Powiedz dietom nie
Przepis na Ciasto Dziad 285

przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 1 kg jabłek winnych (polecam odmianę Eliza) 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 6 jajek 250 g cukru kryształ 200 ml oleju 150 g zmielonych orzechów włoskich 50 g rodzynek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Użyłam blaszki o wymiarach : 24 cm x 24 cm Link do filmu z przygotowania : Ciasto ''Dziad'' https://www.youtube.com/watch?v=KClocoKXSY0(...)dokładnie mieszam . Tak przygotowane jabłka odstawiam na około 2 godziny . Po 2 godzinach : Jabłka ładnie puściły sok , teraz do jabłek w misce dodaję pozostałe składniki ciasta : jajka , mąkę , rodzynki , orzechy włoskie , sodę , proszek do pieczenia . Całość mieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały . Pieczenie ciasta Dziad : Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę łyżką . Blaszkę z ciastem

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 259

odrobinę olejku migdałowego ) Masa serowa: 50 dkg sera białego 12 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 3 jajka 2 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 10 dkg orzechów włoskich 4 jajka 10 dkg cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach(...)mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy. 4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy. 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie

Kuchnia u Bietki
Ryba pod orzechową kruszonką 174

SKŁADNIKI:   50 dag łososia bez skóry lub filetów innej ryby sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb 1 łyżka soku z cytryny 1/2 świeżej kajzerki  5-7 dag orzechów (laskowe, ziemne, włoskie) 2 łyżki miękkiego masła 1. Bułkę i orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać 2 łyżki miękkiego masła i dokładnie wymieszać.  2. Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny

Kto ugości moich gości?
Bakaliowy pomarańczowiec 254

masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe 2 szklanki soku pomarańczowego 1 galaretka(...)stopniach C przez ok. 30 minut. Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy startą na tarce czekoladę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut. Odlewamy pól szklanki mleka, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z budyniem i gotujemy

Pobite gary Barbary
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 730

pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie.  Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo! :D Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g(...)cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła   Ciasto: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wszystkie pozostałe składniki

Czerwona Porzeczka
Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy) 1749

się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego maku pół szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej  1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam tą ) Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy

Domowa Cookierenka Agi
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 645

oderwać :) I tak łatwo się je robi! Wystarczy rozpuszczone, mokre składniki dodać do suchych i zmiksować, a potem tylko ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i... piec! :)  W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię"  podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej(...)ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut do lekkiego zezłocenia, uważając

Słodko-Słony Świat Ilony
Makowiec na szybko 2212

bakaliami Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej Helio 50 g orzechów włoskich Lukier: 1 i 1/3 szkl cukru pudru 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: W misce połączyć bułkę tartą, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą(...)miksera). Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać po łyżce masy makowej. Na końcu dodać suche składniki i miksować tylko do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy dodać skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki wysmarować. Wylać masę makową włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni

Ala piecze i gotuje
Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi 174

duże łyżki  powideł śliwkowych ( najlepsze są własnej roboty ale mogą być sklepowe np. Herbapol ) Dodatkowo do ozdoby :  - 3 łyżki  masy kajmakowej lub prażone orzechy (  u mnie tym razem to drugie ) Sposób wykonania : Białka ubijamy  na najszybszych obrotach , jak zaczynają gęstnieć dodajemy szczyptę soli i dalej ubijamy aż będą gęste , powoli wsypujemy cukier(...)śmietany, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy znów masą śliwkowo-orzechową i wykładamy kolejną porcję śmietany , kładziemy trzeci krążek delikatnie dociskając i smarujemy wierzch tortu śmietaną a na wierzch dekorujemy prażonymi orzechami lub płynna polewą kajmakową . Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i Smacznego :) Tort najlepiej zjeść w ciągu

Wypieki Rene
Masa makowa, domowa 208

zużywam do kilku wypieków świątecznych. Z tą masą udadzą Wam się wszystkie makowe wypieki :) Składniki: 500 g suchego, zmielonego maku 175 g brązowego cukru 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 25 g migdałów 3 łyżki miodu 2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Mak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, wystudzić. Dokładnie(...)odcisnąć z nadmiaru wody, np. lnianą ściereczką. Do tak przygotowanego maku dodać cukier, rodzynki, posiekane orzechy i migdały, miód, aromat migdałowy, cynamon, masło i skórkę pomarańczową. Wymieszać. Przechowywać w lodówce (do tygodnia) lub mrozić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Sałatka z egzotycznych owoców 158

witaminę A i C, na 100 g ma 126 kcal.   Sałatka z egzotycznych owoców Składniki: 1/4 świeżego ananasa 1/2 kaki 1/2 banana 1 mała pomarańcza 1 łyżeczka łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka płatków owsianych Przygotowanie: Owoce obieramy ze skóry. Z ananasa usuwamy twardą część, z pomarańczy białą błonkę i kroimy razem z bananem i kaki w kostkę. Owoce(...)układamy warstwowo w słoiku, posypujemy orzechami i płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia