orzechy - 16941 przepisów (strona:468/1130)

Pszenno - gryczany na zakwasie żytnim z orzechem 120

Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu -40 g słonecznika -kilka orzechów włoskich -blaszka forma około 10 cm x 25 cm robię jeszcze w 30 cm i 35 cm wtedy dodaje 50 g i 100 g więcej mąki. -papier do pieczenia którym(...)mocno kleiste.Wody ja daje na wyczucie ale jest to około 400 g.Większa forma więcej mąki więcej wody,logicznie . Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem.Na wierzch ja dałem orzech włoski lecz to tylko sugestia można dać co chcemy lub nic nie dawać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ja praktykuje piekarnik z włączonym tylko światłem super się sprawdza

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Donuts – Pączki z Dziurką 136

objętości (powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Smażymy w oleju rozgrzanym do 180 stopniu. Po usmażeniu odkładamy na papier kuchenny, do odsączenia. Ostygnięte moczymy w czekoladzie i posypujemy orzechami, skórką pomarańczową itp. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki orzechy, skórka pomarańczowa itp. Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę. Ściągamy z ognia

Made By Mom And Son
Domowa granola 161

granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie i zabierać ze sobą do pracy czy szkoły :) Składniki:   1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki preparowanego amarantusa 0,5 szklanki orzechów ( użyłam nerkowca i migdałów) 0,5 szklanki suszonych moreli 1/4 szklanki sezamu 0,5 szklanki żurawiny suszonej 0,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli(...)pomarańczy 0,5 szklanki płynnego miodu Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  Orzechy, daktyle  i morele tniemy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszając. Gotową granolę układamy na blasze (najlepiej piekarnikowej) wyłożonej papierem pergaminowym, im większa powierzchnia tym lepiej. Rozgrzewamy piekarnik na 170 C i pieczemy granolę przez 10 minut, następnie mieszamy i pieczemy

Niezły Młynek
Sałatka z malinami, sosem czekoladowym i olejem rzepakowym 157

Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1/2 sałaty lodowej 125 g sera mozzarella 2 łyżki śmietany 30% 250 g świeżych malin 2 łyżeczki cukru 1/4 szklanki orzechów włoskich garść migdałów Sos balsamiczno-czekoladowy 200 g malin 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu 2 łyżeczki oleju rzepakowego 1 łyżeczka kakao 1 kostka gorzkiej(...)miseczek. Mozzarellę rozdrobnić, odrywając jej kolejne części. Skropić śmietanką, ułożyć na sałacie, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Dodać posypane cukrem maliny oraz zarumienione na patelni i posiekane orzechy i migdały. Polać sosem czekoladowym. Podawać z opiekanymi bułeczkami, delikatnie skropionymi olejem rzepakowym. Smacznego :) Biorę udział w zabawie

Domowa cukiernia Ewy
Comber z jelenia z orzechami 114

comber z jelenia, około 600 g, 100 g szynki dojrzewającej, 60 g orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 8 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 60 g masła, 40 g prażonych pestek dyni, masło do smażenia, Orzechy drobno posiekać, lub lekko zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć

królestwo garów
Domowe monte - deser na zimno 211

literatkach): 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 30% 1/4 szklanki wrzącej wody cukier lub miód do smaku 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżeczki żelatyny garść zmielonych orzechów włoskich/laskowych Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do rondelka wlać mleko, śmietanę  i wsypać cukier/wlać miód. Całość podgrzać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i całość wymieszać ze sobą(...)rondelka odlać 1 i 1/4 szklanki mleka. Do pozostałego mleka wsypać kakao oraz zmielone orzechy. Masę czekoladową wlać do szklanek. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje to wlać pozostałe mleko (białą warstwę). Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy biała masa stężeje

Ugotować
DESER Z SUSZONYCH POLSKICH ŚLIWEK DYMIONYCH 164

konsystencję musu.Niebo za życia!.Tak bym opisała te pyszności.Zapraszam. 20 dag.SUSZONYCH ŚLIWEK bez pestek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny Do dekoracji: bita śmietana z kremówki 30% Orzechy włoskie w połówkach ***********************************************  Śliwki opłukać,jak potrzeba to Odstawić namoczone w odrobinie wrzątku na kilka godzin, a następnie zagotować w tej samej wodzie (ma być 0.5 litra) i gotować(...)osobnego naczynia , a śliwki zmiksować blenderem z dodatkiem miodu.W odwarze śliwkowym rozpuścić żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać że zmiksowanymi ślimakami.Rozlać do pucharków i schłodzić.Udekorował po środku połówką orzecha , a na nim położyć dużą ilość bitej śmietany.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kulki czekoladowo - kokosowe 106

jajko, 4 łyżki rumu, 60 g wiórków kokosowych Masło, kakao, cukier puder wymieszać na gładką masę. Odstawić masę do schłodzenia (do lodówki), na około 2 godziny. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Podawać schłodzone! przepis II 220 g masła w temperaturze pokojowej, 5 łyżek kakao, 150 cukru pudru, 130 g wiórków kokosowych. 1 jajko, 4 łyżki(...)masę. Dodać roztrzepane jajko  (jajko przed rozbiciem sparzyć)  i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Odstawić masę do schłodzenia (do lodówki), na około 2 godziny.  Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Podawać schłodzone! Jest to stary przepis, jeszcze z czasów PRLu. zastawa

królestwo garów
Owsianka z konfiturą malinową i malinami 105

theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - szklanka mleka 2% (ok. 250ml), - 4 łyżki płatków owsianych (ok. 60g), - łyżka konfitury malinowej (ok. 25g), - ½ szklanki malin (ok. 60g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 15g). Sposób przygotowania 1. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy płatki owsiane 2. Całość podgrzewamy by płatki owsiane napęczniały (nie gotujemy).  3. Do gotowej owsianki dodajemy konfiturę(...)malinową, świeże maliny i orzechy arachidowe. Owsianka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g   Energia: 486,8 kcal    Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jogurt z granolą i malinami 109

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150g), - ½ szklanki malin (ok. 60g), - 2 łyżki płatków owsianych (ok. 20g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g), - łyżeczka miodu (ok. 12g). Sposób przygotowania 1. Prażymy płatki owsiane i orzechy na patelni. 2. Dodajemy miód i chwilę mieszamy, żeby składniki się połączyły. 3. Na spód

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasteczka z masłem orzechowym 152

pszennej pełnoziarnistej (ok. 60g), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 50 g masła orzechowego, - ¼ szklanki cukru (ok. 50 g), - 1 jajko (ok. 60g), - 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 170g), - ½ szklanki orzechów arachidowych (ok.50 g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g). Sposób przygotowania: 1.   Ucieramy masło orzechowe z cukrem. 2. Dodajmy jajko, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, orzechy arachidowe

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z truskawkami 147

Składniki (na 2 porcje) - 2 garście roszponki (ok. 50g), - 10 truskawek (ok. 100g), - plaster sera Feta (ok. 25g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Roszponkę myjemy i układamy na talerzu. 2. Kroimy truskawki i ser Feta w kostkę. 3. Sałatkę posypujemy orzechami i polewamy oliwą z oliwek. Sałatka jest bogata w: - błonnik

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Makowiec na kruchym spodzie 392

soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny  Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa(...)czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem,  można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto

Słodkości i nie tylko
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte” 967

szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Polewa: 10 łyżek wody 10 łyżek cukru 100g masła 5 łyżek dobrego kakao bez cukru Dodatkowo: poszatkowane orzechy     Środek: 1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek(...)Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. 11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc). Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Smażone bataty idealne do obiadu. 90

Zamiast puree możemy podać te właśnie słodkie ziemniaki które z mięsem smakują bardzo dobrze! Składniki; 1 duży batat sól, pieprz ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki) garść orzechów włoskich natka pietruszki Przygotowanie; Batata obieramy, myjemy a następnie kroimy na drobniutkie paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy paski batatów. Smażymy na niewielkim ogniu około 10 min. Co chwilę(...)się podpiekły z każdej strony. Bataty powinny być al. dente - wtedy nie będą się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują gdy są ciepłe. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.