łyżeczka cukru Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie.Wlać do mąki, lekko wymieszać , dodać jajko. Ciasto wyrobić na gładką masę. Można zrobić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i zostawić je do wyrośnięcia albo zrobić wałek z ciasta i też zostawić do wyrośnięcia, a jak urośnie, to dopiero wtedy robić kuleczki [dwa razy większe niż orzech laskowy].Następnie wkładać
Moje domowe kucharzenieworeczek) - 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) - 1/2 szklanki daktyki - 6 łyżek mąki kokosowej - 4 łyżki oleju kokosowego - 4 łyżki syropu z agawy - 2 garści rodzynek - garść żurawiny - garść dowolnych orzechów (u mnie nerkowca + ziemne) Ryż gotujemy do miękkości i odstawiamy aż wystygnie, a potem dokładnie miksujemy blenderem (z dodatkiem mąki kokosowej) na gładką masę. Daktyle zalewamy wrzątkiem(...)minut, po czym wrzucamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy. Czekoladę, olej i syrop z agawy rozpuszczamy w rondelku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, dodając rodzynki, żurawinę i orzechy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc/ok. 12 godzin**). **Lub kaszy jaglanej. *Można oczywiście krócej, zależy od temperatury w lodówce
Smakuje zdrowołyżeczka kakao 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto pół szklanki maku mielonego BackMit 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 3 jaja 4 łyżki powideł śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto ile chcesz, ja zużyłam rodzynki do piernika i do pierniczków...ale o pierniczkach... w następnym poście ... Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą , makiem, kokosem oraz(...)kakao. Następnie wsyp cukier. Wszystkie składniki suche zmiksować z mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. U mnie bez czekolady poszedł w godzinę. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnilodówce. 2 szklanki płatków owsianych 1 1/2 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii, np. rodzynki, orzechy Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie, następnie mokrą ręką formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczać. Układać na natłuszczonej blasze i piec 15 minut w 180 stopniach
Jadło i czytadłojakie pieczecie ciasteczka? Oczywiście nie licząc pierniczków. Składniki: 230 g masła 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1,5 łyżeczki cynamonu 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka cukru pudru do obtoczenia ciastek Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulki(...)wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem włożyć ciastka wraz z blaszką na 30 minut do lodówki, aby się dobrze schłodziły. Piec w 180 stopniach C około 12-15 minut Wyjąć i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Czynność powtórzyć trzy razy. Żródło mojewypieki.com śniegowe kule-ciasteczka
O kuchni z uczuciemłyżki przyprawa do piernika - 1 opak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 4 łyżki Polewa : kakao - 3 łyżki woda - 3 łyżki masło - 1/3 kost cukier - 3 łyżki Dodatkowo : orzechy włoskie Przygotowanie : Ciasto Wybić jajka do miski, zmiksować. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować. Przesiać wszystkie suche składniki , dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać(...)patyczka. Polewa Do rondelka wrzucić pokrojone masło, dodać cukier i wodę, zagotować. Dodać kakao , mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia polewy. Gotowe ciasto, polać polewą czekoladową. Posypać pokrojonymi orzechami . https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia DanusiŚwięta wiszą w powietrzu... Według wielu z nas nie mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej(...)rondelku, a kiedy mleko zacznie parować zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut. Odciśnij daktyle z mleka i wraz z wanilią, sokiem cytrynowym oraz mlekiem kokosowym dodaj do orzechów, po czym całość zmiksuj na gładką masę. Jeden spód połóż na paterę, wyłóż nań połowę masy i delikatnie ją rozsmaruj nie dochodząc do krawędzi. Nałóż drugi spód, delikatnie dociśnij
Roślinna - blog wegańskiłyżka kakao 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 słoiczek dżemu np. wiśniowy, czarnej porzeczki lub inny nasz ulubiony 1 tabliczkę czekolady (100 g) orzechy laskowe lub włoskie do obsypania wierzchu piernika Przygotowanie: Mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiewamy. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę(...)temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu piernika przekroić go na pół. Spód piernika posmarować dżemem, przykryć drugą częścią piernika. Wierzch polać stopioną gorzka czekoladą i obsypać obficie pokrojonymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Rada: Jeśli ktoś nie posiada kwadratowej tortownicy można wykorzystać klasyczną keksówkę. A piekąc w keksówce ciasto będzie wyższe i można przekroić na 3 części
Ciastka - domowe słodkościciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól ,pieprz,oregano Dodatki: 150 g gorgonzola 150 g mozzarella 1 twarda gruszka orzechy W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem ,dodać pozostałe składniki .Mąkę stopniowo,aż do momentu kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce(...)około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i rozkładamy na nim sery pokrojone cienko .Na serach gruszkę , a na wierzchu orzechy .Posypać oregano. Pizzę pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut
Ladylaura.płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki migdałów Skworcu pół szklanki suszonej żurawiny Skworcu pół szklanki wiórków kokosowych orzechy laskowe lub włoskie według uznania do kruszonki 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 10 daktyli bez pestek 3 łyżki suszonych jagód goji Skworcu Najpierw nagrzej piekarnik do około(...)Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni , jeśli potrzeba więcej piecz kolejne 10 minut. Sprawdz wykałaczką czy ciasto jest dobrze wypieczone. Zrób polewę jeśli chcesz i udekoruj siekanymi orzechami i chipsami bananowymi. Na zdrówko
Z Kuchni Do Kuchnigustu. Wysyłam więc przepis w świat, może i ktoś inny znajdzie taki aromatyczny słoiczek np. pod choinką? :) Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 6 suszonych pomidorów - 6 orzechów brazylijskich - 4 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki octu winnego balsamicznego - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka ostropestu (opcjonalnie) Orzechy siekamy i prażymy 2 minuty na suchej patelni. Wszystkie składniki
Smakuje zdrowo500g) ¼ szklanki oliwy plus dodatkowo 2 łyżki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szt. ziela angielskiego 2 szt. jałowca 2 liście laurowe 2 duże cebule, posiekane ½ szklanki mielonych orzechów włoskich 1 pełnoziarnista bułka, namoczona w wodzie 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki lubczyku ½ łyżeczki cząbru ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Groch odcedź i ugotuj według instrukcji na opakowaniu(...)smaż do momentu, aż się zeszkli. Ziele, liście i jałowce wyjmij z cebuli. Przygotuj dużą miskę. Wrzuć do niej wszystkie składniki: ugotowany groch, upieczony seler, cebulkę, ¼ szklanki oliwy, mielone orzechy, odciśniętą z wody bułkę oraz wszystkie przyprawy. Sięgnij po ręczny blender i zmiksuj całość na gładką masę. Spróbuj i dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Przełóż ją do wyłożonej
Roślinna - blog wegańskigram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram rozpuszczonego masła szczypta soli Nadzienie z białego maku: 250 gram białego maku 100 gram migdałów bez skórki 100 gram orzechów włoskich 100 gram marcepanu 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Dodatkowo: 30 gram masła skórka otarta z jednej pomarańczy ziarenka z 1 granata Nadzienie z białego maku(...)orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się
Mango Papajakartonu 200 g. płatków owsianych 100 g. płatków jęczmiennych 50 g. płatków orkiszowych 25 g. mlecznej czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakaa łyżeczka cukru pudru Garść suszonej żurawiny Garść orzechów laskowych Do rondelka wlałam mleko, wsypałam cukier i kakao - podgrzewałam mieszając. Dodałam pokruszoną czekoladę mleczną, mieszałam do jej rozpuszczenia. Masę mleczną przelałam do miski, dodałam płatki, żurawinę oraz orzechy. Całość dobrze
apetytnapieczeniedobry początek zapraszam na pesto. Wyraziste w smaku, kuszące pięknym kolorem i bardzo zdrowym wnętrzem. Prawdziwa witaminowa bomba. Składniki: - pęczek pietruszki - garść orzechów włoskich - 3 ząbki czosnku - ok. 3 łyżki oliwy z oliwek Natkę pietruszki pokrój na mniejsze części. Orzechy drobno posiekaj i podpraż kilka minut na suchej patelni (później można je zmielić, ale nie jest to konieczne
Smakuje zdrowo