orzechy - 16941 przepisów (strona:462/1130)

Biszkopt z kremem orzechowym i musem z jabłek 177

masę jabłkową kompot z jabłek, 1 l galaretka brzoskwiniowa, 2 opak Składniki na  masę orzechową margaryna, 250g cukier, 1 szkl mleko w proszku, 1 szkl woda, 3 łyżki orzechy włoskie, 200g Przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ubijamy białka na sztywno. Kolejno na zmianę dodajemy po jednym żółtku(...)musu wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, przekładamy na dolną część biszkoptu, przykrywamy drugą częścią. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej. Orzechy siekamy, ale nie za drobno. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników. Gotujemy przez minutę. Odstawiamy na 10 minut, aby trochę przestygło. Po tym czasie przekładamy masę

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka z orzechami 123

szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kieliszek koniaku 7 dużych jabłek 1 szklanka cukru 1 szklanka rodzynek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godz, żeby puściły sok co jakiś czas mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek(...)pieczenia, sodę wlewamy olej i kieliszek koniaku oraz wbijamy jajka za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto. Dodajemy jabłka z sokiem orzechy i rodzynki wszystko dokładnie mieszkamy. Ciasto wykładamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach C około 1 godz.Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Żurawinowy nerkownik na daktylowym spodzie 165

Sernik z nerkowców, nernik, nerkownik - w sieci można znaleźć wiele nazw dla tego deseru. Cóż to takiego? To pyszne wegańskie ciasto przygotowane na bazie orzechów nerkowca i ulubionych dodatków. Ciasto nie zawiera ani grama białego cukru i jest pełne zdrowia. A przy tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje również lekko zmrożone. SKŁADNIKI (tortownica 16 cm) 250g nerkowców(...)garnuszku i podgrzewamy, aż do momentu gdy żurawina zacznie pękać, a sos lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i pesteczek. Orzechy nerkowca odcedzamy i umieszczamy w misie blendera. Dodajemy olej kokosowy, mąkę kokosową i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej kremowej masy. Dodajemy przetarty mus żurawinowy i miksujemy dalej

DefinicjaSmaku
Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 187

mool to kruche ciasteczka jedzone w czasie różnych uroczystości i świąt. Ich kształt różni się w zależności od nadzienia, jakie kryją w środku. Najczęściej są to daktyle, pistacje lub orzechy włoskie. Ja kupiłam foremkę tabeeh, wzór nr 2, przeznaczoną do orzechów włoskich, po prostu ten kształt spodobał mi się najbardziej. Foremka jest ręcznie robiona i pochodzi z Syrii. Sama

Chilli Czosnek i Oliwa
Figi zapiekane z pomarańczowym miodem 165

Cudownie pachnący, banalnie prosty, chrupiący deser – figi zapiekane z pomarańczowym miodem SKŁADNIKI: świeże figi – po jednej na osobę DO KAŻDEJ FIGI: 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka migdałów w słupkach 1 pełna łyżeczka miodu pomarańczowego WYKONANIE: Figi umyć, osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca. Figi ułożyć pojedynczo w kokilkach do zapiekania i lekko rozchylić(...)cząstki na boki. Każdą figę posypać posiekanymi orzechami i migdałami. Wierzch polać miodem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni (160 termoobieg) przez około 8 minut do zrumienienia migdałów

Kuchenne zapiski Edyty
Domowe mleko migdałowe 167

szklanka migdałów (około 150 g); 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody lub źródlanej. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Migdały należy wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (woda powinna zakryć wszystkie orzechy) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie migdały opłukać w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Skórka powinna schodzić bez problemów. Następnie migdały należy zalać zimną wodą (z kranu(...)owsianki czy musli. Mleko należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 dni, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Migdały, po sparzeniu wrzątkiem, powinny się bez problemu obierać. Problem mogą stwarzać orzechy stare lub zbyt wysuszone. Do przygotowania mleka nie powinno się używać wody mineralnej. Mleko idelanie nadaje się do kawy, jednak aby uniknąć zwarzenia powinno mieć temperaturę pokojową, a najlepiej jeśli podgrzeje

Gospodyni Miejska
Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem 132

kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Składniki: 1 porcja 1/3 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/4 pomarańczy 1/2 marchewki garść łuskanych orzechów włoskich miód Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Marchew i pomarańczę obieramy ze skóry. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, bez białej części. Z marchewki(...)wycinamy wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Kuskus przekładamy do miseczki, wierzch polewamy jogurtem, układamy kawałki pomarańczy i wstążki marchewki, posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy miodem

Moja smaczna kuchnia
Zapiekana jaglanka czyli kolejna porcja nowości 108

łyżka mąki 1/2 gruszki kilka rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka masła na wierzch 1 łyżka masła do wysmarowania kokilek dodatkowo: 1/2 gruszki cukier trzcinowy do karmelizowanych gruszek orzechy lub pistacje Przygotowanie: Kaszę płuczemy w gorącej wodzie, a następnie gotujemy około 15 minut.(powinna wchłonąć większość wody) Studzimy. Do ostudzonej kaszy  dodajemy rozbełtane jajko i  mąkę kokosową(...)gruszki. Przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem i obsypanych wiórkami. Wierzch także posypujemy wiórkami. Na wiórki dajemy trochę masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Podajemy z karmelizowaną gruszką i orzechami. (Karmelizowana gruszka:  Na suchą patelnię wsypujemy cukier a kiedy zacznie się rozpuszczać kładziemy na nim plasterki gruszki

Bon appetit mon amie
Ciasto wiewiórka 118

WIEWIÓRKA Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju 1/3 łyżeczki cynamonu 2 jabłka kilka posiekanych orzechów   Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej.   Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka(...)posiekane orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło

Bon appetit mon amie
Ciasto czeskie 146

Ciasto miodowe gości na moim stole nie tylko w okresie świątecznym, ale też dość często w ciągu roku tyle,że z azwyczaj robię je z masą budyniową oraz orzechami (  tu przepis na miodownik zwany też orzechowcem). Tym razem chciałam wypróbować jego inną wersję. Wersja ta znana jest pod różnymi nazwami. Znana jest jako ciasto czeskie, ciasto grysikowe, miodownik(...)grysikiem. To pyszne, miękkie, ciasto miodowe przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny spokojnie może konkurować z tradycyjną wersją miodownika z orzechami. CIASTO CZESKIE Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny masa grysikowa: 0,7 litra mleka 10 łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru

Bon appetit mon amie
Wegański majonez z orzechów nerkowca 171

Majonez z orzechów? Tak, to nie pomyłka. Powiem Wam więcej, jest zdrowszy niż te kupne w sklepie, jest wegański i jak dla mnie smakuje o wiele lepiej. Jest moim numerem jeden w różnego rodzaju sałatkach. Najlepiej smakuje w sałatce warzywnej, o której napiszę w kolejnym poście. Musicie go spróbować! Ponadto publikowałam już wegański majonez sojowy i dietetyczny a'la majonez(...)wypróbować. Składniki: - 220ml mleka sojowego - 125ml oleju rzepakowego - 100g nerkowców - sok z całej cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka bulionu ( koncentratu bulionu warzywnego lub naturalnej vegety)   - sól, pieprz Orzechy moczymy w wodzie przez całą noc, bądź zalewamy je wrzątkiem na 30 minut. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodatkowo

Be Fit Be Strong
Świąteczne wypieki z Helio. Współpraca. 129

Dzięki uprzejmości zespołu Helio otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów: masa makowa masy krówkowe masy orzechowe z kawałkami orzeszków - nowość, która doskonale sprawdza się w wielu wypiekach. Unikalna receptura z orzechami ziemnymi, śmietanką i mlekiem polewy i dekoracje do ciast płatki migdałowe rodzynki królewskie orzechy ziemne i włoskie żurawina suszona W paczce znalazłam również piękny kalendarz z przepisami, który będzie

Słodkie okruszki
PRZEPYSZNA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM 1107

Rewelacyjny smak, a jaki zapach mmmmmmmm:-)  Składniki: 8 łodyg selera naciowego  250 g sera żółtego twardego np. gouda  200 g suszonej żurawiny  1/2 szklanki włoskich orzechów  1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 części pomelo  łyżka majonezu  1/3 kubeczka jogurtu naturalnego  sól, czarny pieprz  Sposób przyrządzenia:  Łodygi selera umyć, pokroić w dosyć(...)dużą kostkę. Orzechy sparzyć wrzątkiem, pokroić na drobno. Pomelo obrać z białej skórki, pokroić małe kawałki.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem pokroić, dodać żurawinę, kukurydzę i sos jogurtowo-majonezowy. Doprawić solą i pieprzem

pieprzny smaczek
Keks z mnóstwem bakalii 170

miękkiej  margaryny 1 szklanka cukru brzozowego 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody  100 g orzechów włoskich Helio 100 g rodzynki królowej Helio 100 g żurawiny suszonej Helio 50 g skórki pomarańczowej Helio Dodatkowo; 50 g skórka pomarańczowa Helio 100 g mix keksowy Helio 100 g polewa(...)dekoracja biała Helio Przygotowanie:  Rodzynki, żurawinę drobno kroję, orzechy też drobno kroje. Przekładam do głębokiego talerza.Dodaje skórkę pomarańczową i obsypuje dwiema łyżkami mąki .Miękką margarynę miksuje z cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jaju nadal miksując. Przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaje przesianą mąkę do reszty składników i ucieram. Teraz dodaje bakalie i mieszam

Różowa kuchnia