orzechy - 16941 przepisów (strona:461/1130)

Babka jogurtowa z bakaliami 170

masła 4 jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i orzechy włoskie) 300 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (40 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i obsypania(...)formy, cukier puder do posypania babki WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Przygotować mieszankę bakalii, przy czym rodzynki i żurawina może być dodana w całości, zaś orzechy trzeba pociąć na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę

Passions hobbies life
Jesienny breakfast bowl, czyli skuteczny sposób na jesienną chandrę 140

light) :) pięć łyżek ziaren soi z tego przepisu (możesz użyć też płatków sojowych, bądź owsianych)   łyżka otrębów pszennych łyżka amarantusa ekspandowanego łyżka siemienia lnianego kostka gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich Przygotowanie: Obierz jabłko ze skórki i pokrój w drobną kostkę .   Następnie wrzuć je małego do garnka i podlej wodą.  Gotuj na małym ogniu do zmiękknięcia jabłek(...)czasie obierz połowę granatu. Do miski wsyp amarantus, siemię lniane, soję, otręby pszenne i twaróg. Dodaj mus z jabłek i granata. Całość posyp orzechami włoskimi i czekoladą. Gotowe! Teraz tylko skosztuj i pożegnaj się z jesienną chandrą. :) Całość zawiera: 566 kcal (z twarogiem light 535 kcal) 38.6 g białka 26.3 g tłuszczy (z twarogiem light 21.3 g) 50.95 g węglowodanów

Smiling Shrimp
Jabłecznik z pianką kokosową na kruchym cieście z orzechami włoskim 168

roztopionego masła lub margaryny min. 80% tłuszczu 5 łyżek wiórków kokosowych Ciasto kruche: 3 żółtka 10 niepłaskich łyżek mąki pszennej tortowej 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego lub op. cukru waniliowego 50 g masła 50 g margaryny min. 80% tłuszczu Przygotowanie: Do malaksera wsyp cukier(...)ciasto kruche, płatki owsiane i orzechy. Zmiksuj na drobno, prawie na mąkę - 1-2 minuty na dużych obrotach. Rozdziel białka od żółtek. Włącz piekarnik na 180stC. Przygotuj tortownicę. Posmaruj spód i boki lekko margaryną. Wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi też wyłóż, jeśli chcesz. Mi łatwiej wyjąć później ciasto z formy. Dodaj pozostałe składniki na ciasto kruche. Mąkę z proszkiem przesiej

Anioszek w kuchni
Torcik jabłkowy 176

uwiecznienia ;-) Torcik jabłkowy TORCIK JABŁKOWY 6 średnich jabłek 3 żółtka 250 g masła roślinnego 1 szklanka cukru pudru 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g rozdrobnionych orzechów laskowych sok z 1/4 cytryny 250 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka agrestowa (lub w innym smaku) 3 mandarynki Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych(...)obciekły. żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami masło roślinne i dalej ubijamy do momentu uzyskania białej puszystej masy. Dodajemy sok z cytryny. Do masy dodajemy jabłka, skórkę pomarańczową, orzechy oraz rodzynki - delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Rozpuszczamy galaretkę wg przepisu z opakowania - studzimy. Na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) układamy biszkopty, na nie wykładamy masę

peggiwkuchni
Makowiec II 181

500g mąki krupczatki    100g rozpuszczonego masła Na masę makową:    550 g masy makowej (u mnie Bakalland)    2 garści rodzynek    1 garść orzechów laskowych    50g skórki pomarańczowej    3 łyżki cukru    2 łyżki kaszy manny    1 roztrzepane jajo Drożdże kruszymy, dodajemy jedną łyżkę cukru i zalewamy(...)resztę mąki wraz z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt :-) Na każdy z placków wykładamy masę makową i równomiernie ją rozsmarowujemy. Posmarowane masą ciasto zwijamy

peggiwkuchni
Jabłecznik syryjski 164

jabłek    skórka otarta z 1 cytryny    sok z 1/2 cytryny    100g cukru brązowego    140g rodzynek    95g posiekanych orzechów laskowych    1,5 łyżeczki cynamonu    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Do posmarowania wierzchu:    2 łyżki domowego dżemu morelowo-brzoskwiniowego    1 łyżka wody Mąkę przesiewamy wraz(...)odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki

peggiwkuchni
Ciasto marchewkowe 168

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 2/3 szklanki oleju 3 jaja 1/2 szklanki soku ananasowego 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Jaja, cukier i cukier waniliowy ubić. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodką, cynamonem i solą. Wlać olej i sok, wymieszać. Dodać startą marchew i orzechy, wymieszać

talerz przyjemności
mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową 126

posmarować czekoladą lub dżemem i udekorować. Taki kolorowy mazurek będzie na pewno ładną ozdobą stołu. A co do tego konkretnego ciasta to smakuje trochę jak snickers- łączy w sobie orzechy, kajmak i czekoladę. Polecam zwłaszcza wielbicielom tego popularnego batonika.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na wierzch(...)czekolady z orzechami  2 łyżki mleka 2 łyżki masy kajmakowej 2 łyżki kolorowych żelek Mąkę, sól i cukier puder przesiać na blat. Dodać żółtko, masło i wszystko razem najpierw posiekać a następnie zagnieść.  Gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy będzie schłodzone rozwałkować je na podsypanym mąką blacie i wyciąć prostokąt. Przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek czekoladowy. 267

cukru 180 g mleka w proszku 100 g gorzkiej czekolady Ponadto: 100 g suszonych wiśni 150 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 50 g drobno pokrojonych orzechów nerkowca           Sposób przyrządzania:             Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Dodać(...)małe kawałki czekoladę zagotować. Zdjąć z ognia, dosypać przesiane przez sito mleko w proszku i dokładnie całość wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć bakalie, polać polewą i posypać wierzch pokrojonymi orzechami nerkowca. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka z buraków z gruszką 74

buraki, 2 twarde gruszki, garść orzechów włoskich, garść prażonych pestek dyni, sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, kolendra, Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić(...)miseczki włożyć musztardę, miód, ocet i resztę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej. Na talerzu ułożyć plasterki buraka i gruszki. Polać sosem. Posypać pestkami dyni, posiekanymi orzechami i listkami kolendry.     zastawa

królestwo garów
Kasza jaglana z pesto z jarmużu 95

pracy lub na uczelnię. Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam! Składniki (na 2 porcje): 100 gram kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 2 szklanki jarmużu 1/3 szklanki orzechów włoskich 5-6 łyżek tartego parmezanu 5-6 łyżek oleju z pestek dyni 2 łyżki wody kilka listków świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu warzywa do podania: jarmuż, papryka mini, pomidorki(...)podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Jarmuż blanszuję wrzątkiem a następnie przelewam zimną wodą. Do malaksera przekładam zblanszowany jarmuż, starty parmezan, olej z pestek dyni, orzechy włoskie, listki bazylii i wodę. Całość miksuję na gładką i jednolitą pastę. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszam z pesto. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli oraz

Mango Papaja
sałatka "ananas" 257

ogórki konserwowe pęczek szczypioru sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z ananasa sól, pieprz do smaku ponadto: przyprawa do pieczonego kurczaka 4 łyżki oliwy orzechy włoskie (całe połówki) łyżka soku z cytryny Składniki sosu wymieszać, dostawić w chłodne miejsce na czas przygotowywania sałatki. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć obficie przyprawą do kurczaka, wlać oliwę, wymieszać, odstawić(...)sałatki. Wymieszaną sałatkę przełożyć na półmisek, uformować w kształt ananasa. Posmarować resztą sosu. Z jednej strony włożyć paseczki szczypioru na kształt liści ananasa. Na wierzchu sałatki rozłożyć dekoracyjnie połówki orzechów. Sałatkę zgłaszam do zabawy artystek-kolorystek u Danusi , gdzie w tym miesiącu króluje szczypior, szczypiorek i szczypiorkowy kolor zielony

6niebo
Szarlotka zamknięta w jabłku 129

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: -> 2 ½ jabłka -> Garść orzechów włoskich -> Łyżeczka miodu -> Cynamon, kardamon, -> 50g masła -> Łyżeczka cukru -> 50g mąki Wykonanie: Z 1 jabłka wydrążamy środek pozostawiając dość grube ściany. Pozostałe jabłka, oraz środek(...)poprzedniego kroimy w kostkę. Dodajemy orzechy włoskie wcześniej lekko posiekane. Przyprawiamy cynamonem oraz kardamonem wraz z łyżeczką miodu. Smażymy na patelni około 7-9 minut. W tym czasie wykonujemy kruszonkę. W tym celu do miski przekładamy masło, mąkę oraz cukier i wyrabiamy ręcznie. 1 jabłko przekładamy do naczynia żaroodpornego, środek wypełniamy farszem z piekarnika a wierzch posypujemy kruszonką. Zapiekamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tarta z pieczarkami, porem, camembertem i orzechami 139

Smacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół pora  2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich  natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku ok.12 minut . Pieczarki obieramy, kroimy(...)solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na podpieczonym cieście wykładamy podsmażone pieczarki z porem, polewamy masą śmietanową. Na wierch układamy pokrojony ser camembert i grubo posiekane orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach, aż ciasto będzie rumiane

psgotujemy
Babka marcepanowo – kakaowa 132

dole. Białka ubić na sztywną pianę, następnie nie przerywając mieszania dodawać powoli cukier, na koniec żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Marcepan zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać składniki suche i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywną masę i dodać do masy i wymieszać już bardzo delikatnie. Ciasto(...)wlać olejek, zajęło mi to 1,5 minuty 3. Wylać masę do miski. Zdjąć motylek. 4. Przez sitko przesiać mąkę i proszek do pieczenia 5. Do naczynia miksującego wrzucić orzechy i pokruszoną masę marcepanową, miksować, obroty 6, czas 20 sekund, zdjąć masę z brzegów naczynia za pomocą kołpytki 6. Dodać masę jajeczną i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać obroty

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania