orzechy - 16941 przepisów (strona:461/1130)

KONKURS - Raw Food 218

Zadaniem konkursowym jest wpisanie w komentarzu pod tym postem własnej propozycji na danie w stylu Raw Food, czyli surowej diety, która opiera się na produktach nieprzetworzonych, głównie warzywach, owocach, orzechach, kiełkach. Może być to tylko zarys dania i podanie składników, może być dokładny przepis, ważne żeby był to Wasz pomysł, Waszymi słowami napisany. Jeżeli chcecie możecie również podzielić się zdjęciem(...)Konkurs polega na wpisaniu w komentarzu pod tym postem własnej propozycji na danie w stylu Raw Food, czyli surowej diety, która opiera się na produktach nieprzetworzonych, głównie warzywach, owocach, orzechach, kiełkach. Może być to tylko zarys dania i podanie składników, może być dokładny przepis, ważne żeby był to Wasz pomysł, Waszymi słowami napisany. Jeżeli chcecie możecie również podzielić się zdjęciem

Parowar Faceta
Roladki waflowe z czekoladą i pistacjami wg Di 156

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com      Przepis autorski (mój). Proporcje należy dostosować do własnych potrzeb. Pistacje można zastąpić innym orzechami lub wiórkami kokosowymi. Niżej podam opis roladek ze zdjęcia.   (10-12 sztuk) 2 wafle tortowe 150g kremu czekoladowego (użyłam z orzechami) 50g czekolady (użyłam gorzkiej) 20g pistacji (użyłam solonych)   Wafle delikatnie zwilżyć, aby trochę zmiękły (nie rozmokły

Di gotuje
ORZECHOWO- KOKOSOWA PYCHOTKA 930

żółtek 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *ciasto kokosowe: 5 białek 1 szkl cukru 20 dag wiórek kokosowych *ciasto orzechowe: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 2,5 łyżki(...)dwóch blaszkach w temp 170 st do zrumienienia. *kokosowe:Białka ubijamy, dodajemy cukier,miksujemy dodajemy wiórki kokosowe. Rozsmarowujemy na blachę, pieczemy ok 30 minut w 160 st. *orzechowe:Połowę orzechów posiekać, połowę zemleć. Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Rozsmarować ciasto na blasze, piec ok 30 minut w 170 st. *krem: W pół szklanki rozrobić budyń z żółtkami

Z Majeczką w kuchni
Ciasto Snicers 379

Krem: 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 150g masła 1,5 łyżki kakao Masa orzechowa: 300g orzechów włoskich (obranych) 2 łyżki miodu 100g cukru 100g masła Polewa (opcjonalnie): 250g krówek 7-10 łyżek mleka 1 łyżka masła     Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić(...)się cukru. Pierwszy placek umieścić w formie i posmarować kremem, przykryć drugim plackiem i dokładnie pokryć masą orzechową. Przygotować polewę. Krówki rozpuścić z dodatkiem masła i cukru. Polać po orzechach

Di gotuje
Trottole z bazyliowo piniowym pesto 128

Prosto i smacznie...kilka chwil wystarczy na przygotowanie tego, aromatycznego dania.    Składniki 250 g makaronu trottole 100 ml oliwy z oliwek 2 garści świeżej bazylii 100 g orzechów piniowych 100 g sera dziugas   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartym na opakowaniu. Oliwę, orzechy, bazylię i starty ser miksujemy

R'n'G Kitchen
Chleb z mąki orzechowej i marchewką 130

przepis, bo nie byłabym sobą i polecam go z 100%, jest bardzo dobry, szybko się go robi - miodzio :)   Potrzebne składniki:   1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich  0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka 3 łyżeczki domowego proszku do pieczenia (przepis znajdziesz  tutaj ) 2 marchewki 3 szalotki 3 łyżki(...)oleju kokosowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżeczki soli himalajskiej  mak do posypania Przygotowanie: Orzechy włoskie, nerkowce i pestki słoneczka mielimy na mąkę. Szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Marchewki obieramy i mielimy w blenderze na masę.  Wszystkie składniki: mąka, marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia

Łycha smaków
Jajka z pesto z rzeżuchy 140

rosną one wówczas 2 razy szybciej i po 3-4 dniach nadaje się do jedzenia.  Pesto z rzeżuchy Składniki: 4 jajka od szczęśliwej kurki  garść rzeżuchy garść orzechów włoskich  1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 10 g sera  grana padano pieprz, sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo.  Rzeżuchę z oliwą rozdrabniamy za pomocą(...)blendera, aż składniki się dobrze posiekają.  Następnie dodajemy orzechy, czosnek, grana padano, pieprz, sól i dalej miksujemy. Jeżeli jest potrzeba możemy pesto dodatkowo skropić oliwą.  Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i ozdabiamy łyżką pesto z rzeżuchy

Łycha smaków
Pasztet z batatów i z kaszy jaglanej 151

bataty   1 marchewka  1 pietruszka 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka papryki ostrej  40 g oleju kokosowego 40 g pasty tahini (przepis znajdziesz  tutaj ) garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki z amarantusa 2 jajka 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka kopru 1 ostra papryczka chili pieprz, sól ziołowa  Przygotowanie: Bataty, marchewkę i pietruszkę(...)pietruszkę  obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej kokosowy, pastę tahini, paprykę, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, orzechy włoskie (również pokrojone), koperek, natkę pietruszki. Całość mieszamy, dodajemy mąkę oraz jajka.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Sałatka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi 243

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jest bardzo smaczna:)  Potrzebne składniki:   1 opakowanie miks sałat garść rukoli garść orzechów włoskich 200 gr sera pleśniowego 4 łodygi sera naciowego 50 gr musztardy  (na domową przepis znajdziesz  tutaj )   pieprz, sól Przygotowanie: Sałaty myjemy i otrzepujemy z wody. Do misy(...)dodajemy sałatę, orzechy ser i seler naciowy krojony na kostkę. Następnie dodajemy musztardę pieprz sól mieszamy i wsuwamy :) Przyprawy możemy możemy kupić w  OWOCOWY RAJ Przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez Magdalenę, która prowadzi bloga  Foodmania

Łycha smaków
Jaglanka z zapiekanym kalafiorem 128

Składniki: 1/3 kalafiora 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka  papryki ostrej 1 łyżeczka  curry 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej  garść orzechów włoskich pieprz, sól                Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy kroimy w różyczki i kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy(...)przez 15-20 min. Zapieczony kalafior dodajemy do kaszy jaglanej i posypujemy orzechami

Łycha smaków
Domowa granola jabłkowa 124

się w domowej granoli:)  Teraz eksperyment z jabłkową :) Potrzebne składniki:  1 szklanka płatków jaglanych  0,5 płatków owsianych bezglutenowych  1 szklanka słonecznika 0,5 szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców   1 szklanka orzechów włoskich   0,5 szklanki suszonej morwy białej  mus z 2 jabłek  1/2 cynamonu świeżo startego  garść ususzonych jabłek

Łycha smaków
Zapiekane awokado z tofu i serem kozim 208

Potrzebne składniki:  1 awokado  1/3 opakowania tofu  25 g sera koziego 5 pomidorków koktajlowych oliwa  garść orzechów włoskich pietruszka zielona sól ziołowa, pieprz                Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę tofu. A wokado przekrawamy  na pół, wyciągamy pestkę i wyciągamy łyżeczką 1/2 masy(...)Masę awokadową, pomidorki koktajlowe i ser kozi kroimy w kosteczkę. W miejsce po pestce nakładamy tofu, awokado, pomidorki, ser kozi i orzechy. Całość  oprószamy solą ziołową i pieprzem. Przygotowane awokado zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez 10 min. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Łycha smaków
Pasztet roślinny - przepyszny, dietetyczny, wegański :) 173

dodatek do głównego dania, czy jedzony po prostu "solo" :D Smakuje wybornie! Ma delikatny, kremowy smak, delikatną kruchość po bokach ciekawy akcent w postaci dodatku suszonych pomidorów i orzechów włoskich :) Po ostygnięciu ma zwartą konsystencję, dzięki czemu dobrze się go kroi. Bardzo smaczny - polecam :) Składniki: 100 g fasoli kolorowej "orzeł" (Targroch) 100 g ciecierzycy  1 duża cebula 1 duża(...)marchewka  1 średnia pietruszka kawałek selera  3 ząbki czosnku  8 suszonych pomidorów (Targroch) 50 g orzechów włoskich (Targroch) 2 czubate łyżki siemienia lnianego mielonego  100 ml wody  przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, chilli, kminku mielonego, pieprzu ziołowego, czarnego, po 1 łyżeczce ziół prowansalskich, curry, soli himalajskiej (Targroch) Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem namocz fasolę i ciecierzycę

Zdrowie na języku :P
Śniadaniowe bułeczki scones 175

zimnego masła   1 jajko   2 łyżeczki proszku do pieczenia   około 1/2 szklanki mleka   2 łyżki żurawiny suszonej   2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych lub innych orzechów   1 łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: Orzechy i żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki. W misce połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Masło

kolorowotorcikowo
Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi 147

garście płatków owsianych Przygotowanie: Pomarańczę obieramy ze skóry zewnętrznej i białej części, dzielimy na mniejsze kawałki. W słoiczku układamy kawałki pomarańczy, na wierzchu żurawinę i posypujemy płatkami owsianymi. Dodatek orzechów sprawi, że sałatka będzie chrupiąca, a orzechy i cytrusy do doskonały duet

Moja smaczna kuchnia