cytryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe mieszamy z suszonymi owocami, przyprawami i rumem oraz sokiem z pomarańczy. Moczymy cała noc. Oba rodzaje maki mieszamy z solą(...)Zagniatamy ok 10 minut by otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki mielonej kolendry 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 świeża papryczka chili 3 szkl bulionu 3 łyżki prażonych ziaren sezamu 5 łyżek mielonych migdałów 3 łyżki prażonych siekanych orzechów arachidowych 1/4 łyżeczki cynamonu 1/3 szkl rodzynek 1/2 szkl przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku cienkie plastry parzonego schabu Wykonanie: Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę(...)kolendrę i pokrojoną papryczkę chili. Całość przesmażamy razem ok 5 min. Dolewamy szklankę bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Następnie dodajemy mielone migdały, sezam, orzechy ziemne, cynamon, sól, cukier, rodzynki, kolejną szkl bulionu. Gotujemy kolejne 15 min na małym ogniu. Zestawiamy całość z ognia i odstawiamy przykryte do wystudzenia. Kiedy jest zimne wyjmujemy korę cynamonu
Malinowe PocałunkiSkładniki: 2 filety jesiotra ok 350 g (możecie użyć flądry lub innej ryby) 400 g kapusty kiszonej mała garść suszonej żurawiny ok 40 g suszonych moreli 40 g orzechów nerkowca 0,5 łyżeczki kminu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku odrobina mąki najlepiej krupczatki do oprószenia ryby oliwa do smażenia (3 łyżki) Ciekawe(...)ręczniku. Na tej samej patelni z pozostałą oliwą smażymy kapustę kiszoną, którą doprawiamy majerankiem, kminem i miodem. Dodajemy żurawinę i posiekane drobno morele oraz orzechy. Smażymy do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Następnie kapustę dzielimy na dwie części i jedną część układamy w naczyniu do zapiekania, układamy usmażonego jesiotra i przykrywamy pozostałą kapustą. Wszystko
Niezły Młynekrazem chciałam zaprezentować wyrazistą w smaku, lekką, a przy tym sycącą sałatkę. Łączy ona wiele różnych składników; m.in kurczaka w curry, brązowy ryż, marynowane warzywa, orzechy i słodką pomarańczę. Najlepiej przygotować ja wcześniej, przed podaniem potrzymać kilka godzin w lodówce, żeby smaki się "przegryzły". Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację. składniki: podwójna pierś kurczaka 2 woreczki brązowego(...)ryżu słoik selera konserwowego (mój domowy ) 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich puszka kukurydzy pomarańcza 2-3 ogórki konserwowe sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżeczka curry łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku ponadto: przyprawa curry oliwa Mięso kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do kurczaka, polać oliwą, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut
6niebotortowe 200 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao 100 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wody 200 g pełnego mleka w proszku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g pianek marshmallows Wodę, cukier i masło zagotować, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wsypać przez sitko mleko w proszku i kakao. Dokładnie(...)wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Jeden z wafli ułożyć na papierze do pieczenia i podnieść boki papieru (najlepiej zrobić to w jakimś pudełku ze sztywnymi bokami). Kiedy masa wystygnie dodać do niej pianki i wyłożyć na andrut. Przykryć drugim waflem i obciążyć czymś ciężkim na kilka godzin, najlepiej wstawić do lodówki. Kiedy nadzienie stężeje pokroić andrut na kawałki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis znaleziony jak zwykle na niezawodnym blogu Moje Wypieki :) oryginał znajdziecie tutaj Składniki na 2 spody: 8 białek 200 g drobnego cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zmielone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem
Słodka Kraina Wypiekówsody 80 g miękkiego masła 3 dojrzałe banany (lub 2 banany i łyżka miodu) 2 jajka łyżeczka cynamonu 2 łyżki kropelek z gorzkiej czekolady 3 łyżki suszonej żurawiny kilka orzechów pekan do ozdoby Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z masłem i rozgniecionymi bananami. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z cynamonem i sodą. Gdy masa będzie gładka(...)dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy lekko wgniatając je w ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogrodzynki albo suszoną żurawinę) Z serkiem waniliowym i gorzką czekoladą Z cukrem pudrem - w dzieciństwie tak jadłam racuchy:) Z orzechami włoskimi w miodzie (do rondelka włożyłam orzechy oraz dobry, prawdziwy miód, podgrzałam lekko, aby smaki się połączyły) Z jogurtem naturalnym i musem truskawkowym - ulubiona wersja moich
Kulinarne Inspiracjetwarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części, 3/4 i 1/4. Z większej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Do garnka z grubym dnem, o średnicy około
moj przepis namasła 10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku) 1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce(...)ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu -40 g słonecznika -kilka orzechów włoskich -blaszka forma około 10 cm x 25 cm robię jeszcze w 30 cm i 35 cm wtedy dodaje 50 g i 100 g więcej mąki. -papier do pieczenia którym(...)mocno kleiste.Wody ja daje na wyczucie ale jest to około 400 g.Większa forma więcej mąki więcej wody,logicznie . Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem.Na wierzch ja dałem orzech włoski lecz to tylko sugestia można dać co chcemy lub nic nie dawać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ja praktykuje piekarnik z włączonym tylko światłem super się sprawdza
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.objętości (powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Smażymy w oleju rozgrzanym do 180 stopniu. Po usmażeniu odkładamy na papier kuchenny, do odsączenia. Ostygnięte moczymy w czekoladzie i posypujemy orzechami, skórką pomarańczową itp. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki orzechy, skórka pomarańczowa itp. Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę. Ściągamy z ognia
Made By Mom And Songranolę możecie śmiało wcinać na śniadanie i zabierać ze sobą do pracy czy szkoły :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki preparowanego amarantusa 0,5 szklanki orzechów ( użyłam nerkowca i migdałów) 0,5 szklanki suszonych moreli 1/4 szklanki sezamu 0,5 szklanki żurawiny suszonej 0,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli(...)pomarańczy 0,5 szklanki płynnego miodu Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Orzechy, daktyle i morele tniemy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszając. Gotową granolę układamy na blasze (najlepiej piekarnikowej) wyłożonej papierem pergaminowym, im większa powierzchnia tym lepiej. Rozgrzewamy piekarnik na 170 C i pieczemy granolę przez 10 minut, następnie mieszamy i pieczemy
Niezły MłynekFotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1/2 sałaty lodowej 125 g sera mozzarella 2 łyżki śmietany 30% 250 g świeżych malin 2 łyżeczki cukru 1/4 szklanki orzechów włoskich garść migdałów Sos balsamiczno-czekoladowy 200 g malin 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu 2 łyżeczki oleju rzepakowego 1 łyżeczka kakao 1 kostka gorzkiej(...)miseczek. Mozzarellę rozdrobnić, odrywając jej kolejne części. Skropić śmietanką, ułożyć na sałacie, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Dodać posypane cukrem maliny oraz zarumienione na patelni i posiekane orzechy i migdały. Polać sosem czekoladowym. Podawać z opiekanymi bułeczkami, delikatnie skropionymi olejem rzepakowym. Smacznego :) Biorę udział w zabawie
Domowa cukiernia Ewycomber z jelenia, około 600 g, 100 g szynki dojrzewającej, 60 g orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 8 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 60 g masła, 40 g prażonych pestek dyni, masło do smażenia, Orzechy drobno posiekać, lub lekko zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć
królestwo garów