mąki żytniej razowej - dla zdro wotności ; ) Zmieniła ona lekko fakturę ciasta, które stało się bardziej podatne na kruszenie po upieczeniu . Wykorzystałam tu mas ł o orzechowe BIO 100% orzechów od PRIMAVIKA - bez soli , bez cukru , produkowane z surowca ekologicznego . J est to istna skarbnica sk ł adników odżywczych, bez zbędnych "ulepszaczy" i "wspomagaczy" smaku! Składniki na 1 keksówkę o wymiarach(...)łyżeczki kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki cynamonu MOKRE: 1 banan - dojrzały i żółty, może być z ciemnymi plamkami 3 kiwi - dojrzałe i miękkie 2 łyżki masła orzechowego BIO 100% orzechów PRIMAVIKA 1/4 szkl. okeju 1/3 szkl. maślanki 1 jajko DODATKOWO: 1-2 garście rodzynek W pierwszym naczyniu zblendować na papkę - lub rozgnieść widelcem - banana z obranymi ze skórki owocami kiwi
Grunt to przepis!składniki: ok. 55 g płatków owsianych 300 ml mleka 50 g truskawek miód do smaku dodatkowo: garstka orzechów parę truskawek wykonanie: Płatki owsiane zalewamy wieczorem 250 ml gorącego mleka, podgotowujemy ok. 2 min. Rano następnego dnia 50 ml mleka zagotowujemy, dodajemy truskawki oraz miód, blendujemy. Wlewamy do owsianki i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane i podprażone orzechy oraz świeże truskawki. Podjemy
Domowy Smak Jedzeniapiekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Placek orzechowy 250 g posiekanych orzechów włoskich 5 białek 200 g cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec(...)ubijania dodawać stopniowo cukier. Orzechy wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem i proszkiem do pieczenia. Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła
O kuchni z uczuciemCiasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.) Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze). Pączki smażyć (partiami) w rozgrzanym (do około 130-150 stopni) tłuszczu do chwili, aż będą złoto-brązowe. (W międzyczasie zamieszać, aby obróciły się na drugą(...)nasiąkły (*). (W międzyczasie należy sprawdzić poziom nasiąknięcia.) Pączki przechowywać w lodówce. Podawać na zimno lub ciepło (podgrzane) - np. z lodami. Można je polać dodatkową porcją syropu i posypać posiekanymi orzechami. (*) Jeśli pączki nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić (szpileczką) w nich małe dziurki i podgotować (pod przykryciem) w syropie około 5 minut
Di gotujezdrową żywnością to polecam Sklep NaturalnieZdrowe , gdzie znajdziesz mnóstwo zdrowych produktów, dzięki którym przygotujesz FIT posiłki J Składniki na 12 muffinków Babeczki: 250 gram maślanych herbatników 1 szklanka orzechów włoskich 1 łyżka miody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: W malakserze zmiksuj wszystkie składniki na babeczki. Następnie wyłóż blaszkę na muf finki papilotkami i uformuj babeczki z gotowego ciast. Schłódź(...)czas mieszając. Odstaw na 15 minut do całkowitego schłodzenia masy (np. do lodówki). Wyciąg gotowe babeczki i mus z lodówki. Przelej masę do babeczek i ozdób całymi truskawkami i orzechami włoskimi. Schłódź około 2 godziny w lodówce. Gotowe Po więcej zdrowych przepisów zapraszam na stronę akcji "Truskawkowe Pole & Naturalnie Zdrowe", jak i do samego sklepu internetowego po produkty
Kulinarna (nie)codziennośćpiankę? Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 1 łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść ciasto, zawinąć w folię i przenieść na pół godziny do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka(...)temperaturze 175 stopni na jasny złoty kolor. Po przestudzeniu, posypać budyniem w celu zatrzymania soku z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty
Tradycyjna Kuchniasamym dniu do innego dania) 2 cebule, z czego jedna może być czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam 1 łyżki oliwy borowikowej) opcjonalnie 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich/laskowych/migdałów przyprawy: szczypta soli, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, rozmarynu Przygotowanie: Cebulę dorbno poszatkuj i zeszklij, po dodaj przyprawy (z wyjątkiem soli) wymieszaj po czym dodaj pokrojone grzyby. Boczniki pokrój mniej(...)kawałki były podobnej wielkości. Smaż wszystko razem około 5 minut, aż grzyby zaczną się lekko przyrumieniać. Dodaj sól. Na dno formy/form wyłóż farsz (całość z oliwą włącznie), posyp posiekanymi orzechami i przykryj płatem ciasta, nie musisz nic wykrawać, po prostu pozawija ciasto na i dociśnij na brzegach. Piecz przez 30 minut w temp. 200 C. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze
greenscarfkonkretów należy przygotować: - 300 g masła - 1 szklanka cukru pudru - 400 g ciastek typu petitki/alberty - 3 świeże jajka - z pewnego źródła, najlepiej jednodniowych - ok. 50 g orzechów włoskich rozdrobnionych - ok. 50 g rodzynków - 2 łyżeczki kakao - sok z połówki cytryny - 3 suche blaty andrutów, najlepiej te prostokątne Masło najlepiej kilka godzin przed przygotowaniem wafla wyjmuję poza lodówkę, musi(...)masę na dwie w miarę równe części. Jedną z nich przekładam do naczynia po mielonych ciastkach i odkładam. Do tej która pozostała w misce/makutrze dodaję sok cytrynowy i orzechy. Mieszam do połączenia składników, tak, by przede wszystkim masa wchłonęła całkowicie każdą kropelkę soku. Masę tę przekładam na przygotowany blat wafla, ułożony na arkuszu papieru pergaminowego lub dużego papieru śniadaniowego
I tu będę miała takie teserową - 120g homogenizowanego twarogu - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka cukru na masę makową - 130g maku mielonego - 160g gorącej wody - 1 białko - 2-3 łyżki cukru - garść rodzynek - garść posiekanych orzechów włoskich na masę owocową - 250-280g konfitur lub dżemu o wyrazistym kolorze, lekko kwaskowych np. z wiśni Serek ucieram na gładko z cukrami. Odstawiam w temperaturze pokojowej(...)zalewam gorącą wodą i przykrywam szczelnie. Mieszam. Dodaję cukier, mieszam. Siekam orzechy i dodaję do maku, mieszam. Ubijam białko na sztywno i dodaję także do maku. Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej godzinie
I tu będę miała takie teangielskiego - łyżka przyprawy typu wegeta lub 1 kostka - 2 średnie marchewki - 1 duży seler korzeniowy -1 cebula - ok. 2/3 szklanki makaronu zacierka - posiekany koperek - sól, pieprz czarny - kilka orzechów włoskich (można pominąć) Z takiej ilości składników i ok. 2 litrów wody otrzymuję 8 porządnych talerzy. Warzywa obieram, myję, trę na tarce o dość grubych oczkach. Umieszczam w naczyniu odpowiedniej(...)miękkiego makaronu, wg wskazań na opakowaniu, najczęściej jakieś 10 minut. Dosmaczam solą i pieprzem, posypuję zielonym koperkiem, Można wyjąć skrzydełka i odjęte mięso ponownie dodać do zupy. Podając posypuję orzechami włoskimi. Całkiem prosta jedna z wielu zupa nasza codzienna. Tak samo dobrze smakuje też na drugi dzień po odgrzaniu. Porządna, sycąca porcja. I tak codziennie, zjednoczeni nad zupą ;) SMACZNEGO! #zupaselerowa
I tu będę miała takie te150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka gorzkiej czekolady - 80g słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm(...)stopni i piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło, by miało czas przestygnąć. Po włożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli i mąką oraz przyprawami, goździki należy zmiażdżyć lub zmielić. Wszystkie jajka rozbijam i oddzielam białka od żółtek. Dwa białka można wykorzystać
I tu będę miała takie telasek pociętych na pół centymetra, dosłodzone kilkoma łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i troszkę cynamonu. Mieszam, odstawiam, aby cukier z sokiem oblepił rabarbar słodkim syropem, a ja robię drugie wypełnienie - orzechy włoskie drobno siekam, - mieszam z łyżką miodu i - kwaśną śmietaną, jeszcze kilka kropli soku z cytryny Ciasto po około godzinie poza lodówką rozkładam na oprószonym mąką blacie, jeśli trzeba jeszcze(...)dosyć luźno podklejając roztrzepanym jajkiem Odkładam na blaszkę. Przykrywam gotowe blaszki ściereczką na pół godziny. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, bezpośrednio przed pieczeniem smaruję ciastka jajkiem, większe posypuję krojonymi orzechami. Obie blaszki piekę równocześnie, bez nawiewu, 10 minut i znowu dziesięć zmieniając blaszki miejscami, górną na dół i odwrotnie. Danisze są po prostu boskie lekko ciepłe, cudowne, jak pierwsze
I tu będę miała takie teprzeszkadza mi w wypiekach. Chyba już nie polubię jej charakterystycznej goryczki, więc następnym razem zdecydowanie dodam mąki kukurydzianej. Wypiek dodaję do akcji ciasto na nadzielę . CIASTO: 5 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag mąki ziemniaczanej 7,5 dag mąki jaglanej (lub kukurydzianej) 7,5 dag mąki owsianej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 7,5 dag ksylitolu ziarenka(...)drobnych truskawek łyżka mąki ziemniaczanej masło do posmarowania foremki zmielony na puder ksylitol do oprószenia WYKONANIE: W misce wymieszać wszystkie mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię i zmielone orzechy. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na drobne grudki. Dodać jajko i dobrze wymieszać całość łyżką. Ciasto przykryć folią i z miską wstawić do lodówki na około
Kuchenne zapiski Edytyszklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie* 2 łyżki masła orzechowego - opcjonalnie* ok. 100 g czekolady, pokrojonej na drobne kawałki ok. 3/4 szklanki rodzynków, żurawiny, orzechów Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać(...)mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut, by je schłodzić. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka spłaszczamy silikonową łopatką. Z podanej porcji wychodzi ok. 45 ciasteczek. Pieczenie: Temperatura - 180 ºC z termoobiegiem Czas
Cooking Monstermąki krupczatki 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 6 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao słoiczek powideł śliwkowych 1,5 szkl grubo siekanych orzechów włoskich Pianka: 6 białek szczypta soli 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Ciasto: mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić(...)godziny do zamrażalnika. Druga jasną część zawinąć i włożyć do lodówki. Schłodzoną jasną część rozwałkować na dnie blaszki (21x31cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć, posmarować powidłami i posypać orzechami włoskimi. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę kukurydzianą. Pianę wyłożyć na starte
Smakołyki Asi