biodrówka 1 kg, jajka 3 sztuki "L", natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ząbki czosnku 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, orzechy włoskie 1 szklanka/zmielone do szybkowara wlać 2,5 litra wody, ugotować włoszczyznę, cebulę, golonki indyka, biodrówkę, ziele i liście laurowe, kucharka, gotowałam od zasyczenia pary 40 minut, szybkowar otworzyłam(...)natkę pietruszki, żółtka, pieprz mielony, paprykę słodką, utarty w moździerzu czosnek z kolendrą, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wsypać zmielone orzechy włoskie i delikatnie ręką wszystko połączyć forma 25x23 cm, wysm,arowana tłuszczem i posypana tartą bułką - do blaszki włożyć mięso, dłonią przyklepać do dna aby nie było powietrza, piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubięszczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Drugie śniadanie 100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki, przełożyć do miseczki, dodać rozdrodbniony orzech, wymieszać i całość polać miodem. Dałam mniej miodu, bo ostatnim razem było
Kucharzycałyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól ,pieprz,oregano Dodatki: 150 ml śmietanki 18% 10 cienkich szparagów ,zanurzonych we wrzątku na 5 minut orzechy włoskie cukinia ,nieduży kawałek orégano ,sól i pieprz Najpierw trzeba ugotować buraka wyszorowanego do miękkości. Ja gotuję kilka,zużywam w miarę potrzeby . W ciepłej wodzie z buraków rozpuścić drożdże z cukrem(...)około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i dajemy na nie śmietanę z oregano ,sól i pieprz do smaku . Na wierzch cukinię i orzechy .Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut .5 minut przed końcem pieczenia dokładamy szparagi , jeśli dacie je od razu na pizzę staną się suche i nieapetyczne. Z tych proporcji wyszły
Ladylaura.BISZKOPT KAKAOWY 6 dużych jaj 3/4 szklanki cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki naturalnego kakao WKŁADKA ORZECHOWA 5 jajek 5 łyżek cukru do wypieków 200 g mielonych orzechów 2 płaskie łyżki tartej bułki -pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę. Miksuj i stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do powstania błyszczącej masy.Następnie dodawaj żółtka i wymieszaj(...)około pół godziny.Do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przecinamy tak, aby powstaly dwa równe blaty. Następnie robimy wkładkę orzechową-jaja ubijamy z cukrem jak na biszkopt, dodajemy orzechy,wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. MASA CHAŁWOWA 300 g chałwy 1 cukier wanilinowy 4 żółtka kostka masła 1 szklanka mleka
Z Kuchni Do Kuchnizrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego 1,5% 40 g płatków owsianych 40 g rodzynek suszonych 20 g orzechów włoskich Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy. Obiad 150 g mięsa z piersi indyka bez skóry 15 g oleju
Kucharzycateż pikniku z grillem w tle. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji "Błyskawiczne piątki". Składniki: 100 g świeżego szpinaku pół pęczka zielonych szparagów ok. 200 g truskawek garść ziemnych orzechów olej z pestek dyni Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniej więcej centymetrowe kawałki. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Orzechy
Codzienna kuchnia niecodziennakarobowo-orzechowe* ciastka z fasoli~ * z masłem z orzechów laskowych Jakie to było dooooobre! :o ♥ Serio smakowało jak Nutella, mimo, że nie jadłam jej chyba ponad rok, ale w podświadomości właśnie z tym smakiem mi się te ciacha skojarzyły. Na pewno zrobie je jeszcze nie raz! Fasoli nie czuć nic a nic :) Od razu zapisuję przepis, aby go nie zapomniec(...)także żebyście i Wy mogli skorzystać :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g fasoli (użyłam białej, gotowanej w domu) ~ok. 50ml mleka roślinnego (+/- 20ml) ~2 łyzki karobu ~25-30g masła z orzechów laskowych >>KLIK<< ~2-3 łyżki erytrolu lub innej substancji słodzącej ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~olej do natłuszczenia papieru Fasolę wraz
breakfast of dreamsMoje ukochane pesto z rukoli :)) Tym razem tak trochę nietypowo, bo do jego zrobienia oprócz oliwy, słonecznika i orzechów włoskich użyliśmy krakersów. Pesto wyszło bardzo smaczne i delikatne. Lubimy eksperymenty więc to taki nasz przepis własny :)). Mój młody zażyczył sobie z salami. Miłego poniedziałku :)) Składniki: 2 garści rukoli 1/2 szklanki orzechów włoskich 10 krakersów solonych oliwa 2 łyżki parmezanu sól
kruche babeczkiblaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół. Składniki wkładka: 7 białek 1 szklanka cukru 10 dkg orzechów mielonych 10 dkg kokosu 4 duże Prince Polo xxl (pokruszyć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić. Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do białek
kruche babeczkisztuk, ale to i tak okazało się mało, bo zniknęły bardzo szybko ;)) Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: 300 g masy krówkowej 2,5 szklanki kokosu 0,5 szklanki orzechów włoskich połówki (do dekoracji) 4 łyżki płatków owsianych 3 figi 3 morele suszone Masę krówkową wymieszać z wiórkami kokosowymi, płatkami, pokrojonymi na drobno figami i morelami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)zachowujemy ok. 4 cm odległości między ciasteczkami) i formujemy ciasteczka. Pieczemy je 15 minut w temp. 180 stopni. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Wciskamy na nich na środek połówki orzechów ( w jeszcze ciepłe). Ciasteczka będą miękkie , ale po kilkunastu minutach lekko stwardnieją
kruche babeczkideser zobaczyłam tutaj - clik . Miałam w domu kilka gruszek, które czekały na swoją kolejkę, więc wykorzystałam. Tak przygotowane gruszki są po prostu pyszne :)) Polecam :)) Składniki: gruszki miód cynamon orzechy włoskie Gruszki przekroiłam na pół, wydrążyłam środki. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na nim poukładałam gruszki, na gruszki orzechy, całość posypałam cynamonem i skropiłam miodem. Zapiekłam w piekarniku nagrzanym
kruche babeczkizrobienia i gotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd. 3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw, pasta z bobu do kanapek, brokuły(...)inne. 4. Lato - również 34 przepisy na lekkie i smaczne potrawy takie jak : zielona fasolka z dzikim ryżem, lemoniada arbuzowa, orzeźwiający koktajl na lipcowy upał, chleb gryczano-jaglany z orzechami i śliwkami, ziołowy gulasz z soczewicy i warzyw itd. 5. Jesień - tutaj mamy 33 przepisy takie jak: zupa z dyni z quinoa, domowe muesli z figami, zupa paprykowa
kruche babeczkiochotę :)) Składniki na 3 mniejsze porcje: 2,5 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki płatki owsiane błyskawiczne u mnie Halina 3 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 jabłka orzechy nerkowce żurawina rodzynki Mleko gotujemy, jak zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wsypujemy do mleka płatki, gotujemy do momentu, aż się nam zagęści (co jakiś czas mieszamy), a płatki będą(...)miękkie, dodajemy miód, cynamon. Owsiankę przelewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jabłko, orzechy, żurawinę i rodzynki. Pyszności
kruche babeczkidużo się opisałam ;)) Dodam jeszcze tylko, że polecam :)))) Składniki na 1 słoiczek: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka (może być roślinne) u mnie zwykłe 2 % 50 g orzechów laskowych 85 g gorzkiej czekolady miód - wedle uznania (ja nie dawałam) Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy. Przesypujemy do rondelka i prażymy jakieś 2 minuty. Zalewamy 1 1/4 szklanki(...)wody i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę (często mieszamy, żeby kasza nam się nie przypaliła). Studzimy. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Kaszę, orzechy, czekoladę i mleko miksujemy na jednolitą masę (mleko ja dodawałam stopniowo, żeby masa nie wyszła nam za rzadka). Przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki, żeby nam się składniki przegryzły
kruche babeczkijogurtu greckiego, bądź innego gęstego pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki bądź zamiennie pęczek drobnego szczypiorku 250 g sera białego chudego 1 cebula sól, pieprz do smaku orzechy włoskie w dowolnej ilości do posypania na wierzch (u mnie w dużej, oczywiście) 1 łyżka dobrego oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Maślankę połączyć z jogurtem(...)Koperek, natkę pietruszki lub szczypiorku drobno posiekać. Dodać do całości. Dodać podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać orzechami włoskimi. Szybko! Pysznie! Sycąco
gutfut