orzechy - 16941 przepisów (strona:458/1130)

Domowe monte - deser na zimno 230

literatkach): 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 30% 1/4 szklanki wrzącej wody cukier lub miód do smaku 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżeczki żelatyny garść zmielonych orzechów włoskich/laskowych Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do rondelka wlać mleko, śmietanę  i wsypać cukier/wlać miód. Całość podgrzać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i całość wymieszać ze sobą(...)rondelka odlać 1 i 1/4 szklanki mleka. Do pozostałego mleka wsypać kakao oraz zmielone orzechy. Masę czekoladową wlać do szklanek. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje to wlać pozostałe mleko (białą warstwę). Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy biała masa stężeje

Ugotować
DESER Z SUSZONYCH POLSKICH ŚLIWEK DYMIONYCH 191

konsystencję musu.Niebo za życia!.Tak bym opisała te pyszności.Zapraszam. 20 dag.SUSZONYCH ŚLIWEK bez pestek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny Do dekoracji: bita śmietana z kremówki 30% Orzechy włoskie w połówkach ***********************************************  Śliwki opłukać,jak potrzeba to Odstawić namoczone w odrobinie wrzątku na kilka godzin, a następnie zagotować w tej samej wodzie (ma być 0.5 litra) i gotować(...)osobnego naczynia , a śliwki zmiksować blenderem z dodatkiem miodu.W odwarze śliwkowym rozpuścić żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać że zmiksowanymi ślimakami.Rozlać do pucharków i schłodzić.Udekorował po środku połówką orzecha , a na nim położyć dużą ilość bitej śmietany.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kulki czekoladowo - kokosowe 123

jajko, 4 łyżki rumu, 60 g wiórków kokosowych Masło, kakao, cukier puder wymieszać na gładką masę. Odstawić masę do schłodzenia (do lodówki), na około 2 godziny. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Podawać schłodzone! przepis II 220 g masła w temperaturze pokojowej, 5 łyżek kakao, 150 cukru pudru, 130 g wiórków kokosowych. 1 jajko, 4 łyżki(...)masę. Dodać roztrzepane jajko  (jajko przed rozbiciem sparzyć)  i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Odstawić masę do schłodzenia (do lodówki), na około 2 godziny.  Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Podawać schłodzone! Jest to stary przepis, jeszcze z czasów PRLu. zastawa

królestwo garów
Owsianka z konfiturą malinową i malinami 127

theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - szklanka mleka 2% (ok. 250ml), - 4 łyżki płatków owsianych (ok. 60g), - łyżka konfitury malinowej (ok. 25g), - ½ szklanki malin (ok. 60g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 15g). Sposób przygotowania 1. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy płatki owsiane 2. Całość podgrzewamy by płatki owsiane napęczniały (nie gotujemy).  3. Do gotowej owsianki dodajemy konfiturę(...)malinową, świeże maliny i orzechy arachidowe. Owsianka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g   Energia: 486,8 kcal    Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jogurt z granolą i malinami 128

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150g), - ½ szklanki malin (ok. 60g), - 2 łyżki płatków owsianych (ok. 20g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g), - łyżeczka miodu (ok. 12g). Sposób przygotowania 1. Prażymy płatki owsiane i orzechy na patelni. 2. Dodajemy miód i chwilę mieszamy, żeby składniki się połączyły. 3. Na spód

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasteczka z masłem orzechowym 172

pszennej pełnoziarnistej (ok. 60g), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 50 g masła orzechowego, - ¼ szklanki cukru (ok. 50 g), - 1 jajko (ok. 60g), - 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 170g), - ½ szklanki orzechów arachidowych (ok.50 g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g). Sposób przygotowania: 1.   Ucieramy masło orzechowe z cukrem. 2. Dodajmy jajko, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, orzechy arachidowe

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z truskawkami 170

Składniki (na 2 porcje) - 2 garście roszponki (ok. 50g), - 10 truskawek (ok. 100g), - plaster sera Feta (ok. 25g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Roszponkę myjemy i układamy na talerzu. 2. Kroimy truskawki i ser Feta w kostkę. 3. Sałatkę posypujemy orzechami i polewamy oliwą z oliwek. Sałatka jest bogata w: - błonnik

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Makowiec na kruchym spodzie 408

soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny  Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa(...)czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem,  można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto

Słodkości i nie tylko
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte” 993

szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Polewa: 10 łyżek wody 10 łyżek cukru 100g masła 5 łyżek dobrego kakao bez cukru Dodatkowo: poszatkowane orzechy     Środek: 1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek(...)Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. 11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc). Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Smażone bataty idealne do obiadu. 112

Zamiast puree możemy podać te właśnie słodkie ziemniaki które z mięsem smakują bardzo dobrze! Składniki; 1 duży batat sól, pieprz ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki) garść orzechów włoskich natka pietruszki Przygotowanie; Batata obieramy, myjemy a następnie kroimy na drobniutkie paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy paski batatów. Smażymy na niewielkim ogniu około 10 min. Co chwilę(...)się podpiekły z każdej strony. Bataty powinny być al. dente - wtedy nie będą się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują gdy są ciepłe. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Krem z marchewki i batata, z kaszą jaglaną ,pomidorami, kukurydzą i nerkowcami 134

książce "Jaglany detoks" stała się stałą propozycją u nas na stole. Kilka składników, a efekt- zdumiewająco pyszny! Składniki 2 puszki krojonych pomidorów puszka kukurydzy 6 daktyli http://www.symbio.pl garść orzechów nerkowca http://www.symbio.pl 4 duże marchewki 4 ząbki czosnku duża czerwona cebula 3 cm świeżego kłącza imbiru porządna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka curry łyżeczka kurkumy kukurydza do dekoracji olej(...)Dodaj daktyle, są szczególnie pomocne, kiedy pomidory z puszki są zbyt kwaśne. Dosyp ugotowanej kaszy jaglanej i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Odstaw i zblenduj na gładki krem. Orzechy nerkowca posiekaj i upraż na suchej patelni do chwili, aż zaczną się smakowicie rumienić. Zupę podawaj z kukurydzą i nerkowcami i ciesz się zdrowiem

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto makowo - kokosowe 201

cukru 20 dag wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać. Masa makowa: 30 dag maku 2 jajka 2 łyżki masła olejek migdałowy rodzynki trochę siekanych orzechów 3 łyżki miodu cukier do smaku Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier i trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
śniadaniowy croissant 260

podniebienie. zauroczenie. przepis na jedna porcje 1 croissant 4 łyżki jogurtu typu grecki 2 łyżki ulubionego miodu dodatkowo duża garść ulubionych owoców , płatków owsianych , nasion  i orzechów ... tutaj - kiwi , pomarańcza , gruszka , borówki , wiśnie nasączone spirytusem:) , rodzynki , migdały , orzechy laskowe , kokos suszony i kiełki bazylii :) - chyba wszystko wymieniłam ;) Croissant'a rozkroić  i grillować  chwilę aż się zrumieni , nałożyć

na gazie
Proste ciasto marchewkowe bez glutenu 342

szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek (jak nie lubimy, możemy pominąć) Wierzch: 200-230ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe do posypania(...)kokosową. Dodać przyprawy, sodę, wymieszać. 2. W drugiej misce wymieszać szpatułką lub łyżką marchewkę, cukier, oliwę, żółtka, aromat i mleko. 3. Następnie do suchych składników dodać mokre, wsypać orzechy, rodzynki i wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Białka ubić na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać je do marchewkowego ciasta ( patrz, FILM ). 5 Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 21cm

Mała Cukierenka
,,Ciasto z melonem’’ 418

orzechowe : 300 g margaryny 6 łyżek oleju 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki orzechów mielonych Ciasto białe: 3 białka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree(...)dodajemy do ciasta mieszając na wolnych obrotach miksera. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do 1 dodajemy kakao. Do 2 orzechy. Dno blachy o wym.33×22 Każde ciasto pieczemy osobno w temp.170 s C przez ok.15-20 minut biszkopt biały: Przygotować ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki

Podróż w kulinaria