orzechy - 16941 przepisów (strona:466/1130)

Sałatka z selera i orzechów włoskich 223

Składniki: 2 ćwiartkowe słoiczki selera sałatkowego 100 gram orzechów włoskich  200 gram brzoskwiń z puszki 300 gram piersi drobiowej Sposób wykonania: Pierś drobiową ugotowałam z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kostkę. Seler odsączyłam, brzoskwinie pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki połączyłam dodając orzechy i sok z brzoskwiń do smaku. Na 2 godziny pozostawiłam w lodówce

Darcia w kuchni
Ryba niespodzianka na Wigilię 176

szczyptę szafranu – pęczek świeżego, zielonego kopru – ciasto francuskie(gotowe, mrożone) – sól, pieprz – sok z cytryny Do przygotowania sosu orzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny ( do rozprowadzenia gęstości sosu) – 20 ml likieru Ramazotti – 20 ml likieru Amaretto (lub innego(...)kluchowate. Najlepiej piec w temp. 180 C ok 20 -30 min w zależności od wielkości porcji. Wykonanie – sosy: Sos orzechowy Na maśle podsmażyć (na małym ogniu) na złoto orzechy i migdały ,dodać kilka kropel cytryny, bulion, śmietankę, obydwa likiery, ewentualnie zagęścić śmietaną lub zasmażką, albo też rozprowadzoną w wodzie lub śmietance mąką. Sos cytrynowy W garnku umieszczamy masło

Szybko Tanio Smacznie
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 216

Przepyszne świąteczne babeczki o wspaniałym aromacie Którym nikt się nie oprze Składniki • 2 szklanki maki • 2 jajka • 125 g margaryny • 2/3 szklanki mleka • 3/4 szklanki cukru • 2 łyżki czubate orzechów • 2 łyżki czubate migdałów • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka amoniaku • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 100 g surowej masy marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder(...)ponadto • małe biszkopty • lukier królewski • barwnik czerwony • polewa czekoladowa • lukier • cukier puder • sok z cytryny • 1 łyżka przyprawy do piernika • papilotki do babek Sposób przygotowania 1. • Do mąki dodać orzechy,migdały,cynamon,amoniak,przyprawę  do piernika wszystko wymieszać 2. • Margarynę rozpuścić dodać mleko zostawić do ostygnięcia 3. • Jajka utrzeć z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera dodać  pomarańczową

W królestwie smaków Beaty
Babeczki piernikowe kakaowe z marcepanem i bakaliami renifery 222

Składniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 100 g marcepanu • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej • 3 czubate łyżki zmielonych migdałów • 3 czubate łyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 olejek zapachowy migdałowy mały dodatkowo Polewa czekoladowa • 2 czekolady mleczne • 2 łyżki(...)kilka łyżek wody • biszkopty okrągłe małe • paluszki precle • płatki śniadaniowe na uszka Lion • cukierki m&m's na noski • lukier królewski Sposób przygotowania 1. • Do mąki dodać migdały,orzechy,kakao,przyprawę do piernika,cynamon  i amoniak wszystko razem wymieszać 2. • Margarynę rozpuścić w rondelku wlać mleko zostawić aż ostygnie  • Do miski dać jajka i cukier ubijać

W królestwie smaków Beaty
Wafle trzy smaki 184

masy krówkowej (kajmak) 150 g serka mascarpone 200 - 300 g gęstej marmolady (u mnie śliwkowa) 200 g mlecznej czekolady 100 g masła  50 - 100 g dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z gorącą wodą lub w mikrofali na funkcji rozmrażania. Po roztopieniu mieszać do uzyskania jednolitej masy, ewentualnie dodać bardzo drobno(...)posiekane orzechy.  Suchy wafel posmarować wystudzoną czekoladą. Marmoladę delikatnie podgrzać, tak jak czekoladę, wystudzić i posmarować górę wafla położonego na czekoladzie. Przykryć suchym waflem. Zmiksować serek mascarpone z masą krówkową i powstałym kremem posmarować górę wafla przełożonego marmoladą.  Przykryć dużą deską do krojenia i obciążyć np. 3 kg cukru lub innym ciężkim przedmiotem, jednak obciążenie nie może być

Kuchcik gotuje
Czekoladowe ciasto na śniadanie z serka wiejskiego 167

mąki pełnoziarnistej -> 10-15-g kakao -> ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> Kilka kropli ekstraktu z wanilii/ cukier waniliowy -> 50ml mleka -> Pasek czekolady -> Garść orzechów, suszona żurawina Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie do większej miski przekładamy serek wiejski, wbijamy jajko, zalewamy mlekiem. Całość podsypujemy mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ekstrakt(...)wanilii oraz posiekane orzechy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Masę przelewamy do formy, wierzch obsypujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Polecam podanie z dodatkiem dżemu

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Makowiec świąteczny z bakaliami 254

wyrabiania i wyrastania ciasta. Dalej postępować według powyższego przepisu. Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej  50 ml rumu lub amaretto 4 białka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego szczypta soli(...)około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po upieczeniu makowiec lekko przestudzone, ale nadal ciepłe makowce można polukrować i udekorować makiem, orzechami lub skórka pomarańczową. Lukier pomarańczowy 1,5 szklanki cukru pudru 4-5 łyżek wrzącej wody 1 - 2 łyżki mielonej skórki pomarańczowej ( tutaj przepis ) Przygotowanie Cukier puder wymieszać ze skórką pomarańczową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka orzechowe 145

mąki -15 dkg masła -1 żółtko jajka -5 dkg cukru pudru  -łyżka zimnej wody     Składniki masy orzechowej: -15 dkg cukru pudru -15 dkg mielonych orzechów włoskich -2 białka jajek Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy w zamrażarce na czas przygotowania masy orzechowej. Białka ubijamy na sztywna pianę, dosypujemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką

Maminek kulinarny
Christmas Mince Pie z Angli 154

muffiny okazały się równie dobre. Składniki: nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła(...)smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie nadzienie jeszcze raz wymieszać, przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki

Mama Gotuje
Wieniec drożdżowy z masą makową 223

mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych drożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, kilka orzechów włoskich,  kolorowe cukiereczki do dekoracji, 1/2 szklanki cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml), 1 łyżka śmietany 18%. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, cukrem(...)włożyć do nagrzanego już piekarnika do 200stopni C i piec 20minut. Przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze śmietaną i nałożyć na wieniec drożdżwoy gdy jest jeszcze gorący.  Udekorować orzechami i kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym 567

wykonania. Ciasto zagniata się błyskawicznie, ale do ich wykonania potrzebna jest specjalna patelnia, która nada naszych orzeszkom właściwy kształt. Nie nakładajmy zbyt dużo ciasta do wgłębień, wystarczą kawałki wielkości orzecha laskowego. Ja przed każdym nałożeniem ciasta, smaruję patelnię olejem za pomocą pędzla silikonowego. Dzięki tej warstwie oleju, orzeszki bardzo prosto wyjąć z patelni. Orzeszki tuż po wyjęciu z patelni(...)pieczenia szczypta soli Krem 2 żółtka 100 g masła 100 g cukru pudru 100 gr chałwy 100 ml mocnej kawy 1 łyżka spirytusu/wódki (może być smakowa u mnie orzech laskowy) Wykonanie Ze składników zagniatamy ciasto. Patelnię nagrzewamy, smarujemy olejem i wkładamy kawałki ciasta. Smażymy/pieczemy z obu stron do zrumienienia. Wystygnięte skorupki orzeszków napełniamy kremem Krem Żółtka ubijamy

Mieszam w Garnku
domowe pierniczki norymberskie vel pierniki Elizy 271

składniki: 300 g mąki 150 – 170 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 150 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g posiekanych migdałów lub orzechów 50 g suszonych śliwek, drobno posiekanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 230 ml mleka dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Dietetyczne trufle rumowe 133

lekko nie ma, bo jednym z nich jest czekoladowe ciasto. Ja korzystałam z tego przepisu ( żeby uzyskać odchudzone trufelki ), choć w latach poprzednich zawsze wykorzystywałam przepis Nigelli, jednak bez orzechów, po polsku znaleźć go można na moich wypiekach na przykład. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  20 minut Wyjdzie(...)600g ciasta czekoladowego ©       70-100 ml rum białego** ©       200-250g czekolady*** ©       (kakao, sezam, orzechy mielone, wiórki kokosowe) Przygotuj: 2 miski (1 dużą, 1 małą) garnuszek z wodą papier do pieczenia Ciasto kruszymy do dużej miski i zalewamy rumem , dodając go stopniowo . **W zależności od wilgotności ciasta

Bazując na smaku
Kruche ciasteczka orzechowe 177

chrupania J J J Składniki: 300 g schłodzonej margaryny, 550 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 170 g cukru brązowego, 2 jajka, 100 g tartych orzechów laskowych. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia, przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając. Dodajemy jajka, cukier

Moniki Smakołyki
Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym! 133

szklanka mleka 3 jaja 6 łyżek cukru trzcinowego Demerara  Symbio szczypta soli Do kremu jaglanego 100 g gorzkiej czekolady min. 70% 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g orzechów laskowych  Symbio 1 szklanka mleka migdałowego lub innego dowolnego 50 g oliwy z oliwek szczypta kardamonu i kurkumy 10 daktyli bez pestek W wysokim dużym kubku przygotuj zaczyn(...)jaja, resztę cukru i mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj aż kula ciasta będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Międzyczasie przygotuj krem a'la nutella. Upraż orzechy laskowe na suchej patelni i ściągnij z nich brązową skórkę.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Daktyle zagotuj w mleku i dodaj do nich ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wszystkie składniki zmiksuj

Z Kuchni Do Kuchni