orzechy - 16941 przepisów (strona:473/1130)

Tosty z gorgonzola i gruszką 163

mnie zdecydowanie numer jeden! Tosty z gorgonzola i gruszką Składniki: 2 porcje 2 kromki pszennożytniego chleba 1 gruszka 2 łyżki masła szczypta cynamonu garść rukoli 2 łyżki grubo pokrojonych orzechów syrop klonowy do polania Rozpuść masło na dużej patelni. Posym cynamonem kromki chleba i zrumień na maśle po obu stronach. Pokrój gruszkę na grube plastry i lekko zrumień(...)samen patelni. Pokrój gorgonzola na kawałki i ułóż na chlebie wraz z gruszką i rukolą. Całość posyp orzechami

codojedzenia
Jak upiec kasztany jadalne? 110

naleśników. Pamiętam, że na słoiczku pisało " krem do makaroników". Jak smakują pieczone kasztany jadalne? Są słodkie, wiele osób porównuje ich smak do batatów, mi nieco przypomniają smak większych orzechów, coś pomiędzy orzechem brazylijskim a makadamia. Jak upiec kasztany jadalne? Kasztany jadalne ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, nacięte wcześniej na krzyż. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 15 - 20 minut, w temperaturze

Moja smaczna kuchnia
Kokosowe batoniki z dodatkiem cytryny 171

kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka wrzącej wody kilka kropli soku z cytryny lub kilka kostek gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70% Do dekoracji: skórka cytrynowa kilka zmielonych orzechów, np. włoskich 1. Wiórki wraz z pozostałymi składnikami zblenduj na gładką masę. Następnie mocno ugnieć rękoma i uformuj 15 małych batoników lub kulek. Staraj się, żeby były jak najbardziej "zbite(...)masy. 5. Wyjmij batony z lodówki i ułóż je ciasno koło siebie - będzie łatwiej pokryć je polewą. 6. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj z góry batoniki polewą, następnie posyp orzechami i skórką cytrynową. 7. Przechowuj w lodówce. Energia (1 batonik) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 167 kcal

Powiedz dietom nie
Greckie ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami 164

sztuk) 30 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 żółtko 30 ml mleka 20 ml whisky (użyłam rumu) (*) 50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych) 50g orzechów nerkowca (drobno posiekanych) 200g mąki pszennej 3g proszku do pieczenia (około 3/4 łyżeczki) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciastek  Masło/margarynę utrzeć na puszystą(...)masę.  Ciągle ucierając - dodać cukier puder, żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy.  Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.  Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut).  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (mniej więcej

Di gotuje
Makowiec bez maku! 206

DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego  - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki masła - 4 łyżki brązowego cukru - 1 duże jajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN(...)minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć puszyste, mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać.  Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość

SMYKWKUCHNI
Chleb z orzechami laskowymi, rodzynkami i rozmarynem 101

dosłownie kilka chwil a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Bez drożdży, bez zakwasu- jedynie na proszku do pieczenia. Uznałam, iż jest to najlepszy chleb na Święta. Może to dodatek orzechów laskowych, rodzynek i rozmarynu. A może ta chrupiąca skórka albo mięciutki środek. Nie wiem, wiem natomiast, że to nie ostatni mój raz z tym właśnie chlebem. Przepis pochodzi(...)niewielki bochenek dla 2-4 osób): 100 gram mąki gryczanej 150 gram mąki pszennej 200 gram kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki świeżych orzechów laskowych (lub standardowych, suszonych) 1/2 szklanki rodzynek kilka gałązek świeżego rozmarynu Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Moje ciasto nie kleiło się do rąk, na to jednak

Mango Papaja
pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle 119

zimny jesienny dzień. składniki dla czterech osób 4 spore pietruszki 1 gruszka 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła garść orzechów laskowych szczypta czarnuszki szczypta chili sól sposób przyrządzenia W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej  obraną i pokrojoną w cząstki cebulę. Do zeszklonej cebuli, dodajemy obrane i pokrojone(...)grube plastry i przesmażamy, z obu stron, na rozgrzanym na patelni maśle. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji, po kawałku gruszki, na koniec posypujemy caość  posiekanymi orzechami laskowymi

Miód i pieprz
Pieczona owsianka dyniowa 221

dyniowa 50g dowolnych płatków 3/4 szkl. dowolnego mleka 3 łyżki puree z dyni 2 jajka cynamon i gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko 1 banan rodzynki orzechy włoskie lub łyżka masła orzechowego domowego lub kupnego 100% orzechów Płatki zalać mlekiem i zostawić na noc bądź przynajmniej na 30 minut. Rano dodać puree z dyni, jajka i przyprawy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto marcepanowo-jabłkowe 176

się sami :) Składniki (wszystkie o temp. pokojowej): 180 g masła 170 g cukru 170 g marcepanu 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 180 g mąki 100 g mielonych orzechów (u mnie nerkowce) pół łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-6 jabłek 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: 1. Tortownicę(...)Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można też rozetrzeć z kilkoma łyżkami cukru za pomocą miksera).  3.   Mąkę przesiać i wymieszać z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. 4. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Do utartego masła dodać ekstrakt waniliowy i marcepan, chwilę miksować, następnie (dalej mieszając

Domowa Cookierenka Agi
Lody bananowe z wegańskim karmelem 191

poznania – z natury zawiesiste przeistaczają się w gładki i kremowy przysmak. Możesz dodać do nich co tylko chcesz, ja nie byłabym sobą, gdybym nie dodała masła z orzechów. Banany posiadają właściwości wychładzające, niepożądane o tej porze roku, idealnie więc będzie serwować je z ciepłym złocistym sosem karmelowym – wówczas deser należy pochłaniać od razu, ponieważ bananowe lody dość szybko topnieją(...)których zamierzasz podać lody, możesz na moment wstawić do zamrażarki. Składniki na 2 porcje: 2 banany (uprzednio pokrojone w plasterki i zamrożone) 2 duże łyżki masła orzechowego (z dowolnych orzechów) Po szczypcie cynamonu, kardamonu i soli Wegański karmel: 4 łyżki syropu klonowego 4 łyżki śmietanki sojowej uprażone płatki migdałowe do podania Najpierw przygotuj karmel: do małego rondla wlej syrop klonowy

Roślinna - blog wegański
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 231

taka masa makowa nigdy nie zastąpi domowej, ale z oszczędności czasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :) Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy i kilka kropli aromatu migdałowego.  A przepis na ciasto wykorzystałam z bloga  Moje Wypieki .  Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas(...)suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 500 g mąki pszennej Ponadto: 800 g gotowej masy makowej z bakaliami kilka kropli aromatu migdałowego 100 g posiekanych orzechów włoskich Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Wykonanie:  Mleko podgrzać. Ze 100 ml mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki

Walijskie Pichcenie
Proste ciasto z jabłkami 258

soli 1 jajko farsz: 2 jabłka starte na tarce jarzynowej 2 łyżki cukru ok. 2 łyżki bułki tartej (zależne od soczystości jabłek) 1 łyżka posiekanych rodzynek 1 łyżka posiekanych orzechów odrobina cynamonu cukier trzcinowy do posypania *szklanka o pojemności 250 ml Farsz: jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Do jabłek dodajemy bułkę tartą, cukier, cynamon(...)rodzynki i orzechy i delikatnie łączymy mieszając. Ciasto: do misy robota dodajemy oba rodzaje mąki, cukier, jajko oraz szczyptę soli, zamiast masła dodałam tym razem olej z powodu braku innego tłuszczu (a domownicy chcieli ciasto natychmiast ) i szybko wyrabiamy hakiem robota, aż utworzy się dość gruba kruszonka, nie wyrabiałam dalej, gdyż nie chciałam zwartego ciasta. 2/3 kruszonki wykładamy dno ringów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort Orzechowo czekoladowy z masą maślaną białą oraz czekoladową 193

cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao  kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła  cukier puder(...)pół szklanki aromat rumowy   Wykonanie: Biszkopt: z podanych składników upiec tradycyjny biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów. Masa czekoladowa: Ugotować budyń z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz kakao(tak jak zwykły budyń). Po ostudzeniu zmiksować masło i do niego dodawać po łyżce kakaowego budyniu. Masa maślana: Masło rozmiksować można lekko podgrzać garnek dodać cukier puder i miksować

Pychotkaaa
Puszysty sernik z bezą orzechową na kruchym cieście ze smalcem 147

cukru cukier wanilinowy 8 dek budyniu 1 szklanka śmietany 30% 1 szklanka mleka 4 łyżki oleju 2 cale jajka 4 żółtka Beza 6 białek 15 dek cukru 15 orzechów zmielonych 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ze składników na ciasto zagnieść kruche wyłożyć na brytfankę. Następnie przygotować ser: ucierając go z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Następnie wlać śmietanę, mleko, olej(...)jajka i 4 żółtka dalej ucierać. Całość wylać na ciasto kruche. Białka ubić na sztywno z cukrem następnie mieszać w to orzechy z bułką tartą i łyżką wyłożyć bezę na ser tak aby nie utonęła. Piec godzinę

Pychotkaaa
Ciasto Kilimandżaro 158

szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny Polewa czekoladowa: tabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki masła 2 łyżki kakao cukier orzechy drobno posiekane Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką(...)utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Na ciasto wyłożyć masę z masła kakao i czekolady zrobić polewę którą wylać na masę całość posypać orzechami

Pychotkaaa