płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki migdałów Skworcu pół szklanki suszonej żurawiny Skworcu pół szklanki wiórków kokosowych orzechy laskowe lub włoskie według uznania do kruszonki 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 10 daktyli bez pestek 3 łyżki suszonych jagód goji Skworcu Najpierw nagrzej piekarnik do około(...)Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni , jeśli potrzeba więcej piecz kolejne 10 minut. Sprawdz wykałaczką czy ciasto jest dobrze wypieczone. Zrób polewę jeśli chcesz i udekoruj siekanymi orzechami i chipsami bananowymi. Na zdrówko
Z Kuchni Do Kuchnigustu. Wysyłam więc przepis w świat, może i ktoś inny znajdzie taki aromatyczny słoiczek np. pod choinką? :) Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 6 suszonych pomidorów - 6 orzechów brazylijskich - 4 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki octu winnego balsamicznego - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka ostropestu (opcjonalnie) Orzechy siekamy i prażymy 2 minuty na suchej patelni. Wszystkie składniki
Smakuje zdrowo500g) ¼ szklanki oliwy plus dodatkowo 2 łyżki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szt. ziela angielskiego 2 szt. jałowca 2 liście laurowe 2 duże cebule, posiekane ½ szklanki mielonych orzechów włoskich 1 pełnoziarnista bułka, namoczona w wodzie 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki lubczyku ½ łyżeczki cząbru ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Groch odcedź i ugotuj według instrukcji na opakowaniu(...)smaż do momentu, aż się zeszkli. Ziele, liście i jałowce wyjmij z cebuli. Przygotuj dużą miskę. Wrzuć do niej wszystkie składniki: ugotowany groch, upieczony seler, cebulkę, ¼ szklanki oliwy, mielone orzechy, odciśniętą z wody bułkę oraz wszystkie przyprawy. Sięgnij po ręczny blender i zmiksuj całość na gładką masę. Spróbuj i dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Przełóż ją do wyłożonej
Roślinna - blog wegańskigram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram rozpuszczonego masła szczypta soli Nadzienie z białego maku: 250 gram białego maku 100 gram migdałów bez skórki 100 gram orzechów włoskich 100 gram marcepanu 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Dodatkowo: 30 gram masła skórka otarta z jednej pomarańczy ziarenka z 1 granata Nadzienie z białego maku(...)orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się
Mango Papajakartonu 200 g. płatków owsianych 100 g. płatków jęczmiennych 50 g. płatków orkiszowych 25 g. mlecznej czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakaa łyżeczka cukru pudru Garść suszonej żurawiny Garść orzechów laskowych Do rondelka wlałam mleko, wsypałam cukier i kakao - podgrzewałam mieszając. Dodałam pokruszoną czekoladę mleczną, mieszałam do jej rozpuszczenia. Masę mleczną przelałam do miski, dodałam płatki, żurawinę oraz orzechy. Całość dobrze
apetytnapieczeniedobry początek zapraszam na pesto. Wyraziste w smaku, kuszące pięknym kolorem i bardzo zdrowym wnętrzem. Prawdziwa witaminowa bomba. Składniki: - pęczek pietruszki - garść orzechów włoskich - 3 ząbki czosnku - ok. 3 łyżki oliwy z oliwek Natkę pietruszki pokrój na mniejsze części. Orzechy drobno posiekaj i podpraż kilka minut na suchej patelni (później można je zmielić, ale nie jest to konieczne
Smakuje zdrowomakowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. Zapraszam do przepisu i życzę: Smacznego! SKŁADNIKI: 150 g. zmielonego maku 250 ml. mleka 6 łyżek płynnego miodu 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki drobno posiekanych migdałów 1 łyżka wiórek kokosowych pół łyżeczki cynamonu łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki rodzynek UWAGI: Z podanych składników otrzymujemy 500 g. masy makowej. Gotową masę(...)masa z każdą minutą coraz bardziej gęstnieje. Gęstą masę-zestawiamy z ognia. Dodajemy do niej miód i cynamon- mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia! Do wystygniętej masy dodajemy resztę składników: orzechy, migdały, wiórki kokosowe, aromat waniliowy i ewentualnie rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy… i masa makowa jest gotowa! Teoretycznie możecie wykorzystać ją od razu, po przygotowaniu. Ale w praktyce warto
Domowe Tortymałą keksówkę: 4 dojrzałe banany 300 g mąki pszennej tortowej 150 g zwykłego cukru 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonego masła garść orzechów włoskich kilka suszonych daktyli 1 łyżeczka sody oczyszczonej do dekoracji: cukier puder Na samym początku banany obrać i pokroić w plasterki. Za pomocą miksera bądź widelca należy je rozgnieść i wsypać cukier(...)miksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę wraz z sodą do pieczenia. Ponownie zmiksować do połączenie składników. Na sam koniec wlać ostudzone masło oraz wsypać posiekane orzechy wraz z daktylami. Wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 60-70 minut w 150ºC (tzn. do suchego patyczka
Ugotowaćkcal). Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji, możemy do smażenia naleśników użyć samej mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa(...)cukru czy od innych dodanych składników. Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne i błonnik. Ale ma też swoje wady, ponieważ
Powiedz dietom nieprzygotowaniu . Będziemy potrzebować : 1 kg jabłek winnych (polecam odmianę Eliza) 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 6 jajek 250 g cukru kryształ 200 ml oleju 150 g zmielonych orzechów włoskich 50 g rodzynek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Użyłam blaszki o wymiarach : 24 cm x 24 cm Link do filmu z przygotowania : Ciasto ''Dziad'' https://www.youtube.com/watch?v=KClocoKXSY0(...)dokładnie mieszam . Tak przygotowane jabłka odstawiam na około 2 godziny . Po 2 godzinach : Jabłka ładnie puściły sok , teraz do jabłek w misce dodaję pozostałe składniki ciasta : jajka , mąkę , rodzynki , orzechy włoskie , sodę , proszek do pieczenia . Całość mieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały . Pieczenie ciasta Dziad : Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę łyżką . Blaszkę z ciastem
Uwaga Babcia Gotujeodrobinę olejku migdałowego ) Masa serowa: 50 dkg sera białego 12 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 3 jajka 2 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 10 dkg orzechów włoskich 4 jajka 10 dkg cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach(...)mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy. 4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy. 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie
Kuchnia u BietkiSKŁADNIKI: 50 dag łososia bez skóry lub filetów innej ryby sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb 1 łyżka soku z cytryny 1/2 świeżej kajzerki 5-7 dag orzechów (laskowe, ziemne, włoskie) 2 łyżki miękkiego masła 1. Bułkę i orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać 2 łyżki miękkiego masła i dokładnie wymieszać. 2. Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny
Kto ugości moich gości?masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe 2 szklanki soku pomarańczowego 1 galaretka(...)stopniach C przez ok. 30 minut. Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy startą na tarce czekoladę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut. Odlewamy pól szklanki mleka, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z budyniem i gotujemy
Pobite gary Barbarypierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie. Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo! :D Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g(...)cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła Ciasto: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wszystkie pozostałe składniki
Czerwona Porzeczkasię jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego maku pół szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam tą ) Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy
Domowa Cookierenka Agi