Składniki: Ciasto 8 białek 20 dag cukru kryształu 3 żółtka 10 dag orzechów mielonych 10 dag orzechów krojonych 5 dag kokosu 10 dag rodzynek 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 1 puszka brzoskwiń cukier kryształ do smaku 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 25 dag masła Dodatkowo 2 paczki delicji o smaku owocowym 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Ciasto
PychotkaaaSkładniki: piersi z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera marynowanego duża garść rodzynek duża garść orzechów włoskich puszka białej fasoli średni słoik pieczarek marynowanych 4 jajka ugotowane na twardo szczypiorek majonez sól pieprz Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Rodzynki sparzyć, orzechy przyrumienić na patelni następnie pokroić. Pieczarki, jajka i szczypiorek drobno pokroić w kostkę. Selera
PychotkaaaSkładniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe jeżeli bez cukru to dodać 4 łyżki 800 ml mleka 1,5 kostki miękkiego masła mała puszka kajmaku orzechy włoskie Wykonanie: Ugotować budyń, odstawić go do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu dalej miksując. W blaszce wyłożyć co najmniej jedną warstwę folii aluminiowej a na nią jedną warstwę herbatników(...)masy, przykryć herbatnikami następną 1/3 masy przykryć herbatnikami i pozostałą masą wszystko zakryć herbatnikami. Na wierzch ciasta wylać kajmak i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce
Pychotkaaajeszcze korzystać z dobrodziejstw jesieni. Dziś na tapecie dynia i gofry z puree dyniowym. Puszyste, ale chrupkie z zewnątrz, wspaniale pachną cynamonem. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i posiekanymi orzechami włoskimi, oblane miodem. Bardzo polecam! :) Składniki: 180 ml wody 200 ml mleka 200 g puree z dyni 2 jajka 1,5 łyżki brązowego cukru szczypta soli 250 g mąki pszennej(...)Zmiksować i odłożyć na około 30 minut. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto nakładać do gofrownicy, piec na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami włoskimi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyzakupionych kilka lat temu foremkach na ciastka orzeszki. Wrzuciłam je wtedy na tył kuchennej szuflady i - wstyd się przyznać - zapomniałam o nich. A ponieważ naszła mnie ogromna ochota na orzechy, postanowiłam upiec niektóre z ciastek właśnie w tych formach. Może, jak zjem ciacha, to ochota na orzechy przejdzie ;) Muszę to jakoś obejść ze względu na alergię. Składniki : Ciasto
Weekendy w domu i ogrodzie100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml(...)gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc
Mała Cukierenkacukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki(...)blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM ). Biszkopt II: 6. Wszystko dokładnie przygotowujemy, jak przy „biszkopcie I”, tylko wraz z mąką dodajemy orzechy i rodzynki. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenkazabrakło nam pieczywa, warto zrobić takie last minute, z patelni. Znacie chlebki flatbread ? Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Masło z orzechów włoskich Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni
Moja smaczna kuchniaszklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 garści posiekanych orzechów brazylijskich 1 szklanka startej marchewki 1 starta gruszka Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane
Smakowity Blog Kulinarnyodtworzyć. Ostatnie 3 dni spędziłam więc w kuchni z kilogramem buraków… I udało się! Brownie nie jest twarde – jest bardzo wilgotne i rozpływa się w ustach! Jest bez orzechów, glutenu, nabiału – szczególnie zależało mi na czymś bez orzechów, by mogli się nim rozkoszować także alergicy. PS. Ciasto możecie posypać ostrą papryczką dodając mu odrobinę pikanterii! Składniki: Masa: 250g upieczonego/ugotowanego
Fill The BowlNadzienie z białego maku: 250 g białego maku 250 g miodu lipowego Kłos- Pol 50 g migdałów 40 g żurawiny suszonej morele 100 g orzechy laskowe 50 g migdały 50 g 40 g masła 2 jaja Lukier: 200 g cukru pudru sok z połowy pomarańcza migdały płatki do posypania rogali(...)czajniku i wlałam do maku ( tyle by zakryło go) . Zostawiłam pod przykryciem na 25 minut . Mak doszedł do siebie( sparzył się ) . Zmieliłam mak trzykrotnie razem z migdałami , orzechami ,morelą i żurawiną . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta
Różowa kuchniabiszkopt: 140g margaryny 140g cukru 10g cukru waniliowego 6 jajek 140g orzechów włoskich 50g gorzkiej czekolady 30g kakao 30 ml rumu lub kahuli krem: 125g masła 125g cukru pudru 10g cukru waniliowego 50g gorzkiej czekolady 2 jajka 20g kakao polewa: 30g gorzkiej czekolady 20 g masła konfitura truskawkowa Cukier, cukier waniliowy i margarynę miksujemy, dodajemy po jednym żółtku(...)cały czas miksując.Następnie dodajemy kakao, czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej i posiekane drobno orzechy . Teraz ubijamy białka na sztywną pianę ( dodaj szczyptę soli lepiej się ubije) Łączymy obie masy, pianę dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy, u mnie 25 cm średnicy. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut następnie zmniejszamy temperaturę
KuchcikoweLoveznajomych, rodzinie lub naszej drugiej połówce. To gwarancja sukcesu, zbierająca zachwyty na każdej imprezie na jakiej się pojawi. Sama na początku miałam pewne obiekcje: krewetki… do tego owoce, orzechy i majonez?? Nie wiedziałam czy takie połączenie trafi w moje kubki smakowe. Jednak, gdy jej spróbowałam moje wszelkie obawy zniknęły w oka mgnieniu! Sałatka jest przepyszna, doskonale wyważona. Słodycz owoców przeplata(...)majonez - wieńczą dzieło. To taki sałatkowy MUST EAT. Polecam! Składniki: 250 g krewetek koktajlowych (możemy dodać więcej) ok. 300 g winogron ciemnych ok. 300 g winogron jasnych 100 g orzechów nerkowca (solonych lub niesolonych) 200-250 g paluszków krabowych surimi (mrożonych lub świeżych – mrożone najpierw należy rozmrozić) ogórek zielony (długi) duża puszka mieszanki koktajlowej puszka ananasa pokrojonego w kawałki kilka
MyCookBook.plpary dla babki musi być mazurek (nazywany także… dziadem )! Mazurki na naszych polskich stołach wielkanocnych zagościły już w XVII w. Słodkie i suto zdobione bakaliami, orzechami, lukrem, czy czekoladą miały być nagrodą za wyrzeczenia w trakcie wielkiego postu. Z autopsji wiem, że mają zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Jeden kawałeczek tego zazwyczaj bardzo słodkiego wypieku i mamy już dość(...)misie miksera i miksując na wolnych obrotach powoli dodajemy płynną czekoladę. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Nasze mazurkowe spody smarujemy masą czekoladowo-jogurtową nie wychodząc poza brzeg. Dowolnie dekorujemy (bakaliami, orzechami, cukrowymi posypkami). Gotowe mini-mazurki odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) do całkowitego stężenia masy. Jeśli planujemy dać je komuś w prezencie lub włożyć do koszyczka wielkanocnego, wówczas każdą
MyCookBook.plnadmiaru wody) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo: ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich gotowa polewa czekoladowa (użyłam deserowej) lub 100 g deserowej czekolady Wykonanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy przesiane kakao oraz sól(...)minut i dopiero wyjmujemy z formy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Na koniec polewamy ciasto gotową polewą czekoladową lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego
MyCookBook.pl