orzechy - 16941 przepisów (strona:483/1130)

Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami 122

francuskiego 500 g kiszonej kapusty 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy     Przygotowanie Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów(...)cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec. Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi. Z resztek ciasta wyciąłem dekoracje i ozdobiłem wierzch ciasta. Posmarowałem roztrzepanym jajkiem, włożyłem

R'n'G Kitchen
Sałatka z zielonym grejpfrutem, łososiem i czarnym sezamem 168

właśnie tym wyjątkowym człowiekiem. Pięknego dnia! Składniki: mix sałat z sałaty rzymskiej i rukoli 1 zielony grejpfrut 150g wędzonego łososia 1 zielony ogórek 2 ząbki czosnku czarny sezam garść orzechów włoskich oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę rzymską dokładnie myjemy, rękoma rozrywamy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy garść rukoli. Ogórek myjemy, obieramy ze skórki(...)miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatą. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, czarny sezam i wszystko jeszcze raz mieszamy. Przyznaję... to jedna z najlepszych moich sałatek. Pyszna, aromatyczna i lekko pikantna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza słodkiemu, zielonemu grejpfrutowi, dzięki któremu jest bardziej

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka z czekoladą i daktylami . 175

firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych produktami  zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/   Składniki : 100 g posiekanych daktyli  Skworcu 100 g posiekanej mlecznej czekolady 50 g posiekanych orzechów wloskich 2 jajka 120 g miękkiego masła 250 g mąki 1 cukier waniliowy 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody Wykonanie : Masło utrzyj mikserem z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym .Następnie(...)dodaj posiekaną czekoladę , daktyle oraz mąkę z sodą.  Zagnieć ciasto. Z ciasta  formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub rozwałkuj ciasto i wykrawaj foremką okrągłe kółka.  Ciasteczka układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Piecz w temperaturze 180 stopni około 12 minut na rumiano . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 158

Całość blendujemy na gładką masę ręcznym blenderem.   W tym momencie można dodać ulubione dodatki i pasztet od razu zrobić w kilku wariantach smakowych. Nadają się tu grubo posiekane orzechy – włoskie, laskowe, pistacje. Potłuczony i rozdrobniony zielony pieprz z zalewy. Oliwki, kapary, suszone pomidory. Żurawina wielkoowocowa.   Przekładamy pasztet do kokilek, do małych miseczek lub do słoika typu weck(...)imbiru 50ml koniaku, whiskey lub brandy (ja najczęściej dodaję whiskey) SKŁADNIKI DODATKOWE - OPCJONALNE do zasklepienia 3 kokilek średnicy wewnętrznej 80mm- ok. 120-140g masła 2-3 łyżki posiekanych orzechów – włoskich, laskowych, pistacji 2- 3 suszone pomidory z oleju, posiekane 1 łyżka kaparów, posiekanych 1 łyżka oliwek, posiekanych 1 łyżka pasty pomidorowej 1-2 łyżki suszonej żurawiny, posiekanej 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Szarlotka z bezą 257

sprawą delikatniej i bardzo kruchej bezy.  Zdradzę Wam jeszcze szarlotkowy sekret mojej mamy. Aby kruche ciasto zbyt szybko nie wilgotniało, przed nałożeniem owoców, należy posypać je warstwą posiekanych orzechów lub tartą bułką. Można również posmarować spód ciasta białkiem, albo położyć warstwę marcepanu.  Beza natomiast będzie idealnie krucha jeśli upieczecie ją osobno i ułożycie na jabłkach tuż przed podaniem(...)między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na wielkość spodu od formy. Spód wyklejamy rozwałkowanym ciastem, dziurkujemy widelcem. Na tym etapie można podpiec sam spód, lub wyłożyć bułką tartą czy orzechami. Ja podpiekłam sam spód przez około 15 minut w 200 C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 25 minut

Mia Cucina Sofieta
Sernik dyniowy z polewa kajmakowa 216

mokra niedzielę ;) Wymiary blaszki: tortownica srednica 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 50-60 minut Składniki : Spod: 180 g herbatników czekoladowych 100 g masła 20 g mielonych orzechów Masa serowa : 5 jaj 170 g trzcinowego cukru 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki   Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Zółtka z zmiksować z cukrem. Dodać twaróg,a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka kasztanowe 131

kasztany to zupełny przypadek. Piekąc rogale Marcińskie w trakcie zorientowałam się że nie mam orzechów, bo Miśka się do nich dobrała, a że jakiś czas wcześniej kupiłam kasztany, bo nigdy wcześniej ich nie jadłam poza formą masła kasztanowego, które smakowało trochę jak klej z tubki (no co, jako dzieci kleju nie próbowaliście ?;-) to je szybko upiekłam w piekarniku (20 minut(...)folię spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. Ciasto po schłodzeniu podziel na mniejsze części, co znacznie ułatwi Ci formowanie w miarę równych kulek. Kukli wielkości orzecha włoskiego spłaszcz dłonią. Piecz w temp. 180 C nie dłużej niż 15 minut! Ciacha po upieczeniu zbajeruj albo wciągaj takie jakie są (ja wytrzymasz to będą świeże nawet tydzień przechowywane

greenscarf
Tosty z gorgonzola i gruszką 142

mnie zdecydowanie numer jeden! Tosty z gorgonzola i gruszką Składniki: 2 porcje 2 kromki pszennożytniego chleba 1 gruszka 2 łyżki masła szczypta cynamonu garść rukoli 2 łyżki grubo pokrojonych orzechów syrop klonowy do polania Rozpuść masło na dużej patelni. Posym cynamonem kromki chleba i zrumień na maśle po obu stronach. Pokrój gruszkę na grube plastry i lekko zrumień(...)samen patelni. Pokrój gorgonzola na kawałki i ułóż na chlebie wraz z gruszką i rukolą. Całość posyp orzechami

codojedzenia
Jak upiec kasztany jadalne? 84

naleśników. Pamiętam, że na słoiczku pisało " krem do makaroników". Jak smakują pieczone kasztany jadalne? Są słodkie, wiele osób porównuje ich smak do batatów, mi nieco przypomniają smak większych orzechów, coś pomiędzy orzechem brazylijskim a makadamia. Jak upiec kasztany jadalne? Kasztany jadalne ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, nacięte wcześniej na krzyż. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 15 - 20 minut, w temperaturze

Moja smaczna kuchnia
Kokosowe batoniki z dodatkiem cytryny 149

kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka wrzącej wody kilka kropli soku z cytryny lub kilka kostek gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70% Do dekoracji: skórka cytrynowa kilka zmielonych orzechów, np. włoskich 1. Wiórki wraz z pozostałymi składnikami zblenduj na gładką masę. Następnie mocno ugnieć rękoma i uformuj 15 małych batoników lub kulek. Staraj się, żeby były jak najbardziej "zbite(...)masy. 5. Wyjmij batony z lodówki i ułóż je ciasno koło siebie - będzie łatwiej pokryć je polewą. 6. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj z góry batoniki polewą, następnie posyp orzechami i skórką cytrynową. 7. Przechowuj w lodówce. Energia (1 batonik) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 167 kcal

Powiedz dietom nie
Greckie ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami 148

sztuk) 30 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 żółtko 30 ml mleka 20 ml whisky (użyłam rumu) (*) 50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych) 50g orzechów nerkowca (drobno posiekanych) 200g mąki pszennej 3g proszku do pieczenia (około 3/4 łyżeczki) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciastek  Masło/margarynę utrzeć na puszystą(...)masę.  Ciągle ucierając - dodać cukier puder, żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy.  Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.  Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut).  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (mniej więcej

Di gotuje
Makowiec bez maku! 179

DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego  - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki masła - 4 łyżki brązowego cukru - 1 duże jajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN(...)minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć puszyste, mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać.  Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość

SMYKWKUCHNI
Chleb z orzechami laskowymi, rodzynkami i rozmarynem 86

dosłownie kilka chwil a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Bez drożdży, bez zakwasu- jedynie na proszku do pieczenia. Uznałam, iż jest to najlepszy chleb na Święta. Może to dodatek orzechów laskowych, rodzynek i rozmarynu. A może ta chrupiąca skórka albo mięciutki środek. Nie wiem, wiem natomiast, że to nie ostatni mój raz z tym właśnie chlebem. Przepis pochodzi(...)niewielki bochenek dla 2-4 osób): 100 gram mąki gryczanej 150 gram mąki pszennej 200 gram kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki świeżych orzechów laskowych (lub standardowych, suszonych) 1/2 szklanki rodzynek kilka gałązek świeżego rozmarynu Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Moje ciasto nie kleiło się do rąk, na to jednak

Mango Papaja
pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle 98

zimny jesienny dzień. składniki dla czterech osób 4 spore pietruszki 1 gruszka 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła garść orzechów laskowych szczypta czarnuszki szczypta chili sól sposób przyrządzenia W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej  obraną i pokrojoną w cząstki cebulę. Do zeszklonej cebuli, dodajemy obrane i pokrojone(...)grube plastry i przesmażamy, z obu stron, na rozgrzanym na patelni maśle. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji, po kawałku gruszki, na koniec posypujemy caość  posiekanymi orzechami laskowymi

Miód i pieprz
Pieczona owsianka dyniowa 206

dyniowa 50g dowolnych płatków 3/4 szkl. dowolnego mleka 3 łyżki puree z dyni 2 jajka cynamon i gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko 1 banan rodzynki orzechy włoskie lub łyżka masła orzechowego domowego lub kupnego 100% orzechów Płatki zalać mlekiem i zostawić na noc bądź przynajmniej na 30 minut. Rano dodać puree z dyni, jajka i przyprawy

Przepysznik - BLW i nie tylko