orzechy - 16941 przepisów (strona:479/1130)

LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 621

oderwać :) I tak łatwo się je robi! Wystarczy rozpuszczone, mokre składniki dodać do suchych i zmiksować, a potem tylko ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i... piec! :)  W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię"  podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej(...)ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut do lekkiego zezłocenia, uważając

Słodko-Słony Świat Ilony
Makowiec na szybko 2182

bakaliami Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej Helio 50 g orzechów włoskich Lukier: 1 i 1/3 szkl cukru pudru 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: W misce połączyć bułkę tartą, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą(...)miksera). Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać po łyżce masy makowej. Na końcu dodać suche składniki i miksować tylko do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy dodać skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki wysmarować. Wylać masę makową włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni

Ala piecze i gotuje
Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi 153

duże łyżki  powideł śliwkowych ( najlepsze są własnej roboty ale mogą być sklepowe np. Herbapol ) Dodatkowo do ozdoby :  - 3 łyżki  masy kajmakowej lub prażone orzechy (  u mnie tym razem to drugie ) Sposób wykonania : Białka ubijamy  na najszybszych obrotach , jak zaczynają gęstnieć dodajemy szczyptę soli i dalej ubijamy aż będą gęste , powoli wsypujemy cukier(...)śmietany, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy znów masą śliwkowo-orzechową i wykładamy kolejną porcję śmietany , kładziemy trzeci krążek delikatnie dociskając i smarujemy wierzch tortu śmietaną a na wierzch dekorujemy prażonymi orzechami lub płynna polewą kajmakową . Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i Smacznego :) Tort najlepiej zjeść w ciągu

Wypieki Rene
Masa makowa, domowa 179

zużywam do kilku wypieków świątecznych. Z tą masą udadzą Wam się wszystkie makowe wypieki :) Składniki: 500 g suchego, zmielonego maku 175 g brązowego cukru 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 25 g migdałów 3 łyżki miodu 2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Mak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, wystudzić. Dokładnie(...)odcisnąć z nadmiaru wody, np. lnianą ściereczką. Do tak przygotowanego maku dodać cukier, rodzynki, posiekane orzechy i migdały, miód, aromat migdałowy, cynamon, masło i skórkę pomarańczową. Wymieszać. Przechowywać w lodówce (do tygodnia) lub mrozić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Sałatka z egzotycznych owoców 134

witaminę A i C, na 100 g ma 126 kcal.   Sałatka z egzotycznych owoców Składniki: 1/4 świeżego ananasa 1/2 kaki 1/2 banana 1 mała pomarańcza 1 łyżeczka łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka płatków owsianych Przygotowanie: Owoce obieramy ze skóry. Z ananasa usuwamy twardą część, z pomarańczy białą błonkę i kroimy razem z bananem i kaki w kostkę. Owoce(...)układamy warstwowo w słoiku, posypujemy orzechami i płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
#27 Daktella. "Długa przerwa to była" ~Yoda 150

ulepszona wersja nutelli Składniki 400 g daktyli  1 niepełna szklanka gorącego mleka (lub mleka roślinnego , ewentualnie wody )  3-4 łyżki kakao szczypta soli Opcjonalnie: 100 g zmielonych orzechów laskowych Przygotowanie Daktyle zalać gorącym mlekiem, odstawić na kilka godzin (minimum 3 godziny). Po tym czasie zblendować daktyle z mlekiem i szczyptą soli na gładką masę, stopniowo dodając kakao (warto(...)sprawdzać od czasu do czasu czy ilość kakao jest już wystarczająca). Do kremu można dodać orzechy laskowe, co by nasz krem był bardziej nutellowy, jednak u nas obdarowana osoba nie lubi orzechowych kremów - a i tak było pyszne! :) Z podanej ilości wyszło 3/4 sporego (chyba) litrowego słoika, widocznego na zdjęciu

Kuchnia w szuwarach
Tarta z musem czekoladowym 245

czekoladowy: 150 g masła 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 4 jajka 3 łyżeczki kakao 120 g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody Dodatkowo: garść orzechów włoskich Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną masę z cukrem pudrem. Dodać mąkę i sól i miksować do momentu powstawania większych okruchów. Ciasto zagnieść ręką w kształt kuli i odstawić(...)mikserem. Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką. Spód ciasta zalać przygotowanym musem. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy. Odstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach (jak masa stężeje

Bullio
Kruche orzeszki - orzeszki kakaowe z masą orzechową 615

łyżka gorzkiego kakao  Masa;  ¼ kostki Kasi  ¼ szklanki wody  1/3 szklanki cukru  1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone)  10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych super oferta: Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek(...)Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie. Teraz masa, Kasię, wodę , cukier i orzechy przekładam do rondelka , podgrzewam i mieszam do momentu aż składniki się połączą. Ściągam z gazu i dodaje mleko w proszku, dokładnie mieszam. Zimną masą przekładam orzeszki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Orzeszki można też przełożyć  Nutellą  .      Takie

Takie tam pichcenie
Kawowe ciasto z orzechową kruszonką 202

pieczenia szczypta soli 120 g masła kokosowego (lub 150 ml oleju roślinnego) 130 g brązowego cukru 30 g cukru waniliowego (ja robię go sama) Kruszonka: 50 g grubo siekanych orzechów włoskich 50 g brązowego cukru łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka mąki Przygotowanie: Utrzyj na gładką, puszystą masę cukry i masło dodaj banana i kawę i ucieraj dalej dolej(...)mąką i proszkiem do pieczenia najlepiej, jak użyjesz miksera. Ciasto przełóż do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem (ja robię „tamborek” a boki smaruję) Wszystkie składniki na kruszonkę (orzechy grubo posiekaj)wymieszaj razem i ułóż na wierzchu ciasta Piecz ciasto w temp. 180 C około 50 minut na środkowej półce. Gotowe ciasto zbajerowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego

greenscarf
Zupa paprykowo-pomidorowa z pesto i orzechami włoskimi 166

suszone daktyle 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku szczypta kurkumy skórka otarta z połowy cytryny 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 4 orzechy włoskie bazylia świeże listki Na pesto półtorej szklanki rucoli sok z połowy cytryny 1 duża łyżka uprażonych nasion słonecznika 4 łyżki oliwy sól himalajska różowa do smaku woda mineralna(...)możesz oddać wody. Teraz robimy pesto. Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładko. Spróbuj, ewentualnie dopraw. Zupę podawaj z pesto, listkami bazylii jeśli lubisz i posypane orzechami włoskimi. Smacznego! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Pani Walewska 124

masła roślinnego (dałam masło ekstra) 4 żółtka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych orzechów Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 2 żółtka 250 g masła roślinnego (dałam ekstra(...)Wyjąć, ostudzić. Przygotować bezę.  Białka ubić na sztywno dodają cukier puder i mąkę ziemniaczaną.  Tak ubita bezę rozsmarować na upieczonym i ostudzonym spodzie.  Posypać posiekanymi orzechami.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Przygotować krem budyniowy.  Odlać 0,5 szklanki mleka.  Rozmieszać w nim mąki, cukier i żółtka.  Pozostałe mleko

Sto kolorów kuchni
Pesto z buraków 136

buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :)  Pesto z buraków Przepis na słoiczek - 250 g Potrzebujemy: 2-3 średniej wielkości buraki 1 ząbek czosnku garść orzechów nerkowców 1 łyżka oliwy pieprz i sól Przygotowanie: 1. Buraki dokładnie myjemy. Następnie możemy je ugotować lub upiec. Obydwie czynności są czasochłonne, więc musimy się liczyć, że zajmie(...)bardziej słodsze, a upieczone będą miały intensywny buraczany smak. 2. Ugotowane lub upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do kielicha blendera. 3. Orzechy siekamy i lekko podsmażamy na suchej patelni, a później dodajemy do buraków.  4. Czosnek obieramy, kroimy na 3 części i wrzucamy.  5. Dodajemy oliwę i przyprawy i całość

Bananowe Pole
Słodkie pralinki migdałowo-waniliowe 160

piękności kuszą jeszcze bardziej niż zwykle, ponieważ zawierają same pożywne i zdrowe składniki; tego typu kuleczki można w bardzo prosty sposób zrobić samemu w domu, wystarczy sięgnąć po ulubione orzechy, bakalie oraz szczyptę przypraw. Ja uwielbiam połączenie migdałów i rodzynek w towarzystwie sporej ilości wanilii i skórki cytrynowej. Ładnie zapakowane i podarowane jako prezent z pewnością zachwycą każdego roślinożercę(...)soli ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii zmielone nerkowce lub pistacje, wiórki kokosowe, kakao, karob do obtoczenia pralinek Rodzynki zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na około 10 minut. Orzechy, skórkę cytrynową oraz sól przełóż do kielicha blendera i miksuj do momentu, aż powstanie proszek. Co jakiś czas zeskrobuj go ze ścianek kielicha. Następnie dorzuć odcedzone rodzynki oraz ziarenka wanilii

Roślinna - blog wegański
Co kupić pod choinkę osobie prowadzącej zdrowy tryb życia? 10 pomysłów. 119

gotowe - zdrowy fast-food w formie płynnej. Na rynku jest ogromny wybór - mamy blendery ręczne (nadają się np. do miksowania zup krem) i kielichowe (do koktajli, mąk, mielenia orzechów), o różnej mocy, cenie a także z różnymi końcówkami, które spienią mleko do kawy czy ubiją pianę z białek. Przy jego zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ(...)szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już od 50 zł, a dochodzą nawet do ponad 4 000 zł. 4. Książka z przepisami/o zdrowym odżywianiu Na ten temat nie trzeba

Powiedz dietom nie