orzechy - 16941 przepisów (strona:472/1130)

Ciasteczka owsiane z orzechami, migdałami i żurawiną. 146

Witajcie  kochani :) Zapraszam dzisiaj na kolejne pyszne ciasteczka Anny Starmach z książki " Pyszne na słodko ". Tym razem proponuję ciasteczka z płatków owsianych , migdałów , orzechów i żurawiny .Do ciasteczek użyłam wyśmienitej Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku  Pysznie i zdrowo :) Zapraszam :) Składniki : 50 g mielonych migdałów   50 g mielonych orzechów laskowych 50 g płatków owsianych 100 brązowego

Sama słodycz i szczypta chili
Ser kozi z jabłkiem i miodem 171

lekkim, ale sycącym, szybkim i łatwym w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smacznym posiłkiem. Składniki na jedną porcję : 100 g sera koziego 1,5 jabłka 1 łyżka miodu garść orzechów włoskich i/lub płatków migdałowych Jabłka kroimy na małe cząstki, wykrawamy gniazda nasienne, dodajemy ser, orzechy i/lub migdały, polewamy wszystko miodem i voilà – pyszne śniadanie gotowe ! Odkąd wyleczyłem się

PaleoSMAK
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 376

tłuszczu chleb ten stanowi bardzo pożywne i zdrowe śniadanie . Dwie kromki z masłem dostarczą ponad 10 gramów białka. Gdy nie jadasz nabiału, użyj smalcu, masła orzechowego (ale nie z orzechów ziemnych) albo nawet rozsmaruj na kromce dojrzałe awokado, dodając jeszcze więcej wartości odżywczych do tego pysznego śniadania. Poza jajkami jest tu mało uczulających składników . Osoby uczulone na orzechy mogą najczęściej

PaleoSMAK
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z batatów) 281

rozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na brownie paleo : batat (słodki ziemniak) – jeden naprawdę duży albo dwa mniejsze (ok. 300 g) jajka(...)ilości mąki kokosowej, im jej więcej, tym ciasto bardziej suche. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Brownie paleo z batatów nie zawiera zbyt wiele uczulających składników. Kokos nie jest orzechem i większość ludzi uczulonych na nie może go bezpiecznie jeść. Bataty nie należą do roślin psiankowatych (w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków), przez co są bezpieczne do jedzenia nawet dla osób

PaleoSMAK
Mąka migdałowa 179

potrzebować… migdały Migdały w dowolnej postaci – łuskane, niełuskane, prażone, surowe, całe, łamane, płatki, kawałki – nie ma znaczenia. Będziesz też potrzebować blender, choć wystarczy też młynek do orzechów lub kawy. Migdały warto wcześniej namoczyć przez co najmniej 10-12 godzin i choć to nie jest krok obowiązkowy, to pozwala na zmniejszenie ilości niektórych substancji antyodżywczych (czytaj o nich(...)łupinki – będzie to teraz naprawdę łatwe! Do przygotowania mąki potrzebujemy suche migdały , jeśli były one wcześniej namaczane lub blanszowane, to musisz je dokładnie wysuszyć. Jeśli masz młynek do orzechów albo kawy (ręczny), to sprawa jest prosta – po prostu je zmiel. Pamiętaj tylko, żeby młynek był absolutnie czysty, bo inaczej uzyskasz mąkę migdałową o smaku kawowym. Z młynkiem elektrycznym

PaleoSMAK
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 406

Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru duża szczypta proszku do pieczenia mała szczypta soli Krem z białej(...)czasie dokładnie mieszamy. Po lekkim przestygnięciu krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Przygotowanie ciasta (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać szczyptę soli i wymieszać

Trzeci talerz
Płatki quinoa z masłem orzechowym 205

zapraszam do mnie ;) Składniki: 4 łyżki płatków quinoa firmy Melvit 3/4 szklanki wody 1/2 banana 1 łyżeczka masła orzechowego (użyłam tego z Marks and Spencer z syropem klonowym i orzechami pekan) 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie akacjowy) lub syropu klonowego 1 łyżeczka pokrojonych orzechów laskowych  Przepis: Płatki zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając

Emcia Pichci
Piernik z dyni makaronowej z orzechami 116

upieczonej dyni makaronowej 400 g mąki 5 jajek 220 g cukru 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g margaryny 100 g orzechów włoskich Dynię rozdrobnić widelcem lub w rękach. Suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać, Jajka rozbić dodać rozpuszczoną margarynę , suche składniki orzechy i startą dynię, dobrze wymieszać. 2 foremki

Gotowanie jest łatwe
Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami 147

francuskiego 500 g kiszonej kapusty 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy     Przygotowanie Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów(...)cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec. Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi. Z resztek ciasta wyciąłem dekoracje i ozdobiłem wierzch ciasta. Posmarowałem roztrzepanym jajkiem, włożyłem

R'n'G Kitchen
Sałatka z zielonym grejpfrutem, łososiem i czarnym sezamem 186

właśnie tym wyjątkowym człowiekiem. Pięknego dnia! Składniki: mix sałat z sałaty rzymskiej i rukoli 1 zielony grejpfrut 150g wędzonego łososia 1 zielony ogórek 2 ząbki czosnku czarny sezam garść orzechów włoskich oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę rzymską dokładnie myjemy, rękoma rozrywamy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy garść rukoli. Ogórek myjemy, obieramy ze skórki(...)miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatą. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, czarny sezam i wszystko jeszcze raz mieszamy. Przyznaję... to jedna z najlepszych moich sałatek. Pyszna, aromatyczna i lekko pikantna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza słodkiemu, zielonemu grejpfrutowi, dzięki któremu jest bardziej

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka z czekoladą i daktylami . 193

firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych produktami  zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/   Składniki : 100 g posiekanych daktyli  Skworcu 100 g posiekanej mlecznej czekolady 50 g posiekanych orzechów wloskich 2 jajka 120 g miękkiego masła 250 g mąki 1 cukier waniliowy 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody Wykonanie : Masło utrzyj mikserem z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym .Następnie(...)dodaj posiekaną czekoladę , daktyle oraz mąkę z sodą.  Zagnieć ciasto. Z ciasta  formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub rozwałkuj ciasto i wykrawaj foremką okrągłe kółka.  Ciasteczka układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Piecz w temperaturze 180 stopni około 12 minut na rumiano . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 190

Całość blendujemy na gładką masę ręcznym blenderem.   W tym momencie można dodać ulubione dodatki i pasztet od razu zrobić w kilku wariantach smakowych. Nadają się tu grubo posiekane orzechy – włoskie, laskowe, pistacje. Potłuczony i rozdrobniony zielony pieprz z zalewy. Oliwki, kapary, suszone pomidory. Żurawina wielkoowocowa.   Przekładamy pasztet do kokilek, do małych miseczek lub do słoika typu weck(...)imbiru 50ml koniaku, whiskey lub brandy (ja najczęściej dodaję whiskey) SKŁADNIKI DODATKOWE - OPCJONALNE do zasklepienia 3 kokilek średnicy wewnętrznej 80mm- ok. 120-140g masła 2-3 łyżki posiekanych orzechów – włoskich, laskowych, pistacji 2- 3 suszone pomidory z oleju, posiekane 1 łyżka kaparów, posiekanych 1 łyżka oliwek, posiekanych 1 łyżka pasty pomidorowej 1-2 łyżki suszonej żurawiny, posiekanej 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Szarlotka z bezą 277

sprawą delikatniej i bardzo kruchej bezy.  Zdradzę Wam jeszcze szarlotkowy sekret mojej mamy. Aby kruche ciasto zbyt szybko nie wilgotniało, przed nałożeniem owoców, należy posypać je warstwą posiekanych orzechów lub tartą bułką. Można również posmarować spód ciasta białkiem, albo położyć warstwę marcepanu.  Beza natomiast będzie idealnie krucha jeśli upieczecie ją osobno i ułożycie na jabłkach tuż przed podaniem(...)między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na wielkość spodu od formy. Spód wyklejamy rozwałkowanym ciastem, dziurkujemy widelcem. Na tym etapie można podpiec sam spód, lub wyłożyć bułką tartą czy orzechami. Ja podpiekłam sam spód przez około 15 minut w 200 C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 25 minut

Mia Cucina Sofieta
Sernik dyniowy z polewa kajmakowa 247

mokra niedzielę ;) Wymiary blaszki: tortownica srednica 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 50-60 minut Składniki : Spod: 180 g herbatników czekoladowych 100 g masła 20 g mielonych orzechów Masa serowa : 5 jaj 170 g trzcinowego cukru 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki   Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Zółtka z zmiksować z cukrem. Dodać twaróg,a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka kasztanowe 151

kasztany to zupełny przypadek. Piekąc rogale Marcińskie w trakcie zorientowałam się że nie mam orzechów, bo Miśka się do nich dobrała, a że jakiś czas wcześniej kupiłam kasztany, bo nigdy wcześniej ich nie jadłam poza formą masła kasztanowego, które smakowało trochę jak klej z tubki (no co, jako dzieci kleju nie próbowaliście ?;-) to je szybko upiekłam w piekarniku (20 minut(...)folię spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. Ciasto po schłodzeniu podziel na mniejsze części, co znacznie ułatwi Ci formowanie w miarę równych kulek. Kukli wielkości orzecha włoskiego spłaszcz dłonią. Piecz w temp. 180 C nie dłużej niż 15 minut! Ciacha po upieczeniu zbajeruj albo wciągaj takie jakie są (ja wytrzymasz to będą świeże nawet tydzień przechowywane

greenscarf