Składniki: 1/3 kalafiora 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka curry 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej garść orzechów włoskich pieprz, sól Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy kroimy w różyczki i kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy(...)przez 15-20 min. Zapieczony kalafior dodajemy do kaszy jaglanej i posypujemy orzechami
Łycha smakówsię w domowej granoli:) Teraz eksperyment z jabłkową :) Potrzebne składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 0,5 płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka słonecznika 0,5 szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców 1 szklanka orzechów włoskich 0,5 szklanki suszonej morwy białej mus z 2 jabłek 1/2 cynamonu świeżo startego garść ususzonych jabłek
Łycha smakówPotrzebne składniki: 1 awokado 1/3 opakowania tofu 25 g sera koziego 5 pomidorków koktajlowych oliwa garść orzechów włoskich pietruszka zielona sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę tofu. A wokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i wyciągamy łyżeczką 1/2 masy(...)Masę awokadową, pomidorki koktajlowe i ser kozi kroimy w kosteczkę. W miejsce po pestce nakładamy tofu, awokado, pomidorki, ser kozi i orzechy. Całość oprószamy solą ziołową i pieprzem. Przygotowane awokado zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez 10 min. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Łycha smakówdodatek do głównego dania, czy jedzony po prostu "solo" :D Smakuje wybornie! Ma delikatny, kremowy smak, delikatną kruchość po bokach ciekawy akcent w postaci dodatku suszonych pomidorów i orzechów włoskich :) Po ostygnięciu ma zwartą konsystencję, dzięki czemu dobrze się go kroi. Bardzo smaczny - polecam :) Składniki: 100 g fasoli kolorowej "orzeł" (Targroch) 100 g ciecierzycy 1 duża cebula 1 duża(...)marchewka 1 średnia pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów (Targroch) 50 g orzechów włoskich (Targroch) 2 czubate łyżki siemienia lnianego mielonego 100 ml wody przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, chilli, kminku mielonego, pieprzu ziołowego, czarnego, po 1 łyżeczce ziół prowansalskich, curry, soli himalajskiej (Targroch) Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem namocz fasolę i ciecierzycę
Zdrowie na języku :Pzimnego masła 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych lub innych orzechów 1 łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: Orzechy i żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki. W misce połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Masło
kolorowotorcikowogarście płatków owsianych Przygotowanie: Pomarańczę obieramy ze skóry zewnętrznej i białej części, dzielimy na mniejsze kawałki. W słoiczku układamy kawałki pomarańczy, na wierzchu żurawinę i posypujemy płatkami owsianymi. Dodatek orzechów sprawi, że sałatka będzie chrupiąca, a orzechy i cytrusy do doskonały duet
Moja smaczna kuchnialodówki postoją poza nią jakieś 2 godziny – wtedy mniej prawdopodobne, że sernik nam opadnie ;) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 175oC na grzanie góra-dół. Jeśli używamy orzechów mielimy je w młynku na mąkę, a jeśli mąkę orzechową – pomijamy ten krok ;) Ja użyłam orzechów, dają taką przyjemną konsystencję i wyczuwa się je w spodzie ciasta :) Do mąki orzechowej
Jak gotować i nie zwariowaćcukru pudru 2-3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 g maku 4 jabłka 6 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanki zmielonych orzechów 1 szklanka cukru 6 jajek 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 białko cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię(...)cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą. Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki
Ciasteczkowy Potwórłyżeczki kakao. Jedną część ciasta białego i ciasto ciemne zamrażamy. Następnie wykonujemy masę orzechową . Na masę potrzebujemy: 4 białka 1 szklankę cukru kryształu 1 szklankę pokrojonych orzechów Białka ubijamy z cukrem , dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Przygotowanie do pieczenia: Jedną część ciasta białego rozwałkowujemy i wykładamy na formę, ciasto to smarujemy powidłem śliwkowym ( 1 mały słoik
Gorący kąsekzarumieni) w temperaturze 180 stopni , na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową przed pieczeniem. polewa orzechowa : 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 30 dkg posiekanych orzechów - tutaj laskowe ( rozgnieść lub rozbić na mniejsze kawałki) Masło pokroić w małą kosteczkę dać do rondelka z innymi składnikami doprowadzić do wrzątku i gotować około 2 minut , następnie gorące wylać(...)krówka - mleko zagęszczone gotowane czekolada rozpuszczona do dekoracji talerza wiśnie w spirytusie Na dole kładziemy ciasto z budyniem , następny blat ciasta - na niego wylać "krówkę" i położyć ciasto z orzechami. Smacznego
na gazieWami przepisem na pyszne ciasto! Zapraszam! Składniki; BISZKOPT: 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1łyżeczka proszku bo pieczenia 2 łyżki kakao WKŁADKA ORZECHOWA: 25 dkg. orzechów włoskich (zmielonych ) 3/4szkl. cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA Z ŻÓŁTEK: 1/2szkl. mleka 1/2szkl. cukru 30 dkg.mas(...)temp. 175-180C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić i przekroić. WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe , piec około 30 minut w temp. 175-180C . MASA Z ŻÓŁTEK: Żółtka przelać
Radość kipiąca uśmiechem.żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2 puszki masy makowej (850 g) u mnie Helio 150 g bakalii: rodzynki, suszone figi, morele 80 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiego masła kandyzowana skórka pomarańczowa 3 białka Dodatkowo: 100 g cukru pudru sok z cytryny Posypka Delecta karmelowa Przygotowanie: Ciasto(...)mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, smażymy ok 20 min w celu odparowania wody. Następnie dodajemy pokrojone bakalie, namoczone w wodzie i odciśnięte rodzynki, orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i miód. Często mieszamy, aby masa nie przywarła do dna garnka. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka
Mia Cucina Sofietapłatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię lniane i rodzynki, ale możemy dodać co lubimy i mamy właśnie w domu: orzechy, migdały, pestki dyni, suszoną żurawinę etc. Składniki 1 szklanka mleka 2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych(...)gęsta i kleista, tak aby dało się z niej lepić nierozpadające się kulki. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać jeszcze trochę ciepłego mleka. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem blasze i spłaszczamy ręką aby uformować okrągłe ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 20 minut
Przepisy na domowy ser i chlebprawdziwego 200 gram masła 2 jajka 3/4 szklanka mleka 2 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika Dodatkowo: 400 gram powideł śliwkowych 100 gram gorzkiej czekolady 50 gram posiekanych orzechów włoskich Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Miód i masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do ostudzenia. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, ostudzony miód z masłem, letnie mleko(...)pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Ostudzone placki przekładamy powidłami, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch i boki piernika, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami
Bajeczna Kuchniałyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 100 gram płatków migdałowych 100 gram posiekanych orzechów włoskich Krem: 0,5 litra mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 gram masła Kilka kropel aromatu migdałowego Sposób(...)Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób. Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym
Bajeczna Kuchnia