orzechy - 16941 przepisów (strona:480/1130)

Zupa paprykowo-pomidorowa z pesto i orzechami włoskimi 161

suszone daktyle 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku szczypta kurkumy skórka otarta z połowy cytryny 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 4 orzechy włoskie bazylia świeże listki Na pesto półtorej szklanki rucoli sok z połowy cytryny 1 duża łyżka uprażonych nasion słonecznika 4 łyżki oliwy sól himalajska różowa do smaku woda mineralna(...)możesz oddać wody. Teraz robimy pesto. Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładko. Spróbuj, ewentualnie dopraw. Zupę podawaj z pesto, listkami bazylii jeśli lubisz i posypane orzechami włoskimi. Smacznego! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Pani Walewska 118

masła roślinnego (dałam masło ekstra) 4 żółtka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych orzechów Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 2 żółtka 250 g masła roślinnego (dałam ekstra(...)Wyjąć, ostudzić. Przygotować bezę.  Białka ubić na sztywno dodają cukier puder i mąkę ziemniaczaną.  Tak ubita bezę rozsmarować na upieczonym i ostudzonym spodzie.  Posypać posiekanymi orzechami.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Przygotować krem budyniowy.  Odlać 0,5 szklanki mleka.  Rozmieszać w nim mąki, cukier i żółtka.  Pozostałe mleko

Sto kolorów kuchni
Pesto z buraków 132

buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :)  Pesto z buraków Przepis na słoiczek - 250 g Potrzebujemy: 2-3 średniej wielkości buraki 1 ząbek czosnku garść orzechów nerkowców 1 łyżka oliwy pieprz i sól Przygotowanie: 1. Buraki dokładnie myjemy. Następnie możemy je ugotować lub upiec. Obydwie czynności są czasochłonne, więc musimy się liczyć, że zajmie(...)bardziej słodsze, a upieczone będą miały intensywny buraczany smak. 2. Ugotowane lub upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do kielicha blendera. 3. Orzechy siekamy i lekko podsmażamy na suchej patelni, a później dodajemy do buraków.  4. Czosnek obieramy, kroimy na 3 części i wrzucamy.  5. Dodajemy oliwę i przyprawy i całość

Bananowe Pole
Słodkie pralinki migdałowo-waniliowe 154

piękności kuszą jeszcze bardziej niż zwykle, ponieważ zawierają same pożywne i zdrowe składniki; tego typu kuleczki można w bardzo prosty sposób zrobić samemu w domu, wystarczy sięgnąć po ulubione orzechy, bakalie oraz szczyptę przypraw. Ja uwielbiam połączenie migdałów i rodzynek w towarzystwie sporej ilości wanilii i skórki cytrynowej. Ładnie zapakowane i podarowane jako prezent z pewnością zachwycą każdego roślinożercę(...)soli ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii zmielone nerkowce lub pistacje, wiórki kokosowe, kakao, karob do obtoczenia pralinek Rodzynki zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na około 10 minut. Orzechy, skórkę cytrynową oraz sól przełóż do kielicha blendera i miksuj do momentu, aż powstanie proszek. Co jakiś czas zeskrobuj go ze ścianek kielicha. Następnie dorzuć odcedzone rodzynki oraz ziarenka wanilii

Roślinna - blog wegański
Co kupić pod choinkę osobie prowadzącej zdrowy tryb życia? 10 pomysłów. 114

gotowe - zdrowy fast-food w formie płynnej. Na rynku jest ogromny wybór - mamy blendery ręczne (nadają się np. do miksowania zup krem) i kielichowe (do koktajli, mąk, mielenia orzechów), o różnej mocy, cenie a także z różnymi końcówkami, które spienią mleko do kawy czy ubiją pianę z białek. Przy jego zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ(...)szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już od 50 zł, a dochodzą nawet do ponad 4 000 zł. 4. Książka z przepisami/o zdrowym odżywianiu Na ten temat nie trzeba

Powiedz dietom nie
Owsiane fit ciasteczka bez cukru 133

mąki w sumie dowolniej, ja użyłam żytniej (2 łyżki) 100 ml wody (pół szklanki) 100 g daktyli 150 ml wody (2/3 szklanki) poza tym dowolnie: czekolada, suszone owoce, orzechy w ilości 50 g ja dodałam 30 g orzechów włoskich i 50 g czekolady Przygotowanie: zacznij od zalania daktyli 150 ml ciepłej wody, im dłużej będą się moczyć tym lepiej będzie

greenscarf
Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu 175

szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego 1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów   1. Wymieszać razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać

Mała Cukierenka
Pierniczki Norymberskie . 152

Składniki : 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g mielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżeczka mielonych go ź dzików 0koło 1 7 ma ł ych op ł atków  Polewa : 2 tabliczki czekolady(...)łyżki oleju kokosowego  Wykonanie : Do miski wsypać zmielone migdały , orzechy , skórkę z pomarańczy ,  cukier waniliowy , mąkę z proszkiem do pieczenia , przyprawy, połowę cukru i wymieszać . Jajka ubić z drugą połową cukru na gęsty kogel mogel . Dodać do mieszanki i dobrze wymieszać , ciasto ma konsystencję klejącą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć w odstępach opłatki , maczać ręce w wodzie

Sama słodycz i szczypta chili
Świąteczny sernik 2795

łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka miękkiego masła 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej w syropie Dodatkowo: 40 dag  masy krówkowej o smaku orzechowym 50 g pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem(...)minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Na jeszcze lekko ciepłym serniku, rozsmarować masę krówkową, posypać orzechami. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Jaglanka z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem 149

papryka przywołuje na myśl sycylijskie słońce. Koniecznie wypróbujcie przepisu! Na zdrowie! Moje i Wasze ! Składniki 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czyli 1 szklanka suchej kaszy 1 papryka czerwona garść orzechów włoskich siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku(...)stopniach , do lekko czarnej skórki. Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki i przykryj talerzem na 15 minut.Po tym czasie obierz łatwo ze skórki. Pokrój w kosteczkę, dodaj orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw. Zrób pesto. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja

Z Kuchni Do Kuchni
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1588

przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia(...)cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość, aż wszystko równomiernie się połączy. Jeśli masa makowa jest za luźna dodajemy odrobinę bułki tartej. Blachę 25x36cm wykładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Aromatyczna zupa pomidorowa na wywarze drobiowym z szybkowaru 365

użyłam: parę skrzydełek, 2 marchewki, pół selera, 1 pietruszka, 1 por, 1 upieczona cebulka, 2 listki laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz garść obranych migdałów lub orzechów nerkowca sól, pieprz czarny parę szczyp cukru lub stewii oliwa i masło ulubione zioło np. bazylia, kolendra, tymianek, oregano Przygotowanie rozgrzej oliwę z masłem w szybkowarze dodaj cebulę, szczyptę soli(...)dolej 100 ml wywaru drobiowego zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem gotowy sos pomidorowy przelej do blendera i zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko do sosu dodaj orzechy i ponownie dokładnie zmiksuj dolej resztę wywaru drobiowego i zagotuj smak zupy możesz wzbogacić ulubionym ziołem

Szybko Szybkowar
Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu 167

szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego 1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów   1. Wymieszać razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać

Mała Cukierenka
Chałwa domowa z pistacjami 188

Wprost niewiarygodne wydaje się przygotowanie chałwy z tak niewielkiej ilości składników. Chałwę można również przygotować z innych nasion niż sezam. Dla przykładu na Bałkanach powstaje z maku, słonecznika i orzechów. Dodaje się też do niej różne składniki, np. bakalie. Składniki: - 300g ziaren sezamu - 6 łyżek nektaru z agawy - orzechy pistacjowe niesolone bez łupinek (dałam 40g ale można więcej

mojewypiekiinietylko
Tort Snickers 211

pyszny tort snickers: SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g. drobno zmielonych orzechów laskowych SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 700 ml. mleka 1 budyń waniliowy 1 margaryna do pieczenia 4 łyżki mąki pszennej DODATKOWO: puszka masy krówkowej zwykłej(...)oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżeki ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą

Domowe Torty

Proponowane wyszukiwania