serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć, możesz użyć inny) 100 g gorzkiej czekolady do obtoczenia, oblania pralin u mnie posypka chipsów karmelowych, możesz obtoczyć kokosem, orzechami albo pominąć ten etap Wykonanie: Jedną część, czyli 100 g czekolady rozpuściłam na parze, odstawiłam na bok do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą(...)rozpuściłam drugą część czekolady (kolejne 100 g), w której obtoczyłam mocno schłodzone kulki i od razu obtoczyłam je w chipsach karmelowych, tak jak wspomniałam możecie obtoczyć w posiekanych orzechach, kokosie lub w ogóle pominąć posypkę. Kulki ponownie odkładałam na papier do pieczenia i wstawiłam do całkowitego zastygnięcia. Zastygnięte pralinki powkładałam w małe papilotki do muffinów firmy Tescoma . SMACZNEGO życzy
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: ciasto: 40 dkg mąki 4 żółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)placki,na wyłożoną papierem dużą blaszkę rozwałkować jedną część ciasta,posmarować powidłami,2 białka ubić na pianę dodać 5 łyżek cukru ,wyłożyć pianę na powidła i posypać połową orzechów,z drugą częścią zrobić tak samo i upiec oba placki w 180 stopniach 18-20 min(patrze żeby lekko się zrumieniło) masę gotujemy jak budyń,czyli odlewamy pół szkl mleka
Swojskie jedzonkopowtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem schładzamy w lodówce przez 30 min. składniki na masę makową: 200 g białego maku 90 g cukru pudru 100 g migdałów 80g orzechów włoskich 4 biszkopciki okrągłe (pokruszone) 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g masy marcepanowej wykonanie: Migdały zalewamy gorącą wodą odstawiamy na chwilkę, obieramy ze skórki(...)Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy orzechy i rozdrabniamy. Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min., do napęcznienia. Następnie osączamy i mielimy trzykrotnie. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem. Następnie łączymy wszystkie składniki masy, dokładnie mieszamy do uzyskania dość zwartej masy. dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka, mieszamy cukier puder + ciepła woda, mieszamy na lukier migdały, posiekane Ciasto rozwałkowujemy
Domowy Smak Jedzeniasoli 1/4 łyżeczki suchych drożdży (u mnie okruszek świeżych) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie niestety z kartonu) 3/4 szkl. rodzynek 3/4 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminku W średniej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże oraz dodajemy sok z marchwi. Mieszamy drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około(...)sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodajemy kolejną łyżkę lub dwie wody. Dorzucamy rodzynki i orzechy. Mieszamy aż się połączą z ciastem. Ja mieszałam całość mikserem z hakiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin. U mnie było
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży 1 i 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie : W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli(...)jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin. Hojnie posyp blat mąką. Skrobaczką lub gumową szpachelką zeskrob ciasto
Proste Potrawypieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szkl oleju 1 łyżeczka cynamonu Ale-raj 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szkl startej marchewki 1 pomarańcza 1 szkl orzechów włoskich krojonych Galaretka: 0,5 l soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową(...)pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. P iec w 170 stopniach około 40 minut do suchego patyczka
Ala piecze i gotujepieczonego, np. z tego przepisu 200 g sera żółtego (Gouda, Złoty Mazur lub wędzony) szklanka winogron 3 łodygi selera naciowego po 50 g suszonej żurawiny, śliwek kalifornijskich i łuskanych orzechów włoskich 3 łyżki maku majonez (część można zamienić na gęsty jogurt) 2 łyżki koniaku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Schab, ser i umyte łodygi selera(...)pokroić w grubą kostkę. Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie i odsączyć. Winogrona umyć i osuszyć. Śliwki pokroić w paseczki, a orzechy na grube kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem (z dodatkiem jogurtu), doprawić do smaku i schłodzić
Czerwień i błękitawokado 2 średnie banany 1 - 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie) płatki migdałowe lub pokrojone drobno ulubione orzechy (opcjonalnie) Przygotowanie: Kakao wsypać do kubeczka i zalać niewielką ilością wrzącej wody, aby można było je rozmieszać (nie więcej), wystudzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wyskrobać miąższ(...)olej kokosowy, wszystko rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja. Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami. Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta, to koniecznie dodać olej kokosowy (krem bardziej zastygnie) i po schłodzeniu ciasto będzie lepiej się kroić
Kuchcik gotujecedrowa (do kupienia w DYNAMIC Centrum Grilla ) Wysokiej jakości koło sera Brie 300g świeżych owoców (w tym przepisie użyliśmy fig) 1 łyżka brązowego cukru 2 szklanki białego wina ¼ szklanki orzechów laskowych świeża szałwia, posiekana cienkie plastry bagietki Przygotowanie: Deski cedrowe moczyć przez co najmniej jedną godzinę, Figi przeciąć na pół i usunąć pestki. W rondelku umieścić figi, brązowy cukier(...)winnego musu. Grilla rozgrzać do około 230 stopni. Włożyć deskę do grilla i zaczekać aż się zacznie lekko palić tlić. W międzyczasie do figowej mieszaniny o konsystencji dżemu dodać orzechy laskowe. Ser Brie delikatnie ustawić na desce w grillu, uważać aby nie uszkodzić jego warstwy zewnętrznej. Przygotowaną mieszaninę figową wyłożyć na ser Brie. Kiedy ser Brie zaczyna się topić, natychmiast
naRuszcieSkładniki: 250 g kaszy gryczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 200 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa: czekolada lub dżem orzechy Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy kasza przestygnie wsypujemy do miski dodajemy cukier i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Masło rozpuścić, wystudzić. Mąkę(...)połączyć z ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 ° przez 45 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub wysmarować dżemem, ozdobić orzechami. Tortownica
magiczna kuchnia Kasiżółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki białego sezamu duża garść orzechów nerkowca Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz.Papryki pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez(...)przez około 1 minutę. Następnie dodaj paprykę, smaż 4 – 5 minut. Dodaj szpinak i smaż do momentu aż ‚zwiędnie’. Dodaj makaron, rzodkiewki, sos sojowy, miód, 2 łyżeczki sezamu i orzechy nerkowca. Całość wymieszaj i smaż 3 – 4 minuty. Wyłóż do miseczek. Smacznego
Moja pasja smakukasztanowej 100 g mąki jaglanej łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta łyżka cukru trzcinowego 90 g ciemnego kakao 60 g zimnego masła 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka dowolne orzechy i bakalie jako dodatek (użyłam migdałów, żurawiny i suszonych śliwek) Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem i masłem po czym dodajemy śmietanę, żółtka i jedno(...)grubość ok 4-5 mm. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i na środek wciskamy bakalie i orzechy. Pieczemy około 5 minut. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego :) Artykuł Kruche ciasteczka kakaowe (bezglutenowe) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSernik na zimno, który rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie masę krówkową to poniższe ciasto przypadnie Wam do smaku. Wierzch sernika polałam rozpuszczoną masą krówkową z orzechami i posypałam płatkami migdałowymi. Oczywiście możecie to pominąć i wierzch ozdobić, np. roztopioną czekoladą. Składniki na formę o średnicy 18 cm:: 150 g masy krówkowej z orzechami + 50 g na posmarowanie
Ugotowaćtrudno poprzestać na jednym. Ciasteczka są lekko słone w smaku, a dzięki sporej zawartości masła z fistaszków, wyczuwalnie orzechowe. Jak większość ciasteczek, są szybkie w przygotowaniu, więc jeśli lubicie orzechy ziemne, a tym samym - masło orzechowe, wypróbujcie przepis :) Z podanych składników powinno wyjść około 32 sztuk, jedno ciasteczko zawiera 60-70 kalorii. Ciasteczka z masłem orzechowym Składniki: 120g mąki pszennej
Smakołyki Berenikioraz w bardziej letnim wariancie, z malinami, kokosem i migdałami. Którą wersję wolicie? :) Składniki (farsz łącznie na 6 jabłek): Nadzienie 1: 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu 4 orzechy włoskie 1 dojrzały banan 1 łyżka płatków owsianych Nadzienie 2: 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka wiórków kokosowych 1 garść malin (jeśli mrożone, weź trochę więcej i odstaw do rozmrożenia(...)łyżki płynnego miodu do polania. 1. Zetnij wierzch jabłek, następnie wydrąż środek (nie za dużo, zostaw trochę po bokach) 2. Przygotuj 1 farsz - banana rozgnieć widelcem, dodaj pokruszone orzechy i resztę składników. 3. Przygotuj 2 farsz - maliny wymieszaj z migdałami i wiórkami. 4. Nadziej jabłka, następnie polej miodem i przykryj je ściętym daszkiem. 5. Piecz ok. 30 minut
Powiedz dietom nie