orzechy - 16941 przepisów (strona:491/1130)

DYNIOWE FARFALLE 181

Specjalnie dla Was wyśmienity przepis na makaron bezmięsny. Bardzo szybka i pyszna robota. Zapraszam. Składniki: 1 mała dynia lub 1/2 dużej  garść posiekanej pietruszki  garść orzechów włoskich  2 małe ząbki czosnku  100 ml śmietanki  3 łyżki masła  opakowanie makronu ( kokardki)  sól, pieprz, tymianek  Sposób przyrządzenia:  Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)minut. Po tym czasie przełożyć do garnka, dodać śmietankę, wymieszać. W razie konieczności dodać trochę wody z gotowanego makaronu.  Podawać na gorąco wcześniej posypując pokruszonymi na drobno orzechami i pozostałą natką :-) Smacznego i sympatycznego dnia

pieprzny smaczek
Ciasto imbirowe z gruszkami 211

pudru po 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 2 jajka około 2 łyżeczek sproszkowanego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 5 łyżek oleju szczypta soli, 5 dag pokruszonych orzechów włoskich około 100 ml gęstego, jogurtu naturalnego 75 g kandyzowanego imbiru - pominęłam, bo u mnie raczej go nie lubią Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową ! Przygotowanie : Obrane gruszki pokroić(...)olej i delikatnie miksować Dodawać na przemian mąkę i jogurt, zaczynając od jogurtu, a kończąc na mące- nie miksujemy szybko i tylko do połączenia składników, na koniec wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy Przestudzone gruszki układamy na dnie foremki natłuszczonej, a potem wylewamy ciasto Piec przez około 50 min, pozostawiamy na 10 min. w foremce, a dopiero potem ostrożnie wyjmujemy i mamy

Proste Potrawy
Andrutowy torcik 110

Prosty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 cukier waniliowy 2 płyty andruta Wykonanie: Margarynę zagotować z mlekiem i cukrami. Dodać mleko w proszku, połamane herbatniki i orzechy. Wymieszać energicznie dokładnie masę. Lekko przestudzoną masą przełożyć płyty andruta

Tradycyjna Kuchnia
tort bakaliowy z brandy 134

szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 150 g masła 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki orzechów włoskich 1/2 tabliczki czekolady z chrupkami 1/2 kieliszka brandy 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do naponczowania 3/4 szklanki posłodzonej herbaty brandy (ilość według uznania) na dekorację: bita śmietana(...)perełki cukrowe rodzynki Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bajaderki piernikowe z bakaliami 132

margaryny 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika dodatkowo: 3 łyżki rodzynek namoczonych w kieliszku rumu 3 łyżki posiekanych orzechów 3 łyżki kandyzowanych skórek 3 łyżki miękkie marmolady (użyłam Marmoladki deserowej Jamar) 1,5 tabliczki czekolady deserowej 3 łyżki mleka kolorowe posypki cukrowe  Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, przestudzić(...)przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce. Dodać bakalie i marmoladę, wymieszać i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka smarować kulki czekoladą i obtaczać w cukierkach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik z pianką 119

galaretki rubinowe 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka na polewę: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 3 łyżki kokosu 3 łyżki startych orzechów Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać(...)blat ciasta i przykryć pozostałym ciastem.  Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik gotowany mojej babci 187

więcej) 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 1/4 szklanki ajerkoniaku 2 łyżki startych orzechów Składniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Blaszkę (najlepiej zsuwaną) wyłożyć papierem do pieczenia, i piec po kolei każdy placek w 190*C przez około 25 minut(...)przypalić. Zdjąć z ognia i gorącą masą przekładać placki. Masło, kakao, cukier puder i wrzątek zagotować mieszając. Dodać ajerkoniak i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto i posypać orzechami. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
korzenny przekładaniec 114

masła 300 g twardej marmolady wieloowocowej na poncz: 3/4 szklanki posłodzonej herbaty 100 ml syropu rumowego lub rumu dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 3 łyżki startych orzechów włoskich W rondelku zrumienić 50 g cukru, nie mieszając. Zalać 100 ml wody i mieszać aż karmel się rozpuści, wystudzić. Mąkę połączyć z soda oraz przyprawą i przesiać przez sitko(...)wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić trzymając nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto i posypać orzechami. Kroić najlepiej na następny dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik w ciescie orzechowym z kremem śmietanowym 204

proszkiem i pianę ubitą z białek.  Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej.  Ciasto orzechowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 10 dag tartych orzechów  łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego  Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać(...)szklanka gęstej śmietany najlepiej 18% Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Dodatkowo: polewa  orzechy Złożenie ciasta: 1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zdrowe ciasteczka musli 128

gustu. Takie ciasteczko za pewno zaspokoi apetyt na słodycze. Ciasteczka te są z rodzaju tych miękkich.  Składniki: 3 mocno dojrzałe banany 2 szklanki płatków owsianych garść rodzynek garść orzechów włoskich garść daktyli Daktyle i orzechy posiekać. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Do bananów dodać płatki i bakalie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ręce zwilżyć zimną wodą i z ciasta formować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
klasyczny murzynek w polewie 149

łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników(...)piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić. Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
strzępiec z jabłkami 150

pieczenia duża szczypta soli dodatkowo: 6-7 dużych jabłek 4 białka opakowanie kisielu wiśniowego 120 g cukru pudru+do posypania ciasta łyżeczka cynamonu  łyżka cukru 2 łyżki orzechów włoskich Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki.  Jabłka obrać(...)wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto.  Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makowiec kakaowy z orzechami 119

cukru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła szklanka posiekanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek szklanka cukru na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal(...)kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia 116

tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia.  *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty  4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru 200 g masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając dodać żółtko i orzechy. Białko ubić na pianę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
deser z pomarańczy 89

ciepło lub zimno, polecam gorący z dodatkiem gałki waniliowych lodów. *na 6 sztuk Składniki: duża pomarańcza  4 jajka 2 duże łyżki cukru pudru łyżka mąki dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich Pomarańczę wyszorować, zalać wodą i gotować pod przykryciem około pół godziny. Odsączyć i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty kogel mogel(...)Białka ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać pomarańczę, orzechy i mąkę. Wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilek do zapiekania do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania