łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny na krem budyniowy: 450 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru łyżka kakao 200 g masła 3 łyżki startych orzechów włoskich Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego(...)odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować białym kremem. Wierzch można posypać kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki 5-6 łyżek miodu 150 g cukru 1 jajko 30 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 100 g deserowej czekolady 4-5 łyżek startych orzechów włoskich 2 łyżki mleka Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski. Dodać cukier. Miód i masło zagotować w rondelku, wlać do miski z mąką i zmiksować, na końcu wbić jajko. Ciasto(...)Czekoladę połamać, wrzucić do miski, zalać mlekiem i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić mieszając. Rogaliki z jednej strony zanurzać w czekoladzie i obtaczać w orzechach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki(...)blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM ). Biszkopt II: 6. Wszystko dokładnie przygotowujemy, jak przy „biszkopcie I”, tylko wraz z mąką dodajemy orzechy i rodzynki. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenkapłatków owsianych, 0,5 szkl. mleka i 0,5 szkl. wody - zalane płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) Owsianka owocowa baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina
Przepysznik - BLW i nie tylkomasła 10- 12 dag miodu ( ja dodałam syrop z mniszka lekarskiego domowej roboty ;-) ) 25 dag płatków owsianych 40 g migdałów w płatkach 40 g rodzynek 1 garść orzechów laskowych (całych) 40 g jagód goi 15 dag mąki pszennej 10 dag brązowego cukru 2 jajka ok 5 łyżek mleka 1 łyżeczka sody Przygotowanie; Masło rozpuścić w garnuszku z miodem, lekko(...)się tłuszczem z miodem wtedy dolewamy więcej mleka. Masa jednak nie powinna być płynna tylko gęsta. Oczywiście składniki możemy wybrać na jakie mamy tylko ochote. Czy to orzechy włoskie, suszone morele czy też wiele innych. Wszystko zależy od tego jakie bakalie lubicie najbardziej! Smacznego! Batoniki najlepiej kroić po wystudzeniu, jak są ciepłe ciasto się łamie i troszkę kruszy
Radość kipiąca uśmiechem.jeszcze nie jeden raz! Składniki: (na 6 sztuk) 250g mielonego twarogu 1/3 szklanki cukru 3 łyżki masła orzechowego 1 jajko 100ml śmietanki 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 łyżeczek kajmaku na wierzch Przygotowanie: W misce umieścić twaróg, jajko, śmietankę i cukier. Zmiksować krótko, do połączenia składników. Następnie dodać masło orzechowe, mąkę i siekane orzechy włoskie, znów
Cakes By Kejtmniej . Użyłam 300 g ciasta filo i upiekłam w formie o rozm 22x33 Piekłam krócej i w niższej temperaturze gdyż było o wiele mniejsze. 1kg filo, 1/2 kg orzechów, 1/2 kg migdałów lub pistacji 3 łyżki cynamonu 1 łyżka goździków w proszku 600 g masła na syrop: 6 szkl cukru 0,5 kg miodu 4 szkl wody skorka(...)cytryn 2 laski cynamonu Orzechy należy posiekać W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masło rozpuścić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć 5 płatów ciasta filo skropić masłem i wysypać trochę mieszanki orzechowej, Powtarzać za każdym filo Zostawić na wierzch 5 sztuk, górę również posmarować masłem. Przed pieczeniem naciąć baklawę na kawałki piec 50 minut w 180 stopni / przy mniejszym cieście należy piec
Gotowanie jest łatwemąki 1 kostka masła 200 g 4 żółtka 3 łyżki śmietany pół szkl cukru cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 1 batat ok 400 g 1 szkl orzechów włoskich pół szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto. Batata ugotować , obrać ze skórki, rozgnieść widelcem, orzechy utłuc
Gotowanie jest łatweszklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 350g cukinii 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szkl żurawiny suszonej 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć na sicie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kawę(...)Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i olej. na koniec dodać cukinię, żurawinę i orzechy. Ciasto wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać. Ciasto piec w temp 180°C 40-50 minut , sprawdzić patyczkiem
Gotowanie jest łatweChłodny poranek? To proponuję gorące śniadanko! Pyszna, gęsta owsianka ze świeżym soczystym mango, orzechami, nasionami chia i smażonymi śliwkami z cynamonem i kardamonem. HHHmmmmmmm ;-) Od razu lepiej! ;-) SKŁADNIKI: - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki płatków pszennych pełnoziarnistych Gotujemy 7 minut w garnuszku. ponadto: - orzechy nerkowca, laskowe, nasiona chia - świeże mango Smażone śliwki: - łyżeczka oleju kokosowego - 3 śliwki - laska cynamonu
SMYKWKUCHNIokoło 40cm.Ostudzony kroimy . Krem: mleka 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, orzechy laskowe migdały kulki tutaj Wykonanie Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy gotujemy razem. W osobnym naczyniu dokładnie łączymyć resztę mleka, obie mąki i żółtka .Wszystko wlewamy do gotującego(...)koniec niewielkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:) składanie od dołu: blat biszkoptu dżem z czarnej porzeczki krem blat ciasta bita śmietana, blat ciasta cołość wykończona bita śmietan , posypka ze zmielonych orzechów laskowych i migdałów oraz kulkami baileys cream
w mojej kuchniblender lub moździerz Najlepiej do zrobienia pesto wykorzystać moździerz. Wtedy smaki i aromaty wszystkich składników najlepiej się połączą. Wówczas zaczynamy od zmiażdżenia czosnku, następnie dodajemy orzechy, później bazylię, ser, oliwę, sól i pieprz. Możemy podejść do robienia pesto terapeutycznie i utłuc wszystkie składniki na drobną papkę, lub zostawić w nim nieco większe kawałki orzechów, ser zatrzeć na większych oczkach
Bazując na smakurobiłam je pierwszy raz-ale na pewno nie ostatni,pychotka-wszystkim wielbicielom orzeszków-to dla was!!! SKŁADNIKI: 10 dag masła, 2 szkl.cukru, 4 jajka puszka ananasów 20 dag łuskanych orzechów włoskich 2 szkl.mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, PRZYGOTOWANIE: masło roztapiamy i wlewamy do formy(ok.25X35) posypujemy równomiernie szkl.cukru układamy odsączone krążki ananasów (syrop zachowujemy) i wysypujemy orzeszki we wszystkie(...)ucieramy z pozostałym cukrem na puch,mieszając stopniowo dodajemy na przemian łyżkę mąki i łyżkę syropu z ananasów ,na końcu dodajemy proszek do pieczenia, ciasto wylewamy na ananasy z orzechami, pieczemy 30 min w 200 stopniach,a potem jeszcze na 15 min obniżamy temperaturę do 180 stopni Czyli razem pieczemy ok 45 min lekko studzimy,okroimy brzegi i przewracamy
Swojskie jedzonkociasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo-budyniowe Jesienne muffinki śliwkowo-makowe Śliwki nadziewane orzechami i zapiekane w koglu- moglu Cynamonowe ciasto ucierane ze śliwkami Cynamonowa Rolada ze Śliwkami Ciasto czekoladowe ze śliwkami Nutella śliwkowa zwane czkoladowymi powidłami Ciasto ze śliwkami na Lubelski kociołek Kruche(...)domu i ogrodzie Sos imbirowo-śliwkowy autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona owsianka ze śliwkowym musem. autorka: kapitan.warzywo | blog: Ageless Nation .138. bezglutenowe babeczki ze śliwkami, orzechami i fit białą czekoladą autorka: Maja Wierzbicka | blog: rategazelle Kruche ciasto z budyniem i śliwkami autorka: karolina_889 | blog: Kaprysy Karolki Zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem autor: kuchenne kajakowanie
Weekendy w domu i ogrodziejajka z cukrem. Dyniowa babka jest wtedy wciąż wilgotna ale mniej krusząca i wtedy można łatwo ją pokroić. Postanowiłam nadziać babkę marcepanowo pistacjową kostką. Taką kostkę można zrobić z orzechów lub suszonych owoców. Wybrałam pistacje. Również do babki użyłam świeżej dyni crown prince . Całość udekorowałam czekoladową polewą i pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę! Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami Składniki(...)foremce, po czym wyjmij na półmisek do góry nogami. Ciasto łatwo odchodzi od brzegów. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Posmaruj wierzch ciasta polewą i posyp orzechami
codojedzenia