pracy. Składniki : 200g wędzonego łososia 1 szklanka komosy ryżowej 250g brokułów 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cukinia 1 zielony ogórek 4 pomidory 1 czerwona cebula 5 orzechów włoskich mała garść mix'u suszonych owoców 2 łyżki soku z cytryny skórka z cytryny kilka liści szpinaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia : komosę ryżową wsypujemy do garnka i zalewamy(...)patelni, delikatnie doprawiając solą ogórka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy w gorącej wodzie, usuwamy skórę i również kroimy w kostkę wszystkie składniki mieszamy z komosą, posypujemy orzechami włoskimi i suszonymi owocami oraz startą skórką z cytryny dodajemy szpinak i pokruszonego wędzonego łososia na koniec wszystko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek podajemy ze świeżą
zobacz ich smakgodzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 3 łyżki kakao(...)czasie dodawać po kolei, MIESZAJĄC DREWNIANĄ ŁYŻKĄ (uwaga, Babcia Tosia od której pochodzi ten przepis twierdzi, że mieszane czym innym się nie udaje!): jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote. Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga. DRUKUJ PRZEPISY Cieszę się, że czytasz mój blog
Patchwork100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml(...)gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc
Mała CukierenkaOrzeszki", że dobre są -każdy wie:) Zazwyczaj nadziewam je masą z orzechów włoskich, ale tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu krem przypominający w smaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek(...)mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu płynnego prawdziwego Orzeszki podprażyć na suchej patelni i jak najdrobniej zblenderować lub rozdrobnić w inny sposób. Masło stopić, dodać orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto
Maślane ciasteczkorukoli, z figami, gruszką i camembertem Składniki: 3 garście świeżej, najlepiej drobnolistnej rukoli 2 świeże figi 1/2 sera camembert 1/2 świeżej gruszki 2 plasterki szynki 1 garść pokruszonych orzechów włoskich oliwa z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj ocet balsamiczny Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzu. Figi dzielimy na ósemki, gruszkę i ser camembert kroimy na półplasterki, układamy na rukoli. Szynkę(...)dzielimy na mniejsze kawałki, całość posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy oliwą z oliwek aromatyzowaną ziołami i octem balsamicznym
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI: 400 g sznycli z indyka (3-4 sznycle) 2 marchewki garść posiekanych orzechów włoskich czarnuszka 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy- ja użyłam myśliwskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej PRZYGOTOWANIE: Oliwę wymieszać z przyprawą, orzechami i musztardą. Wysmarować sznycle z jednej strony. Pokrojoną w słupki marchewkę po równo rozłożyć na wysmarowanych sznyclach. Zawinąć ciasno w roladki. Wierzch posypać czarnuszką. Zapiekać prze
ClauditteMissCookingWspaniałe miodowe ciasto, proste w wykonaniu, smakowite, miodowo-karmelowe z chrupiącymi orzechami, no i ten budyń dodający mu wilgoci i kruchości z każdym dniem czyniąc go smaczniejszym..... Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 2 łyżki mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 3 łyżeczki sody Masa budyniowa 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 3 cukry waniliowe Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, pieczemy w temperaturze 180 stopni
kgwjanczewoSkładniki / Ingredients: 250 g mąki / 250 g flour 200 g zmielonych orzechów laskowych / 200 g ground hazelnuts 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder 2 jajka / 2 eggs 60 g cukru waniliowego / 60 g vanilla sugar 350 g dyni / 350 g pumpkin 1 marchewka / 1 carrot 150 ml oleju / 150 ml oil Sposób(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) około 50 minut. Dynię studzimy i miksujemy. Potem przygotowujemy ciasto. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, orzechy) mieszamy ze sobą, a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier, olej). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy startą marchewkę, dynię i mieszamy. Ciasto
Projekty ze smakiemśredniej wielkości słodkie ziemniaki – 3 buraki (ok 500 g) – 1 szklankę ciecierzycy (przed ugotowaniem) namoczoną przez całą noc – 1 sporego pomidora – garść natki pietruszki – orzechy cashew do dekoracji – małą śmietankę ryżową (8 % tłuszczu) – przyprawy: chilli, nasiona kolendry, sól, pieprz, W garnku podgrzewamy olej a w moździerzu przygotowujemy nasze przyprawy – sól, pieprz, nasiona(...)czasie gotujemy ciecierzycę, która moczyła się przez całą noc w wodzie (gotujemy bez soli, inaczej ciecierzyca będzie twarda). Odcedzamy i dodajemy do naszego curry. Całość mieszamy, posypujemy pietruszką i orzechami. Zjadamy jeszcze gorące
Szybko Tanio Smaczniesmaczna i sycaca. Polecam! Śniadanie: Tosty z szynka i serem, do tego keczup w osobnym pojemniczku. Papryka do chrupania w tzw. miedzyczasie;) Lunch: Salatka makaronowa z buraczkami, feta i orzechami. Przygotowanie jest bardzo proste: Makaron, najlepiej drobny (u mnie malutkie muszelki) ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju przesmazyc 1-2 zabki czosnku (wszsytko zalezy od tego jak bardzo(...)ugotowane buraki (u mnie 2 sredniej wielkosci, kupuje juz gotowe, ugotowane, paczkowane), chwile przesmazyc. Makaron odcedzic wrzucic do miski, dodac przesmazone buraki, wkruszyc okolo pol opakowania fety, dodac uprazone orzechy u mnie pinii, ale moga byc wloskie. Posolic i popieprzyc do smaku, skropic odrobina soku z cytryny. Dokladnie wymieszac. Gotowe! Smacznego
Codzienne Gotowaniewody 2 łyżki sosu rybnego szczypta pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki lub płatków chili 2 łyżki brązowego cukru szczypta białego pieprzu oliwa do smażenia świeża kolendra, dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły. Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz(...)cukrowy i smaż jeszcze przez chwile. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem i ewentualnie sosem rybnym. Natychmiast nakładaj na talerze i podawaj przybrane dymką, świeżą kolendra i/lub orzechami. Smacznego
Codzienne Gotowaniestartego korzenia imbiru (zastąpiłam sproszkowanym) 4-5 łyżek sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego kilka orzechów wodnych (water-chesnut, po polsku ponikło słodkie) pokrojonych w cienkie plasterki (jest to dodatek często stosowany w kuchni chińskiej,dostępny w sklepach z orientalna żywnością w małych puszkach(...)hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy oraz ostrą paprykę/pieprz kajeński. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aby sosy i przyprawy połączyły się z mięsem. Dodać orzechy wodne i smażyć jeszcze przez chwilę. Na dużym talerzu ułożyć liście sałaty i wypełniać je mięsem. Udekorować posiekaną dymką i papryczką chili. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniegryczany) 1 czerwona papryka kiełki do stir fry ( możecie je dostać w każdym supermarkecie) ok 100 g brokuła 1 łyżka mąki ziemniaczanej pęczek szczypiorku 150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich 1 dymka olej kokosowy do smażenia marynata do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 sprasowany ząbek czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu białego(...)mieszamy. Dodajemy kiełki i makaron. Na sam koniec wlewamy pozostałą marynatę z kurczaka i jeszcze chwilę podsmażać. Po zdjęciu z ognia wszystko posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi orzechami. Smacznego
Niezły Młynekzrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych cukier waniliowy 2 - 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek do pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę
Niespełnione zdolności kulinarneklei się do rąk co często zdarza się w tego typu produktach. Kanapka jest naprawdę smaczna, delikatna, po prostu rozpływa się w ust ach. Połączenie czekolady, orzechów oraz mlecznego kremu daje nam pyszną , poży wną przekąskę. Monte Snack to smaczna, przekąska dla każdego, zarówno dzieci jak i dorosłych. Polecam tym co jeszcze nie spróbowali(...)cukier, mąka pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko w proszku pełne (3,4%), białka mleka, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (2,6%), jajka w proszku, skrobia, zmielone orzechy laskowe (1,2%), czekolada mleczna (zawiera soję) (0,5%), emulgatory: E471, lecytyna sojowa, substancje spulchniające: E450, E500, sól, aromat. Cena: sugerowana 1,49 za 29 g ale często w sklepach
magiczna kuchnia Kasi