ugotowanej lub z puszki) - ¼ łyżeczki kolendry - 50g zielonego groszku (mrożonka) - ¼ łyżeczki słodkiej papryki - łyżeczka orzechów piniowych - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili - sól himalajska - ząbek czosnku(...)mąką i smażyć na niewielkiej ilości oliwy ok. 5 minut - Po usmażeniu kotlety umieścić między dwa papierowe ręczniki i lekko ścisnąć, by pozbyć się nadmiaru oleju - Do ryżu dodać orzechy piniowe, wymieszać i przełożyć na talerz; obok położyć kotlety
Wegańska kuchnia orientalnatylko oregano) - łyżka kukurydzy - ½ łyżeczki grysu chili - 2 orzechy włoskie - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając sól - Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki - Na parze ugotować marchew i pietruszkę (ok 5 minut) oraz brokuła (ok 3 minuty) - Warzywa należy szybko ostudzić(...)pozostały lekko chrupiące - Ciecierzycę wrzucić do garnuszka, dodać paprykę, kolendrę i cynamon - Dolać odrobinę wody i zagotować, dusić przez 4 minuty - Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami - Dodać oliwę, zioła, chili i sól; wymieszać i spakować do szczelnego pojemnika. A, i polecam pojemniczki po lodach. Mają idealną wielkość i fajny kształt
Wegańska kuchnia orientalnapłatki chili - kawałek białej rzodkwi - sól himalajska - kawałek awokado - łyżka rodzynek - natka pietruszki - 1 orzech włoski Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Następnie zostawić ją do wystygnięcia (np. na parapecie zewnętrznym;) - Ogórka i białą rzodkiew obrać oraz posiekać w krótkie słupki - Seler(...)naciowy umyć, pokroić w słupki - Awokado i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać warzywa, awokado, rodzynki i kawałki orzecha - Sałatkę skropić sokiem z cytryny, przyprawić płatkami chili i posypać natką pietruszki. Gotowe :) Sałatka po wymieszaniu
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 1 łyżka jagód goji - kilka orzechów nerkowca Wykonanie: - Płatki wsypać do miski, dodać rodzynki, jagody goji, kakao i szczyptę soli - Zalać całość sporą ilością wrzątku, tak by woda wystawała 2 cm nad płatkami - Całość wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 minut - Banana rozgnieść widelcem na talerzyku, jabłko pokroić w kostkę - Gdy płatki wchłoną całą wodę dodać cynamon, syrop(...)owoce; wymieszać - Owsiankę posypać połamanymi orzechami. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki cayenne - 2 orzechy włoskie - ¼ łyżeczki asafetydy(...)wrzątek - Dodać pietruszkę i przyprawy, zagotować i dusić przez ok. 15 minut - Sprawdzić, czy soczewica jest wystarczająco miękka - Soczewicę schłodzić - Następnie przesypać ją do pojemniczka i posypać pokruszonymi orzechami - Obok przełożyć batata. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnajakiś 4 lat, i wcale za nim nie tęsknię. Białka natomiast powinny stanowić 5- 10% przyjętych kalorii, przy czym winny być pochodzenia w pełni naturalnego: ze zbóż, owoców, warzyw, orzechów itd. Skoncentrowane odżywki białkowe z soi, konopi, ryżu czy grochu nie należą do naturalnych produktów, gdyby ktoś miał wątpliwości;) Spożywając odpowiednią liczbę kalorii pochodzących z naturalnej żywności nie jest możliwe(...)pochodzić z tłuszczu. Dobrze, by źródła tego tłuszczu były jak najbardziej naturalne. Przy czym stu procentowy olej nie jest naturalnym produktem, o czym należy pamiętać. W pełni naturalne są orzechy, nasiona dyni czy konopi, pestki słonecznika, sezam, awokado itd. W tych produktach znajduje się też błonnik oraz spore ilości składników odżywczych, tak więc jest to duża różnica w stosunku
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki guarany - 2 łyżki wiśni lub czereśni* - 1 łyżka rodzynek - 5g orzechów nerkowca - sok z cytryny * Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę(...)bananowe;) - Kiwi przekroić na pół, wyjąć zawartość łyżeczką i pokroić owoc w kostkę - Starte jabłko przełożyć do miseczki, polać mlekiem bananowym - Następnie rozsypać kawałki kiwi, wiśnie, rodzynki i pokruszone orzechy. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek - ½ młodej cebuli - kilka zielonych oliwek - 50g czarnej fasoli* - 2 orzechy włoskie - ocet balsamiczny * Fasolę należy namoczyć na noc, a następnego dnia gotować ok. 30 minut. Jeśli brakuje czasu, można oczywiście użyć fasoli z puszki;) Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, posolić, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, ogórka obrać i posiekać w plasterki(...)sitku i sparzyć wrzątkiem - Brokuła podzielić na mniejsze części, ugotować na parze (ok 3 min) - Na talerz wyłożyć sałatę, posypać pozostałymi warzywami, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i octem balsamicznym - Orzechy posiekać na cząstki, posypać nimi sałatkę - Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć brokuła. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnabananem, brzoskwinią i rodzynkami Składniki: - 100g płatków owsianych - 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami) - 1 dojrzała, miękka brzoskwinia - 2 łyżki rodzynek - 2 suszone daktyle - 1 łyżeczka miodu - 4 połówki orzechów pecan - ¼ łyżeczki cynamonu - sól himalajska Wykonanie: - W garnku zagotować szklankę wody, wsypać płatki i sól; gotować na małym ogniu 10 minut (w razie potrzeby dodać więcej wody) - Pod koniec dodać(...)posiekane daktyle, rodzynki, kawałki orzechów pecan i cynamon - Banana pokroić w plasterki - Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę - Z brzoskwini usunąć pestkę, pokroić w kostkę - Do owsianki dodać owoce i miód; wymieszać, przełożyć do miski. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 6 suszonych daktyli - 1 łyżeczka miodu - 4 połówki orzechów pecan Wykonanie: - Kaszę przepłukać na drobnym sitku pod bieżącą wodą - W garnku zagotować szklankę wody, wsypać kaszę i sól; gotować na małym ogniu przez 15 minut (w razie potrzeby dodać więcej wody) - Truskawki umyć i pokroić na połówki - Pod koniec dodać posiekane daktyle, truskawki, kawałki orzechów pecan
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki cynamonu - 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami) - sól himalajska - 100g malin - 1 łyżeczka suszonej żurawiny - 3 połówki orzechów pecan - 1 łyżeczka miodu Wykonanie: - Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut - Pod koniec gotowania dodać żurawinę i pokruszone orzechy - Banana zmiksować z miodem i 1/3 szklanki wody - Maliny dokładnie umyć - Do miski
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki cynamonu - 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami) - sól himalajska - 1 dojrzała nektarynka - 2 łyżki czarnej porzeczki - 1 łyżeczka suszonej żurawiny - 3 połówki orzechów pecan - 1 łyżeczka miodu Wykonanie: - Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut - Pod koniec gotowania dodać żurawinę i pokruszone orzechy - Banana zmiksować z miodem i 1/3 szklanki wody
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki cynamonu - 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami) - sól himalajska - 2 dojrzałe brzoskwinie paraguayo - 1 łyżeczka rodzynek - 3 połówki orzechów pecan - 1 łyżeczka miodu Wykonanie: - Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut - Pod koniec gotowania dodać rodzynki i pokruszone orzechy - Banana zmiksować z miodem i 1/3 szklanki wody - Brzoskwinie umyć, usunąć
Wegańska kuchnia orientalnalimonki 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko 50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem 50 ml bulionu garść rukoli 1/3 papryki, kolor dowolny łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Kasza gryczana z dodatkami Gotuję kaszę(...)miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut Ryba.. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem
Mango Papajałyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 1/3 szklanki oleju (ok. 75 g) 2 jajka 1/2 szklanki siekanych orzechów 1/2 szklanki siekanych migdałów 1/2 szklanki zmiksowanego ananasa (świeży lub z puszki odsączony) – ok. 150 g garść rodzynek 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki Na krem frosting(...)gorzkiej czekolady Wykonanie: Do miski dodajemy wszystkie składniki sypkie, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier. Olej wymieszać z jajkami. Dodać do miski z produktami sypkimi. Dodać orzechy i migdały, ananasy i marchewkę, wymieszać widelcem. Dodać rodzynki. piec około 35-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (moja blacha
Pociąg Do Kuchni