śmietanki 36% - 150g mleka - 20g masła - 3 żółtka - 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości ok. 8 cm. Zacząłem od ciasta. Zgodnie z zaleceniami autora przepisu najpierw wrzuciłem do garnka masło i wlałem(...)cukierniczego) nałożyłem krem na dolną połówkę eklerka natomiast górną połówkę namoczyłem (albo raczej wytaplałem) w naszej gęstej polewie. Obie połówki nałożyłem na siebie i tak złożone eklerki posypałem zmielonymi orzechami i gotowe Spostrzeżenia: 1. Czas dopieczenia ciasta (czyli te drugie 30 min.) trzeba uzależnić od posiadanego piekarnika – mnie wystarczyło 20 min. 2. Polewa czekoladowa musi być dość gęsta gdyż
Kuchenne Wariacjeksiążki Kingi Paruzel „Nie… zwykła kuchnia” tj. keks świąteczny Składniki: - 400 g suszonych owoców – rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi - 135 g mielonych migdałów - 70 g orzechów włoskich posiekanych - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1 cytryna - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta gałki muszkatołowej Polewa cytrynowa: - 1/2 szklanki cukru pudru(...)czasie migdały mieszamy z solą, cynamonem i gałką muszkatołową, a w osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich skórkę startą z cytryny. Do suszonych owoców dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i suche składniki (wymieszane migdały + przyprawy) i całość łączymy ze sobą. Wykładamy na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni
Kuchenne Wariacjepłatków owsianych ¾ kubka mąki pszennej pełnoziarnistej ¼ kubka mąki owsianej lub otrębów owsianych ¾ kubka jagód (świeżych lub mrożonych / u mnie duży banan / pokrojone truskawki) ½ kubka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu klonowego Łyżeczka soli 2 rozbełtane jajka Wykonanie: Płatki zalać mlekiem, dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę(...)otręby wymieszane z proszkiem i solą i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Dosypać posiekane orzechy i połowę jagód (u mnie pół rozgniecionego banana / pokrojone truskawki). Rozgrzać beztłuszczową patelnię i smażyć partiami. Przewracać na drugą stronę, kiedy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza i placuszki staną się rumiane. Gotowe placuszki polać miodem i posypać pozostałymi owocami
Sto kolorów kuchniCiasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli chcecie zaspokoić niewielki głód i dostarczyć przy tym dobrego paliwa(...)sprawdzą się. KRESTO Słonecznik łuskany 200 g, ok. 3,15 zł/ 200g 650 kcal/100 g Pestki dyni Bakalland, ok. 4,2 zł/100g 556 kcal/100 g Bakalland, Orzechy włoskie fresco, ok. 4,5 zł/70 g 645 kcal/ 100 g 3. Suszone daktyle, śliwki, banany Skondensowane źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, ale także cukru. Trzeba
Powiedz dietom nieoryginale jeżyn) sok z 1 limonki 55 g cukru pudru kruszonka: 75 g mąki pszennej 100 g schłodzonego masła, w kawałkach 75 g cukru trzcinowego 100 g posiekanych orzechów laskowych (u mnie orzechów brazylijskich) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Przy pomocy robota kuchennego ucieramy masło, mąkę i cukier puder. Składniki powinny przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko
Dzieje kuchennej Wiewióryodczekać niecałe pół godziny i gotowe. Dodatkowo nadają pieczywu sprężystości i wilgotności. Otrzymuje się je z całych ziaren gryki, które co ciekawe z botanicznego punktu widzenia zaliczane są do orzechów. Zawierają jednak w przeciwieństwie do innych orzechów tylko 3% tłuszczu, a ich głównym składnikiem jest skrobia. Są dobrym źródłem magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Wpływają korzystnie na pracę
Wiem co jemDorsz Fasola Jagody Kurki Makaron Orzechy nerkowca Orzechy włoskie Pieczarki Poziomki Płatki owsiane Ryż Seler naciowy Sezam Siemię lniane Truskawki Cynamon Zarodki pszenne
Wiem co jemJesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła z nich skórka
Wiem co jemdobrze skomponowane śniadanie, szczególnie dla dzieci w wieku szkolnym, których mózg pracuje niezwykle intensywnie przez wiele godzin dziennie. W ich śniadaniu nie może zabraknąć glukozy, wapnia, białka, ziaren i orzechów a także świeżych owoców. Często zbieram te wszystkie składniki do kupy i przygotowuję na śniadanie dla moich synów puszyste omlety z dodatkiem orzechów i otrąb owsianych, lub mąki pełnoziarnistej. Podaję
Wiem co jemciast, które i tak ja miałam przygotować na rodzinny zjazd. To ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można dać oczywiście włoskie, czy laskowe, z każdymi ciasto będzie pyszne. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytykokosową nutką i malinami zdecydowanie poleca się na poprawę humoru. A jeszcze świadomość, że bezkarnie można sobie pozwolić na dodatkowy kawałek - bezcenna :) Składniki: Spód tarty: 2 szklanki orzechów (użyłam nerkowców) pół lub 3/4 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 6 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu(...)migdałowego lub owsianego ) 4 łyżki syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) Dodatkowo do dekoracji: opakowanie świeżych malin Przygotowanie: Spód: W malakserze/ blenderze zmiksować orzechy, wiórki kokosowe i sól. Następnie dodać pozostałe składniki (płynne) i chwilkę miksować tylko do ich połączenia. Masę wyłożyć na formę do tarty o śr. ok. 28 cm (silikonową lub zwykłą
Domowa Cookierenka Agijajka 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree dyniowego 3/4 szklanki oleju Dekoracja: 150 g naturalnego serka o obniżonej zawartości tłuszczu (użyłam tego ) 2 łyżki cukru pudru garść posiekanych orzechów Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. 2. Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. 3. Następnie dodać składniki mokre: jajka, puree dyniowe(...)silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 5. Piec ok. 20-22 min. Odstawić do wystygnięcia. 6. Babeczki udekorować kleksem z serka wymieszanego z cukrem pudrem i posypać posiekanymi orzechami
Domowa Cookierenka Agiwiśni drążonych (360 g bez zalewy) Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych z kremem zamiast powyższego: posiekane orzechy Przygotowanie: Do blendera wrzucić fasolę, dodać 6 jajek, wsypać cukier i zmiksować. Masło ubić mikserem i dodawać po jednym resztę jajek. Kakao wymieszać z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodać(...)przykryć drugim blatem. Górę i boki tortu również posmarować masą. Dekoracja dowolna: u mnie to rurki i m&msy, ale równie dobrze całość można posypać tylko siekanymi orzechami. Rurki trochę przyciąć i obłożyć nimi tort. Na wierzch równomiernie wysypać M&Msy. Źródło/ Inspiracja: przepis z programu "Zdrowie na widelcu
Domowa Cookierenka Agidodatku tłuszczu, spróbuj koniecznie! Na czym polega fenomen tego chlebka? W jego składzie nie znajdziesz mąki, jajek, nabiału, ani żadnych spulchniaczy, za to przeróżne pestki, ziarna, płatki i orzechy. Samo zdrowie! Przepyszny z różnymi smarowidłami, ale i bez nich świetnie się sprawdza jako szybka przekąska. Chlebek jest bardzo sycący - 1-2 kromki w zupełności wystarczą, aby zaspokoić głód. Polecam(...)Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika pół szklanki pestek dyni 1/3 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki orzechów (u mnie nerkowce i włoskie) 3/4 szklanki płatków jaglanych (lub ugotowanej kaszy jaglanej) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (lub płatków gryczanych) 1 łyżka nasion chia 3 łyżeczki łupin babki jajowatej lub nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 2 łyżki suszonych jagód goji 2 łyżki
Domowa Cookierenka Agidyniowa owsianka z figami (jedna w środku) i jogurtem orzechowym* ; zielona herbata jaśminowa ~ *jogurt naturalny + domowe masło z orzechów włoskich Tak jak rok temu (klik) jem(y) wspólne Halloween'owe śniadanie z dynią w roli głównej. Tym razem dyniowo zaczynam dzień wraz z Darią , Keralą , Olalą i Magdą :) W środę otrzymałam paczkę z hurtowni Fresano . Fresano nie prowadzi bezpośredniej sprzedaży(...)jest to hurtownia, ale wszystkie produkty znajdujące się na stronie producenta możecie kupić np. w sklepie Akademia Witalności *klik* . Na fresano.pl można znaleźć szeroki asortyment produktów BIO. Kasze, mąki, orzechy i suszone owoce, ryże, substancje słodzące, ziarna i wiele innych. Ja w swojej paczce znalazłam: karob, mąkę owsianą, mąkę z tapioki, płatki jęczmienne, jagody inkaskie, proszek maca, sezam łuskany
breakfast of dreams