Składniki (na 2 porcje): kilka liści sałaty rzymskiej 3 jajka ugotowane na miękko garść ugotowanego i obranego bobu 3 małe, kolorowe papryki 1 łyżka tahini 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego sól i pieprz szczypiorek ewentualnie Sałatę rzymską myjemy, rwiemy i kładziemy na talerzu. Papryki kroimy i układamy na sałacie. Całość posypujemy bobem i układamy przekrojone(...)połówki ugotowane jajka. Tahini, olej z orzechów włoskich, syrop klonowy dokładnie mieszamy do uzyskania emulsji, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Gotowe
Mango Papajanasion czarnuszki. Powiedział: " Szukasz lekarstwa na wszystkie choroby oprócz śmierci? Kup czarnuszkę, najlepiej indyjską ." Sam codziennie na czczo wypija mieszankę: 1 zmielona łyżeczka indyjskich nasion czarnuszki z jednym orzechem włoskim . Orzech powinien wcześniej pozbawiony skorupki moczyć się przez całą noc w wodzie. Efektem jest świadomy pan po 70-tce: zdrowy, energiczny i pełen chęci do życia
IzaGotujektóre jak wiadomo stanowią bardzo bogate źródło witamin. Pasuje do różnego rodzaju dodatków i z powodzeniem zastąpi kupne pieczywo. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego 3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych 1/2 szklanki siemienia lnianego w całości 1/2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych 10 łyżek mielonego siemienia lnianego 1 i 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy(...)przechowujemy w pojemniku w lodówce (nawet do 2 tygodni). Składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnych preferencji: np. część słonecznika zastąpić możemy pestkami dyni lub dodać suszonej żurawiny. Migdały zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi. Ważne tylko by zachować podane proporcje. Chleb jest wilgotny. Pasuje do wędlin, sera jak i słodkich dodatków. To samo zdrowie, a przede wszystkim cudowna alternatywa wszechobecnej mąki
Kuchnia po mojemuNajlepsza jest bowiem kapusta surowa, gdyż podczas gotowania traci wiele cennych składników (np. witaminę C). Składniki: ½ główki młodej kapusty, 1 duża pomarańcza, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka posiekanych orzechów, 4 łyżki majonezu, posiekany koperek lub natka pietruszki. Wykonanie: Kapustę bardzo drobno posiekać, dodać obraną pokrojoną pomarańczę, żurawinę i orzechy. Wymieszać składniki, polać majonezem, posypać zielenina i podawać z pieczywem
Tradycyjna Kuchniajuż wielokrotnie wspominałam- kanapki wcale nie muszą być nudne ;) Tym razem mam dla Was taką o to propozycję- wędzony łosoś, pasta z awokado, czosnku pomidorów i orzechów nerkowca oraz rukola i kremowy ser śmietanowy. To jest po prostu pyszne! :) SKŁADNIKI: 1 bułka z sezamem 2 plastry łososia wędzonego garść rukoli plaster sera śmietanowego z pieprzem lub innego ulubionego czerwona(...)papryka pasta z awokado 1 dojrzałe awokado garść orzechów nerkowca ząbek czosnku 3-4 pomidorki koktajlowe sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Awokado obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawalki. Czosnek obrać. Wszystkie składniki pasty umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawic solą i pieprzem. 2. Bułkę przekroić na pół, posmarować pastą, ułożyć rukolę
DefinicjaSmakuświeżego rozmarynu sól, pieprz sałatka 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/2 czerwonego grejpfruta 1/2 sera camembert ( u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) 8-10 listków świeżej mięty 4 połówki orzechów włoskich 3 cm kawałek białej części pora dressing sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz sos z granatów(...)ułożyć pomidorki koktajlowe i delikatnie oprószyć je solą. Odstawić na minimum 20 min. Grejpfruta oraz ser pokroić w dość grubą kostkę i dodać do miski z kaszą. Miętę oraz orzechy posiekać i dodać do pozostałych skłądników. Pora pokroić w cienkie paseczki. Całość wymieszać. Wszystkie składniki dressingu umieścić w niedużym słoiczku, potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji. Polać sałatkę i wymieszać
DefinicjaSmakutymi wszystkimi bardzo efektownymi ozdobami, można użyć także naturalnych ozdób, które poza tym, że pięknie wyglądają podkręcają również smak pierniczków. Świetne do dekoracji będą: wiórki czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd. POMYSŁY NA WZORY To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik dekorowania jest
DefinicjaSmakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy płatki, ksylitol oraz wanilię i gotujemy ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Orzechy nerkowca podprażamy i siekamy. Płatki jaglane przekłądamy do miseczki, na wierzchu polewamy musem i posypujemy orzechami, chia oraz błonnikiem. Smacznego
DefinicjaSmakuSKŁADNIKI (2 spore słoiczki) do pieczenia 1 szklanka płatków orkiszowych 1 szklanka płatków żytnich 1/2 szkalnki otrębów pszennych 1/3 szklanki pestek słonecznika 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka ulubionych orzechów ( u mnie migdały, nerkowce i ziemne) 250 ml soku wiśniowego (użyłam domowego) 2 łyżki miodu o delikatnym smaku dodatkowo 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub suszonych wiśni 1/3 szklanki suszonych malin(...)szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płatki owsiane, żytnie, otręby, orzechy, słonecznik oraz wiórki kokoswe mieszamy w sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze równomiernie rozprowadzamy granolę. Pieczemy ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika
DefinicjaSmakuŚródziemnego. Ps. Czy wy też macie manię zbierania różnych gazetek z przepisami? :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek Opakowanie świeżego makaronu tagliatelle (300g) 2 łyżki zielonego pesto Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krewetki obrać, pozbawić żyłek. Następnie gotować je w osolonej wodzie przez 1 minutę. Odcedzić, zachowując wodę. Do wody po krewetkach wrzucić makaron. Gotować wg instrukcji na opakowaniu(...)Odcedzić. Makaron wymieszać z pesto, a następnie dodać ugotowane krewetki oraz pokruszone orzechy włoskie (możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, by wydobyć głębię smaku). Przed podaniem możecie posypać startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówTUTAJ . Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-) 1 duży filet z pstrąga łososiowego 1/2 cytryny 10 suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów, u mnie nerkowca 5 listków świeżej bazylii 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe szczypta soli szczypta pieprzu 1. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką, solą(...)pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut. 2. Pomidory, orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość ziarenek cukru. 3. Powstałym pesto nacieramy rybę. 4. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchnimąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 i 1/3 kostki margaryny *Dodatkowo: biszkopty okrągłe polewa czekoladowa około szklanki alkoholu - wódka/rum trochę orzechów - po jednym na biszkopcik woda + sok z cytryny do nasączenia biszkoptu Wykonanie: Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier(...)cytryny i wody. Następnie wykładamy 3/4 kremu, biszkopt bezowo - makowy i 1/4 kremu. Na samej górze układamy biszkopty nasączone obficie w alkoholu na samym środku biszkoptów układamy po kawałku orzecha i polewamy na środku każdego z biszkopcików polewą czekoladową. Smacznego
Piekę, bo lubięjaglanej 3/4 szklanki wody 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu do wyboru: posiekane migdały, orzechy nerkowca lub starta, gorzka czekolada świeże, słodkie truskawki (ok. 2 szklanki, pokrojonych na małe części) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3/4 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody(...)szklanka mleka zwykłego lub roślinnego 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu do wyboru: posiekane migdały, orzechy nerkowca lub starta, gorzka czekolada świeże, słodkie truskawki (ok. 2 szklanki, pokrojonych na małe części)'; document.write(" "); Zagotowujemy cały czajnik wody. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika, a następnie płuczemy pod zimną
Poezja smakułyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki, kolendry i czarnego pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy 1 doniczka kolendry orzechy cashew do posypania Gotuj soję w bulionie przez około 8 minut, po czym odcedź. Zachowaj bulion. Pokrój cebulę i cukinię w dużą kostkę, a czosnek i imbir w drobną kostkę(...)przypraw. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i część posiekanej kolendry. Gotuj sos przez 20 minut po czym dodaj soję i doprowadź sos do wrzenia. Podaj sos do ryżu posypany orzechami cashew i kolendrą. Jako dodatek polecam jogurt z dodatkiem soku z limonki, łyżki miodu i kolendry
codojedzeniacrumble: 80 g błyskawicznych płatków owsianych Kupiec 60 g zwykłych płatkow owsianych ¾ łyżki miodu 1/3 łyżeczki cynamonu 1 ½ łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego( może być również słonecznikowy/rzepakowy) 50 g orzechów( u mnie rozdrobnione orzechy laskowe) na miks owocowy: 400 g owoców( u mnie 300 g owoców leśnych i 100 g czereśni/ mogą być również owoce mrożone) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Mia Cucina Sofieta