ugotowane żółtka jajka 2 łyżki bardzo zimnej wody masa: puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej 200 g gorzkiej czekolady z 70 % zawartością kakao dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 100 g rodzynek 50 g moreli suszonych 3 łyżki wiórek kokosowych 50 ml alkoholu np. rum na lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody(...)ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii. Po wyjęciu z piekarnika
Kuchcik gotujeorzechowe z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole, a do tego wszystkim smakuje. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego Ciasto orzechowe: 5 jajek 18 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta 2 torebki budyniu waniliowego Delecta kostka(...)Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki). Ciasto orzechowe: Ucieramy 4 żółtka z połową cukru pudru. Dodajemy 4 białka ubite z resztą cukru, mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni. Krem: Łączymy mleko z cukrem
Salonik smakówzabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu rumowego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE : 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą(...)masę. Mąki wymieszam z proszkiem do pieczenia i kawą. Stopniowo dodaję do masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto można też wyrobić w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 45 minut. Nadzienie (można użyć nutelli) 100 g pasty sezamowej tahini z kakao 100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni brązowy cukier puder do smaku 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier do smaku, wymieszać.Wstawić
Pełny talerznich miodu? Składniki: 250 g miodu 1 łyżka masła 200 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej 1 łyżeczka amoniaku 2 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki rumu szczypta soli Miód podgrzać z masłem. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika. Dodać do miodu razem z orzechami i rumem. Wyrobić ciasto przez
Pełny talerzbabeczek: 150 g ciemnej czekolady 75 g masła 2 jaja 50-75 g cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki kakao 50 g mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Czekoladę rozpuścić razem z masłem na minimalnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Jaja ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, wmieszać(...)orzechy. Na koniec połączyć z czekoladą. Formę do muffinek wyłożyć małymi papilotkami. Ciasto rozłożyć do dołków do ¾ wysokości. Babeczki piec ok. 25 minut w 180°C, do suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia. Dekoracja 8-10 paluszków ok. 30-40 g ciemnej czekolady 120 g zielonej lub białej czekolady kolorowe drobne perełki, gwiazdki itp. kilka łyżek białego lukru (zużyłam lukier królewski
Pełny talerzwielkanocnych wędlin! O siebie dodałam sok z cytryny, by buraczki miały ładny kolor i dla złamania słodkiego smaku. Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków (zrobiłam z 4 średnich buraków) garść orzechów włoskich 10 śliwek wędzonych (dałam suszone) 2 ząbki czosnku (dałam 1) sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Skropić sokiem(...)cytryny. Orzechy podprażyć przez kilka minut na suchej patelni teflonowej i drobno posiekać. Śliwki pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem
Czerwień i błękitcukru 150 ml śmietany 30 lub 36% 100 g masła 1 laska wanilii skórka starta z 1 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny ok. 2/3 szklanki pokrojonych migdałów, orzechów i bakalii Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z laski wanilii. Miksując dalej dodać śmietanę. Naczynie w którym miksowaliśmy w/w składniki stawiamy na większym naczyniu z gotującą się wodą(...)zgęstnieje. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dodajemy po trochu masło i po łyżce sera. Gdy całość będzie jednolita i gładka dodajemy skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny, migdały, orzechy i bakalie i dokładnie wymieszać. Masę przekładamy do formy wyłożonej gazą lub bawełnianą ściereczką. Ściereczkę zawijamy na górze masy i wkładamy najlepiej na 12 godzin do lodówki. Po stężeniu odwracamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżeczka błonnika jabłkowego, u mnie od Skworcu 1 łyżeczka mielonego lnu 2 łyżeczki cukru, u mnie ksylitol od Skworcu garść jagód goji, u mnie od Skworcu dowolna ilość orzechów włoskich 1. Do garnka przelewamy mleko, wsypujemy kaszę i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż kasza zgęstnieje (trwa to 2-3 minuty od momentu zagotowania). 2. Dodajemy(...)błonnik. Dokładnie mieszamy, przekładamy na miseczkę. 3. Posypujemy jagodami i orzechami
Szefowa kuchniszklanki rodzynek 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125g masła 20-25ml rumu 50ml śmietanki kremówki 30% tł Karmel: patrz przepis: http://www.cooktobi.pl/2015/02/goraca-biaa-czekolada-z-bananem-i.html Płatki migdałów Orzechy włoskie Przygotowanie: 1/ Rodzynki wraz ze skórką zalewamy wrzątkiem, jajka wyparzamy wrzątkiem. 2/ Oddzielamy żółtka od białek a następnie z żółtek i połowy szklanki ubijamy kogel mogel w garnku 3/ Śmietankę zagotowujemy(...)rano nasza pascha będzie miała idealną konsystencję) 6/ Wykładamy paschę na talerz, gałkownicą nakładamy ją na talerz obkładamy ją płatkami migdałowymi. polewamy sosem z karmelu i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "http://partnerzyapi.ceneo.pl
Kuchnia PROzdrowotnapłaska łyżeczka soli 300 ml ciepłego mleka 12 dag roztopionego ciepłego masła 2 jaja Dodatkowo: 4 łyżeczki maku ok. 15 dag kandyzowanej porzeczki, wiśni lub innych ulubionych owoców garść orzechów laskowych, pokrojonych i uprażonych na suchej patelni 1. Mleko mieszamy z drożdżami i łyżką cukru, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły fermentować.. 2. Masło roztapiamy i rozpuszczamy w nim cukier(...)wkładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wypełniło foremki. Wierzch każdej babki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy prażonymi orzechami lub owocami kandyzowanymi. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 45 minut
Apetyczna babeczkałyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 kg twarogu 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny orzechy laskowe kakao starta czekolada tortownica 24 cm Składniki tj. jajka i twaróg muszą mieć pokojową temperaturę. Przygotowujemy I masę serową: Twaróg łączymy z cukrem i budyniem (miksujemy około 1 minuty(...)godzin. Do dekoracji : W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Ubijamy śmietankę i pod koniec dodajemy do niej cukier puder i żelatynę. Śmietankę nakładamy na sernik, układamy orzechy, posypujemy kakao lub cynamonem i wiórkami czekolady
VioletoweKucharzenieugryźć wafla . Składniki: 4 prostokątne wafle 125 g masła 1/4 szklanki mleka w proszku (niebieskiego) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki mleka polewa czekoladowa* orzechy laskowe do dekoracji W małym garnuszku rozpuścić masło, a następnie dodać cukier puder. Wszystko ze sobą połączyć i ciągle mieszać (gotować na małym ogniu!). Na sam koniec przygotowaną masę zdjąć(...)mleko w proszku. Wymieszać. Przygotowaną masą przełożyć wafle. Przycisnąć deską z jakimiś obciążnikami i poczekać, aż wafle się ze sobą połączą. Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową i ozdobić orzechami laskowymi. Gdy polewa zastygnie pokroić na zgrabne kawałki. *Moja polewa czekoladowa: 60 g margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka żelatyny odrobina wrzątku W garnuszku
Ugotowaćmajonez. Przepis dodaje do akcji Popołudnie z Felixem . Składniki: pół pęczka selera naciowego 1 kiść czerwonego winogrona kawałek arbuza (ja użyłam żółtego) 2 małe piersi z kurczaka 2 garście orzechów ziemnych Felix 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego ewentualnie 1 łyżka majonezu sól, pieprz suszony lubczyk Mięso umyć. Do małego garnka wlać wodę - przyprawić solą, pieprzem i suszonym lubczykiem(...)piersi z kurczaka i arbuza. Za pomocą jogurtu, majonezu i miodu wszystkie składniki ze sobą połączyć. Posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać. Pod sam koniec drobno posiekać orzechy ziemne i wsypać do sałatki. Delikatnie połączyć składniki. Przygotowaną sałatkę schłodzić
UgotowaćSkładniki: na kruche babeczki 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/4 kostki masła (50 g) odrobina soli nadzienie 1 puszka masy krówkowej orzechy kolorowa posypka Mąkę, cukier puder i szczyptę soli wysypać na kuchenny blat. Na sam środek wbić jajko i umieścić zimne masło. Za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy masa(...)przybliżony, ponieważ ciasto musi uzyskać złoty kolor). Przygotowane babeczki ostudzić. W międzyczasie masę krówkową przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na każdą (przestudzoną!) babeczkę. Na sam koniec posypać posiekanymi orzechami i kolorową posypką. Przygotowane babeczki najlepiej smakują, gdy są schłodzone
Ugotować