biały homogenizowany – 400 g * śmietana 36% – 150 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * cukierki krówki – 100 g * twix – 2 paluszki * orzechy – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownicę wykładamy herbatnikami. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny, gdyż straci(...)kąpiele wodne – w jednej roztapiamy krówki, w drugiej posiekane drobno batoniki Twix. Pojedynczo wlewamy do masy serowej i delikatnie ( w jedną stronę ) mieszamy. Całość obficie posypujEmy podprażonymi orzechami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na Słodkostałej postaci 1 szklanka waniliowego mleka ryżowego 10 daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka melasy (opcjonalnie) szczypta soli morskiej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka migdałów lub orzechów włoskich 1 szklanka maki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 4 łyżki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach(...)mieszanka zawrze zdejmij z ognia, dodaj melasę (opcjonalnie), szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie połącz. 2/3 szklanki migdałów lub orzechów włoskich przełóż do blendera i zmiksuj na drobny proszek. Przesyp do dużej miski, dodaj też mąkę i proszek, całość zamieszaj. Pozostałą 1/3 szklanki migdałów posiekaj na drobne kawałki i odłóż
Roślinna - blog wegańskiniepełna szkl śmietany 12% lub 18% (ok 200g) 250g masła w temp pokojowej/margaryny (ja użyłam Kasi) 3 szkl mąki ok 400g twardej marmolady Orzech cukier puder do oprószenia 1. Masło/margarynę zmiksować ze śmietaną. 2. Dodać mąkę i ręcznie wyrobić ciasto. 3. Stolnicę podsypać mąką, ciasto porcjami wałkować na ok 3 mm, wycinać kwadraty (o boku(...)nakładać marmoladę i zawijać rurki. Uwaga: ja użyłam marmolady twardej Orzech - jest idealna do tego rodzaju wypieków - smaczna, o zwartej konsystencji i co najważniejsze - nic nie wypływa w trakcie pieczenia! Jeżeli nie macie takiej pewności co do swojej marmolady, porponuję zlepić brzegi rurek. Część rurek zamiast z dżemem można zrobić np. z nutellą 4. Rurki układać na blaszkę wyłożoną
Kto ugości moich gości?czystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :) ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy do podwojenia objętości(...)Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem
bistro mamajest czego zazdraszczać: Składniki (na solidny obiad): 1 pierś z kurczaka ugotowana kasza gryczana (4-5 łyżek) 2 ogórki kiszone starty ser żółty 2-3 drobno posiekane orzechy włoskie sól, pieprz jajko, bułka tarta Przygotowanie: Mięso dzielimy na kotlety i rozbijamy cienko.Kotleciki nadziewamy kaszą wymieszaną z orzechami. Układamy paski ogórka kiszonego i posypujemy tartym serem. Zawijamy ścisło
Kuchnia po mojemukaczki! Bardzo prosty, szybki a zarazem przepyszny pomysł na podanie kaczki! Polecam :) Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem -> 1 pierś z kaczki -> 1 jabłko -> Garść orzechów -> 1 łyżka miodu -> ¾ łyżki octu jabłkowego Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet nacinając na kształt „ kratki” od strony skórki oraz przyprawiając go solą pieprzem(...)grubości mięsa. Bardzo ważne jest, aby mięso było ustawione skórą do góry! W niewielkiej misce mieszamy miód z octem. Z jabłka odkrawamy wierzch. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Posiekane orzechy wsypujemy do powstałego gniazda i zalewamy mieszanką miodu i octu. Wkładamy do piekarnika około na 7-8 minut. Po upływie czasu filet z kaczki obwijamy folią aluminiową i odstawiamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!mnie paczka od nich, od razu wiedziałam, że część ziarenek wykorzystam do zrobienia mojego ulubionego śniadania. W końcu nic tak nie dodaje energii jak ziarna słonecznika, sezam, migdały i orzechy :) Składniki na duży słój: 100 g płatków owsianych 100g płatków orkiszowych 20g otrębów pszennych 100 g mieszanki "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowo 3-4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki(...)piekarnika studzimy naszą mieszankę i dodajemy do niej ziarenka Ziarenkowo. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoika. Mieszanka "Migdałowy Przylądek" skład: prażony słonecznik, wiórki kokosowe, sezam, orzechy arachidowe, płatki migdałowe
Zawsze głodna!białka osobno) szczypta soli 150 g drobnego cukru 175 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki (60 ml) mleka 120 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 120 g migdałów (grubo posiekanych) 120 g fig (grubo posiekanych) 150 g rodzynek sułtanek (u mnie 50 g) do posypania: 2 łyżki płatków migdałowych (u mnie(...)Dodajemy żółtka i mleko. Miksujemy całość do połączenia się składników. Dodajemy mieszankę mąki z cynamonem i proszkiem. Mieszamy składniki delikatnie łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Dodajemy suszone owoce, orzechy i migdały. Mieszamy delikatnie. Przelewamy ciasto do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, ja posypałam wiórami kokosowymi. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 1 godzinę
Dzieje kuchennej Wiewiórywiśnie należy wydrylować) sok z 1 pomarańczy sok z ½ cytryny 400 g suszonych śliwek 220 g migdałów 200 g rodzynek 200 g suszonej żurawiny 100 g moreli 100 g orzechów laskowych 150 g daktyli 55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy ½ tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić by namókł. Migdały zalać wrzącą wodą(...)woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę. Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać. Do garnka o grubym dnie wlać kompot, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało bakalie zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Do bakalii dodać namoczony piernik, wymieszać go z bakaliami, dodać czekoladę i całość gotować przez
Mama Gotujewykonaniu i niemięsnego. Tym razem: Grillowany camembert z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z rukoli *-* SKŁADNIKI: 2 serki camembert (mogą być smakowe) żurawina 6 ziemniaków sól, rozmaryn, tymianek rukola pomidor orzechy włoskie sól, przyprawa do pizzy, oliwa z oliwek Dokładnie umyć ziemniaki, pokroić w ćwiartki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym przyprawić rozmarynem tymiankiem i solą, dodać oliwę z oliwek. Piec(...)piekarniku 25 minut w temperaturze 190 stopni. Opłukać rukole, pokroić pomidora, rozłupać orzechy włoskie. Rozłożyć na talerzu, przyprawić solą i przyprawami, oblać oliwą z oliwek. Ustawić elektryczny grill na 3, opiekać ser camembert do zrumienienia. Podawać z żurawiną :P Szybko i pysznie!!! Smacznego
MarciochaKucharzyniestety czy stety będzie pstrąg. W Lidlu akurat jest promocja, a rybki zdrowe są :P SKŁADNIKI: 2 świeże pstrągi masło, czosnek pieprz, sól rukola 1 gruszka gorgonzola orzechy włoskie oliwa z oliwek, masło, ocet balsamiczny Oczyścić pstrągi, odciąć głowy, posolić. Do środka włożyć 2 plasterki masła i czosnek. Jeśli ktoś ma to polecam jeszcze rozmaryn (nam zbrakło :) ) Położyć(...)nagrzany grill na 4. Smażyć około 10 minut. Rukole opłukać. Pokroić gruszkę na cienkie plasterki i poddusić na miękko na masełku. Na rukoli ułożyć gruszki pokruszoną gorgonzolę i orzechy włoskie. Doprawić oliwą z oliwek, octem balsamicznym i trochę pieprzem. Całość z rybką smakuje znakomicie :D Smacznego
MarciochaKucharzypieczenia np. Kasi (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 krople aromatu waniliowego ( lub jeśli ma ktoś inny) 3 łyżki kakao orzechy włoskie cukier puder Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem z jajkami i cukrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąki, następnie aromat(...)mleko. Na koniec dodać pokrojone i sparzone orzechy włoskie. Foremka jest silikonowa, to chyba nie trzeba jej smarować ?. Połowę ciasta przełożyć do foremki, drugą polowe wymieszać z kakao. Przełożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do tzw. ”suchego patyczka”). Upieczoną babkę odstawić do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i posypać
MarciochaKucharzyPierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy (100 g płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu, 150ml śmietany) Farsz: Mak opłukać i wsypać(...)zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, uważać by nie wykipiało:) Odcedzić za pomocą ściereczki/ gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z kasztanami i orzechami za pomocą blendera. W rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu
MarciochaKucharzypozwoli przemycić trochę warzyw do drugiego śniadania dziecka (lub własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju
Ciastkozercyłyżeczki cynamonu 100 g brązowego cukru trzcinowego (możesz zastąpić namoczonymi daktylami) Na polewę: 200 ml kokosowej śmietanki 2 łyżki kakao 1-2 łyżki cukru pudru garść podprażonych i posiekanych orzechów ziemnych Przygotowanie: Fasolę namocz przez noc, ugotuj do miękkości i odsącz. Odstaw do wystygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem na pastę . Siemię zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut(...)wystudzenia. Przygotuj polewę: W tym celu zagrzej mleko kokosowe i dodaj do niego kakao oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania lśniącej polewy. Wylej ją na ciasto. Posyp orzechami i odstaw na godzinę w chłodne miejsce aż polewa zgęstnieje. Później tylko krój i delektuj się do woli. *Na podstawie zmodyfikowanego przepisu Pippy Kendric , znlezionego u Jamiego Oliviera
Food Square