pyszny pomysł na ciepły, niskokaloryczny deser :) Składniki: (dla 2 osób) -4 jabłka -dowolna konfitura -kilka orzechów włoskich -kilka rodzynków Wykonanie: Jabłka myjemy i ścinamy ich górne części. Nożem wydrążamy gniazda nasienne. Układamy jabłka w naczyniu żaroodpornym. Do każdego jabłka nakładamy łyżeczką konfiturę, dodajemy rodzynki i grubo posiekane orzechy. Pieczemy w 175 stopni 20 minut. Po tym czasie jabłka powinny być
KasiekGotujeczęść biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy je kości. Robimy(...)podudzie i trybownikiem (wąski nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości, po czym jak mamy oddzieloną kość zeskrobujemy do środka pozostałe na niej mięso. Nadzienie. Borowiki, orzechy, chleb, czosnek, szczypiorek i łyżeczkę masła wyrabiamy w naczyniu na zwartą masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane wg w/w kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami
BaRepasmąki pszennej pełnoziarnistej 10 g oleju kokosowego (1 łyżka) 2 duże jajka XL 60 g miodu wielokwiatowego mniszkowego 3 g świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 20 g orzechów pecan 20 g suszonych jagód inkaskich 20 g suszonej żurawiny Dodatki: masło migdałowe miód wielokwiatowy mniszkowy płatki migdałowe Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij(...)miski przełóż wszystkie składniki, w tym starty na tarce imbir, posiekane orzechy i ubite białka. Miksuj na lekkich obrotach do momentu połączenia się składników. Piekarnik nagrzej w 180*C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez 45 minut. Przed podaniem posyp płatki migdałowe. Możesz podać z masłem migdałowym bądź miodem mniszkowym. Przed upieczeniem
Zdrowie na języku :Pjajka 2 średnie marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję(...)Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję
W kuchni Karmel-itkibalsamicznym i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przesmaż mięso na patelni z niewielką ilością oleju. Kuskus przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Zioła drobno posiekaj, fetę pokrusz, orzechy upraż na patelni. Kuskus wymieszaj z ziołami, dodaj indyka, całość polej sosem i posyp serem feta i uprażonymi orzechami. Szkoda, że nie mogę wam przesłać zapachu i smaku tej potrawy
Kredowe Menuszklanka cukru 3 żółtka 15dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 80g masła 75g cukru 75g mąki 75g orzechów włoskich dodatkowo: 15 dag marcepanu (lub więcej jeśli wolicie) 40dag truskawek Wszystkie składniki ciasta zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, wylepić ciastem formę, widelcem zrobić dziurki i piec przez(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Orzechy włoskie zmielić na proszek, dodać masło, mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Gdy ciasto nabierze złotego koloru rozkruszyć na nim marcepan, ułożyć truskawki, posypać obficie kruszonką. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 40 minut. Ciasto kruche przed pieczeniem Podpieczone ciasto posypane kruszonym marcepanem
Zapiski Młodej ŻonyDzisiaj chcę Wam pokazać wersję mocno orzechową z lekką wiśniową nutą. Wszystkim bardzo smakowała, może spróbujecie? Baba orzechowo wiśniowa 250g mąki 250g masła 250g cukru pudru 200g mielonych orzechów włoskich 200g wiśni 4 jaja 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego 2łyżeczki proszku do pieczenie Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Masło utarłam z cukrem(...)puch, następnie nie przerywając ucierania dodawałam po 1 żółtku. Gdy ciasto osiągnęło jednolitą konsystencję, dodałam uprażone wcześniej na patelni mielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sok który wypłynął z wiśni w procesie ich drylowania. Następnie wymieszałam ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek i wiśniami. Masę przełożyłam do formy. Piekłam w 180 stopniach przez około
Zapiski Młodej Żonysuszone owoce i kakao, idealne na poprawę nastroju w poniedziałkowy poranek:) Granola czekoladowa 500g płatków owsianych 1/2 szklanka suszonej żurawiny 1/2 szklanki suszonych wiśni kilka suszonych moreli 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki sezamu 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki płatków migdałowych 5 łyżek oleju 5 łyżek miodu 4 łyżki kakao ekstrakt waniliowy Płatki, sezam, orzechy, siemię lniane i płatki
Zapiski Młodej Żonyżółtek 20dag cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 30dag masła cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka 20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę(...)kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. 2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić
Zapiski Młodej Żonyszklanki mleka lub maślanki 60 g masła 3 łyżki cukru ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli Dodatki: 1 duży banan masło orzechowe zmielone orzechy laskowe Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, wanilią i roztopionym masłem. Na koniec dodajemy suche składniki(...)mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy na suchej patelni. Gotowe placuszki smarujemy masłem orzechowym, na nie nakładamy plastry banana i posypujemy orzechami
Mania Gotowaniakostka margaryny 3-4 łyżki kakao 8 łyżek wody lub mleka 3-4 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia posiekane orzechy wiórki kokosowe Margarynę, cukier, wodę lub mleko, kakao wkładamy do garnka i od momentu zagotowania gotujemy 2 minuty. Masę zdejmujemy z ognia, studzimy i odlewamy 3/4 szklanki masy. Do pozostałej(...)chłodnej) masy dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dodajemy również posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą. Smacznego
Salonik smakówbułka tarta czubryca zielona z Przyprawy Świata Gdynia 1/3 kostki sera feta 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą. 2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego. 3. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczając po kawałku sera. 4. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchnilekka i pełna energii. Ciekawe, czy to działanie owsianki, czy autosugestia? Sprawdźcie to Kochani! Składniki na 1 porcję: 100 g płatków owsianych Skworcu 120 ml mleka 5 sztuk orzechów brazylijskich Skworcu 1 mała garstka Crispearls (to te białe kuleczki czekoladowe, możecie użyć posiekanej białej czekolady) 1 łyżka suszonej żurawiny Skworcu 1 kawałek kandyzowanej kantalupy (melona) Skworcu 3 kawałki kandyzowanego(...)czasie ładnie namakały. Rano razem z głodem poszłam do kuchni. Wyjęłam miseczkę. Z szafek powyciągałam torebki z bakaliami. Wszystkie kandyzowane owoce pokroiłam na małe kawałeczki, oprócz oczywiście czarnej porzeczki :) Orzechy brazylijskie również posiekałam. Wszystkie dodatki wrzuciłam na płatki owsiane i wymieszałam wszystko razem. Na koniec wysypałam jagody i lekko podgrzałam w mikrofali. Na końcu zjadłam. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeRukola, to moja ulubiona sałata. Cenię ją za bardzo wyrazisty, orzechowy smak, który nadaje potrawom charakteru... Składniki; Garść rukoli Serek wiejski -150g 10 dag posiekanych orzechów włoskich 5 dag żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo Puszka kukurydzy 1-2 łyżki majonezu Sól, pieprz Wykonanie; Rukolę rwiemy na kawałki, orzechy i jajka siekamy, żółty
Anioły w kuchnitymianek, oregano, bazylia, rozmaryn....) również mile widziane. Wszystko zależy od tego, z jaką kompozycją sos chcemy podać. Na przykład do wersji z czosnkiem wystarczy tylko postrzępiona sałata i orzechy włoskie. wersja z ziołami pasuje mi do zestawów, w których pojawia się pomidor i ogórek. Winegret z dodatkiem miodu jest idealny do sałaty, sera pleśniowego, orzechów, rodzynek
bistro mama