orzechy - 16941 przepisów (strona:536/1130)

Praliny czekoladowo-orzechowe z porzeczkowym sercem. 147

spirytusie i cukrze minimum 48h przed spożyciem -biała czekolada tabliczka -łyżeczka soku z cytryny -łyżka cukru pudru do białej czekolady -dwie łyżki cukru pudru do masła -zgniecione w moździerzu orzechy włoskie Miękkie masło ubijamy 7 minut z cukrem. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy się przestudzi łączymy ją za pomocą miksera na wolnych obrotach z masłem. Wkładamy na pół(...)lodówki. Po tym czasie dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Formujemy małe kulki, do środka wsadzając 1-3 porzeczki. Wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i sok z cytryny. Intensywnie mieszamy, pozostawiając cały czas w kąpieli. Odstawiamy na 5 minut. Wyciągnięte z zamrażarki praliny polewamy białą czekoladą. Wkładamy na pół godziny do lodówki

BaRepas
Trufle z wiśnią na mleku skondensowanym 139

miętą oraz  dodatkowo nadziane wiśnią, która nadaje świeżości tym uroczym maleństwom i dzięki którym trufla nie jest taka słodka. Z podanych proporcji wychodzi około 30 sztuk o wielkości orzecha włoskiego, czyli idealne na jeden kęs. Banalnie proste do przygotowania, tak pięknie wyglądające i wybornie smakujące, że warto pokusić się o ich przygotowanie :) * mleko skondensowane słodzone- puszka * kakao- 3 czubate(...)wtedy też należy odstawić garnek. Masę lekko ostudzić (powinna być delikatnie ciepła). Wysmarowanymi masłem dłońmi nabierać masę, lekko spłaszczyć, ułożyć na środku zamrożoną wiśnię, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mięcie z chili. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Dip z pieczonych buraków z jogurtem greckim i za'atarem 157

drobno posiekana 250 g greckiego jogurtu 1 i 1/2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka za'ataru  sól Do podania: 2 dymki, drobno posiekane 15 g uprażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych 60 g miękkiego koziego sera, pokruszonego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni C. Myjemy buraki i układamy je w brytfance. Wkładamy do piekarnika i pieczemy(...)kawałki. Następnie buraki, czosnek, chili i jogurt miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy miód, oliwę, za'atar i 1 łyżeczkę soli. Przed podaniem posypujemy dymką, orzechami laskowymi i serem. Podajemy w temperaturze pokojowej. * Przepis pochodzi z książki kucharskiej Jerozolima Y. Ottolenghi S. Tamimi

Smakowity Blog Kulinarny
Goście, goście – kulki serowe 356

mała, drobno posiekana czerwona cebula 3 łyżki posiekanego koperku ½ łyżeczki oregano 2 pęczki szczypiorku ¾ szklanki białego sezamu uprażonego na patelni łyżka słodkiej, mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki szklanka zmielonych orzechów Do miseczki wkładamy ser i rozdrabniamy widelcem na gęstą masę. Nie robimy tego blenderem, bo nam wyjdzie trudna do uformowania ciapa. Dodajemy łyżkę jogurtu, koperek, cebulę, oregano i doprawiamy pieprzem(...)solimy, ponieważ ser jest sam w sobie słony. Na trzech osobnych talerzykach dajemy posiekany szczypiorek, zmielone orzechy oraz podprażony sezam wymieszany z paprykami. Małą łyżeczką nabieramy masę serową i wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, obtaczamy je w którejś posypce. Jemy. To, co zostanie podajemy gościom. Smacznego! Post Goście, goście – kulki serowe pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Batoniki z amarantusa 120

podmieniłam jedynie składniki których akurat nie miałam na stanie. Składniki na blaszkę 24x34 cm: 120 g popingu z amarantusa 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 50 g orzechów nerkowca 50 g orzechów włoskich 50 g słonecznika  50 g orzeszków ziemnych-solonych 50 g płatków owsianych górskich 50 g rodzynek 50 g żurawiny 2 łyżki siemienia lnianego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Banana ice cream. 88

masa lodowa utrzymuje się na patyku wbitym w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy. Źródło   LOVE Lody kochają wszyscy…tak dosłownie wszyscy!!! <-- dam sobie za to stwierdzenie normalnie rękę uciąć, a nawet dwie!!! Podaje się je na calutkim świecie w przeróżnych rodzajach(...)widział, żeby dziecko o 7 rano lody jadło. A no ja widziałam i sama mu je dałam. Smakowało? Smakowało, komu by nie smakowało. Banan, czekolada i dużo rodzynek z orzechami.  Ile to trwa.... Czas roboty? A bo ja wiem z 30 minut, bo czekolada dość długo się rozpuszcza. Myk, myk, pyk, pyk i gotowe. Na noc do zamrażarki

ClauditteMissCooking
Roladki z suszonymi pomidorami. Amore Pomidore. 119

kilka kropki Olivy extra vergine kilka kropli octu balsamicznego suszone pomidory (około 3-4 pomidory na jeden filet) świeżo zmielony pieprz Składniki na sałatkę: rukola szpinak prażony sezam prażone orzechy ziemne, nerkowca i lasowe oliwa z oliwek Dodatkowo: PESTO ROSSO  - Ingredienti: pomodori secchi 19%, olio di girasole, olio extra vergine di oliva, ricotta stagionata 11% (siero di latte(...)oliwą oraz octem balsamicznym. Piekę w piekarniku około 40 minut (200 stopni, góra i dół). Roladki podałam z sałatką z rukoli, szpinaku, suszonych pomidorów i prażonego sezamu oraz prażonych orzechów. Smaku całemu dania nadało Pesto Rosso

ClauditteMissCooking
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 164

przyprawami świata) świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 1 płaska łyżka suszonego lubczyku sól morska w młynku o smaku azjatyckim 4 łyżki oliwy z oliwek koper włoski prażone orzechy nerkowca 1 łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego jagody goi Przygotowanie: Do drugiego garnuszka już rozgrzanego wlewamy oliwę. Dodajemy do niej utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną(...)warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, curry, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy z czosnkiem niedźwiedzim, uprażonymi orzechami nerkowca, jagodami goi oraz z posiekanym koprem włoskim. Dlaczego koper włoski? Uznałam, że doda ciekawego akcentu w zupie i tak też się stało. Przyjemny anyżkowy posmak :), który łagodzi piekielnie ostrą zupę

ClauditteMissCooking
Pęczak z suszonymi owocami 146

suszonymi pomidorami, fetą i piniolami ,  Pęczotto z warzywami   Pęczak z suszonymi owocami - przepis: Składniki: 1/2 szklanki pęczaku 1/2 szklanki suszonych moreli 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonych śliwek 4-5 suszonych fig (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Pęczak(...)ugotowaniu odcedzić. Sok z cytryny/limonki wymieszać z miodem i cynamonem. Tak przygotowanym sosem polać odcedzony pęczak, pozostawić do schłodzenia. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Resztę suszonych owoców oraz orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z pęczakiem. Schłodzić w lodówce. Pęczak z suszonymi owocami podawać schłodzony. Smacznego

Moje Qulinaria
Lekka sałatka z granatem 237

gdyż wzmacnia ściany komórek, dzięki czemu zapobiega utracie przez nie wody.  Składniki: (4 porcje)  - mix sałat - 1 opakowanie  - pomarańcz - 2 sztuki  - granat - 1 sztuka  - orzechy włoskie - 10 sztuk  - otręby pszenne - 1 łyżka  - miód 1 łyżka  - cytryna - 1 sztuka  Sposób przygotowania:   Sałatę dokładnie umyć, wyłożyć na talerz, pomarańcze umyć, obrać, podzielić(...)małe części. Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki ułożyć na sałacie, posypać ziarenkami granatu oraz otrębami. Miód wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie polać sałatkę.  Smacznego

Fit-amina
Grzaneczki z pieczonym burakiem 109

Składniki: 1 duży burak ser feta lub kozi świeży tymianek, sól, pieprz orzechy włoskie 3 kromki chleba 3 łyżki oleju 1 łyżka parmezanu Przygotowanie:  Buraka umyć, obrać owinąć w folię i piec w 200st C przez 1 godz, aż będzie miękki. Wystudzić, zmiksować z parmezanem i łyżką oliwy, doprawić do smaku solą. Przygotować grzanki ( u mnie okrągłe lub kanciate(...)posmarować każdą pastą buraczaną, nałożyć kleksa fety lub koziego serka, odrobinę orzecha i udekorować tymiankiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Gaździnka warzy
Jesienne bułeczki z dynia 136

gram masła, rozpuszczonego i przestudzonego 125 gram puree z dyni pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru  Ponadto: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek kilka włoskich orzechów Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę(...)góry aż do samego dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości**. Gdy bułki podrosną posmarować je jajkiem z mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek orzecha. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15- 20 minut do złotego koloru.  Puree: 1 dynia Wykonanie: Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową dynię przełożyć do naczynia

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowa granola 145

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych po 1/3 szklanki: migdałów, orzechów włoskich i laskowych garść siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki ziaren słonecznika po 1/3 szklanki suszonej śliwki, moreli, żurawiny 5 daktyli 2 łyżki owoców goji 2 łyżki kakao 3 łyżki miodu wrzosowego 2 kostki czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 77% z dodatkiem kardamonu i kawy łyżeczka(...)cynamonu Orzechy siekamy. Dokładnie mieszamy z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi, słonecznikiem, cynamonem, kakao oraz miodem. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Po tym czasie mieszankę studzimy, jednak jeszcze ciepłą posypujemy posiekaną czekoladą. Stworzy się pyszny crunch. Suszoną śliwkę, morelę oraz daktyle kroimy w paski. Suszone owoce mieszamy z mieszanką

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania