ręce pełne roboty, czyli Kuchnia w opałach na gościnnych występach. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia oliwa z oliwek sól biały pieprz ocet winny lub sok z cytryny grana padano orzechy włoskie A jak to zrobić: Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, używam do tego obieraczki do warzyw. Solimy, dodajemy ocet (około półtorej łyżki) i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka(...)minut i hartujemy zimną wodą na sitku. Tak przygotowaną cukinię układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, octem (lub sokiem z cytryny), posypujemy solą, pieprzem, grana padano i pokruszonymi orzechami włoskimi
Kuchnia w opałachszklanki mleka 2 jajka 60g roztopionego i ostudzonego masła 4 łyżki miazgi białego maku lub kilkakrotnie zmielonego białego maku 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu garść drobnych rodzynek 4 łyżki roztopionego masła A jak to zrobić: Suche drożdże rozpuścić w trzech łyżkach ciepłego mleka, dodać łyżeczkę(...)ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podwajając swoją objętość, wyciągamy je z miski, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na dość duży prostokąt. Z miazgi makowej, miodu, masła, cynamonu. orzechów, cukru i rodzynek robimy masę makową wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy wywałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części, które układamy jedną na drugiej. Kroimy na kilka części
Kuchnia w opałachSKŁADNIKI: 4 liście sałaty lollo bianco 1 pomidor śliwkowy 2 plasterki ziołowego serka Capresi 2-3 cząstki białego grejpfruta nasiona granatu 2 kromki bagietki oliwa z oliwek olej z orzechów włoskich A jak to zrobić: Kromki bagietki pokroić w kostkę i usmażyć z nich grzanki na oliwie z oliwek. Grejpfruta oczyścić z błonek. Na talerzu ułożyć porwane liście sałaty(...)wierzch ułożyć pokrojonego w kostkę pomidora, grejpfruta i ser. Posypać całość grzankami i nasionami granatu. Skropić olejem z orzechów. Można do smaku użyć odrobinę soli i pieprzu
Kuchnia w opałachMyślę, że solenizantowi posmakują. SKŁADNIKI: 80 - 100 g herbatników (drobno zmielonych) 100 g białej czekolady 50 g masła 100 ml śmietanki 30 % 100 g masy marcepanowej 2 łyżki zmielonych orzechów (u mnie migdały i włoskie) 2 łyżki drobno pokrojonych wiśni z wiśniówki 3 łyżki wiśniówki A jak to zrobić: Śmietankę wlać do rondelka, dodać masło i połamaną na kostki czekoladę(...)żeby masa stężała. Przy pomocy małej łyżeczki, nabierać porcje masy i w dłoniach formować kulki, które następnie obtaczać w kakao. Do obtaczania trufli można również użyć wiórków kokosowych, mielonych orzechów... i co tam nam jeszcze do głowy wpadnie
Kuchnia w opałachschłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa gotowa lub: 500 g niebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć(...)zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy. Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka
kuchcikowniagotowana, ale w nieco innej wersji. :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka mielonego siemię lnianego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion słonecznika 1 suszona morela kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych kilka rodzynek kilka suszonej żurawiny 1 łyżeczka miodu 1 mała gruszka Sposób przygotowania: Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego(...)napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut, Smacznego
Truskawkowa FiestaDoskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18% łazanki pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego(...)mielenia cukier. Wymieszać z rozpuszczonym miodem i łyżką śmietany. Dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. Ugotować makaron (najlepiej łazanki). W szklankach układać na przemian warstwę ugotowanych łazanek i maku. Ułożyć dwie warstwy. Wierzch polać resztą śmietany
Bulliomaku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia(...)mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę do ciasta wysmarować masłem
BullioPlacki gryczane na jogurcie z dodatkiem kakaa ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka naturalnego kakaa mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + dowolne dodatki np. orzechy, owoce, nasiona lub pestki Do mąki gryczanej dodajemy sodę oraz jogurt, mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy dodatki np. posiekane orzechy/ pestki/ pokrojone owoce itp. i dodajemy
Kuchenny Skrawek Niebaspód będzie chrupiący. Natomiast jak poczekamy 1 dzień to spód zmięknie od masy budyniowej. Także jak kto lubi... Składniki: 220 g mąki pszennej 80 g cukru 60 g zmielonych orzechów laskowych (np. BackMit) 250 g masła (150 g na spód i 100 g do masy budyniowej) 1 jajko 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 1 galaretka o smaku owoców leśnych(...)jagody (ja wzięłam słoiczek 250 ml jagód - domowej roboty) Dodatkowo: forma do tarty (ja użyłam silikonowej o śr. 30 cm.) Wykonanie: Orzechowy spód: mąkę, cukier, orzechy i jajko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło (150 g!), po czym wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć
IMPRESJA SMAKUzrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej 43 g zmielonych orzechów laskowych 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy
IMPRESJA SMAKUrozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników. Polewa: 100g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym , 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka, ok. 100g orzechów włoskich. Masę krówkową podgrzać wraz z masłem i mlekiem. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Smakołyki Bereniki
Z miłości do słodkościlunch, który można wszędzie ze sobą zabrać. Przygotowanie jest bardzo łatwe i kolejny zdrowy posiłek mamy szybko gotowy! Składniki: 1 średnia brokuła, 125g szparagów, 200g zielonej fasolki, Ulubione orzechy, Kilka kulek mozzarelli, Oliwa z Oliwek Sól, pieprz Jak przygotować? Warzywa kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie musimy je odcedzić, przekładamy na talerz(...)miski, posypujemy orzechami i dodajemy mozzarellę. Potem polewamy oliwą z oliwek. Jeśli ktoś ma ochotę ten posiłek jeszcze bardziej doprawić, można dodać sól, pieprz czy inne ulubione przyprawy. Smacznego
Chocolate Stop Temptingzamiast w listopadzie dzisiaj:) Składniki; 2/3 opakowania drożdży 250g margaryny 200g kwaśnej śmietany 1/2kg mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 900g masy makowej z białego maku Orzechy włoskie, migdały Wykonanie; Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki(...)czasie do masy dodajemy pokrojone orzechy i migdały. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko. Wycinamy koło, które dzielimy na 4 części, a następnie każdą z czterech części jeszcze na pół. Na każdy trójkąt, nakładamy farsz na całość i zwijamy od szerszej strony i układamy na blaszce. W tym czasie
Anioły w kuchnidzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru, 5 dkg kwaśnej śmietany, 4 dkg drożdży, 14 kropelek zapachu migdałowego, rdzeń z laski wanilii, Wykonanie: W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Mi(...)roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń
Anioły...POZA KUCHNIĄ