odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.W między czasie przygotować masę orzechową. 120 ml mleka zagotować z 120 g cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać z orzechami, ostudzić. Dodać ubite na sztywno białko.Następnie przygotować masę makową. 180 ml mleka zagotować z 60 g cukru, cukrem waniliowym i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać z makiem, ponownie zagotować. Wsypać(...)drugi masą orzechową. Zwinąć je zaczynając od dłuższych boków. Rolady przekroić wzdłuż na pół (fot.2) i skręcić w dwa warkocze, biorąc jeden kawałek z makiem a drugi z orzechami (fot.3).Włożyć je do formy, układając jeden z jednej strony komina - a drugi z przeciwnej (fot.4). Delikatnie połączyć oba warkocze i odstawić całość do wyrośnięcia na około 15 minut.Następnie piec
Świat CiastaSkładniki na ciasto:150 g mąki pszennej60 g cukru2 żółtka60 g mielonych migdałów40 g mielonych orzechów laskowych100 g miękkiego masła1 laska waniliiPosypka do rogalików:100 g cukru kryształu1 opakowanie cukru wanilinowego1 łyżeczka startej laski cynamonu1 laska waniliiNajwyższy czas na wyjątkowe aromaty świątecznej kuchni... a wśród nich zapach prawdziwej wanilii i cynamonu. Wystarczy tylko przygotować bardzo proste kruche ciasto i upiec(...)wyjątkowo delikatne i aromatyczne rogaliki waniliowo-cynamonowe.Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na deskę. Dodać miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża posiekać i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Następnie odrywając po kawałku, formować z niego wałeczek o średnicy około 1,5 cm a następnie pociąć go na krótsze części. Z każdej
Świat Ciastaszklanki mąki pszennej tortowej2-3 łyżki kakaoMus z jabłek:1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych100 g miodu100 g cukru1 płaska łyżeczka cynamonu50 g zmielonych orzechów włoskichsok z 1/2 cytrynyniewielka ilość masłaBudyniowy krem waniliowy:750-800 ml mleka180 g cukru200 g miękkiego masła16 g cukru z prawdziwą wanilią4 czubate łyżki mąki pszennej5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej4(...)momentu, aż jabłka się rozpadną.Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. I odstawić do wystygnięcia (fot.5).Krem waniliowy. Zagotować 500 ml mleka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką zwykłą oraz ziemniaczaną
Świat Ciastastosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :)Składniki na ciasto:100 g orzechów włoskich siekanych100 g orzechów włoskich zmielonych100 g rodzynek100 g wiórków kokosowych100 g drobnego cukru8 białek4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu)1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na masę kremową:duża
Świat CiastaCake, green fieldSkładniki.3 białka10 dag sałaty mix15 dag cukru15 dag mąki2 dag masła6 orzechów włoskichwanilia25 dag dżemu agrestowego250 ml śmietany kremówki1 łyżeczka cukru pudruWykonanie.Sałatę sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmiksować.Białka ubić na pianę dodając cukier.Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni
Kulinarny karnet Christopherakoniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masa makowa gotowa lub:500 g niebieskiego makukostka margaryny lub masła100 g miodu100 g cukru100 g orzechów włoskich50 g migdałów150 g rodzynek100 g daktyli100 g fig suszonychcukier wanilinowyMak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić(...)krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy.Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni.Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto
kuchcikowniastołu :)Składniki:babeczki- 250 g mąki pszennej- 125 g masła- 100 g śmietany 30 %- 1 łyżka cukru pudru- 1 żółtko- skórka otarta z 1 cytrynymasa- 100 g zmielonych orzechów włoskich- 3 łyżki cukru pudru- 4 łyżki śmietany 30 %Przygotowanie:Wszystkie składniki na babeczki przesiekać, następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić je do lodówki na co najmniej 30 minut(...)Orzechy, cukier i śmietanę łączymy tak by powstała gęsta masa. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na babeczki i wypełniamy je przygotowaną masą. Pieczemy je w 200 C na rumiany kolor przez około 25 minut
Zainspirowana w kuchniRazowe - więc zdrowe, z czekoladą - więc pyszne. Wszystko w jednym. Nie wyrastają jakoś szczególnie, ale w końcu są z mąki razowej, zachowują świeżość kilka dni. Można dodać do nich orzechy, polać polewą. Każda wersja będzie dobra.Ilość na 18 muffinek z formy ikeowskiej150 gram mąki razowej150 gram mąki pszennej białej2 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli125 gram masła200 gram cukru3(...)mąki, proszek i sól.Ubijamy masło z cukrem na jasną masę, dodajemy po 1 jajku, miksując do połączenia.Dodajemy do masy banany, suche składniki i mleko.Wsypujemy czekoladę i ewentualne orzechy, mieszamy ręcznie.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Ciasto nakładamy do foremek, pieczemy ok. 20 minut, uważając, aby nie przesuszyć ciasta.Smacznego
Z butelką mleczka w tlepomocą ręczników papierowych (niektóre fistaszki kupowane w sklepach są zbyt bardzo posolone i lepiej później ewentualnie dosolić gotowe masło, niż żeby wyszło nam za słone).Jeżeli natomiast używamy orzechów niesolonych, do całości należy dodać szczyptę soli.Orzeszki podpiekamy na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze (food-procesor) i siekamy do momentu powstania gładkiej masy. Trwa to zwykle
Słodka Stronazabawy, ale miłej, więc musicie koniecznie zrobić je na te święta.Zostawiam dla Was linki do tym poprzednich ciasteczek : ule czekoladowe, ule orzechowe, ule wytrawne. Składniki :* 200g mielonych orzechów - u mnie laskowe i włoskie* 200g cukru pudru trzcinowego* białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć* kolorowe lukry i ozdobne(...)cukiereczki, czekolada biała bądź polewaPrzygotowanie :Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem
Magiczne Życie Martymój pierwszy następnym razem wyjdzie "jak ta lala". Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki5 łyżek cukru100 g masłajajkoszklanka mleka (ciepłego)40 g drożdżyszczypta solipłaska łyżeczka kurkumyDodatkowo:gotowa masa makowagarść orzechów laskowychok. 6 kostek mlecznej czekoladyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski.Do miseczki kruszymy drożdże, następnie dodajemy szklankę mąki, 3 łyżki cukru, oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ciepłego miejsca(...)ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części. Na makowca kładziemy masę i dokładnie zawijamy. Tak samo robimy s drugą częścią. Wykładamy na blachę i znów
Moje pyszne gotowanieprzepis :)Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku1/2 szklanki cukru pudru200 g masła6 żółtekBeza:6 białek1,5 łyżki cukru pudrułyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik dżemu wiśniowegopół szklanki posiekanych orzechów laskowychMasa:3 szklanki mleka5 łyżek mąki ziemniaczanej3 jajkacukier waniliowy3/4 kostki margaryny1/2 szklanki cukru4 łyżki mąkiWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do większej miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszać. Dodać masło(...)Najlepiej podzielić białka, a na drugą cześć ciasta zmiksować je osobno, aby beza nie opadła).Jedną część ciasta rozprowadzić na blachę, na to połowę dżem, połowę bezy i połowę orzechów.Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników.Wystudzić,Masa:2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem
Moje pyszne gotowanielodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około 150 g rodzynek Kresto,około 150 g orzechów laskowych Kresto. Mak sparzyć i zmielić. Ja użyłam mielonego już maku, więc wystarczyło tylko zaparzyć go połową szklanki wrzątku, przykryć i odczekać aż przestygnie. Polecam(...)taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem. Kto mielił choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;)Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.Masa serowa
Codzienna kuchnia niecodziennasposób, czyli mocno przypieczona, niemal przypalona ;) wiem wiem, niezdrowe ;) Reszta delikatna, puszysta i minimalnie przyrumieniona. Dekorowanie ich było wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki czy ślady czekolady. Pączki kapały od polew i posypek :) Część zdjęć robiłam na bieżąco, wczoraj, stąd ich nie najlepsza jakość. Wybaczycie? :)No to zapraszam na pączusia. A może(...)istnieje ryzyko, że środek pozostanie surowy. Do dekoracji lekko przestudzonych pączków użyłam:opakowanie mieszanki skórek Gold Pack,otrzymane od firmy VOG,posiekane drobno i uprażone na suchej patelni orzechy,kolorowa posypka do dekoracji,polewa czekoladowa,kolorowy lukier, cukier puder.biały lukier + kolorowa posypkaczekoladowa polewa + uprażone orzeszkicukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdkibiały lukier + mieszanka
Codzienna kuchnia niecodzienna