Składniki na 2-3 kokilki:3 łyżki płatków owsianych2 duże garści malin1 garść orzechów (włoskich, migdałów, pistacji itd.)1 mała gruszka1 małe jabłkoCynamon, kurkuma, imbirPrzygotowanie:Płatki owsiane zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Wodę, która została odlać. Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z malinami. Dorzucić orzechy. Przyprawić dużą ilością cynamonu i odrobiną imbiru i kurkumy.Dna kokilek wyłożyć
Czarnawisienkaprzeciąć środka. Tak przygotowaną bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo: 1 łyżka mleka kilka orzechów włoskich Wyrośnięte bułeczki pędzlujemy mlekiem i na środku umieszczamy kawałek orzecha. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiPotrzebujesz: jabłka, cukier, posiekane orzechy, patyczki 1.Umyte jabłka nadziewamy na patyczki. 2.W garnku podgrzewamy cukier z odrobiną wody do uzyskania złocistego karmelu. 3.Zanurzamy jabłka w karmelu następnie obtaczamy w orzechach
Diteczszkl. mąki pszennej25 dag masła2 jajka3/4 szkl cukru pudru1 łyżka oleju1 łyżka bułki tartej2 łyżki cukru pudru do posypania plackaNadzienie. 80 dag oczyszczonej dyni3/4 szkl. cukru1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobnosok z 1 cytryny1 łyżeczka otartej skórki z cytryny1/2 łyżeczki cynamonuDo przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę(...)wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.Nadzienie.Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.Ciasto rozwałkować na 2 placki.Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem.Piec w temp.180 stop
Kulinarny karnet Christopherarozgrzewającej ,aksamitnej zupce czas na sałatkę z dynią. 30 dag oczyszczonej dyni1/2 szklanki owoców żurawiny1/2 szklanki moreli suszonych1/2 szklanki orzechów włoskich1 jabłko pokrojone w kostkęsos4 łyżki soku pomarańczowego2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy2 łyżki oleju słonecznikowego1 łyżeczka łagodnej musztardy3 plasterki świeżego imbiruMorele namoczyć i następnie pokroić w kostkę.Kostki dyni blanszować w osolonej wodzie 3 min. Nie powinny się(...)rozpadać! Osączyć i ostudzić.Przygotowanie sosu.Musztardę połączyć z olejem, dodać sok i skórkę pomarańczy, szczyptę soli i imbir i starannie wymieszać.Dynię wymieszać z morelami, żurawiną ,jabłkiem oraz orzechami. Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Podajemy do drobiu lub pasztetu, ale myślę, że taka bomba, witaminowo energetyczna, obejdzie się też bez towarzystwa
Kulinarny karnet Christopheramąki pszennej30 g drożdży4 łyżki śmietany 18%3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy Masa orzechowa.20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich2 białka3 łyżki cukru pudruBiałka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami. Przełożenie daktylowe.1 szklanka posiekanych daktyli1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowegoDaktyle wymieszać z dżemem. Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozetrzeć
Kulinarny karnet Christopherapieprz młotkowany. 3.Układamy w górę warstwami: Łyżka serka Tartare orzechowe łyżka posiekanych pomidorków, sól, pieprz łyżka sałaty masłowej zmiksowana z orzechami ziemnymi kilka całych orzechów. Verrine owocowe. Układamy w górę warstwami:Kawałki kiwi polane syropem bazyliowymmasa serowa: twarożek + łyżeczka konfitury z limonki i tymiankukawałeczki pomarańczykonfitura z żurawinyorzechy włoskie
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 3 średnie pomarańcze 6 jajek250g cukru50 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonychPomarańcze z cienką skórką umyć i gotować 2 h pod przykryciem. Wyjąć ,ostudzić i zmiksować.Dodać resztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy lekko natłuszczonej.Piec w temp.180stop.z termoobiegiem 45min.Przygotować gnache, polewę czekoladową(...)100ml śmietanki 36% zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady.Wierzch ciasta posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache.Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca
Kulinarny karnet Christopherasłynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.20 dag selera1 duże jabłko1 garść orzechów włoskich uprażonych1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne375 ml wodysok z cytrynysos:3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka startej(...)wiórki.Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty.Seler i jabłko polać sokiem z cytryny.Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami .Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy.Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki.Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami
Kulinarny karnet ChristopheraKurczak po turecku z ryżem. 2 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak 1 pomarańcza 2 jabłka 1 cebula 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 1 łyżka maggi 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki sól, pieprz olej Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Mięso obłożyć kawałkami cebuli(...)owoców ,posypać rodzynkami i orzechami. Skropić maggi i piec w piekarniku pod przykryciem lub dusić na kuchence do miękkości. Jeżeli macie ochotę na dodanie jeszcze innych owoców np. śliwek ,gruszek ,to nie bronię. Do tak urozmaiconego smakowo kurczaka ,dla zrównoważenia jego owocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem . Duet naprawdę interesujący . Ryż z ogórkiem kiszonym. 1 szklanka ryżu
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki. Ciasto. 400 g mąki 50 g drożdży 200 ml mleka 30 g cukru szczypta soli 2 żółtka Masa orzechowo-brzoskwiniowa. 300 g mielonych orzechów mieszanych 100 g cukru pudru 2 białka 1 słoik konfitury brzoskwiniowej tłuszcz do formy Z drożdży ,1 łyżki mąki ,cukru i 3 łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Kiedy zacznie "pracować" dodać resztę składników ciasta(...)wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. w ciepłe miejsce. Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i konfiturę brzoskwiniową ,dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt 50 X 40 cm,posmarować masą, zwinąć w rulon i pokroić na 10 części. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem
Kulinarny karnet Christopheramąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 150g powideł z węgierek 2 łyżki zmielonych przypraw cynamon, kardamon ,goździki, biały pieprz, imbir 50 g rodzynek 50g migdałów 50g orzechów laskowych 50 g czekolady gorzkiej startej Margarynę stopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem. Wlać mleko i miód ,dalej ubić. Dodać mąkę wymieszaną z sodą ,kakao, przyprawami i powidłami. Wlać tłuszcz ,dokładnie(...)wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wsypać sparzone ,osuszone rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz startą czekoladę. Wymieszać łyżką. Nałożyć do 2 średnich keksówek. Piec w 180stop.około 50min (próba patyczka). Po upieczeniu dekorować . Jeden piernik zjadam, bo taki jest kuszący ,a drugi zamrażam i wyjmuję w Wigilię. Ps. Możemy użyć gotową przyprawę do piernika Prymat
Kulinarny karnet Christopherapowidła śliwkowe 1 jabłko drobno posiekane 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprzkilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć. Sos. Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować(...)podgrzewać 8 min ,aż jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.Na końcu dodać posiekane orzechy. Sos można podawać letni, ale najlepiej wstawić do lodówki na 2 dni i potem spożywać
Kulinarny karnet ChristopheraKrem z suszonych śliwek. Składniki. 20 dag śliwek suszonych 2 łyżki miodu 1 łyżka śliwowicy 1 łyżeczka żelatyny 200 ml śmietany kremowej 100 g orzechów włoskich uprażonych Śliwki przepłukać, zalać niewielką ilością wody przegotowanej i zostawić na 2 godziny. Odcedzić i ugotować do miękkości. Śliwki zmiksować z miodem i śliwowicą. W wywarze ze śliwek rozpuścić żelatynę i wymieszać z masą(...)śliwkową. Wlać do salaterek i schłodzić. Podawać z ubitą śmietaną i orzechami
Kulinarny karnet ChristopheraTart with pecans. Składniki. 2 jajka 260g mąki sól 150g zimnego masła 2 laski wanilii 80g cukru 300g syropu z buraków cukrowych 180g orzechów pekanów posiekanych 70g orzechów pekanów połówek na wierzch Wykonanie. Z 180g mąki, jaj, szczypty soli,120g masła zagnieść ciasto ,owinąć folią i na 1 h do lodówki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (24cm),uformować brzeg. Pozostałą część
Kulinarny karnet Christophera