się oprzeć :)Składniki: 2 kg ogórków gruntowych ciepła woda 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody koperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy
Aga w kuchniSkładniki: 2 garście rukoli, 1/2 gruszki, 1 świeża figa, 1 świeży orzech włoski, 1/2 plasterka żółtego sera pleśniowego, 1 sos włoski Fit up, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Rukolę układamy w metalowej obręczy, na niej układamy kawałki żółtego sera pleśniowego i obrany ze skórki świeży włoski orzech. Gruszkę przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, układamy
Aga w kuchniSKŁADNIKI: 100 g zmielonych pistacji, 100 g zmielonych orzechów laskowych, 4 jajka, 50 g mąki, 5 łyżek cukru, szczypta soli. 2 łyżki maku, lukier, czerwony pisak jadalny Przygotowanie: Z papieru do pieczenia wycinamy 10 kółek o średnicy 16 cm. Następnie każde kółko nacinamy do połowy i zawijamy, tak by tworzyły nam foremki- stożki. Spinamy zszywaczem(...)spinaczem. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy ze zmielonymi orzechami laskowymi, mąką i makiem. Dodajemy taką mieszankę do białek. Napełniamy ciastem foremki, układamy je w foremce do pieczenia muffinek, tak by nam się ciasto nie wylało. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Odcinamy końcówki, tak by choinki mogły stać
Aga w kuchnimąki 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów włoskich, 70 g rodzynek, 1,5 szklanki mleka, 1/4 olejku migdałowego, 2 białka. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto(...)wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy
Aga w kuchniSkładniki: pesto: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól, pieprz. pozostałe: makaron spaghetti Czaniecki, 1 łyżka masła, 20 g startego żółtego sera. Przygotowanie: pesto: Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy(...)stojącego blendera lub malaksera i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojony ser grana padano, ząbek czosnku oraz obrane orzechy włoskie. Na końcu dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy makaron i pesto. Mieszamy. Na koniec posypujemy makaron startym żółtym serem
Aga w kuchniSkładniki: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy do stojącego blendera lub malaksera i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojony ser grana padano(...)ząbek czosnku oraz obrane orzechy włoskie. Na końcu dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
Aga w kuchniSkładniki: 2 garście roszponki, 1 garść malin, 1/2 sera camembert, kilka orzechów włoskich, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Roszponkę układamy na talerzu. Następnie kroimy sera camembert w trójkąciki i układamy na talerzu. Dodajemy kilka malin i rozłupane orzechy włoskie. Pozostałe maliny posypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem. Takim malinowym musem polewamy sałatkę przed podaniem
Aga w kuchniSkładniki: 1 garść roszponki Fit&Easy, kilka żółtych pomidorków, 2 łyżki kiełków, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: Roszponkę układamy w miseczce. Układamy połówki żółtych pomidorków, obrane orzechy włoskie i kiełki. Następnie robimy sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu i soli
Aga w kuchniSkładniki: 400 g owsianych płatków górskich, ok. 6 suszonych morel, ok. 5 suszonych śliwek, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 garść żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 1 kostka masła, 1 łyżka kakao. Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy płatki i wcześniej sparzone suszone owoce- morele i śliwki (pokrojone(...)kostkę), żurawinę i orzechy włoskie. Mieszamy dokładnie. Z połowy masy za pomocą łyżki nakładamy na blaszkę kuleczki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i ponownie nakładamy na blaszkę przy pomocy łyżki. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni
Aga w kuchniKopytowa, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 3 jajka, 2 szklanki startej marchewki na grubych oczkach, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, gorzka czekolada, orzechy włoskie. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka jajek ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystych jajek dodajemy przesianą mąkę(...)przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x10cm). Pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Ozdabiamy orzechami włoskimi
Aga w kuchniSkładniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej z orzechów laskowych Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem(...)Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Roladę serwujemy na zimno, jako dodatek do kanapek lub jako danie głowne polane olejem z orzechów laskowych
Kuchnia Łukaszaprzy tym łatwe do przygotowania. Zachęcam was do wypróbowania danego przepisu. Składniki: 0,5 szklanki ryżu 2 szklanki mleka duże jabłko 2 łyżki cukru cynamon w proszku dowolne prażone orzechy Przygotowanie: W dużym rondelku zagotowujemy mleko, dodajemy cukier i ryż. Gotujemy na małym ogniu, pod uchyłym przykryciem ok. 30 minut. Mniej więcej w połowie gotowanie dodajemy obrane i pokrojone(...)centymetrową kostkę jabłko. Pod sam koniec gotowania dodajemy cynamon. Serwujemy w małej miseczce. Posypujemy siekanymi orzechami i cynamonem
Kuchnia Łukaszasmaku, a więc zrobiłem jajko z niespodzianką. Jaka to niespodzianka dowiecie się wkrótce po przeczytaniu przepisu. Składniki: 1 bułka poznańska 5 dużych pieczarek 2 łyżki śmietanki 10% 5 orzechów włoskich 1 jajko 25 g masła sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie: Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy pieczarki będą(...)usmażone dodajemy śmietankę, solimy, pieprzymy i dusimy przez 5 minut, aż nadzienie zgęstnieje. Z bułki wydrążamy środek. Na same dno wkładamy masło, na masło układamy pieczarki i posypujemy zmielonymi orzechami. Na górę bułki wbijamy jajko solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 6-8 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszaprzy tym jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego właśnie tak go polubiliśmy. Składniki: Spód: 270 g ciasteczek 75 g masła 75 g migdałów Nadzienie: 200 g czekolady z orzechami 500 g śmietanki 36% jajko łyżka cukru łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Ciasteczka i migdały mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy. Otrzymaną masą wylepiamy formę, wyłożoną papierem do pieczenia(...)masy dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 40 min, aby masa nam nieco zgęstniała. Na wystudzony i stężały spód wylewamy mus i posypujemy orzechami. Studzimy 30 min w zamrażalniku i możemy serwować. Smacznego
Kuchnia Łukaszamuszę czekać, żeby przestygła, jem taką jaką lubię. Składniki: 100 ml zaparzonej kawy 150 ml mleka 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia Dodatkowo: orzechy, winogrona Wykonanie: Wieczorem do garnuszka wlewam mleko i kawę. Dosypuję płatki i nasiona i mieszam. Garnuszek wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmuje go i stawiam(...)kuchence na 2 - 3 minuty, aby owsianka lekko się podgrzała, ale nie parzyła w język. Na wierzch kładę orzechy, winogrona lub inne owoce
Sto kolorów kuchni