cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia.Gdy jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe.Jabłkami przekładać naleśniki.Do smażenia:1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mitłyżka mioduNa patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron.Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę
kolorowotorcikowoSkładniki:4 łyżki płatków owsianych1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka miodu2 łyżki tartych orzechów Back Mit1/2 dużego mango150 ml jogurtu greckiego1 łyżeczka mioduWykonanie:Rozgrzać patelnię. Połączyć na niej olej z miodem. Wsypać płatki i orzechy - chwilkę podgrzewać - mieszając.Ostudzić.Mango umyć, obrać ze skóry. Pół owocu zmiksować na mus.Jogurt posłodzić łyżeczką miodu - wymieszać delikatnie.W szklance układać kolejno warstwy: płatki owsiane - jogurt
kolorowotorcikowoSkładniki:1/2 opakowania makaronu Mamma Mia - kokardki4 łyżki tartych orzechów Back Mitłyżeczka miodułyżka oleju rzepakowego4 jabłka4 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do rondelka, posypać cukrem - smażyć 5 minut. Pod koniec smażenia dodać cynamon.Na patelni rozgrzać olej z miodem, wsypać makaron i tarte orzechy. Wymieszać
kolorowotorcikowostopniach około 20 minut. Upieczone korpusiki wyjąć ostrożnie z formy. Farsz: 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 pieczarki 2 ziemniaki w łupinkach kawałeczek selera 1/2 małego kabaczka garść orzechów wołoskich olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, tymianek Na patelni rozgrzać olej. Warzywa pokroić w w nie za drobne kawałeczki. Na początek na tłuszcz wrzucamy marchew i selera, po chwili dodajemy(...)ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra. Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy. Całość doprawiamy do smaku. Danie najlepiej smakuje w kieliszkiem białego, półwytrawnego wina Celebro Smacznego
kolorowotorcikowoCIASTO:150 g masła30 g tartych orzechów laskowych100 g cukruszczypta soli1 żółtko250 g mąki pszennejmasło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto.Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła.Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną.Wylepiamy ciastem foremki.Babeczki pieczemy(...)mieszamy.Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok.Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi.Gotowe babeczki wstawiamy do lodówki, żeby mus zastygł. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki:100g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej100 g herbatników200 g okrawków ciasta, u mnie biszkoptowe ( najlepiej suchego )120 g chałwy2 łyżki cukru pudru50 ml rumuwiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowy maczekWykonanie:Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - uważać by czekolady nie przegrzać.Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić.Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną czekoladę.Na koniec do masy(...)dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma. Formować trufle, obtoczyć w wiórkach, orzechach lub innych posypkach.Gotowe bajaderki wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki:4 gruszkisok z 1/2 cytryny125 g margaryny lub masła3/4 szkl cukruszczypta soli3 jajka150 g mielonych orzechów laskowych150 g mąki pszennej1 łyżeczka czubata proszku do pieczeniakonfitura z żurawinyWykonanie:Gruszki obierz ez skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Owoce ponacinaj wzdłuż. Tak przygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.Tłuszcz utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodawaj(...)jednym jajku - ucierając.Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki.Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową.Piecz ciasto w 175 stopniach C przez 60 minut.Upieczone, ostudzone ciasto
kolorowotorcikowoczekoladowy krem i pierwsze truskawki !Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić .SKŁADNIKI:Biszkopt orzechowy:5 jajek3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczeniaMus czekoladowy:150 g czekolady gorzkiej150 g czekolady mlecznej450 ml śmietanki 30%ponadto:0,5 kg truskawek2 galaretki truskawkowe Winiary800 ml wrzątkuWYKONANIE:Jajka umyć, oddzielić(...)masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści.Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z orzechami - delikatnie, ale dokładnie połączyć.Całość przełożyć do tortownicy średnicy 26 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut.Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty.Obie czekolady połamać
kolorowotorcikowoSkładniki: 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić je na 2 części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy(...)wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 litra mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1. Ugotować budyń
Pasja Smakusiebie ;) Składniki: 2 ½ szklanki maki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli tabliczka czekolady orzechy laskowe Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować
Pasja SmakuPrzepis na makowiec idealny - dla moich domowników oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego , że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia).My bardzo(...)jajek (osobno białka i żółtka)- pół kostki masła - 125g- jeden słoik powideł (około 300g)- olejek migdałowy (kilka kropli)- bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych)- niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru)- 2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem)- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- szczypta proszku do pieczenia (nie trzeba) Jeżeli używamy maku
Smaczne Zdrowełyżki ksylitolu- 1 łyżka cukru trzcinowego- szczypta soli- 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia :- 350g białego maku- 100g masy marcepanowej- 3/4 szkl pudru- 150g orzechów włoskich- 100g migdałów blanszowanych- 70g suszonych fig ( dałam 35g)- 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g)- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 białka- 4 podłużne(...)robieniem rogalików.Nadzienie: Mak , daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na ok.30 minut. Następnie odcedzić i zmielić 2 razy na mniejszych "oczkach" szajbki. Zmielić także orzechy i migdały.Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z 3 łyżkami śmietany i cukrem pudrem. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować. Dodać okruszki biszkoptowe
Smaczne Zdrowełyżki miodu- 3-4 jajka- mały słoik powideł- 125g masła- 1 łyżeczka kartoflanki- szczypta drożdży- kilka kropli olejku migdałowego- 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można dowolnie, np.skórka , rodzynki, orzechy, migdały+ dodatkowo: puder trzcinowy,kremówka i cięte migdały Mak mielony zalać wrzątkiem w ilości 0,5l wody na 0,5kg maku. Zamieszać
Smaczne ZdroweBardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z kawałkami orzechów i były jeszcze lepsze. Orzeszki w nich tak fajnie chrupią. Tak więc bardziej polecam tę drugą opcję. Choć i pierwsza jest również ok. :-) Znalezione tutaj. Wychodzi dość dużo tych ciastek, coś ok.50 sztuk(...)orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do uzyskanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy.Ciasto schładzamy w lodówce ok.30 minut.Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go mąką, moje ciasto się nie kleiło. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut
Smaczne Zdrowedaktylami wiedziałam iż na tym jednym nie skończy się nasza przygoda z ciastami bananowymi. Dzisiejsza wersja ciasta jest bardziej wytrawna. Banana walnut loaf czyli tradycyjny angielski chlebek bananowy z orzechami wg Jamiego Olivera. Ja natknęłam się na niego tutaj , troszkę go tylko zmodyfikowałam. Myślę, że nie zaszkodziło mu to smakowo a z pewnością był zdrowszy. Oryginalnej wersji co prawda(...)znaczenie przy czasie pieczenia, w jasnej piecze się dłużej)Składniki:- 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750)*- 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)*- 100g orzechów włoskich (u mnie włoskie i pecan- łącznie 100g)- 3 duże, dojrzałe banany (ok.450g bez skórki)- 150g ksylitolu (lub cukru)- 2 duże jajka , lekko roztrzepane- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/4 łyżeczki soli
Smaczne Zdrowe