Propozycja na wykorzystanie białek, które bardzo często pozostają nam po innych wypiekach.Składniki:- 25 dag łuskanych orzechów włoskich- 4 białka- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyzeczki zmielonych goździków- skórka otarta z pomarańczy- 25 dag cukruPrzygotowanie:Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier zmieszany z przyprawami (skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami)po czym dodajemy zmielone orzechy. Na wyłożoną
Zainspirowana w kuchnijajek- 1 cukier waniliowy- 300 g mąki- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej- 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru- 3 łyżeczki mielonego cynamonu- garść posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy lub poprostu miksujemy. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Przesianą mąkę(...)łączymy z proszkiem do pieczenia, imbirem, gałką i cynamonem. Wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy i miksujemy. Do masy dodajemy posiekaną dynię, pokrojone orzechy i ubite białka. Pieczemy w temperaturze 200 C przez około godzinę
Zainspirowana w kuchniwww.poznan.plSkładniki:Ciasto:- 1 kg mąki- 6 jajek- 1/2 kostki masła- 2 łyżki cukru- 50 g drożdży- 1 szklanka mlekaMasa:- 1,5 szklanki cukru pudru- 200 g migdałów i orzechów- 100 g białego makuPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy ze stopionym i wystudzonym masłem. Nie przerywając ubijania dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz(...)wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki i wtedy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić
Zainspirowana w kuchniszklanka oleju z pestek winogron (ja użyłam oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam)- 2 jajka- 4 żółtkaBeza orzechowa:- 6 białek- szczypta soli- 15 dag cukru- 15 dag mielonych orzechów włoskich- 1 łyżka mąki- 1 łyżka bułki tartejPrzygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej(...)składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy masę na ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalamy cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodajemy zmielone orzechy, mąkę i bułke tartą. Mieszamy delikatnie i przekładamy na masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik
Zainspirowana w kuchnimargaryny- 20 dag cukru pudru- olejek migdałowy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 9 łyżek kaszy mannyMasa orzechowa:- 1 kostka masła- mleko- 1 szklanka cukru pudru- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskichPolewa:- 1/2 kostki margaryny- 1/2 szklanki cukru pudru- 3 łyżki kakao- 3 łyżki wodyPrzygotowanie:Ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy i wkładamy(...)tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut.Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy wszystko na gładką masę. Rozsmarowujemy na masie makowej. Schładzamy i przygotowujemy polewę
Zainspirowana w kuchnikostki masłaPolewa:- 2 łyżki kakao- 2 łyżki margaryny- 1 łyżka śmietany 18%- 1/2 szklanki cukru pudru- 3 łyżki mlekaOraz:- 1 słoik powideł śliwkowych- garść orzechów włoskichPrzygotowanie:Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokąty i pieczemy po 15 minut w 180 C. W międzyczasie przygotowujemy masę: mleko zagotowujemy z cukrami, stopniowo wsypujemy kaszę, energicznie(...)śliwkowymi i połową masy. Na to kładziemy drugi placek i ponownie smarujemy polewą czekoladową, powidłami oraz masą. Przykrywamy ostatnim plackiem, który polewamy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Zainspirowana w kuchnisałatki :) Może i Wam przypadnie do gustu :)Składniki:- 1/2 opakowania rukoli (60 g)- 1/2 sałaty lodowej- 1 ogórek gruntowy- 1/2 pęczka koperku- 100 g białego sera- 2 garści orzechów włoskich- 1 pojedyncza grilowana pierś z kurczaka- 1 papryka czerwona- sól- pieprz- czosnek granulowany- oliwa z oliwekPrzygotowanie:Pierś z kurczaka smażymy na pateni grilowej, nastepnie kroimy ją w kostkę. Paprykę(...)ogórka kroimy w kostkę a orzechy siekamy. Do salateki wrzucamy porwaną sałatę, rukolę i koperek, dodajemy resztę pokrojonych składników. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek
Zainspirowana w kuchniszklanki cukru- 2 jajka- 3 szklanki mąki- 1 cukier waniliowy- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 5 szklanek płatków kukurydzianych- 1 drobno posiekana gorzka czekolada- 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wystudzoną margarynę. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy płatki kukurydziane, orzechy
Zainspirowana w kuchniszklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku 100 g papai 100 g orzechów laskowych 3 łyżki miodu miodu 2 białka Masło roztapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto, formując kulkę(...)dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę. W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Placek
sama złodyczznalezionej na blogu: smak-zdrowia.Warto przetestować:) Rafaello z kaszy manny Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3/4 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru 3 łyżki cukru waniliowego garść posiekanych orzechów (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały) opakowanie wiórek kokosowych (75 gram) Mleko, wodę, cukry i mannę gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy posiekane orzechy (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzestrzeni;)Specjalnie dobrane składniki z pewnością staną na wysokości zadania - zresztą oceńcie sami! Składniki: 2 łodygi selera naciowego mała kiść ciemnych winogron 1 gruszka 1 banan 2 mandarynki garść orzechów włoskich sos: 3 suszone daktyle sok z 1/2 cytryny Łodygę selera (bez liści) przekroić wzdłuż na połowę, cienko pokroić. Winogrona podzielić na połowy, mandarynki na cząstki, banan w półksiężyce, gruszkę(...)podzielić na połowę i pokroić i w plastry, orzechy posiekać. Daktyle drobno posiekać i zmiksować z sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem zalać przygotowane owoce, dokładnie wymieszać (pomysł na sos z bloga: www.zdrowemotywacje.pl
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki:2 jajka2 łyżki tartych orzechów laskowych Back Mit1 łyżeczka cukru waniliowego2 garście borówekolej lub masło do smażeniado posypania cukier puderBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodać żółtka, cukier waniliowy oraz tarte orzechy laskowe. Patelnię rozgrzać z odrobinką oleju lub masła. Wlać masę jajeczną, na wierzchu posypać borówkami (można część zostawić i podać
Monia miesza i gotujeskładniki:8 jajek4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej40 g tartych orzechów włoskich Back Mit1,5 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego5-6 dużych bananów1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowaniaodrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki3 płaskie łyżki żelatynydo skropienia bananów sok z cytryny1 galaretka cytrynowa(...)łyżki kakao300 ml śmietanki 30 %Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka
Monia miesza i gotujeskładniki:300 g mąki pszennej200 g margaryny lub masła60 g cukru pudru2 żółtka100 g tartych orzechów laskowych Back Mit1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaNa stolnicę wysypać makę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i tarte orzechy laskowe, dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto można schłodzić ok godziny w lodówce
Monia miesza i gotujesałatka na sałacie. Nazwałam ją moje smaki ponieważ zawiera składniki, które bardzo lubię. Polecam spróbować.składniki:1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat250 g różowych winogron1 awokado2 gaście suszonej żurawiny2 garście orzechów włoskich6 łyżek oleju słonecznikowego2 łyżki soku z cytryny1 łyżka mioduSałatę przełożyć do miski, dodać żurawinę. Winogrona pokroić na pół, można wypestkować, dodać do sałaty. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić(...)sałaty. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać. Olej wymieszać w małym słoiczku z sokiem z cytryny i miodem. Gotowym sosem skropić sałatkę i znowu delikatnie wymieszać. Sałatkę wyłożyć na talerze. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać, posypać gotową sałatkę na talerzach
Monia miesza i gotuje