margaryny 1 szkl. cukru 1 szkl. maślanki 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Maślankę wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu przez około pół godziny, mieszając do czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i zacznie się brązowić (jeśli
Moje domowe kucharzeniecały czas ucierając. • Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. • Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. • Nabierać łyżeczką ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. • Układać kulki na papierze do pieczenia co 5 cm jedna od drugiej. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 5 minut, następnie wyjąć
To co kochamprzekąską na zimno. Składniki: • 500 g mięsa wołowego z udźca • 200 g słoniny • 3 cebule • 4 jajka • 150 g suszonych śliwek • 1 kieliszek winiaku • 50 g łuskanych orzechów pistacjowych • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, gałka muszkatałowa • kilka łyżek oleju Wykonanie: • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone mięso. • Dodać pokrojoną słoninę, obrane cebule przekrojone
To co kochamblat pieczemy 7 minut w 170 stopniach. Gdy blaty ostygną przekładamy je masą. Warstwy masy będą raczej cienkie. Na wierzchu powinniśmy mieć masę. Jako ozdobę posypałam ciasto cienko posiekanymi orzechami włoskimi. Ciacho najlepiej jeść dopiero na drugi dzień, wtedy idealnie zmięknie i dobrze będzie się go kroić. Ciasto trzymamy w lodówce. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Każda to 300 kcal
Relaxtimesposób. Zaskocz domowników lub znajomych nowym pomysłem na kawę. Składniki: 250 ml mleka roślinnego 1/4 tabliczki białej czekolady 2 łyżeczki Inki Klasycznej 15 ml syropu orzechowego kilka orzechów Wykonanie: Podgrzać mleko. W 200 ml mleka rozpuścić białą czekoladę, dodać Inkę Klasyczną i wymieszać. Pozostałe 50 Czytaj dalej... Artykuł Orzechowa Inka z białą czekoladą pochodzi z serwisu Pasja
Pasja Smakupryskać 19 przepłuczcie 20 piekarnik 21 do środka 22 kamiennego garnka 23 ostudzi się 24 ukrójcie 25 kromkę Artykuł Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniciasteczka, zdrowsze od sklepowych, bez cukru, mocno bakaliowe idealne do kawki, czy do pochrupania w pracy. Uwaga, uzależniają :) Składniki: 3 szklanki płatków pełne ziarno Lubella garść ziaren słonecznika garść orzechów włoskich (mogą być dowolne inne) garść suszonej żurawiny garść siemienia lnianego 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 2 banany Płatki odrobinę ugniatamy, a następnie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki
Cynamonowe szczęścieJeśli chcecie zrobić szybkie i smaczne ciasto, zdecydowanie polecam to!!! Powidła śliwkowe, firmy Orzech , których użyłam, dodają całego aromatu, a polewa czekoladowa, którą oblałam całe ciasto, pasuje idealnie, wierzch posypałam wiórkami z białej czekolady. Ciasto nie jest za słodkie, słodyczy dodają powidła i polewa. Do tego filiżanka kawy Inki lub innej i oto pomysł na słodkie niedzielne popołudnie. SKŁADNIKI
słodki bratekZapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki
Kubki smakuprosto przygotowane - stąd dzisiaj pyszny, zdrowy i szybki przepis na spaghetti z pesto z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) Pesto: 1 pęczek bazylii 3 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 2 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz i sól Spaghetti: 350 g razowego makaronu spaghetti
Moje Kuchenne Rewelacjemusi nam całkiem ostygnąć. Jak będzie w połowie wystudzona ucieramy z masą orzechową. Ucieramy tylko tyle aby dobrze połączyć, dłużej nie ma sensu aby nie rozbić kawałków orzechów. I tu też nie użyłam cukru, masa jest dość słodka, a więc doskonale dosłodzi masę. Taką nawet lekko ciepłą masą przekładamy placki łącznie z posmarowaniem wierzchu. Lekko dociskamy
Dieta moja pasjaotartej z cytryny Ugotowane jajka obieramy i przekrawamy wzdłuż na równe połówki. Żółtka wykładamy do miski i rozgniatamy widelcem . Pistacje obieramy z łupin i drobno kroimy nożem, połowę orzechów dodajemy do żółtek, a drugą zostawiamy do dekoracji. Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, 3/4 kiełków też lekko szatkujemy aby nam się lepiej połączyły z masą. Wszystko mieszamy z żółtkami
Dieta moja pasjastartego żółtego sera jajko jeśli orzeszki nie były solone to szczypta soli Rozwijamy ciasto, przecinamy na pół, aby powstały dwa długie paski ciasta. Równomiernie każdy posypujemy serem i orzechami, zostawiając na jednym z dłuższych brzegów centymetr wolnego ciasta. I ten brzeg smarujemy jajkiem, na nim będziemy kończyć rolowanie. I tak zwijamy ciasno, układając łączeniem do dołu. Całość ponownie
Dieta moja pasjaegzotyki. Dzięki dużej ilości kakao ciasto jest bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe a dodatek śmietany sprawia, ze całość jest wilgotna. Jedyną rzeczą, którą zmieniłam w tym przepis, to pozbyłam się orzechów i zastąpiłam je suszonymi owocami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 kubek kwaśnej śmietany – 1 kubek kakao – 1 kubek mąki – 3 jajka – 1/2 kubka oleju
Szybko Tanio Smaczniecydru Nadzienie żurawinowe: 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 - 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka masła Nadzienie orzechowe: 2 łyżki połamanych włoskich orzechów 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła Nadzienie marcepanowe: 2 - 3 łyżki masy marcepanowej (lub kuleczek marcepanowych, lub połamany batonik marcepanowy) 2 łyżki rumu 1 łyżeczka masła Nadzienie piernikowe
zadanie-gotowanie