orzechy - 16941 przepisów (strona:580/1130)

Piernik na maślance 203

margaryny 1 szkl. cukru 1 szkl. maślanki 2 jajka 1 łyżeczka sody  1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich   Maślankę wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu przez około pół godziny, mieszając do czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i zacznie się brązowić (jeśli

Moje domowe kucharzenie
Ciastka z masłem orzechowym 122

cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. • Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. • Nabierać łyżeczką ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. • Układać kulki na papierze do pieczenia co 5 cm jedna od drugiej. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 5 minut, następnie wyjąć

To co kocham
Pasztet Gerwazy ze śliwkami i pistacjami 148

przekąską na zimno. Składniki: • 500 g mięsa wołowego z udźca • 200 g słoniny • 3 cebule • 4 jajka • 150 g suszonych śliwek • 1 kieliszek winiaku • 50 g łuskanych orzechów pistacjowych • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, gałka muszkatałowa • kilka łyżek oleju Wykonanie: • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone mięso. • Dodać pokrojoną słoninę, obrane cebule przekrojone

To co kocham
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1702

blat pieczemy 7 minut w 170 stopniach. Gdy blaty ostygną przekładamy je masą. Warstwy masy będą raczej cienkie. Na wierzchu powinniśmy mieć masę. Jako ozdobę posypałam ciasto cienko posiekanymi orzechami włoskimi. Ciacho najlepiej jeść dopiero na drugi dzień, wtedy idealnie zmięknie i dobrze będzie się go kroić. Ciasto trzymamy w lodówce. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Każda to 300 kcal

Relaxtime
Orzechowa Inka z białą czekoladą 119

sposób. Zaskocz domowników lub znajomych nowym pomysłem na kawę.     Składniki: 250 ml mleka roślinnego 1/4 tabliczki białej czekolady 2 łyżeczki Inki Klasycznej 15 ml syropu orzechowego kilka orzechów   Wykonanie: Podgrzać mleko. W 200 ml mleka rozpuścić białą czekoladę, dodać Inkę Klasyczną i wymieszać. Pozostałe 50 Czytaj dalej... Artykuł Orzechowa Inka z białą czekoladą pochodzi z serwisu Pasja

Pasja Smaku
Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) 144

pryskać 19 przepłuczcie 20 piekarnik 21 do środka 22 kamiennego garnka 23 ostudzi się 24 ukrójcie 25 kromkę Artykuł Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Bakaliowe ciasteczka kukurydziane 116

ciasteczka, zdrowsze od sklepowych, bez cukru, mocno bakaliowe idealne do kawki, czy do pochrupania w pracy. Uwaga, uzależniają :) Składniki: 3 szklanki płatków pełne ziarno Lubella garść ziaren słonecznika garść orzechów włoskich (mogą być dowolne inne) garść suszonej żurawiny garść siemienia lnianego 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 2 banany Płatki odrobinę ugniatamy, a następnie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki

Cynamonowe szczęście
CIASTO "INKA" 146

Jeśli chcecie zrobić szybkie i smaczne ciasto, zdecydowanie polecam to!!! Powidła śliwkowe, firmy  Orzech , których użyłam, dodają całego aromatu, a polewa czekoladowa, którą oblałam całe ciasto, pasuje idealnie, wierzch posypałam wiórkami z białej czekolady. Ciasto nie jest za słodkie, słodyczy dodają powidła i polewa. Do tego filiżanka kawy Inki lub innej i oto pomysł na słodkie niedzielne popołudnie. SKŁADNIKI

słodki bratek
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 169

Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka  brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki

Kubki smaku
Razowe spaghetti z pesto i pomidorkami koktajlowymi 131

prosto przygotowane - stąd dzisiaj pyszny, zdrowy i szybki przepis na spaghetti z pesto z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób) Pesto: 1 pęczek bazylii 3 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 2 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz i sól Spaghetti: 350 g razowego makaronu spaghetti

Moje Kuchenne Rewelacje
Placki miodowo - korzenne przekładane kremem mleczno - orzechowym. 125

musi nam całkiem ostygnąć. Jak będzie w połowie wystudzona ucieramy z masą orzechową. Ucieramy tylko tyle aby dobrze połączyć, dłużej nie ma sensu aby nie rozbić kawałków orzechów. I tu też nie użyłam cukru, masa jest dość słodka,  a więc doskonale dosłodzi masę. Taką nawet lekko ciepłą masą przekładamy placki  łącznie z posmarowaniem wierzchu.  Lekko dociskamy

Dieta moja pasja
Pikantne jajka faszerowane z prażonymi pistacjami i...... 104

otartej z cytryny Ugotowane jajka obieramy i przekrawamy wzdłuż na równe połówki. Żółtka wykładamy do miski i rozgniatamy widelcem . Pistacje obieramy z łupin i drobno kroimy nożem,  połowę orzechów dodajemy do żółtek, a drugą zostawiamy do dekoracji. Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę,  3/4 kiełków też lekko szatkujemy aby nam się lepiej połączyły z masą. Wszystko mieszamy z żółtkami

Dieta moja pasja
Prosta przekąska z ciasta francuskiego. 118

startego żółtego sera jajko jeśli orzeszki nie były solone to szczypta soli Rozwijamy ciasto, przecinamy na pół, aby powstały dwa długie paski ciasta. Równomiernie każdy  posypujemy serem i orzechami,  zostawiając na jednym z dłuższych brzegów centymetr wolnego ciasta. I ten brzeg smarujemy jajkiem, na nim będziemy kończyć rolowanie. I tak zwijamy ciasno, układając łączeniem do dołu. Całość ponownie

Dieta moja pasja
Ciasto czekoladowe na śmietanie 160

egzotyki. Dzięki dużej ilości kakao ciasto jest bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe a dodatek śmietany sprawia, ze całość jest wilgotna. Jedyną rzeczą, którą zmieniłam w tym przepis, to pozbyłam się orzechów i zastąpiłam je suszonymi owocami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 kubek kwaśnej śmietany – 1 kubek kakao – 1 kubek mąki – 3 jajka – 1/2 kubka oleju

Szybko Tanio Smacznie
Pieczone jabłka na cztery sposoby. 143

cydru Nadzienie żurawinowe: 2 łyżki suszonej żurawiny  1/2 łyżeczki cynamonu  2 - 3 łyżki syropu klonowego  1 łyżeczka masła Nadzienie orzechowe: 2 łyżki połamanych włoskich orzechów  1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła Nadzienie marcepanowe: 2 - 3 łyżki masy marcepanowej (lub kuleczek marcepanowych, lub połamany batonik marcepanowy) 2 łyżki rumu 1 łyżeczka masła Nadzienie piernikowe

zadanie-gotowanie