orzechy - 16941 przepisów (strona:581/1130)

Tort orzechowy 257

specjalne okazje🙂 Składniki biszkopt orzechowy: jajka 7 szt cukier kryształ 3/4 szkl mąka pszenna 10 dkg orzechy laskowe 18 dkg sól 1 szczypta proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki … Czytaj dalej Tort orzechowy

czarrna od kuchni
Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta 158

opakowania herbatników ok. 4 łyżek powideł śliwkowych 1 łyżka rumu pół aromatu rumowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej garść orzechów włoskich / migdałów 1 łyżeczka kakao*  Wykonanie: 1. Ciasto lub herbatniki zmielić w malakserze. Do powideł dodać rum i aromat dokładnie rozmieszać.  2. Bakalie drobno posiekać. Do masy ciasteczkowej

vaniliowoczekoladowa
Torcik bezowy 151

Składniki: 6 białek 1,5 szkl cukru 1 łyża octu jabłkowego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej do dekoracji: śmietana 30% 330 ml 2 łyżki rumu 1 szklanka orzechów 2 łyżki mleka … Czytaj dalej Torcik bezowy

czarrna od kuchni
Orzechowa owsianka na mleku 165

Lubisz orzechy? Jeśli tak to orzechowa owsianka to coś w sam raz dla Ciebie na śniadanie. Prosty i szybki przepis. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 1 porcja. Produkty szklanka mleka, 1 łyżka masła orzechowego, 4 łyżki płatków owsianych. Przygotowanie Mleko wlej do rondelka i dodaj do niego łyżkę masła orzechowego. Gotuj na małym ogniu, aż masło się rozpuści

Fit&Fast Kitchen
Atayef - libańskie placuszki 152

miesiąca postu. Są to drożdżowe placuszki, na tyle cienkie i elastyczne, że można je nadziewać i sklejać jak pierożki lub rożki. Wypełnieniem może być twarożek albo masa z posiekanych orzechów. Smaży się je z jednej strony i dzięki temu na wierzchu widać charakterystyczne dziurki a potem zlepia na górze, nadziewając wnętrze serem. Przepis pochodzi z książki Samar Khanafer "Humus

Moje Małe Czarowanie
Surówka z czerwonej kapusty 115

nieczęsto ją robię! Pełna optymistycznego koloru i smaku, może być tłem do dania głównego, ale może też świetnie posłużyć za świetną przekąskę. pół niedużej główki czerwonej kapusty 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynek sól sos: 3 łyżki oleju 1 łyżka soku

Polska Zupa
Daktylowe trufle z migdałami 151

Ewentualnie dodajemy łyżeczkę miodu ale nie ma takiej konieczności bo daktyle są wystarczająco słodkie. Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w kakao. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia ale jeśli nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po przygotowaniu

Pyry na Gaz
Tarta jesienna 140

Składniki: kruche ciasto: 20 dkg mąki 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru dodatkowo: 4 jabłka 1 szklanka … Czytaj dalej Tarta jesienna

czarrna od kuchni
Orzechowe pesto 148

bardzo skomplikowanego i wymagającego odrobiny czasu… nic bardziej mylnego :) Przekonałem się o tym przygotowując orzechowe pesto. Doskonale będzie pasować do włoskich makaronów . Orzechowe pesto – składniki garść włoskich orzechów 1 ząbek czosnku sól pieprz 1-2 łyżki płatków migdałów 6 łyżek oliwy Orzechowe pesto – przepis Tak naprawdę cała filozofia polega na dodaniu wszystkich składników do blendera i zmiksowaniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orkiszowe naleśniki z twarożkiem 181

bakaliami: 250 g chudego twarogu 1 łyżeczka cukru z wanilią 100 ml słodkiej śmietanki 2 plastry ananasa z puszki 2 łyżki namoczonych wcześniej rodzynek 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych 1 łyżka uprażonych na patelni wiórków kokosowych Twaróg rozgnieść widelcem,wymieszać ze śmietanką,dodać pokrojone w kosteczkę ananasy i bakalie. Wymieszać i gotowym

Kolorowa kuchnia Elki
BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI 145

cukier puder – ok. 270 g * kakao – 40 g * mąka pszenna – 85 g * mleczna czekolada posiekana – 100 g DODATKOWO: *prawdziwe masło orzechowe + ulubione prażone orzechy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Gorzką czekoladę umieszczamy w miseczce, dodajemy masło, roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ( 2 duże lub 3 mniejsze ) ubijamy z cukrem na puch, wlewamy roztopioną czekoladę z masłem, mieszamy. Dodajemy

Ostra na Słodko
Kuleczki energetyczne z bakaliami 157

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kulki energetyczne to szybki, prosty i zdrowy deser. Przygotowane są z bakalii, orzechów i płatków owsianych. Posłodzone miodem i masłem orzechowym – czyli naturalnym „słodzikiem”. Takie kuleczki możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły i zjeść kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego Post

Marta Gotuje
Dietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka 98

tutaj z umiarem;)) Przepyszne, chrupiące, bakaliowe i zdrowe ciastka  - bardzo proste i szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 50 g sezamu 100 g płatków migdałowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g nasion słonecznika 50 g nasion chia 3 białka jaja 4 łyżki miodu 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż

Kuchnia bezglutenowa
Keks z makiem 280

cukru * 100 g masła * 3 jajka * 2 łyżeczki amaretto (można zastąpić paroma kroplami olejku) * 70 g skórki pomarańczowej * 80 g maku * 50 g suszonych daktyli * 40 g dowolnych orzechów (u mnie pistacje i migdały) * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią * 1 łyżeczka kardamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wierzch: sok z połowy cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 30 g skórki

Mohiella
Afrykańska zupa 306

masłem orzechowym? raczej nie, pomyślałam ale coraz bardziej mnie intrygowała ta zupa. Minął tydzień i wylądowała na moim talerzu, i wiecie co? jest rewelacyjna. Aromatyczna, orientalna, pachnąca latem i orzechami, musicie i Wy popróbować. Kuchnia Afryki jest bardzo aromatyczna i różnorodna, taką zupę podaje się w Kenii czy Tanzanii. Zjadłam dwa talerze, nie mogłam się powstrzymać. Gotujemy? Afrykańska zupa. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie