szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. siemienia lnianego 1/2 szkl. płatków jaglanych 1/2 szkl. płatków orkiszowych pełnoziarnistych 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. pestek dyni 1/2 szkl. posiekanych orzechów (dałam lasko we) 2 łyżki nasion chia 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego (za miast nasio n babki płesznik) 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 i 3/4 szkl. wody
Kolorowa kuchnia Elkiwitamin i minerałów. Jeśli lubicie kawę w zdrowym wdaniu to polecam również przepis na kawę kuloodporną - klik . (1 porcja) 2 łyżeczki kawy (dobrej jakości, u mnie o smaku orzecha laskowego - Tommy Cafe ) 200 ml wody 50 ml mleka 1 banan (duży) 1 łyżeczka kakao Opcjonalnie: 1 łyżeczka masła orzechowego (przepis na domowe tu - klik ) syrop z agawy
Di gotujetrzy różne sałatki / przekąski - idealne na śniadanie czy też lunch. Zapraszam, korzystajcie! :) Sałatka nr 1 Bardzo prosta i smaczna sałatka, właściwie przekąska trzyskładnikowa. Potrzebujesz rukolę, mandarynkę i włoskie orzechy. Do dressingu użyj soku z mandarynki, miodu i octu balsamicznego. Gotowe! :) Sałatka nr 2 Do jej wykonania będziesz potrzebować rukoli, świeżego ogórka, pomidora i kiełków (u mnie kiełki jarmużu). Świetnie
Garniec Magaliedrobnej kaszki kukurydzianej 1 jabłko 1 małe jajko 1/3 szklanki rodzynek 1 łyżka słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 50 g mieszanki orzechów płynny miód (ilość wg upodobań) Przygotowanie : Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do większej miski
Kuchnia Elliepoprawę humoru więc polecam wszystkim małym i dużym aby jedli rzepę w różnorakiej konfiguracji ale żeby była obecna w naszym jadłospisie. Surówka z czarnej rzepy z owocami goji i orzechami arachidowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejeść. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania buraków Składniki: 2 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 50ml oleju 50g żółtego sera Garść nasion słonecznika lub orzechów włoskich Garść liści bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron dla 4 osób Buraki umieszczamy w garnku z osoloną woda i gotujemy do miękkości (można również upiec
Kolizje SmakówZdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. I jeśli tylko w spiżarce czekają wyłuskane orzechy włoskie i zapas bułki tartej, to śmiało można rzec o nim, że jest szybkie w przygotowaniu. A nawet bardzo
gotować!szklance wody duża garść mieszanki sałat lub sałaty jednego, wybranego rodzaju 250g pomidorków koktajlowych (użyłam podłużnych) 75g oliwek pokrojonych w plasterki 4 łyżki orzeszków piniowych lub ulubionych orzechów czy pestek mała garść świeżej bazylii kilka cienkich plasterków czerwonej cebuli lub szalotka 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub wybranego zimnotłoczonego oleju 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego sól
Even Better Foodtego czasu, ten podpatrzony duet często gości u mnie w różnych formach, a już ogromnie łatwo wyczarować z niego błyskawiczne danie makaronowe. Jeśli akurat nie namoczyłam wcześniej migdałów, to orzechy zwyczajnie siekam w melakserze i dodaję do potrawy w takiej postaci, co również świetnie smakuje. Składniki na 2 porcje: 1 średni por 2 spore garści szpinaku 2 ząbki czosnku
Even Better Foodszkodliwych i bolesnych konsekwencji dla organizmu. Poniższy przepis powstał z myślą o bliskiej mi osobie, która z przyczyn zdrowotnych musiała zrezygnować z jedzenia jajek, zbóż i ziemniaków, zdecydowanej większości orzechów, miodu i nabiału. Przy tak długiej liście produktów zakazanych stworzenie zadowalających pierniczków okazało się wyzwaniem – ale też nie zadaniem niewykonalnym. Kilka zamienników, właściwe proporcje, sowita porcja korzennych przypraw i voilà
Even Better Foodstąd bardzo ciemny kolor ciasta; jeśli wolisz, by Twoje ciasto miało jaśniejszą barwę użyj jasnego karobu – ten jest przy tym słodszy. Możesz do ciasta dodać 2 – 3 łyżki posiekanych orzechów, jeśli Twoja dieta nie wyklucza ich spożywania. Jeśli banany nie są wystarczająco mocno dojrzałe lub preferujesz słodsze wypieki – do ciasta dodaj łyżkę cukru kokosowego
Even Better Foodosobno wyśmienite, dopiero razem dostarczają niezapomnianych doznań smakowych. U mnie połączyły się w prostym deserze wegańskim, stworzonym na wzór sernika – na bazie kaszy jaglanej i nerkowców. Namocz z wyprzedzeniem orzechy, poświęć kwadrans na ugotowanie kaszy, zblenduj dokładnie składniki, żeby zamknąć całość w małych słoiczkach i cieszyć się wspaniałym deserem o każdej porze dnia. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki kaszy
Even Better Foodponieważ odchodzi na emeryturę. Bardzo nam smakowalo. Polecam i Wam :-) Na ciasto: 4 jaja 100g cukru szczypta soli 75 g mąki ziemniaczanej 1yżeczka proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych 100 startej czekolady ( kuwertury ) 1 łyżeczka kakao
dolcevitainmykitchen