orzechy - 16941 przepisów (strona:574/1130)

Makowiec z papają 184

szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku 100 g papai 100 g orzechów laskowych 3 łyżki miodu miodu 2 białka      Masło roztapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto, formując kulkę(...)dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę.        W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek.       Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Placek

sama złodycz
Rafaello z kaszy manny 5093

znalezionej na blogu: smak-zdrowia.Warto przetestować:) Rafaello z kaszy manny Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3/4 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru 3 łyżki cukru waniliowego garść posiekanych orzechów (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały) opakowanie wiórek kokosowych (75 gram) Mleko, wodę, cukry i mannę gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy posiekane orzechy (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Walentynkowa sałatka miłości z selerem naciowym i owocami 201

przestrzeni;)Specjalnie dobrane składniki z pewnością staną na wysokości zadania - zresztą oceńcie sami! Składniki: 2 łodygi selera naciowego mała kiść ciemnych winogron 1 gruszka 1 banan 2 mandarynki garść orzechów włoskich sos: 3 suszone daktyle sok z 1/2 cytryny Łodygę selera (bez liści) przekroić wzdłuż na połowę, cienko pokroić. Winogrona podzielić na połowy, mandarynki na cząstki, banan w półksiężyce, gruszkę(...)podzielić na połowę  i pokroić i w plastry, orzechy posiekać.  Daktyle drobno posiekać i zmiksować z sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem zalać przygotowane owoce, dokładnie wymieszać (pomysł na sos z bloga: www.zdrowemotywacje.pl

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Orzechowy omlet z borówką 127

składniki:2 jajka2 łyżki tartych orzechów laskowych Back Mit1 łyżeczka cukru waniliowego2 garście borówekolej lub masło do smażeniado posypania cukier puderBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodać żółtka, cukier waniliowy oraz tarte orzechy laskowe. Patelnię rozgrzać z odrobinką oleju lub masła. Wlać masę jajeczną, na wierzchu posypać borówkami (można część zostawić i podać

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowo-bananowe 150

składniki:8 jajek4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej40 g tartych orzechów włoskich Back Mit1,5 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego5-6  dużych bananów1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowaniaodrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki3 płaskie łyżki żelatynydo skropienia bananów sok z cytryny1 galaretka cytrynowa(...)łyżki kakao300 ml śmietanki 30 %Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasteczka orzechowe 168

składniki:300 g mąki pszennej200 g margaryny lub masła60 g cukru pudru2 żółtka100 g tartych orzechów laskowych Back Mit1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaNa stolnicę wysypać makę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i tarte orzechy laskowe, dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto można schłodzić ok godziny w lodówce

Monia miesza i gotuje
Sałatka "moje smaki" 172

sałatka na sałacie. Nazwałam ją moje smaki ponieważ zawiera składniki, które bardzo lubię. Polecam spróbować.składniki:1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat250 g różowych winogron1 awokado2 gaście suszonej żurawiny2 garście orzechów włoskich6 łyżek oleju słonecznikowego2 łyżki soku z cytryny1 łyżka mioduSałatę przełożyć do miski, dodać żurawinę. Winogrona pokroić na pół, można wypestkować, dodać do sałaty. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić(...)sałaty. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać. Olej wymieszać w małym słoiczku z sokiem z cytryny i miodem. Gotowym sosem skropić sałatkę i znowu delikatnie wymieszać. Sałatkę wyłożyć na talerze. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać, posypać gotową sałatkę na talerzach

Monia miesza i gotuje
Sałatka makaronowa z gorgonzolą 232

moje smaki bo nie lubie tego sera ale mężuś bardzo lubi więc sałatka powstała specjalnie dla niego.składniki:200 g makaronu kokardki Omnomnom100 g gorgonzoligarść roszponki2 garście orzechów włoskich4 łyżki oleju lnianego1 łyżka octu balsamicznego Jamarsól z pieprzem KamisMakaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Dobrze osączyć i ułożyć na talerzach. Ser pokroić w kostkę i razem z roszponką(...)ułożyć na makaronie. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie. Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, dodać sól z pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem skropić sałatkę

Monia miesza i gotuje
Jesienne ciasto 421

jesienią oraz jej skarbami. Do oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie komponowały się z resztą składników. Składniki na blaszkę 22x24 cm: 1 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich 1,5 szkl. mąki 3 duże jabłka - u mnie szara reneta 3 jajka 5 łyżeczek oliwy/oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 8 dag suszonych bananów(...)chipsy bananowe) Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, odstawić na godzinę aż puszczą sok. Orzechy i czekoladę  posiekać na grube kawałki. Banany połamać na drobniejsze. Do jabłek dodać resztę bakalii. Mąkę, jajka, olej i proszek do pieczenia do pieczenia połączyć na jednolitą masę. Dodać do owoców i bakalii. Połączyć. Wylać do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką

Fabryka pomysłów
Ciasto marchewkowe 392

21x21cm: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej marchwi (na grubych oczkach) 100 g orzechów (tym razem dałam laskowe, choć przeważnie daję włoskie) Dodatkowo: 250-300g serka typu philadelphia 1 łyżka masła 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki(...)Wymieszać na jednolitą masę. Orzechy przed dodaniem należy posiekać na mniejsze części. Wylać masę do foremki silikonowej, gdy używacie zwykłej blaszki należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem (serek zmiksować z masłem i cukrem pudrem). Wierzch można posypać cukrem pudrem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Krówka 181

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao szczypta soli Masa śmietanowa:  500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: pół puszki masy kajmakowej orzechy ziemne prażone (bez soli)  Wykonanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie(...)gorącej wody, studzimy. Zimną żelatynę dolewamy do ubitej śmietany i chwilę miksujemy. Ciasto kroimy na pół i przekładamy masą. Po wierzchu smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami

Czerwona Porzeczka
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 195

miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko.      Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą(...)odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym na małych oczkach cynamonem (połowa laski wystarczy). Bakalie podsmażyć na maśle, następnie dodać połowę soku pomarańczowego i łyżkę miodu, chwilę gotować, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, a gdy wystygnie, wbić jajo i wymieszać. Nadzienie ułożyć na środku fileta, który następnie należy zwinąć ciasno w roladę

Delicious Titbits
Makowiec 651

ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki(...)kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/  kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki

Pudełko rozmaitości
Babeczki "Michałki" ;) 1511

pokrojone Michałki wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż otrzymamy jednolitą masę. Trzeba uważać by masa się nie przypaliła. Następnie przelewamy masę przez sitko, żeby oddzielić orzechy, które następnego dnia dodamy z powrotem do kremu. Krem odstawiamy do wystudzenia, chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.  Następnego dnia ubijamy krem  mikserem na gęstą(...)masę, dodajemy oddzielone wcześniej orzechy. Ciasto: Składniki suche mieszamy razem, dorzucamy pokrojone masło, śmietanę, żółtka i miód. Zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki aż się schłodzi. Gdy ciasto jest za rzadkie można dodać mąki, gdy nie chce się skleić dodajemy trochę więcej śmietany. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Pieczemy 20 minut

Czerwona Porzeczka
Pieczone kulki z jarmużu i gotowanych warzyw 149

dobrą okazją do wykorzystania gotowanych warzyw, które zostały nam z poprzedniego dnia. Jeśli lubicie sosy, polecam do kulek ostry, turecki sosik. Jeśli nie jecie majonezu, możecie wypróbować majonez z orzechów

dolcevitainmykitchen

Proponowane wyszukiwania