Deser z kaszy manny.Składniki:1 l. mleka;1 szkl. cukru;3 łyżki kakao;1 szkl. kaszy manny;200 g masła;duże opakowanie herbatników;garść orzechów, rodzynki, migdały.Szklankę mleka mieszamy z kaszą manną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, kakao i masłem. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuję dodajemy kaszę mannę z mlekiem i szybko mieszamy. Gotujemy(...)około 3 - 4 minuty, aż całość zgęstnieje. Orzechy siekamy i razem z pozostałymi dodatkami mieszamy z masą. Na blasze układamy herbatniki i wylewamy na nie gorącą masę. Przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Pozostawiamy do ostygnięcia a później wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.Można podawać z sosem owocowym.Smacznego
Miksturowniktrójkątów. Na podstawie trójkąta układamy farsz. Postępujemy tak z wszystkimi częściami ciasta :) Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 min. Aż się zarumienią. Nadzienie: 150 g orzechów włoskich;50 g migdałów;1 łyżeczka skórki z pomarańczy;kilka kropli aromatu rumowego;1 białko;4 łyżki cukru.Orzechy i migdały siekamy w blenderze, dodajemy do nich startą skórkę z pomarańczy(...)wczoraj miały być na dziś.... A zostało ich tylko tyle: Stąd też mój wniosek, że były pyszne!!! Wszystko to dlatego, że to wyrób wspólny: Siostra pomagała, a mąż łuskał orzechy :) Można powiedzieć, że i syn pomógł... bo grzecznie spał!!! Przepis na ciasto znaleziony na Onecie - autorstwa Bengi. Nadzienie to moja "wariacja" na temat rogali marcińskich i tego co znalazłam
MiksturownikPrzysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny.Składniki:6 udek z kurczaka;300 g mięsa wołowego;200 g wątróbki drobiowej;2 jajka;2 marchewki;pietruszka;1/2 selera;3 łyżki mielonych orzechów włoskich;liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym(...)przez 30 min. Warzywa wyjmujemy. Po kolejnych 15 min. wyjmujemy udka, a wołowinę gotujemy do miękkości.Na 5 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę.Wystudzone mięso mielimy. Dodajemy jajka, orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy od 1/2 do 1 szkl. wywaru powstałego z gotowania mięsa i warzyw.Masę przekładamy do formy. Pieczemy
Miksturownikdawna i byłam bardzo ciekawa, jak skończy się taki eksperyment;) Muffiny są świetne, z wierzchu mają chrupiącą skórkę, są delikatnie czekoladowe, a w środku mają kawałki czekolady lub chrupiące orzechy. Orzechy po upieczeniu są jeszcze bardziej kruche i chrupiące niż w "normalnie spożywanych" M&M'sach. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówowoców noni smakuje (co tu dużo mówić) jak paskudne lekarstwo :) Ale podobno jest bardzo zdrowy i polecany osobom zestresowanym. Na szczęście po sokach nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi(...)koniec moja kompozycja: miks sałat, kiełki (m.in. buraka - genialne! tylko gdzie je kupić?), świeże truskawki i winogrona, płatki migdałów i ser kozi, a do tego wszystkiego olej z orzechów włoskich i świeże zioła :)Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i świetną zabawę
Kraina Tysiąca Smakówzgodnie z przepisem. Tuż przed publikacją przejrzałam zdjęcia i doszłam do wniosku, że mi się zupełnie nie podobają. Dlatego też w nocy zrobiłam kolejną wersję. Tym razem z orzechami włoskimi, bo nie było laskowych oraz z jogurtem. Składniki: 800 g rabarbaru 150 g cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą wanilią) 2 - 3 łyżki masła 20 g marynowanego imbiru, posiekanego(...)orzechów laskowych (lub włoskich) 100 g mąki pszennej 50 g masła (dałam 60) 50 g cukru trzcinowego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 50 g płatków owsianych starta skórka z 1/2 cytryny 200 g mascarpone (lub jogurtu greckiego) Wykonanie: Rabarbar pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem i przełożyć na patelnię. Podlać odrobiną wody, dodać masło i podsmażać przez kilka minut
Sto kolorów kuchnikolejną porcję granoli. Porcja jest naprawdę spora, ale znika szybko. A białka jako składnik scalający spisały się doskonale. Składniki: 700 g płatków owsianych 200 g siemienia lnianego 100 g orzechów włoskich (posiekanych) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 2 łyżeczki przyprawy korzennej 4 - 5 białek Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Płatki, siemię(...)orzechy mieszamy w misce. Dodajemy sól, przyprawę, olej i miód. Ponownie mieszamy. Mieszankę przekładamy do ubitych białek i całość mieszamy tak, aby białka pokryły wszystkie suche składniki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 40 - 50 minut mieszając 2 - 3 razy w międzyczasie. Zostawiamy do ostudzenia a następnie przekładamy do słojów
Sto kolorów kuchniSkładniki: 60 g czekolady gorzkiej 115 g masła 200 g cukru (dałam trochę mniej) 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 30 g mąki pszennej 16 połówek orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelewamy do większej miski i dodajemy cukier. Ubijamy robotem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając masę(...)koniec dolewamy wanilię, sól i mąkę. Mieszamy całość. Przelewamy masę do formy (20x20 cm, lub prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki orzechów. Pieczemy w 165 stopniach przez około 30 - 35 minut
Sto kolorów kuchniokazje - postanowiłam ją jednak dziś Wam pokazać... BABECZKA w czekoladowej "papilotce" Składniki:1 czekolada gorzka1 kostka masła2/3 szkl. cukrubudyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu1 szklanka orzechów laskowych mielonychperełki cukrowe, serduszka do dekoracji5 papilotki do muffinekCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - posmarować wnętrze papilotek - odstawić do zastygnięcia - czynność powtórzyć. Dobrze schłodzić.Budyń ugotować wg przepisu - ostudzić.Masło utrzeć(...)cukrem na puszystą masę, dodać połowę budyniu - ubić kremDo naczynia wsypać orzechy, dodać 4 łyżki kremu - wymieszać.Czekoladowe babeczki ostrożnie wyjąć z papierowych foremek. Napełnić orzechowym nadzieniem - udekorować kremem budyniowym i perełkami. Smacznego ! Polecam Wam tę propozycję - babeczka wygląda niesamowicie. Zaskoczycie nią nie jedną osobę
kolorowotorcikowoProponuję Wam dzisiaj "zdrowe" ciasteczka owsiane - tym razem inne :) Produkty Sante i Alpro królują ostatnio w mojej kuchni - chyba juz to zauważyłyście.... CIASTECZKA OWSIANE z sezamem i orzechami- przepis Składniki: 1 opakowanie racuchów owsianych Sante 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki razowej pełnoziarnistej ( jeśli nie macie, wsypcie więcej pszennej ) 1 jajko 1/3 kostki margaryny(...)masła 2-3 łyżki napoju orzechowego Alpro - - ja dałam do smaku - bez niego ciasteczka też się udadzą 4-5 łyżek sezamu 3-4 łyżki melonych orzechów laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce
kolorowotorcikowoładnie obrodziło w czereśnie, więc bez ciasta nie mogło się obyć... Składniki:około 0,5 kg czereśni250 g mąki5 jajcukier waniliowyszczypta soli1 szkl cukru125 g masła3-4 łyżki tartych orzechów laskowych BACK MITszklanka kwaśnej śmietanyZ mąki, 1 jajka, łyżeczki cukru waniliowego, soli i 0,5 szkl cukru, masła pokrojonego w kostkę oraz 3 łyżek orzechów zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek(...)Przygotowanie: Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę - połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła. Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut. Kremówkę ubić. Owoce zmiksować z cukrem i zimnym naparem z herbaty Teekanne FOREST FRUIT. Dodać do śmietanki - połączyć
kolorowotorcikowoSkładniki:2 białka1 cale jajko3 łyżki mąki3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit6 płaskich łyżek cukruowoce - u mnie borówkiJajka ubić z cukrem, aż będą puszyste.Orzechy połączyć z mąką. Dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać.Masę wylać do blachy - długiej keksówki - na wierzchu ułożyć owoce.Piec 30-35 minut w 160 stopniach. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki:2 szkl. ryżu do sushi3/4 szkl. napoju ryżowego Alpro lub chudego mlekadowolne owoce - u mnie wiśnie i borówki4-5 łyżek tartych orzechów np BackMit2 łyżki cukru brązowegocukier białyRyż ugotować w napoju ryżowym - odstawić do wystygnięcia.Owoce delikatnie pognieść - odsączyć nadmiar soku - dosłodzić.Orzechy połączyć z brązowym cukrem.Na macie bambusowej kłaść ryż, porcję owoców - zwijać sushi.Odstawić w chłodne miejsce.Pokroi
kolorowotorcikowo