orzechy - 16941 przepisów (strona:563/1130)

Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 145

małych pączuszkach z Neapolu, cenci – przypominających nasze faworki, czy il torrone – nugacie zrobionym z miodu, cukru i białej jaja z dodatkiem migdałów, odpowiedniku hiszpańskiego turróna. Większość świątecznych słodyczy zawiera orzechy, migdały oraz miód, ponieważ zgodnie z wiejskimi wierzeniami, jedzenie orzechów wspomaga płodność ziemi i ludzi, a miodu sprzyja szczęściu w nadchodzącym roku, dosłownie go „osładza”. Jednak najbardziej emblematyczne są sławne

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 190

serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz(...)katalońskie dzieci opiekują się el Tio, „karmiąc” go małymi porcjami słodyczy i przykrywając kocem, aby było mu ciepło. W dzień Bożego Narodzenia el Tio odwdzięcza się, oddając dzieciom słodkości, orzechy i suszone owoce - dzieci śpiewają specjalną piosenkę i uderzają w El Tio patykiem, aby wspomóc jego „trawienie” i przyspieszyć pojawianie się podarunków. Jednak gdy z el Tio wypadnie czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 275

kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety "Wymiary blaszki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 45 - 55 minut  Składniki: 150 g masła 150 g jogurtu naturalnego 150 g orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu 500 g śliwek 100 g dowolnego(...)dżemu  50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie

Słodkości i nie tylko
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 196

dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni.    Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę. Z żółtek(...)bakali ucieramy blenderem gęstą masę, dodajemy mąkę i banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi radzi. Bakalie można wybrać dowolne: im więcej daktyli, moreli czy rodzynek tym bardziej słodkie ciasto. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się spodu

prawdziwe jedzenie
Bezowe torciki jabłkowo-gruszkowe 119

sztywno. Dodajemy do niej serek owocowy i delikatnie mieszamy. Masą przekładamy nasze bezy. Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy miód pitny oraz orzechy po czym podsmażamy plasterki owoców. Robimy to około minutę aby nieco zmiękły ale się nie rozpadły. Przekładamy je na talerzyki z torcikami a pozostałym miodem z orzechami polewamy bezy. Smacznego

Mienta blog
Rożki budyniowe 8301

można Z ciasta odrywać kawałki, cienko rozwałkować i formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć. Przepis na te rożki znalazłam u Dorotki, zamiast budyniu można dać mielone orzechy albo migdały. 220 g mąki pszennej 120 g masła, w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone

Moje domowe kucharzenie
Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową 199

płatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki nalewki jeżynowej karmelizowane orzechy laskowe jeżyny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Fasolę przesypujemy z puszki na durszlak i płuczemy. Przekładamy ją do misy blendera, dodajemy cukier(...)rondelku nalewkę, dodajemy połamane kostki czekolady, mieszamy aż masa będzie gładka. Na babeczkach układamy jeżyny, polewamy każdą masą czekoladową, na środku babeczki kładziemy po 1 jeżynie, obsypujemy siekanymi, karmelizowanymi orzechami laskowymi. Smacznego!       The post Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 136

mnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki  całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej(...)garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką oraz imbirem.     Prażymy orzechy i migdały, następnie dodajemy zmiksowany miód z kremem balsamicznymi i rodzynki. Całość dusimy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50 stopni piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić Kluski z makiem? 271

gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane) 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju Przygotowanie masy makowej Ułatwiając sobie prace wykorzystałam już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo(...)wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z masą makową. Posypujemy kluski z makiem połówkami orzechów włoskich  i żurawiną. Smacznego.   The post Jak zrobić Kluski z makiem? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczakiem i ananasem 369

owocową z bakaliami. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest warta polecenia. Smacznego! Składniki: 2 plastry świeżego ananasa kawałek piersi pieczonego kurczaka 1 łyżeczka majonezu Winiary czarny pieprz żurawina suszona orzechy włoskie Przygotowanie: Mix sałat z torebki rozrzucamy na talerzu. Z ananasa odkrawamy 2 plastry, z których usuwamy skórkę i kroimy ananasa w kostkę, rozrzucamy na sałacie, sok (2 łyżki) który(...)ananasa mieszamy z 1 łyżeczką majonezu i pieprzem, polewamy sosem sałatę.  Z kurczaka usuwamy skórę i kroimy go w paseczki. Całość mieszamy. Posypujemy sałatkę suszoną żurawiną i włoskimi orzechami. Taka sałatka będzie doskonałym rozwiązaniem po świątecznym nadmiarze ciężkich potraw. Sałatkę z kurczakiem i ananasem jemy ze smakiem Smacznego! The post Sałatka z kurczakiem i ananasem appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Półkruche ciasto ze śliwkami i kruszonką musli 170

Nadszedł w końcu czas na śliwki. Zapraszam na półkruche ciasto z tymi smakowitymi owocami, przykrytymi bardzo chrupiącą  kruszonką z dodatkiem musli, ziaren i orzechów. Ciasto: 200 g zimnego masła2,5 szklanki mąki1 jajko2/3 szklanki cukru pudru6 łyżki oleju3 łyżki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz ok. 800 g śliwek  Kruszonka: 100 g masła 2/3 szklanki mąki(...)szklanki brązowego cukru 2 garście musli, najlepiej orzechowego 1 garść posiekanych różnych orzechów i ziaren kruszonka: 50 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, garść musli  kruszonka: 50 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąk Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Składniki kruszonki zagnieść i również odstawić

Czerwień i błękit
Tarta orzechowo-bananowa na francuskim cieście 153

jest z orzeszków "najbrzydszych", których normalnie nie sprzedaje się w opakowaniach ze względu na ich nieładny wygląd, więc żeby się nie zmarnowały - idą na masło. Te najbrzydsze, najciemniejsze właśnie orzechy zawierają największe ilości aflatoksyny. Oprócz ziemnych orzechów, na obecność tej substancji szczególnie narażona jest kukurydza i nasiona bawełny.      Z drugiej jednak strony badania pokazują

Weganizm infantylny
Kluseczki ze szpinakiem i tofu 118

pszennej, z orkiszu, żytniej oraz pszennej białej) Ok. 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego Szpinak (użyłam mrożonego w małych "bryłkach", wykorzystałam 12 takich bryłek) 30g tofu twardego Kilka orzechów brazylijskich Sól Przygotowanie:      Szpinak rozdrabniamy (jeśli jest mrożony, to odmrażamy, można go podgrzać na patelni i przyprawić wedle uznania). Mieszamy go ze zmiażdżonym tofu, aby utworzyła(...)prostokąty. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię, odliczamy jeszcze ok. 5 minut i następnie wykładamy je na talerz.     Orzechy brazylijskie rozdrabniamy/zgniatamy/kroimy i posypujemy nimi kluski. Smacznego :)      Pociąg. Wymarzony spacer. Wymiana. Spokój myśli. Natłok zdarzeń i ciągłe złudzenia. Odpoczynek. Pytania i odpowiedzi pochodzące z tego samego źródła

Weganizm infantylny
Tartaletki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym 148

ciasto, w którym jest olej + masło orzechowe + czekolada daje nam bardzo tłustą przekąskę. Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki krupczatki1/3 szklanki oleju10 łyżek wody4 szczypty solliNadzienie:100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi2 łyżki mleka ryżowego lub innego roślinnegomasło orzechowe z kawałkami orzeszków ziemnychEwentualnie:wafelki/andruty/ciastka/musli  Przygotowanie:Na początku zajmujemy się przygotowaniem ciasta. Do mąki dodajemy sól, następnie olej i mieszamy. Później(...)sprawia, że czekolada jest troszeczkę mniej gęsta, a bardziej płynna.Gdy babeczki się upieką, pozwalamy im ostygnąć. Później wypełniamy środek masłem orzechowym, a na nie nakładamy rozpuszczoną czekoladę z orzechami laskowymi. Sądzę, że można by powsadzać do czekolady wafelki/andruty lub jakieś ciastka zbożowe (jeśli lubimy, gdy jest naprawdę słodko). Sama nie miałam takich akurat w posiadaniu, więc użyłam musli. Okazały

Weganizm infantylny
Francuz z owocami i bezą 146

Takim deserem jest francuz. Składniki: ciasto francuskie 300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże) 100 g jagód 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 1 jajko  2 białka 100 g śmietany 18% 150 g cukru Przygotowanie: Ciasto rozłóż na papierze pergaminowym, zagnij rogi i wstaw do piekarnika na 10 minut(...)czasie orzechy i migdały zblendyj na drobno, dodaj jajko, śmietanę i 30 g cukru - wszystko  ze sobą zmieszaj aby powstała jednolita masa.  Wyciągnij ciasto i spłaszcz ręka aby powietrze uciekło, rozsmaruj masę i ułóż owoce - wstaw ciasto na 5 minut do piekarnika. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i dodaj pozostały cukier. Zmniejsz temperaturę

Niezły Młynek